Altidore dankt Roddick voor kaasmarkt

Maarten (rubbereend)

Jozy Altidore heeft veel te danken aan proftennisser Andy Roddick. Regelmatig zoekt hij nog contact met zijn landgenoot. Altidore had weinig hoop op een profcarrière, omdat de financiële middelen daarvoor niet aanwezig waren. Door een actie van Roddick werd zijn leven gered, beseft hij nu.

"Iedereen mocht een brief schrijven aan Andy Roddick, de beroemde tennisser die een foundation had opgericht. Ik was een van de twee spelers die hij uit een grote groep pikte. Drie jaar betaalde hij voor mijn opleiding. Daardoor kwam ik in beeld bij de belangrijke coaches en zo klom ik omhoog", vertelt hij aan Voetbal International.

In zijn eigen land brak hij door, maar in Europa had hij moeite om naam te maken. Bij Villarreal slaagde hij nooit in de hoofdmacht, waardoor hij door veel mensen al werd opgegeven. Dit seizoen kwam hij bij AZ echter weer tot leven met veel doelpunten.

"Nog steeds stuur ik op gezette tijden een bedankje naar Andy", vertelt de spits. "Geen probleem, antwoordt hij dan. Hij realiseert zich misschien niet eens hoe ingrijpend zijn steun is geweest voor mij en mijn familie. Ons leven is compleet veranderd, en niet alleen in financieel opzicht. Daar zijn we dankbaar voor. Zonder Andy Roddick had ik nooit de kaasmarkt in Alkmaar gezien."