Twitter maakte nog nooit winst

Twitter heeft sinds zijn lancering in 2006 nog nooit winst gemaakt. Opgeteld maakte het socialmediabedrijf sinds het begin een verlies van 419 miljoen dollar (308 miljoen euro). In de eerste zes maanden van dit jaar noteerde het bedrijf een verlies van 69 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder 49 miljoen dollar. Dat blijkt uit de beursgangdocumenten die het Amerikaanse bedrijf heeft gepubliceerd.

Ondanks het constante verlies heeft het bedrijf een positief banksaldo. Eind juni beschikte Twitter over 375 miljoen dollar. Dit geld dankt het aan een eerdere investeringsronde die 759 miljoen dollar opleverde. Met de aanstaande beursgang hoopt het bedrijf meer dan een miljard dollar op te halen.

Vorig jaar draaide Twitter een omzet van 317 miljoen dollar. Het bedrijf verwacht dat de omzet dit jaar verdubbelt naar 656 miljoen dollar. Het grootste deel van de inkomsten komt uit advertenties. De rest komt uit de verkoop van licenties aan bedrijven die meer inzicht willen in de activiteit op het sociale medium.

Twitter had meer dan 218 miljoen actieve gebruikers in het tweede kwartaal, 44 procent meer dan een jaar eerder. Concurrenten Facebook en Linkedin hadden in dezelfde periode respectievelijk 1,2 miljard en 240 miljoen gebruikers.

Twitter maakte in september via een tweet bekend dat het naar de beurs wil. Nu Twitter openheid heeft gegeven over de financiële prestaties kan het bedrijf de komende tijd beleggers verleiden in het bedrijf te stappen. Verwacht wordt dat het aandeel met het tickersymbool TWTR voor eind november openbaar verhandeld wordt.