Israël: atoomdeal met Iran 'historische vergissing'

De overeenkomst die de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland hebben gesloten met Iran over diens atoomprogramma is een 'historische vergissing'. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag tegen zijn kabinet gezegd. Netanyahu zei ook dat hij zich niet aan de overeenkomst gebonden voelt.

De premier noemde de wereld 'een gevaarlijker plek' als gevolg van het akkoord. Hij herhaalde de dreiging dat Israël militaire actie tegen Iran onderneemt als dat nodig is, want 'Israël heeft het recht en de plicht zich te verdedigen'.

Israël is ervan overtuigd dat Teheran bezig is met de productie van een kernwapen en de afgelopen weken heeft Jeruzalem gewaarschuwd dat de overeenkomst niet ver genoeg gaat. Het akkoord bestaat er onder meer uit dat er grenzen worden gesteld aan het verrijken van uranium en dat Iran de komende tijd geen nieuwe nucleaire installaties bouwt. In ruil daarvoor worden de economische sancties tegen het land versoepeld.

Netanyahu zei zondag tegen zijn kabinet dat Iran de broodnodige versoepeling van de sancties krijgt en dat tegelijkertijd vrijwel de gehele nucleaire infrastructuur intact blijft. De premier wees vooral op de mogelijk die Iran houdt om uranium te verrijken. "Wat gisteren in Genève is bereikt, is niet een historische overeenkomst, maar een historische vergissing", zei hij. "Vandaag is de wereld een veel gevaarlijker plek geworden omdat het gevaarlijkste regime ter wereld een belangrijke stap voorwaarts heeft gezet in het ontwikkelen van het gevaarlijkste wapen ter wereld." Hij zei ook dat Israël niet kan toestaan dat Iran militair-nucleaire slagkracht ontwikkelt. Eerder zondag had Netanyahu gezegd dat de internationale gemeenschap zichzelf voor de gek houdt met de deal en dat Iran er te veel ruimte door krijgt.

Bondgenoten van Iran hebben zich positief uitgelaten over de overeenkomst. Irak noemde het een 'stap voorwaarts in het oplossen van andere problemen in de regio'. Ook de Syrische regering is blij met de deal. Staatsmedia spraken van een 'historische overeenkomst'. "Syrië is van mening dat dit akkoord het bewijs is dat politieke oplossingen voor de crises in de regio de efficiëntste manier zijn om veiligheid en stabiliteit te bewerkstelligen, zonder buitenlandse inmenging en de dreiging met geweld", zei een medewerker van het Syrische ministerie van buitenlandse zaken die anoniem wil blijven tegen staatspersbureau SANA.