'Stop illegale handelsrelaties met Israël'

Tientallen Nederlandse bedrijven doen zaken met bedrijven uit illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat staat in een rapport van hulporganisaties Cordaid, ICCO, en IKV Pax Christi. De organisaties willen dat de handelsrelaties worden gestopt.

Onderzoekers stelden vast dat achttien Israëlische bedrijven producten leveren aan 38 Nederlandse firma's. Een aantal bedrijven zoals supermarkten C1000 en Jumbo en Kring Apotheken brengt de producten op de markt als 'Made in Israel'. Het gaat onder meer om dadels, druiven, granaatappels, amandelen, olijven, nectarines, meloenen en komkommers. Ook snijbloemen die naar Nederland worden geëxporteerd zijn afkomstig uit illegale nederzettingen.

Volgens de organisaties kan uit juridisch principe uit iets illegaals niets legaals voortkomen. Bedrijven worden opgeroepen niet langer van de Israëlische bezetting te profiteren en zo de bezetting in stand te houden.

Uit het rapport blijkt dat dertien procent van de Israëlische export binnen de Europese Unie naar Nederland gaat. Nederland is daarmee Israëls derde exportmarkt in de EU. Vorig jaar bedroeg de waarde van de export naar Nederland 2,3 miljard dollar.