Verrassende overwinning Tsjechische biatleten

heywoodu

In het Zweedse Östersund is de World Cup biatlon van start gegaan. De eerste wedstrijd, de gemengde estafette, werd verrassend gewonnen door Tsjechië.

In de gemengde estafette bestaat elk team uit vier biatleten, twee vrouwen en twee mannen, in die volgorde. De vrouwen leggen 6 kilometer af, gevolgd door 7,5 kilometer door beide mannen. Vooraf waren vooral de Fransen favoriet om te winnen en zij leken die status volledig waar te maken. Marie-Laure Brunet schoot twee keer foutloos en gaf als eerste het stokje door aan haar teamgenote, Marie Dorin-Habert. Zij mistte één schot, maar hoefde niet de strafronde in. Elke biatleet heeft een aantal extra patronen die ze mogen gebruiken, Dorin-Habert had er één nodig om de laatste schijf alsnog om te schieten. Bij de tweede wissel was de voorsprong op Tsjechië en Italië verder uitgebreid.

De eerste Fransman was de jonge Simon Desthieux. Hij mistte één keer, maar met een extra patroon kon hij de strafronde vermijden. Met een grote voorsprong begon vervolgens Martin Fourcade, de laatste Fransman, aan zijn 7,5 kilometer. Waar Fourcade doorgaans de sterkste is in het team lukte vandaag maar weinig. In de laatste schietbeurt wist hij, inclusief extra patronen, slechts twee van de vijf schijven te raken. Hij gebruikte het laatste patroon zelfs niet, wat ervoor zorgde dat hij drie keer de strafronde moest langlaufen. Hierdoor vielen de Fransen terug naar de derde plek. Een straf van twee minuten vanwege het niet geschoten patroon zorgde er echter voor dat de Fransen na vrijwel de gehele wedstrijd op kop te hebben gelegen uiteindelijk slechts vijfde werden.

Terwijl Fourcade fout na fout schoot kwamen de achtervolgers, de Tsjech Ondrej Moravec en de Noor Tarjei Boe, ook aan bij de schietbaan. Moravec mistte weliswaar een schot, maar kon de strafronde vermijden. Boe en Fourcade zetten de achtervolging in op de Tsjech, maar konden niet meer in de buurt komen. Vanwege de straf voor Frankrijk werd Oekraïne uiteindelijk knap derde.