Jongen slachtoffer van 'knockout game'

Een redelijk nieuw fenomeen in Amerika: the knockout game. Een gezelschapsspel waarbij de deelnemers volkomen onverwachts een willekeurige voorbijganger knock-out slaan. Het overkwam de Israëlische Israel Bizovsky. Toen hij een groepje donkere jongens liet passeren, gaf een van hem uit het niets een stomp en ging kort het licht uit bij de stagiair fotografie.

"Hij was zo sterk, ik was geschokt", vertelt de negentienjarige jongen uit Beersheva. "Er kwam een grote groep donkere jongens aangelopen, ik ging aan de kant om ze voorbij te laten. Opeens voelde ik een klap in mijn gezicht.  Ze liepen gewoon door. Ik hoorde ze lachen", weet het slachtoffer te melden via een vertaler uit het Hebreeuws. "Ze zeiden nog iets tegen mij na het slaan, maar omdat ik geen Engels begrijp, verstond ik dat niet.  Het klonk alsof ze de draak met mij staken."

Steeds vaker lijkt het erop dat het spel veelal racistische motieven heeft. Alleen al deze maand zijn er in Brooklyn zes joodse jongens slachtoffer geworden van deze hype. In verschillende delen van het land begint de populariteit van het eenvoudige spelletje toe te nemen. Soms met dodelijke afloop. Zo stierf in Jersey City een man nadat hij door een sucker punch met zijn hoofd op een ijzeren hek terecht kwam.

Het ietwat harde spel, dat ook bekend staat als 'ijsbeer jagen', wordt veelal gespeeld door zwarte spelers. De lijdende voorwerpen zijn vrijwel altijd witte spelers, die niet geheel vrijwillig in het spelletje worden betrokken.