Nederland start procedure om Arctic Sunrise

Nederland start een juridische procedure bij het zeerechttribunaal in Hamburg om het Greenpeace-ship Arctic Sunrise terug te krijgen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, maakte minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) bekend na afloop van de ministerraad.

De procedure moet aan de hand van het zeerecht duidelijk maken of de Russen het recht hadden het schip in beslag te nemen. Als het aan Timmermans ligt, wordt het schip vervolgens zo snel mogelijk vrijgegeven. De procedure kan echter jaren duren, zei Timmermans. Hij concentreert zich daarom vooral op de diplomatieke inspanningen om schip en bemanning zo snel mogelijk vrij te krijgen.

Die diplomatieke route is sowieso nodig, omdat de procedure in Hamburg alleen de vrijgave van het schip betreft. De bemanning is namelijk aangeklaagd onder Russisch recht, lichtte de minister toe. De enige manier om hen op korte termijn vrij te krijgen, is een diplomatieke oplossing. Daar zijn alle inspanningen op gericht.

"Ik ben ieder moment bereid om daarover te praten met mijn Russische collega's", zei Timmermans. "Ik hoop dat zij ook het diplomatieke pad willen bewandelen zodat we de mensen snel vrij krijgen."

Timmermans zei verder dat het 'naar omstandigheden' goed met de bemanning gaat. "Er is veel contact mogelijk. Ze worden netjes behandeld". Wel zijn ze bezorgd om wat gaat gebeuren, aldus de minister.

De hoofdtaak is nu om bijstand te verlenen. Dan gaat het om consulaire bijstand, juridische, medische maar ook morele bijstand, zei Timmermans. Daarvoor zijn twee medewerkers van het Nederlandse consulaat in Sint Petersburg naar Moermansk gestuurd.