FOK!filmtips van de dag: Apocalypto

Sanne (Syth86)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De Oostenrijkse prinses Marie Antoinette trouwt in 1770 op jonge leeftijd met Lodewijk XVI en belandt zo op het hof van Versailles. Wanneer haar onverschillige echtgenoot een paar jaar later de troon van zijn vader bestijgt, wordt Marie Antoinette koningin van Frankrijk. Vanwege haar Oostenrijkse afkomst is ze echter niet populair onder de bevolking. Zo zou ze een slechte invloed hebben op de leden van het Franse hof en vele schandalen op haar naam hebben staan.

Marie Antoinette is na The Virgin Suicides en Lost in Translation de derde film van Sofia Coppola. Het scenario voor dit biografische kostuumdrama baseerde ze op het boek Marie Antoinette: The Journey van Antonia Fraser, waarin de befaamde koningin wordt neergezet als een menselijk figuur, een jong meisje dat op de verkeerde plaats in de verkeerde tijd is beland. Marie Antoinette werd opgenomen in het paleis van Versailles en Coppola mocht zelfs filmen in de spiegelzaal, die ten tijde van de opnames in restauratie was. Voor de hoofdrol greep Coppola terug op de ster uit haar debuutfilm, Kirsten Dunst. Andere rollen zijn voor Jason Schwartzman (ook lid van de familie Coppola), Rip Torn, Asia Argento en Steve Coogan. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

De zestienjarige Poppy, gespeeld door Emma Roberts, is een egocentrisch, onverbeterlijk, verwend kreng uit L.A. Ook al zit er geen limiet op haar creditcards en wordt ze omgeven door talloze volgelingen, toch kan Poppy niet ontkomen aan de steeds groter wordende frustratie die ze voelt over haar familiesituatie. En ze zorgt ervoor dat iedereen dat weet. Als een grap haar vader te ver gaat, wordt Poppy naar een Engelse kostschool gestuurd. Onder het wakend oog van het schoolhoofd en omgeven door een nieuwe vriendenkring beseft Poppy met tegenzin dat ze met haar stoute-meisjes-gedrag niet erg ver zal komen. Maar dat ze een keurige jonge vrouw moet worden betekent nog niet dat dit Wild Child niet elk uur van de dag zal proberen een heel instituut wakker te schudden. Te zien om 20.30 uur op RTL5.

Natasha Richardson speelde als schoolhoofd Kingsley haar laatste filmrol. Begin 2009 overleed de actrice overleed na een ernstig skiongeluk.

Gewelddadige indringers bedreigen een Maya-gemeenschap. Het idyllische bestaan van Jaguar Paw en zijn gezin wordt wreed verstoord als hij door een roversbende ontvoerd wordt naar een door angst en onderdrukking geregeerde wereld. De reis is lang en gevaarlijk en aan het einde wacht Jaguar Paw een gruwelijke bestemming. Geholpen door een speling van het lot en gedreven door zijn onvoorwaardelijke liefde voor zijn vrouw en familie doet Jaguar Paw een wanhopige poging te ontsnappen. Als hij ooit zijn eigen volk terugziet, zweert hij zijn cultuur levend te zullen houden. Apocalypto is te zien om 22.15 uur op RTL7.

Er hangt een zwarte schaduw over de Olympische Spelen van 1972 in München vanwege de gruwelijke moorden op Israëlische atleten door de terroristische groepering Black September. De Israëlische regering vormt een geheime groep Mossad-agenten die met gevaar voor eigen leven de moordenaars van de atleten op moet sporen en vermoorden. De geheime wraakmissie eist zijn tol in het persoonlijke leven van een agent die gevraagd wordt voor de operatie.

Steven Spielbergs Munich is een op waargebeurde feiten gebaseerde thriller, naar het het boek van George Jonas. Tijdens de Olympische Spelen van 1972 gijzelde een terrorisctische groep elf leden van het Israëlische team. De bevrijdingspoging van de West-Duitse politie liep compleet mis, alle atleten kwamen om. Het scenario van Munich werd geschreven door Tony Kushner die een Pulitzer Prize won met zijn toneelstuk Angels in America, waarvan in 2003 een miniserie verscheen. De sterrencast in Munich bestaat onder andere uit Eric Bana, Daniel Craig, Geoffrey Rush en Mathieu Kassovitz. Te zien om 00.05 uur op BBC1.

Jurassic Park III, Baby Mama en Ladyhawke zijn ook op de televisie te zien vanavond.