'Troonswisseling kost meer dan vijftig miljoen'

De totale kosten voor de troonswisseling kunnen wel eens boven de vijftig miljoen uitkomen. Alleen al voor de beveiliging zou 26 miljoen euro zijn uitgetrokken. Dat stelt het programma Keuringsdienst van Waarde: Rekenkamer woensdag. Volgens een woordvoerder van het televisieprogramma geeft het rijk veel meer uit dan het beweert.

Het programma onderzocht door middel van gesprekken met betrokkenen en kansberekening hoeveel daadwerkelijk wordt uitgegeven aan de inhuldiging. Zo zegt een ingewijde dat het beveiligingsbudget zeker 26 miljoen bedraagt. Afgezien van dat bedrag zijn er volgens de woordvoerder geen exacte cijfers te noemen. De overige miljoenen gaan vooral op aan mediastrategie, zegt ze.

De werkelijke kosten voor het feestje kunnen uiteindelijk wel eens boven de vijftig miljoen uitkomen, stelt het programma. De woordvoerder benadrukt dat werkelijk alle kosten worden meegenomen. Ze noemt als voorbeeld de lunch die vrijwilligers krijgen aangeboden.

Vorige maand liet het kabinet weten zelf vijf miljoen euro uit te trekken voor de troonswisseling. Van dat bedrag gaat een miljoen euro naar de gemeente Amsterdam. Het overige geld is bestemd voor defensie. Amsterdam legt 5,2 miljoen euro in, overigens anderhalf miljoen lager dan eerder begroot. Behalve het rijk investeert ook het bedrijfsleven groot in de troonswisseling.

Premier Rutte zei in januari na de abdicatieaankondiging van koningin Beatrix dat de inhuldiging een 'onvergetelijk feest' moest worden, maar in tijden van crisis en bezuinigingen wel op 'sobere' wijze moet worden ingevuld.

Een onderzoek onder leiding van oud-VVD-minister Gerrit Zalm wees in 2009 uit dat de jaarlijks kosten van het koningshuis 110 miljoen euro bedragen.

De aflevering is donderdagavond om 20.25 uur op Nederland 3 te zien.