Hogere straf voor taximoord Kaatsheuvel

Redactie

Een 45-jarige Pool die in oktober 2010 in Kaatsheuvel een taxichauffeur doodschoot moet daarvoor achttien jaar de cel in. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vrijdag bepaald. Van de rechtbank in Breda kreeg de man in april vorig jaar vijftien jaar cel. Een 27-jarige medeverdachte werd net als bij de rechtbank vrijgesproken.

Het hof veroordeelt de 45-jarige man in tegenstelling tot de rechtbank niet voor moord maar voor doodslag. Dat de strafmaat desondanks toch hoger uitpakt komt door de 'barbaarse wijze' waarop het slachtoffer om het leven werd gebracht. Ook lieten de rechters meewegen dat de taxichauffeur werd vermoord met het oog op financieel gewin.

Drie mannen stapten in de nacht van 8 op 9 oktober met twee anderen op het station van Tilburg in de taxi. De volgende dag werd de chauffeur dood aangetroffen in een greppel. Het slachtoffer was met zeven pistoolschoten om het leven gebracht. Zjin portemonnee en telefoon waren weg.

De derde verdachte, die geen beroep had aangetekend tegen zijn straf van vijftien jaar, loste volgens het hof het eerste schot. De vrijdag veroordeelde Pool schoot met hetzelfde wapen vervolgens nog zes keer.

De man die vrijdag werd vrijgesproken was wel bij de schietpartij aanwezig, maar had geen aandeel in de dood van de chauffeur. Ook toen het plan werd gesmeed om de chauffeur te beroven deed hij niet mee.

De dood van de taxichauffer veroorzaakte destijds veel ophef. Taxichauffeurs in Tilburg legden enige tijd hun werk neer.