Spong wil alsnog vervolging Rabofraudeurs

Advocaat Gerard Spong wil dat het Openbaar Ministerie de frauderende handelaren van Rabobank alsnog aanpakt. De raadsman is een klachtenprocedure gestart om het OM te dwingen tot vervolging van de bankiers die fraudeerden met de interbancaire rentetarieven Libor en Euribor. Dat meldt Spong aan onderzoekssite Follow the Money (FTM).

"We gaan Rabobank keihard aanpakken", aldus Spong, die de procedure start met een nog in oprichting zijnde stichting genaamd Justitia Distributiva. De advocaat doet dat aangezien Rabobank eind oktober een schikking trof met het OM. De bank betaalde toen zeventig miljoen euro om strafvervolging van de handelaren af te kopen.

Als Spong erin slaagt de zaak alsnog voor de rechter te brengen, moet het OM onderzoek doen naar de rol van Rabobank in het Libor-schandaal. De kans bestaat dat dan meer duidelijk wordt over de rol die het bestuur van de bank speelde bij het frauderen, zo schrijft FTM vrijdag. Rabobank stelt dat de raad van bestuur niet betrokken en ook niet op de hoogte was van de wanpraktijken.

Bij de fraude waren in totaal dertig bankiers betrokken, waarvan er nu nog veertien bij de bank werken. Anders dan Rabobank deed voorkomen, ging het niet alleen om handelaren in het buitenland, maar ook bankiers op het hoofdkantoor in Utrecht.

Rabobank laat desgevraagd weten 'geen reactie' te hebben op de procedure. "Wij wachten af", aldus een zegsman.