Leger Irak slaat oproer soennieten neer

Iraakse veiligheidstroepen ondersteund door helikopters hebben dinsdag een demonstratie van soennieten neergeslagen, waarna nog meer ongeregeldheden uitbraken. Er vielen zeker 36 doden en vele tientallen gewonden.

De veiligheidstroepen gingen tot actie over in de stad Hawija, 240 kilometer ten noorden van Bagdad. Op een terrein in de stad betoogden Iraakse soennieten tegen de door premier Nouri al-Maliki geleide sjiitische regering. De soennieten ageren al maanden tegen de regering, omdat zij zich achtergesteld voelen.

Er braken gevechten uit toen de troepen het terrein binnenvielen om mensen te arresteren. Het Iraakse ministerie van defensie sprak van militanten en noemde de omgekomen betogers aanvankelijk zelfs 'leden van Al-Qaida en de verboden Baath Partij van Saddam Hussein'.

Uit wraak voor de inval van de troepen gingen militante soennieten tot de aanval over op legerposten in het naburige Rashad en Riyadh. Ook in andere soennitische woongebieden, waaronder de westelijke provincie Anbar, braken ongeregeldheden uit.

Premier Al-Maliki haastte zich om een speciale ministeriële commissie in het leven te roepen die moet onderzoeken wat er precies is gebeurd in Hawija.