Femen valt Belgische bisschop aan

Zijn het oprechte protestanten tegen onrecht, of een stel schaamteloze aandachtshoeren? De wereld is er nog niet uit over de topless activisten van Femen. Maar met hun laatste actie hebben ze toch eerder het debat kapot gemaakt dan vooruitgeholpen.

De oerconservatieve bisschop van Brussel en Mechelen, André-Jozef Léonard, was gisterenavond aanwezig op een lezing over blasfemie, toen Femen toesloeg. Terwijl Léonard stoicijns bleef zitten, doordrenkten de Femen-vrouwtjes hem met wijwater en schreeuwden ze leuzen.

Hun ontblote bovenlijven waren beklad met diepgaande spreuken als 'Anus dei is coming' ['De oude vrouw/het kontgat van God komt eraan', red.], een woordspeling op 'Agnus dei' ofte 'lam Gods'. Eén actievoerdster had dan toch het idee gekregen om de reden voor het protest duidelijk te maken, en zwaaide met een bordje met het opschrift 'Stop Homophobia'.

De Belgische Bisschoppenconferentie heeft in een verklaring gezegd de actie 'totaal onaanvaardbaar' te vinden. Een woordvoerder zegt: "Ze staat lijnrecht tegenover de manier waarop de katholieke Kerk wereldwijd en in ons land met levensbeschouwelijke en religieuze diversiteit wil omgaan." Desondanks zullen ze geen aanklacht indienen.

Wie écht een bisschop tussen een hoop water en de rondflapperende tieten van lelijke activistes wil zien, kan hier terecht. Vanzelfsprekend NSFW.