Stripschapprijs 2014 voor Fred de Heij

Stripmaker, illustrator en schilder Fred de Heij is de winnaar van de Stripschapprijs 2014. Zijn realistische stijl, vanzelfsprekende striptaal en jarenlange ervaring met het maken van pulpstrips laten volgens het Nederlands centrum voor belangstellenden in strips zien dat hij een stripmaker pur sang van internationale allure is, met een voor Nederland ongekend oeuvre.

De in 1960 geboren De Heij tekende verhalen voor Donald Duck, Tina, Taptoe, Kuifje, Wordt Vervolgd, Eppo en Penthouse Comix. Ook illustreerde hij de kinderboekenserie Bolke de Beer, maar dat vond hij niet erg spannend. Daarom begon hij te experimenteren met undergroundstrips en satirische en erotische verhalen.

In 2005 maakte hij de erotische thriller Afgezaagd en vanaf 2009 verschenen vijftien nummers van het erotische satirische blad Pulpman, dat De Heij vrijwel geheel volschreef en -tekende. Het afgelopen jaar werkte De Heij aan een 'horrorwestern' voor een groot publiek en tekende hij de documentairestrip Peking - Oorlog in de Diplomatenwijk. Daarnaast tekent hij in zijn atelier in Zaandam portretten en landschappen.

De Stripschapprijs wordt sinds 1974 toegekend door Het Stripschap en is de belangrijkste stripprijs van Nederland. De 41e editie van de prijs, die bestaat uit een bronzen plastiek met oorkonde, wordt 8 maart uitgereikt tijdens De Stripdagen in Gorinchem.