Meer dan 100 doden door instorten gebouw

Zeker 123 mensen zijn woensdag om het leven gekomen doordat een acht verdiepingen tellend gebouw instortte in Savar in Bangladesh. Meer dan 1000 mensen raakten gewond, zeiden de plaatselijke autoriteiten.

Het gaat om het Rana Plaza, waarin een kledingfabriek en een winkelcentrum waren gevestigd. Savar ligt 30 kilometer buiten de hoofdstad Dhaka. Volgens de politie hadden de eigenaren van het gebouw waarschuwingen genegeerd om niemand binnen te laten, nadat dinsdag een scheur in het gebouw was ontdekt.

Een woordvoerder van de brandweer meldde dat er op het moment van het instorten ongeveer 2000 mensen in het complex waren. "Het lijkt wel of er een aardbeving is geweest", aldus een ooggetuige. De brandweer en andere reddingswerkers waren de hele ochtend bezig om mensen onder het puin vandaan te halen.

De groeiende kledingindustrie in Bangladesh is in de afgelopen jaren vaker geteisterd door branden en andere ongelukken als gevolg van slechte veiligheidsmaatregelen. In november vorig jaar kwamen nog 112 arbeiders om door een brand in een kledingfabriek in een industriegebied niet ver Savar.

De Nederlandse kledingketen C&A heeft naar aanleiding van mediaberichten laten weten "geen contractuele relaties met een van de productiefaciliteiten in het gebouw" te hebben.

Een importeur die tot in 2011 kleding voor C&A invoerde, was volgens het bedrijf wel in het gebouw gevestigd. Op de website van de importeur staat C&A nog wel als klant, maar die informatie klopt niet volgens de kledingketen.