Nederlands schip in Donau weggesleept

Het Nederlandse schip dat in het zuidoosten van Duitsland de Donau versperde is zondag weggesleept. Dat hebben de Duitse autoriteiten gemeld, schrijven Duitse media. Ook het schip dat zaterdag hielp bij een bergingspoging, maar vastliep is geborgen.

Om de Donau zo snel mogelijk weer bevaarbaar te maken moet eerst een baggerschip de vaargeul 'gladstrijken'. Het scheepvaartverkeer tussen Deggendorf en Vilshofen wordt naar verwachting aan het eind van de middag hervat. 35 tot veertig schepen liggen te wachten.

Het schip, de Densimo uit Rotterdam, was beladen met 1900 ton ijzererts en liep vrijdagavond vast bij het plaatsje Winzer. Het vaartuig van 135 meter was onderweg van Rotterdam naar Linz in Oostenrijk, maar strandde, waarbij het roer beschadigd raakte. Het kon zaterdag al worden losgetrokken, maar het schip dat daarbij hielp liep zelf vast. De Densimo liep vervolgens een stukje verder opnieuw aan de grond.

Het Rotterdamse schip moet naar Linz worden gesleept. Dat is de eerste plek waar een werf is die het beschadigde roer kan repareren.