Belgen boos om goedkope Nederlandse arbeiders

Belgische vakbonden ergeren zich aan de massale toestroom van goedkope Nederlandse bouwvakkers op Vlaamse werven. "We kunnen niet tegen die prijzen op", klaagt een vakbondsman woensdag in de Gazet van Antwerpen.

Nederlandse bouwvakkers kosten volgens de bonden tot drie keer minder dan hun Belgische collega's. Inmiddels zouden al 4800 Nederlanders aan de slag zijn gegaan op Vlaamse werven. Daarmee verdringen ze de Polen (4600) en Portugezen (4200) als populairste arbeidskrachten. ,,Grotere Vlaamse bedrijven en zelfs openbare besturen maken vaker gebruik van goedkope Nederlandse onderaannemers. Terwijl hier zo veel jongeren werk zoeken", verzucht een secretaris van het Algemeen Belgisch Vakverbond.

De krant wijt de toestroom van Nederlanders aan de crisis in de bouwsector. Daardoor zouden bedrijven in Nederland tot 20 procent onder de kostprijs moeten gaan. In België ligt dat percentage fors lager; daar hoeven de bedrijven maar 5 procent onder de prijs te gaan. ,,Dat is genoeg om de Vlaamse bedrijven uit de markt te prijzen", zegt bouwondernemer Bas Van De Keerke tegen de krant.