Film over Mandela succesvolste film Zuid-Afrika

Een film over het leven van Nelson Mandela is qua opbrengsten de succesvolste film in Zuid-Afrika ooit. Mandela: Long Walk to Freedom heeft binnen iets meer dan een week tijd sinds verschijning 4,4 miljoen rand (ruim driehonderdduizend euro) opgebracht. Dat heeft de producent donderdag bekendgemaakt, de dag dat de voormalig Zuid-Afrikaanse president overleed.

"Ik heb afgelopen weekeinde enkele bioscopen bezocht en heb de emotionele reacties op de film ervaren en bezoekers gezien die de bioscopen voldaan verlaten", zegt producent Anant Singh. "Als filmmaker geeft dat mij veel voldoening." In de film wordt Mandela vertolkt door de Britse acteur Idris Elba. Mandela: Long Walk to Freedom verschijnt over twee weken in Nederland.

Elba vond het 'een eer om in de schoenen van Mandela te staan'. "Mijn gedachten en gebeden gaan uit naar zijn familie", liet hij weten nadat Mandela op 95-jarige leeftijd kwam te overlijden. Volgens Morgan Freeman, die Mandela vertolkte in de film Invictus, heeft de wereld 'een van de ware giganten van de afgelopen eeuw' verloren. De Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron toonde zich geschokt. "Ik ben verdrietig tot in het diepst van mijn ziel."


De trailer voor Mandela: Long Walk to Freedom