Ook buurtsuper Amsterdam mag geen sixpacks slijten

Ook kleine winkels in Amsterdam mogen op Koninginnedag maximaal één alcoholische drank per klant verkopen. Zij worden ook gecontroleerd, zegt een woordvoerder van de gemeente woensdag.

Om alcoholmisbruik tegen te gaan is net als vorig jaar met onder meer de horeca en grote supermarktketens afgesproken dat klanten maximaal een blikje bier krijgen. Dat gebeurde toen nog op vrijwillige basis. "Na vorig jaar wezen de supermarkten erop dat sommige kleine winkeltjes en ondernemers zich niets van de afspraken aantrekken. Zo krijg je een oneerlijke situatie en daarom hebben we nu een regel ingesteld", zegt de woordvoerder.

Winkeltjes die volgende week dinsdag toch worden betrapt op het verkopen van meer dan een blikje bier per klant, krijgen eerst een last onder dwangsom en worden dezelfde dag nog eens gecontroleerd. Als ze dan weer in de fout gaan, moeten ze betalen. "Het bedrag zal per geval verschillen. Als er een keer een klant met twee blikjes tussendoor glipt is het iets anders dan wanneer aan de lopende band sixpacks worden verkocht."

De meeste supermarkten in het centrum van Amsterdam zijn op Koninginnedag gesloten. Winkels op NS-stations verkopen geen alcohol. Met de horeca is afgesproken dat geen happy hours worden gehouden en aan dronken feestgangers geen drank wordt verkocht. De gemeente waarschuwt verder dat voor openbare dronkenschap boetes van 340 euro worden uitgedeeld.

Dronken feestgangers leggen een groot beslag op de capaciteit van de hulpdiensten. In 2011 moesten Amsterdamse ambulances 522 keer uitrukken, het hoogste aantal ooit. In bijna alle gevallen waren de ritten alcoholgerelateerd. Na de maatregelen daalde het aantal ritten vorig jaar naar 428.

"Het alcoholmisbruik is soms echt extreem", zegt de woordvoerder. "Zo extreem dat mensen niet meer op hun eigen benen kunnen staan. Dat is ook niet meer gezond voor henzelf."