Foto's: Concert Matt Simons

Op 23 april 2013 is het Nijmeegse Doornroosje volgestroomd voor Matt Simons of op sommige momenten beter gezegd, voor de single With You. Deze avond was, net zoals de afgelopen shows, volledig uitverkocht. Vooral in het begin moest het publiek kennis maken met de New Yorkse singer-songwriter; aan het einde van de avond had hij de zaal volledig om zijn vingers gewonden.

Het voorprogramma werd verzorgd door eveneens een New Yorker, Chris Ayer, een goede vriend en reisgenoot op de muzikale trip van Matt. Met zijn gitaar en schijnlijk onfeilbare stem opent hij deze avond. Chris speelt pop en folk van hoog niveau, maar een deel van het publiek lijkt hier in de eerste instantie niet in geïnteresseerd te zijn. Ondanks het geroezemoes tussendoor speelt Chris vastberaden nummer na nummer.

© FOK.nl / Jimmy Israel
Chris Ayer

Af en toe vertelt hij met humor en zelfspot hoe hij tot sommige nummers is gekomen. Dat hij een keer zijn date heeft verrast met tien chilipepers in het eten maakte van hem een slechte kok, waar hij al te graag inspiratie uit haalde voor een lied. Aan het eind van zijn optreden wist de sympathieke singer-songwriter het overwegend vrouwelijk publiek te charmeren met de aankondiging dat hij binnenkort een huiskamerconcert zal verloten.

In de pauze wordt een electronische piano op het podium geïnstalleerd en oogt het podium niet minder kaal dan tijdens het voorprogramma. Met het nummer Gone opent Matt Simons zijn set. Hij weet niet vanaf het begin de aandacht van de toeschouwers vast te houden en klinkt er af en toe een geïrriteerde “Shhhhht!” vanuit de zaal.

© FOK.nl / Jimmy Israel
Matt Simons

Wie Goede Tijden, Slechte Tijden heeft gevolgd weet dat hij zijn faam in Nederland te danken heeft aan zijn single With You (sinds vorige week goud), welke gebruikt werd in een aflevering van de soapserie. Soms lijkt het of het merendeel niet kan wachten tot dit nummer gespeeld zal worden. Het is een feest van herkenning als hij op zijn eigen wijze deuntjes van Carly Rae Jepsen, Ke$ha en Beyoncé voorbij laat komen. Gaandeweg leert het publiek Matt Simons beter kennen en begint de aandacht voor zijn muziek te groeien. Eerlijk en relaxt vertelt hij dat hij slecht is in het verzinnen van muziektitels, getuige het nummer Saying Goodbye dat over afscheid nemen gaat. Die eerlijke en ontspannen uitstraling past prima bij zijn muziek. Een fijne stem en een losse, jazzy stijl van pianospelen maakt het tot een genot om naar te luisteren. Hierbij verdient ook de geluidsman van Doornroosje een pluim; de goed gedoseerde galm maakt dat Matt je af en toe een rilling over de rug bezorgt.

Chris Ayer staat Matt bij op de gitaar tijdens het nummer Pieces, waarbij de eerste fans beginnen mee te zingen. De spanning van de anticipatie barst los bij het laatste nummer van de reguliere set, uiteraard With You. Onder de indruk van de kennismaking met Matt en zeker ook Chris verlaten de bezoekers de zaal, waarbij een enkeling nog bij de CD-stand wacht op een handtekening. Matt keert binnenkort terug in het voorprogramma van Joe Cocker en zal te zien zijn op het North Sea Jazzfestival.

FOK!fotograaf Jimmy Israel was erbij en maakte deze reportage. (klik op de foto's voor een grotere versie)

© FOK.nl / Jimmy Israel
Chris Ayer

© FOK.nl / Jimmy Israel
Chris Ayer vond een niet gebruikelijke plek voor zijn setlist.

© FOK.nl / Jimmy Israel
Matt Simons

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel