Etnisch geweld overschaduwt verkiezingen Mali

Etnisch geweld heeft een schaduw geworpen over de parlementsverkiezingen zondag in Mali. Bij gevechten tussen Peul en Toearegs bij de grens met Niger in het noorden van het land kwamen zaterdag zestien mensen om het leven. Dat hebben een Malinese veiligheidsfunctionaris in de noordelijke stad Gao en een vertegenwoordiger van de Internationale Federatie voor de Mensenrechten in Bamako zondag gemeld. Verdere bijzonderheden over de gevechten in het noorden wisten zij nog niet.

Ongeveer 6,5 miljoen kiezers konden zondag in Mali uit meer dan duizend kandidaten 147 vertegenwoordigers kiezen in het parlement. De parlementsverkiezingen zijn na de presidentsverkiezingen in juli en augustus een volgende stap in het herstel van de democratie. Het land werd in maart 2012 in chaos gestort door een militaire staatsgreep. Toeareg-separatisten en islamitische extremisten zagen daarop hun kans schoon om de macht in het noorden van het land over te nemen. Door militair ingrijpen van Frankrijk in januari werden de extremisten verdreven, maar in de afgelopen weken is het geweld weer toegenomen.

In Gao waren zondag in de eerste uren nadat de stemlokalen open waren gegaan meer militairen van de vredesmacht van de Verenigde Naties en het Malinese leger op de been dan kiezers, maar naarmate de dag vorderde nam het aantal kiezers toe. Prefect Seydou Timbely noemde de opkomst niettemin 'zwak'. "Er zijn niet genoeg middelen geïnvesteerd om de bevolking aan te moedigen te gaan stemmen."

In de noordelijke stad Kidal raakten drie mensen gewond toen aanhangers van de separatistische Toeareg-Beweging voor de Bevrijding van de Awazad kiezers met stenen bekogelden en VN-soldaten moesten ingrijpen, zei inwoner Mohammed Ag Mossa. In de regio Timboektoe gingen onbekende gewapende lieden met tien stembussen aan de haal, zei een Malinese veiligheidsfunctionaris.

Ook werden zondag sporadisch problemen met kiezersregistraties gemeld. "Ik kon mijn naam of foto niet op de lijst vinden", zei Bintou Maiga, die teleurgesteld werd weggestuurd van het stemlokaal waar zij zich moest melden.

Door de lage opkomst verwachten politieke analisten dat in veel districten een tweede stemronde nodig zal zijn. Deze zal dan worden gehouden op 15 december.