FOK!filmblik: De 5 mooiste films over Mandela

Vanaf 1966 verschenen er een twintigtal films waarin we het personage van Nelson Mandela tegenkwamen. In deze speciale FOK!filmblik nemen we vijf van deze films onder de loep.

Mandela (1987)

Mandela (1987)
Mandela (1987)

In de Britse dramafilm van Phillip Saville zien we Danny Glover in de rol van Nelson Mandela. Naast zijn opsluiting op Robbeneiland zien we ook het verhaal over zijn liefde voor Zuid-Afrika en zijn vrouw Winnie, die hem tijdens zijn gevangenschap trouw zou blijven.

De film werd gebaseerd op een scenario van Ronald Harwood, die we ook kennen van onder meer The Pianist en Australia.

Mandela and de Klerk (1997)

Mandela en de Klerk
Mandela en de Klerk (1997)

Wederom een biografische tv-film, met Sidney Poitier in de titelrol. Zowel Sidney Poitier als Michael Caine, die in deze film te aanschouwen zijn, waren ook al in 1975 te zien in The Wilby Conspiracy, een film met apartheid als thema. Mandela and de Klerk richt zich vooral op de periode dat Mandela achter de tralies zat.

Mandela and de Klerk werd geregisseerd door Joseph Sargent, eveneens bekend van films als The Taking of Pelham One Two Three (1974) en Jaws: The Revenge (1987).

Invictus (2009)

Invictus (2009)
Invictus (2009)

In 2009 regisseerde Clint Eastwood Invictus, een film over de wereldkampioenschappen rugby en de bemoeienissen van Nelson Mandela bij dit sportevenement in 1995. Mandela werd in de film gespeeld door niemand minder dan Morgan Freeman. Freeman speelde de rol van Mandela zo goed, dat Nelson Mandela's persoonlijke assistent Zelda La Grange regelmatig aan de acteur vroeg om als zichzelf te gaan lopen, omdat ze anders niet het verschil zag tussen de twee mannen.

Mandela had zelf ook al meerdere malen aangegeven dat er maar één acteur in Hollywood rondliep die hem goed zou kunnen spelen en dat was Morgan Freeman. De twee waren jarenlang goed bevriend. Freeman zou later in een interview erkennen dat de rol van Mandela één van de moeilijkste rollen uit zijn loopbaan was geweest.

In de film zien we onder meer hoe het rugbyteam de cel van Mandela bezoekt. De cel die we in de film te zien krijgen was in werkelijkheid ook de cel waar de latere president van Zuid-Afrika vele jaren gevangen zat.

Winnie (2011)

Winnie (2011)
Winnie (2011)

Een indrukwekkende film over Winnie Mandela, geregisseerd door de Zuid-Afrikaanse regisseur en cameraman Darrell Roodt. Jennifer Hudson speelt de rol van de de jonge Winnie, die we volgen tot het moment dat haar echtgenoot Nelson Mandela (Terrence Howard) achter de tralies verdwijnt.

Net als Nelson was ook Winnie Mandela een symbool van de anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika en een vooraanstaand tegenstander van de blanke minderheidsregering. Regisseur Roodt maakte eerder naam met onder meer Cry, the Beloved Country (1995), Dangerous Ground (1997) en de horrorfilm Prey (2007).

Mandela: Long Walk to Freedom (2013)

Mandela: Long Walk To Freedom
Mandela: Long Walk To Freedom (2013)

Mandela: Long Walk to Freedom is een film van Justin Chadwick, waarin we het leven van de legendarische Nelson Mandela opnieuw kunnen bekijken. Van zijn jongere jaren in een boerendorpje tot de verkiezing van de eerste zwarte prsident van Zuid-Afrika; het komt allemaal voorbij in deze 139 minuten durende rolprent, waarin we Idris Elba de titelrol zien spelen.

Het scenario voor Mandela: Long Walk to Freedom werd geleverd door William Nicholson, die eerder scripts schreef voor onder meer Nell (1994), Gladiator (2000) en Les Misérables (2012). Mandela: Long Walk to Freedom draait vanaf 19 december in de Nederlandse bioscopen.