Zwitsers en Luxemburgers jagen zwartspaarders weg

Nederlanders zijn met hun zwarte spaargeld niet langer welkom in Zwitserland en Luxemburg. Steeds vaker krijgen de zwartspaarders het verzoek hun geld over te maken naar een andere bank. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag na gesprekken met onder meer financieel adviseurs.

Als de zwartspaarders hun geld zelf niet weghalen, dan wordt een cheque aangeboden en verdwijnt de bankrekening gewoon. Het verhaal wordt in de krant bevestigd door de Swiss Bankers Association en de Zwitserse bank UBS.

Zwitserland en Luxemburg waren vanwege hun bankgeheim decennialang een aantrekkelijke plek om heffingen op spaargeld te ontlopen. Het bankgeheim staat echter onder toenemende druk van de G20, de OESO en de Europese Unie. Luxemburg heft het geheim in 2015 op. Beide landen sturen sinds 2009 al mensen met koffers contant geld weg.

Financieel adviseur Ton Apeldoorn, die in het verleden voor de FIOD op zwartspaarders jaagde, zegt in het FD dat ook veel Nederlanders er zelf voor kiezen om hun spaargeld terug te halen. Dat komt door de tijdelijke versoepeling van de inkeerregeling. Zwartspaarders kunnen hierdoor bij het terughalen van hun geld een lagere heffing tegemoet zien.