Van Gaal: "Geef mij poule des doods"

Maarten (rubbereend)

Louis van Gaal maakt zich niet zo druk om de loting voor het WK. De bondscoach zou het niet erg vinden als het Nederlands elftal in een groep komt met buurland België. Van Gaal begon zijn tweede termijn als bondscoach van Oranje met een verliespartij tegen België in Brussel.

Dat ging om een oefenduel. Op het WK speelt het verleden niet meer mee. De bondscoach kent geen vrees voor bepaalde tegenstanders. "Geef mij maar een poule des doods. Dat zijn we gewend. Daar raken we wel door", zei Van Gaal in gesprek met Sporza.

De oud-trainer van onder meer Ajax, FC Barcelona en Bayern München vertelde dat hij tijdens de vlucht naar Brazilië bij de Belgische delegatie in het vliegtuig zat. "De hele reis heb ik geroepen dat we in dezelfde poule spelen. Zo krijgen we een hele sterke groep. Jullie denken tegenwoordig toch dat jullie erg sterk zijn?", vraagt Van Gaal aan de betreffende Belgische journalist.

Die zegt dat hen dat wordt ingefluisterd. "Oh. Oké dan. Ik dacht dat jullie dat zelf dachten", reageert Van Gaal. De bondscoach van Oranje is wel bekend met de kwaliteiten van de Rode Duivelsmet ex-Eredivionisten als Jan Vertonghen, Moussa Dembélé, Thomas Vermaelen, Nacer Chadli en Toby Alderweireld.

"België speelt attractief voetbal, dat is vroeger wel eens anders geweest. Ik heb wel vertrouwen in de Belgische ploeg. De chemie tussen de trainer en de speler zal bepalen hoe ver België geraakt", aldus Van Gaal, die doelt op de samenwerking tussen collega Marc Wilmots en zijn spelers. Het is voor België de eerste WK-deelname sinds 2002 in Japan en Zuid-Korea. Toen ontbrak het Nederlands elftal op de eindronde.