Interview: Matt Simons

De New Yorkse singer-songwriter Matt Simons raakte in één klap bekend, nadat zijn single With You in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden gebruikt werd. Tijdens een emotionele scène waarin een personage in coma werd gebracht, klonk dit nummer waarna het als een stroomversnelling ging. Voor With You kreeg Matt Simons vorige week zijn eerste gouden single uitgereikt. FOK! feliciteerde en interviewde hem voor zijn optreden van 23 april in Doornroosje, Nijmegen.

Stroomversnelling
De dag ervoor heeft hij een uitverkochte show in Tilburg gespeeld en vandaag flink uitgeslapen. Het is niet veel anders geweest de laatste dagen en ook de show van vandaag in Nijmegen en morgen in Eindhoven zijn dik uitverkocht. “Het was een verrassing om de gouden single bij Bitterzoet in ontvangst te nemen, daarna gingen de shows als een trein en hadden we extra veel lol.”

Die populariteit had hij te danken aan GTST en speelde daarna zelfs piano in een aflevering, maar zelf kijkt hij geen soaps. “Ik kijk zelf geen soapseries, maar er zijn er wel velen die dat doen.” Wanneer we hem vragen of hij het dan wel leuk zou vinden als bijvoorbeeld The Bold and the Beautiful hem zou vragen om een nummer voor hen te schrijven zegt hij: “Dat moment in GTST kan je beter vergelijken met een scène uit Grey’s Anatomy, een primetime serie. Ik zou zeker geen nee zeggen als ze me dan zouden vragen!”

Veel van zijn nummers zijn gebaseerd op dingen die hij zelf meemaakt en ervaart. With You heeft hij dan ook geschreven voor een vriend van hem. “Het gaat over een vader die op een ziektebed afscheid neemt van zijn kinderen. Soms krijg ik wel eens berichten van mensen die het gebruiken tijdens een begrafenis van een familielid en dat valt soms best zwaar. Vaak weet ik ook niet hoe ik moet reageren; ik ben dan wel blij dat het ze op de één of andere manier troost.”

© FOK.nl / Jimmy Israel
Matt Simons

Ook een vrolijke noot
De afgelopen tijd werd vooral deze single gedraaid op de radio. Toch hoopt Matt dat men met de tijd het hele spectrum van zijn werk mee zal krijgen. “Mensen kennen mij nu vooral van deze ballade. Hopelijk kan ik snel wat vrolijkere nummers erdoor drukken zodat mensen niet alleen een zware indruk van mij krijgen.”

Al zijn nummers schrijft hij zelf en is al sinds zijn derde bezig met pianospelen. Muziek is daarna een vast onderdeel van zijn leven geworden. “Ik speelde klassieke piano tot mijn elfde en daarna ben ik ermee gekapt. Toen ik twaalf was begon ik gitaar te spelen en schreef ik ook mijn eerste nummer, nadat ik You ain’t goin’ nowhere van Bob Dylan hoorde. Ik gebruikte de drie akkoorden uit dat nummer en schreef er mijn eigen liedje op. Twee jaar daarna pakte ik de saxofoon op en raakte ik verslaafd aan jazz. Op het conservatorium ben ik daar ook op afgestudeerd. In de zomer gaf ik les op een muziektheaterschool waar dans en muziek gecombineerd werd.”

In Nederland wordt Matt wel eens herkend op straat en ook de landen om ons heen beginnen over hem te horen. In de nabije toekomst probeert hij daar ook goed gebruik van te maken en stukje bij beetje Europa te veroveren. “Het is een beetje surrealistisch hoe het er hier aan toe gaat. Ik ga na deze tour in Nederland even naar Zwitserland en dan kom ik terug om in het voorprogramma van Joe Cocker te staan. Geweldig en beangstigend tegelijkertijd! In de VS speel ik eigenlijk alleen in een singer-songwriteromgeving waar maar vijftig tot honderd man op af komen. Hier mag ik in uitverkochte zalen spelen met toffe verlichting en rookmachines: ik voel me net een rockster!” Chris Ayer, die deze tour het voorprogramma van Matt verzorgt, roept vanuit de andere kant van de kamer: “It’s fun!”

Matt kan er geen genoeg van krijgen en we zullen hem dus nog vaker terug zien, hier in Nederland en in de rest van Europa. Zijn album Pieces is al sinds vorig jaar uit en nu onder gebracht bij Sony Entertainment Nederland.