Gevechten tussen rebellen in Noord-Syrië

Radicaalislamitische strijders zijn vrijdag in het noorden van Syrië slaags geraakt met door het Westen gesteunde rebellen en met Koerdische strijders. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de gevechten aan zeker negentien mensen het leven gekost.

De strijd in het noorden van Syrië gaat steeds minder tussen het regeringsleger en de rebellen en steeds meer tussen rivaliserende rebellengroepen. Aan Al-Qaida gelieerde militanten - van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL) en Jabhat al-Nusra - willen een islamitische staat in Syrië vestigen, maar de gematigde rebellen die banden hebben met het Vrije Syrische Leger voelen hier niets voor. De onderlinge strijd heeft al aan honderden mensen het leven gekost.

De extremistische strijders raakten vrijdag slaags in het stadje Azaz, bij de grens met Turkije. Een activist zei dat in ieder geval een strijder van de gematigde rebellen is omgekomen. Precieze cijfers over het dodental waren er niet.

Militanten van de ISIL bonden ook de strijd aan met Koerdische strijders in het stadje Ras al-Ain, waar de Koerden het voor het zeggen hebben. Volgens het Observatorium kwamen veertien ISIL-strijders en vier Koerden om het leven.