Depay debuteert in selectie Nederlands elftal

Bondscoach Louis van Gaal heeft Memphis Depay voor het eerst opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. De keuze voor de aanvaller van PSV is opmerkelijk, aangezien hij niet tot de voorselectie behoorde. Nigel de Jong en Gregory van der Wiel behoren eveneens tot de selectie van Oranje. Wesley Sneijder is ook weer van de partij.

Depay, die donderdagavond scoorde voor PSV tegen Chernomorets Odessa (2-0), speelde nooit eerder voor Nederland. De Jong speelde november vorig jaar zijn laatste wedstrijd voor Oranje, toen Nederland in Amsterdam met 0-0 gelijkspeelde tegen Duitsland. Enkele weken na die interland liep De Jong bij AC Milan een zware achillespeesblessure op, die hem de rest van het seizoen aan de kant hield. De Jong maakte eind augustus zijn rentree voor de Italiaanse club en herpakte al snel zijn topvorm, waarvoor Van Gaal hem beloont met een plek in zijn keurkorps. Van der Wiel, die sinds enkele weken basisspeler is bij Paris Saint-Germain, speelde onder Van Gaal nog nooit in het Nederlands elftal.

Jasper Cillessen vervangt de geblesseerde Jeroen Zoet in Oranje. De nieuwe eerste doelman van Ajax zat niet in de voorselectie. Van de 25-koppige voorselectie zijn Paul Verhaegh, Ruben Schaken en Ricky van Wolfswinkel afgevallen. Van Gaal selecteerde in totaal 23 spelers voor de komende wedstrijden van Oranje.

Het Nederlands elftal speelt op 11 oktober in de WK-kwalificatiereeks thuis tegen Hongarije. Vier dagen later gaat Oranje op bezoek bij Turkije. Nederland is al zeker van deelname aan de eindronde. Hongarije en Turkije maken nog kans op de tweede plaats in Groep D, die waarschijnlijk rechtgeeft op deelname aan de play-offs.

De selectie
Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City).
Achterhoede: Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (PSV), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain), Jetro Willems (PSV).
Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Jonathan de Guzman (Swansea City), Nigel de Jong (AC Milan), Stijn Schaars (PSV), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (AS Roma), Rafael van der Vaart (HSV).
Voorhoede: Memphis Depay (PSV), Dirk Kuijt (Fenerbahce), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München).