Reacties op overlijden Nelson Mandela

Over de hele wereld wordt geschokt gereageerd op de dood van Nelson Mandela (95). De antiapartheidsstrijder was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Hij kwakkelde al een hele tijd met zijn gezondheid. In de zomer lag hij maandenlang in het ziekenhuis, waar hij met een terugkerende longontsteking was opgenomen. Hij overleed donderdag in zijn huis in Johannesburg.

Obama
Nelson Mandela heeft meer bereikt dan wat van wie dan ook kan worden verwacht. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag naar aanleiding van het overlijden van Mandela gezegd.

"De wereld heeft een invloedrijke, moedige en 'zeer goede' man verloren", zei Obama. "Hij was bereid zijn eigen vrijheid op te offeren voor die van anderen."

Obama, die met Mandela deelt de eerste zwarte president van zijn land te zijn, telt zichzelf tot degenen die zijn beïnvloed door Mandela. "Ik ben een van die ontelbare miljoenen mensen die inspiratie uit Nelson Mandela's leven haalden. En net als zoveel anderen overal ter wereld, kan ik mijn leven me niet goed voorstellen zonder het voorbeeld dat Nelson Mandela gaf."

Ban Ki-moon
Nelson Mandela's 'onbaatzuchtige strijd voor menselijke waardigheid, gelijkheid en vrijheid' heeft veel mensen overal ter wereld geïnspireerd. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon donderdag gezegd naar aanleiding van het overlijden van Mandela.

"Niemand heeft in onze tijd meer gedaan om de waarden en ambities van de Verenigde Naties vooruit te helpen", zei Ban. "Nelson Mandela heeft laten zien wat in onze wereld mogelijk is en in een ieder van ons als we in dromen geloven en samenwerken voor rechtvaardigheid en menselijkheid."

De Klerk
Dankzij Mandela was verzoening in Zuid-Afrika mogelijk. Dat heeft Zuid-Afrikaanse oud-president Frederik de Klerk donderdag in een telefonisch interview met CNN gezegd naar aanleiding van het overlijden van Mandela.

De Klerk was president van Zuid-Afrika van 1989 tot 1994 en maakte samen met Mandela een einde aan de apartheid in het land. Samen kregen ze in 1993 de Nobelprijs voor de vrede.

Rutte
Premier Mark Rutte (VVD) herdenkt Nelson Mandela met groot respect. "Zuid-Afrika en de wereld verliezen een uniek mens en een groot leider", aldus Rutte op Twitter.

Het overlijden van Mandela is 'een moment om stil van te worden en dankbaar terug te kijken', voegt Rutte toe in een schriftelijke verklaring. Hij noemt Mandela een 'uniek mens met een ongekend charisma en een groot moreel gezag'.

"Mandela was een verzoener en een verbinder die met zijn mildheid en wijsheid het verschil maakte voor zijn land en de wereld inspireerde. Zelfs na 27 jaar Robbeneiland bleef hij geloven in de menselijkheid. In zijn nieuwe Zuid-Afrika was er een plek voor iedereen."

Rutte heeft namens het kabinet in een brief aan de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma 'de Nederlandse gevoelens van groot respect en diep medeleven' overgebracht aan de bevolking van Zuid-Afrika.

Timmermans
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) noemt Nelson Mandela een 'zeldzaam grote geest'. "Zuid-Afrika en de hele wereld verliezen niet alleen de meest inspirerende leider van onze tijd, wij verliezen een groot mens, met een groot hart."

Op Facebook memoreert Timmermans hoe Mandela decennia vastzat en na zijn vrijalting 'zonder bitterheid of rancune de verzoening zocht'. "Nelson Mandela was een zeldzaam grote geest, die door zijn moed, overtuiging en medemenselijkheid ons allen, de hele mensheid, een sprong voorwaarts liet maken."

"Er zullen weinig mensen zijn van mijn generatie wier politieke denken niet mede is vormgegeven door de mens, de vrijheidsstrijder en de verzoener Mandela. Hij leeft voort in onze idealen. Zijn indrukwekkende nalatenschap zal talloze generaties blijven inspireren."

Ruud Gullit
De dood van Nelson Mandela heeft veel emoties losgemaakt bij Ruud Gullit. "Het is een enorm verlies van een geweldig persoon", twitterde de oud-voetballer kort nadat het nieuws bekend werd. "Ik ben zo trots dat ik enkele momenten met je heb gehad. Bedankt dat je bij ons was en ons hebt geleerd om elkaar lief te hebben en te respecteren."

Gullit ontmoette Mandela een aantal keer persoonlijk. Ze spraken elkaar onder meer in 1997 voor een oefeninterland tussen het Nederlands elftal en Zuid-Afrika. Van die ontmoeting heeft de oud-voetballer een foto op zijn twitterpagina geplaatst.