Zeker 75 doden bij gevechten Damascus

Bij gevechten tussen Syrische opstandelingen en het leger van president Bashar Assad in Damascus zijn dit weekeinde in totaal zeker 75 mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag gezegd.

De gevechten braken uit toen rebellen probeerden een belegering van Syrische strijdkrachten van enkele buitenwijken van Damascus te doorbreken. De buitenwijken zijn in handen van de oppositie en het Syrische leger voorkomt al maanden dat er voedsel, schoon drinkwater, medicijnen en ander voorraden de wijken in kunnen. De gevechten vonden zaterdagnacht vooral plaats in wijken ten oosten van Damascus.

Volgens Rami Abdurrahman van het Observatorium zijn de dodelijke slachtoffers ongeveer dertig strijders van Jabhat al-Nusra en de Islamitische Staat in Irak en de Levant, twintig sjiitische strijders uit Irak en 25 Syrische militairen en strijders van de Libanese Hezbollah. Ook kwamen volgens Abdurrahman ten minste twee mediaactivisten om het leven. Een van hen was Amer Tabajo, die de afgelopen drie jaar onder de alias Mohammed Saeed veel Westerse media van informatie voorzag.