Brussel valt binnen bij Philips

Ook Philips heeft deze week een bezoek gekregen van de Europese Commissie. Het bedrijf is bezocht in het kader van een onderzoek naar verboden afspraken om online verkopen te beperken. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf uit Eindhoven vrijdag. Eerder al zeiden Samsung en het moederbedrijf van Media Markt en Saturn tegenover persbureau Bloomberg dat de commissie bij ze langs is geweest.

De kartelautoriteit van de Europese Unie, die onder de Europese Commissie valt, meldde donderdag invallen te hebben gedaan bij fabrikanten, distributeurs en winkelketens. De commissie noemde daarbij geen namen. Philips, Media-Saturn Group en Samsung zeggen alledrie 'volledige medewerking' te verlenen aan het kartelonderzoek.

De Europese Commissie doet onderzoek naar mogelijke illegale afspraken om 'verkopen via het web te beperken'. Wat daar precies mee wordt bedoeld, legde de commissie niet uit.

Als er inderdaad afspraken zijn gemaakt, zouden die volgens de commissie kunnen hebben geleid tot hogere prijzen of een mindere beschikbaarheid van producten bij online verkoopkanalen. De commissie benadrukte in de verklaring donderdag dat het feit dat er invallen zijn gedaan, niet betekent dat de bedrijven ook schuldig zijn.

Media Markt speelde al eerder een rol bij een grote Europese kartelzaak. De verklaringen van de winkelketen droegen bij aan de veroordeling van Intel. Die chipfabrikant werd vervolgd voor het onder druk zetten van pc-fabrikanten en winkelketens om geen apparaten met chips van concurrent AMD te maken of verkopen. Eurocommissaris Neelie Kroes, destijds verantwoordelijk voor mededinging, legde Intel hiervoor in 2009 een megaboete van 1,06 miljard euro op.

Het onderzoek naar online verkopen is niet het enige onderzoek dat bij Philips loopt. De Europese Commissie maakte dit voorjaar bekend onderzoek te doen naar illegale afspraken over de prijzen van chips. Daar zou Philips zich tot en met 2006, het jaar waarin de chiptak werd afgestoten, mogelijk schuldig aan hebben gemaakt. Vanwege een prijskartel in beeldschermen kreeg Philips daarnaast eind 2012 een boete van 313 miljoen euro van Brussel.