Opnieuw woede over anti-islamposter

Iets meer dan een week geleden berichtten we al dat de anti-islamposter van de Vlaamse vereniging Vrouwen Tegen Islamisering (VTI) tot kwade reacties leidde. Toen kwam de woede niet van moslims, maar van schoenenmerk Louboutin. Nu is er opnieuw iemand boos over de poster. Opvallend genoeg is het weer geen moslimwoede.

Tenminste, in de bronnen valt nergens te lezen dat de Canadese studente Rosea Lake islamitisch is. Ook zijn haar bezwaren niet gebaseerd op religieuze gronden, maar het gaat simpelweg over plagiaat. Lake vindt namelijk dat de poster van VTI teveel lijkt op de poster genaamd 'Judgement, die zij maakte tegen seksisme.

Op beide foto's is een set vrouwenbenen te zien, voorzien van streepjes waarbij staat geschreven wat men vindt als de kleren van de vrouw tot daar reiken. Bij de poster van VTI gaat het om wat 'de islam' zou vinden, bij de poster van Lake gaat het om wat 'de maatschappij' zou vinden.

De overeenkomsten zijn volgens Lake groot genoeg om van plagiaat te spreken, maar ze had niet de middelen om een rechtszaak te beginnen. Ze was daarom ook blij dat Louboutin de poster wilde laten verbieden. Uiteindelijk besloot mode-ontwerpster Rachida Aziz om Lake financieel bij te staan.

Lake komt binnenkort naar België om Anke Van dermeersch, de voorzitster van VTI, persoonlijk te confronteren. Daarnaast heeft Aziz een klacht ingediend bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Van dermeersch erkent dat Lake's poster haar geïnspireerd heeft, maar ontkent dat ze plagiaat gepleegd heeft.

De zaak komt dinsdag voor de rechter. De dag daarvoor dient de zaak die Louboutin heeft aangespannen tegen VTI.


Links de poster van Rosea Lake, rechts de poster van VTI. Oprechte inspiratie of vuig plagiaat? (Afbeeldingen via Rosea Posey en VTI)