Filosoof Susan Neiman wint Spinozalens

anoniem_22072019025900

De Spinozalens 2014 gaat naar de Amerikaanse moraalfilosoof Susan Neiman. Dat heeft de Haagse locoburgemeester Ingrid van Engelshoven zondag bekendgemaakt, op de geboortedag van Spinoza.

De in 1955 geboren Neiman is directeur van het researchinstituut Einstein Forum in Potsdam en schrijft behalve wetenschappelijke teksten ook voor het algemene publiek. Van haar hand verscheen in 2010 Morele Helderheid. Goed en Kwaad in de 21e Eeuw. Eerder publiceerde zij The Unity of Reason: Rereading Kant.

De onderscheiding moet de erfenis van de Nederlandse zeventiende-eeuwse denker Baruch Spinoza levend houden en kritische en creatieve denkers eren. De Spinozalens, een prijs die beoogt het debat over ethiek en moraal te stimuleren, wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een nog levende intellectueel. In het tussenliggende jaar eert de Stichting Internationale Spinozaprijs een overleden denker.

Neiman krijgt de prijs, tienduizend euro en een sculptuur van Spinoza, over een jaar uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Den Haag.