Publeaks slachtoffer cyberaanval

De nieuwe klokkenluiderssite publeaks.nl is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat heeft Teun Gautier, uitgever van de Groene Amsterdammer en een van de mensen achter de site, vrijdag bevestigd. Een kwaadwillend persoon zou een tip hebben verstuurd en via automatische updates honderden mailtjes hebben verstuurd naar deelnemende journalisten.

Het is volgens Gautier niet mogelijk om via de site tips te versturen met een robot. Als iemand echter een tip indient, kan hij of zij updates versturen aan de geadresseerden. Zij krijgen deze updates in veel gevallen automatisch.

Het grootste risico leek even dat de e-mailadressen van journalisten bij de aanval naar buiten waren gekomen. Dat bleek niet het geval. De anonimiteit en beveiliging van Publeaks is nooit in gevaar geweest, verzekert Gautier.

De Nederlandse site, die mensen kunnen gebruiken om anoniem documenten en tips door te spelen aan door hen aangegeven media, werd vorige maand gelanceerd. De Volkskrant schreef met gegevens die de krant via de site verkreeg twee onthullende artikelen.

Vrijdag maakte de krant bekend dat fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol als directeur van de Gay Krant jarenlang heeft verzuimd de pensioenpremie van zijn personeel te betalen. Krol, die in de Tweede Kamer juist streed voor betere pensioenen, stapte naar aanleiding van de berichtgeving op.