Mr. 'Zwanger van verkrachting kan niet' weet van geen wijken

Republikeins Congreslid Todd Akin blijft oproepen van partijgenoten om zijn kandidatuur voor een Senaatszetel van zijn thuisstaat Missouri op te geven naast zich neerleggen. Zelfs presidentskandidaat Mitt Romney dringt er bij Akin op zich terug te trekken, maar Akin wil daar niets van weten.

De tijd begint te dringen, omdat volgens de kieswet van Missouri kandidaten zich tot elf weken voor de verkiezingsdatum kunnen terugtrekken, ofwel dinsdag 17.00 uur (middernacht Nederlandse tijd). Daarna kan iemand alleen nog door een rechterlijk bevel van de kandidatenlijst worden geschrapt. Kopstukken van de Republikeinse partij toonden zich in toenemende mate gefrustreerd dat Akin zich voor hen onbereikbaar hield.

Akin bracht zijn partijgenoten zondag in ernstige verlegenheid door de overtuiging te ventileren dat vrouwen niet door een verkrachting zwanger kunnen worden. "Als het om een echte verkrachting gaat, heeft het lichaam van een vrouw manieren om dat hele ding uit te schakelen", zo liet Akin zich ontvallen. De fel tegen abortus gekante politicus zei dit in een televisie-interview als reactie op de vraag of hij ook tegen abortus is in gevallen waar de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Nadat er ophef over zijn uitlatingen was ontstaan liet Akin later weten dat hij zich tijdens het interview had 'versproken'.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en diens running mate Paul Ryan namen onmiddellijk afstand van Akins uitlatingen. Romney en Ryan zijn niet tegen abortus in gevallen van verkrachting, aldus Romney's woordvoerster Amanda Henneberg. Het officiële partijprogramma van de Republikeinen is evenwel voor een grondwetsamendement om abortus categorisch te verbieden, zei een lid van de programcommissie dinsdag.

Akin noemt alle ophef een overtrokken reactie op een verspreking van 'één woord in één zin op één dag'. Hij zei in de race te zullen blijven omdat dit 'ons land sterker zal maken'. In een radio-interview met voormalig presidentskandidaat Mike Huckabee voegde hij eraan toe: "Ik heb moreel of ethisch niets verkeerds gedaan, zoals soms mensen in de politiek wel doen."

Onder de Republikeinen in de Senaat, die nu nog in de minderheid zijn, maar in de verkiezingen van november een meerderheid hopen te behalen, klinkt een luide roep om Akin van het toneel te schuiven.

Missouri is een van de staten die met een Democraat in de Senaat zijn vertegenwoordigd en die de Republikeinen hopen binnen te halen. In het steeds conservatiever wordende Missouri ligt senator Claire McCaskill, die sterke banden onderhoudt met president Barack Obama, niet bij alle kiezers even goed.

Romney riep Akin op zich terug te trekken, onder verwijzing naar een verklaring van een groep huidige en voormalige volksvertegenwoordigers uit Missouri. "Ik vind dat hij hun advies moet opvolgen en uit de race moet stappen", zei Romney.

Hoewel Akin daar vooralsnog niet van wil weten, is het onduidelijk hoe hij zijn verkiezingscampagne denkt te kunnen voortzetten. De campagneafdeling van zijn eigen partij liet weten dat Akin niet meer hoeft te rekenen op de vijf miljoen dollar die voor reclamespotjes en advertenties gereserveerd was. Ook de Crossroads-organisatie van de conservatief Karl Rove zei geen geld meer in advertenties in Missouri te zullen steken.

President Obama zei dat de uitlatingen van Akin onderstrepen waarom politici, vaak mannen, niet moeten beslissen over zaken die de gezondheid van vrouwen aangaan.