115 km/u in heel Europa

Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgen alle auto’s in de EU een snelheidsbegrenzer. Het excuus is om de hoeveelheid ongelukken op de snelwegen drastisch te verminderen. Dit wil men bewerkstelligen door ervoor te zorgen dat de heilige koe niet harder dan 115 kilometer per uur kan rijden.

Duitse automobilisten en de auto-industrie zijn van mening dat de snelweg juist het veiligste stukje asfalt is. Uit statistieken zou blijken dat de meeste ongelukken gebeuren op de provinciale weg. Kortom: precies de gebieden waar (normaal gesproken) niet boven de 100km/u gereden wordt, vallen de meeste slachtoffers.

Insiders verwachten dat het de Europese bemoeials enorm veel moeite gaat kosten om de Duitsers van het nut van snelheidbegrenzing te overtuigen. Ook andere landen, zoals Nederland zouden de nog wel eens tabak kunnen hebben van het zoveelste voorbeeld van regelzucht vanuit Brussel/Straatsburg.  Bovendien merkt Schim Schneider van Porsche op dat dit plan een regelrechte inbreuk is op Nationale aangelegenheden.

Volgend jaar gaan de Europarlementariërs zich buigen over de kwestie. Op onze kosten, uiteraard.