Nieuwe diersoorten ontdekt in Suriname

Wetenschappers uit verscheidene landen hebben tijdens een drie weken durende expeditie in het Surinaamse regenwoud zestig nieuwe diersoorten ontdekt. Onder de soorten zijn onder andere een zogenoemde 'chocokikker' en een van de kleinste mestkevers van Zuid-Amerika.

De ontdekkingen werden gedaan in het ongerepte regenwoud in het zuidoosten van Suriname, niet ver van de grens met Brazilië, zei een woordvoerder van de onderzoeks- en natuurorganisatie Conservation International. De groep verricht al jaren onderzoek in Suriname.

De chocokikker kreeg zijn bijnaam vanwege zijn eigenaardige chocoladekleur. Daarnaast werd er een nieuwe soort pijlgifkikker ontdekt, waarvan het gif door de lokale bevolking gebruikt wordt voor de jacht. Onder de vondsten zijn elf vissensoorten, waaronder een opmerkelijk gepigmenteerde meervalachtige. Een 2,3 millimeter grote rode mestkever is mogelijk de op een na kleinste soort mestkever op het continent.

In totaal werden gegevens vergaard over 1378 soorten planten, vogels, zoogdieren, insecten, vissen en amfibieën. De wetenschappers werden in hun werkzaamheden bijgestaan door dertig mannen uit de plaatselijke bevolking, die op de rivieren in het gebied en in het woud als gids dienden.