Vluchtelingen blij in de 'gevangenis'

Mick (Philosocles)

Amsterdam heeft afgelopen week besloten om de zogeheten We Are Here!-vluchtelingengroep toch onderdak te bieden. Ze mogen een half jaar in een voormalig huis van bewaring vertoeven op voorwaarde dat ze meewerken aan individuele oplossingen.

De groep zou akkoord zijn gegaan en blij zijn met het 'bed, bad en brood' van de gemeente. Dat kon overigens pas na overleg met het Ministerie van Justitie, dat Amsterdam eerder had verboden om de groep uitgeprocedeerde vluchtelingen op te vangen.

De asielzoekers zeulen al geruime tijd door de hoofdstad en zaten tot vorige winter in een tentenkamp. Tot begin april zaten ze in de zogeheten Vluchtkerk, waarna de 'Vluchtflat' werd gekraakt waar de groep eind september wegmoest.  

In totaal kunnen in de 'Vluchtbajes' 159 bij Vluchtelingenwerk geregistreerde mensen worden opgevangen. Tachtig anderen staan daar niet ingeschreven en voor hen is er dus geen plek. Wat er met die laatste groep gaat gebeuren is onduidelijk.

Burgemeester Van der Laan denkt dat er nu eindelijk de rust komt die nodig is voor een definitieve oplossing. De 159 Vluchtbajesklanten, die er eerder op stonden als collectief te worden behandeld, hebben zich verplicht om mee te werken aan individuele oplossingen. In veel gevallen betekent dat meewerken aan vertrek naar het land van herkomst.


Vluchtelingen blij met 'Vluchtbajes' - AT5