Plasterk wil agenda ministerraad geheimhouden

De onderwerpen die elke week worden besproken in de ministerraad moeten niet openbaar worden gemaakt. Dat viel vrijdag op te maken uit de woorden van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Ook stukken die voor advies bij de Raad van State liggen moeten als het aan hem ligt geheim blijven.

Plasterk reageerde op een wetsvoorstel dat GroenLinks en D66 donderdag presenteerden en dat de opvolger moet worden van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De partijen willen dat het kabinet de agenda en de besluitenlijst van de ministerraad niet langer geheimhoudt.

Plasterk is wel voorstander van meer 'actieve openbaarmaking' door de overheid, maar ziet dat bijvoorbeeld niet zitten in het geval van semipublieke instellingen zoals ziekenhuizen. Hij wees erop dat dat wel eens 'tientallen miljoenen' euro's of zelfs meer zou kunnen gaan kosten en dus 'te duur' wordt.

D66 en GroenLinks stellen ook voor overheden geen dwangsom meer te laten betalen als ze te laat op een Wob-verzoek reageren. Hier reageerde Plasterk positiever op.

Het komt voor dat mensen grote hoeveelheden informatie opvragen in de hoop dat de gemeente te langzaam reageert, waardoor ze recht hebben op een vergoeding. Plasterk gaf het voorbeeld van iemand die kort na elkaar twee bijna identieke faxen stuurt, waarvan er maar een wordt beantwoord. Voor het niet-beantwoorden van de andere zou dan een dwangsom kunnen worden opgelegd. "Dat soort praktijken moeten we niet hebben", zei Plasterk.