'Helft bezuinigingen thuiszorg van tafel'

De helft van de bezuinigingen op de thuiszorg is van tafel. Ook zijn de bezuinigingen op de dagbesteding, persoonlijke verzorging en de thuishulp een jaar uitgesteld en gaat de bezuiniging om verstandelijk gehandicapten meer thuis te laten wonen niet door. Dat staat in een concept van het zorgakkoord dat De Telegraaf in handen zegt te hebben.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en haar staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) zouden hun zorgbegroting voor bijna een miljard euro vertimmeren, meldt de krant op zijn website. Een woordvoerder van het ministerie wilde het bericht woensdag niet bevestigen.

De details van het zorgakkoord worden woensdag om 14.30 uur gepresenteerd op het ministerie van Volksgezondheid. Aan het akkoord tussen kabinet, werkgevers en de vakbonden doet Abvakabo FNV niet mee. Volgens voorzitter Corrie van Brenk ontbreekt het aan politieke wil bij het kabinet om tot een akkoord te komen 'met draagvlak'.

Abvakabo wilde 0,3 procent van de loonstijging voor de gehele zorg inleveren, zodat daarmee de financiële dekking voor de thuiszorg overeind blijft. Door het zorgakkoord verliezen volgens de bond vijftigduizend thuiszorgers hun baan. De bond heeft voor 8 juni een manifestatie aangekondigd.