Help! Je pa op social media

Na diverse klachten over het gedrag van vaders op social media is besloten om de stichting Mijn Vader Online op te richten. Deze stichting zet zich in voor alle kinderen wiens vaders zich hebben aangemeld op Facebook, Twitter of andere social media. De stichting zal dit doen door middel van voorlichting aan werkgevers en kinderen, opvoedingstips in online brochures en een noodchat waarin hulpbehoevenden direct gratis advies krijgen van een van de medewerkers.

Help! Je pa op social media
Social media bood een plaats waar jongeren zich veilig voelden. Ondanks de onuitgesproken regel plaats-geen-inhoud-online-die-de-baas-niet-mag-zien, konden jongeren open en eerlijk zijn naar elkaar. De intrede van moeders op social media was geen probleem: moeders keken mee, en plaatsten geen gênante berichten die de sociale interactie kon schaden. De laatste tijd worden er echter meer en meer vaders gesignaleerd, meestal te herkennen aan berichten die beginnen met “Hallo zoon/dochter” en eindigen met: “Groetjes, je vader”.

Problemen met vaders
Het grootste probleem met vaders op social media is dat zij slechts een gevoel hebben bij sociale contacten, als er daadwerkelijk mensen om hem heen zijn. Een computer bevat techniek, internet is een technologische uitvinding, dus een internetpagina met social media is een ding zonder gevoelens. Vaders reageren goed op dingen die meer knopjes hebben dan de gemiddelde keukenapparatuur en denken daarom direct dat zij er alles van afweten. Er kan immers niets fout gaan, het is techniek. Als een computer een foto laat zien van een vriend van de zoon of dochter, accepteert de vader dit vriendschapsverzoek direct, want de computer heeft dit voor hem uitgezocht. De kinderen van online vaders zijn daar echter niet blij mee. Een opmerking als: “Zet je je fiets binnen als je thuiskomt?”, is voor de vader een praktische vraag, maar voor het kind voelt het alsof hij midden op het schoolplein tussen coole vrienden staan, terwijl vader op vliegtuigvolume schreeuwt: “Je bent je broodtrommel vergeten! En doe het veilig met je nieuwe vriend(in)!”

Nog meer problemen met vaders
Vaders zijn er goed in om hun kind onbedoeld voor schut te zetten, maar helaas blijft het daar niet alleen bij. Zo zijn er vaders gespot die denken dat de computer hen persoonlijk aanspreekt en dus overal op reageren. Onlangs zijn de volgende opmerkingen getipt:
Bij een dertig jaar jonger meisje: “Spiegel spiegel aan de wand, wie is het mooiste van het land?”
Bij iemand die net klaar was met de eindexamens: “IJs eten? Luie donder!”
Bij een vakantiefoto op de camping: “Waar ben je?”
Bij diezelfde foto, drie minuten later: “Joehoe, waar ben je?”
Bij diezelfde foto, vijf minuten later: “Hé, waar sta je dan?”
Bij een vrouw die net haar levensverhaal online heeft uitgestort: “Leef jij ook nog?”
Jongeren hebben er steeds meer moeite mee om aan vrienden uit te leggen dat hun vader niet de pik op hun heeft, hun niet versiert en dat alles best aardig en grappig bedoeld is, als ze zijn stem erbij konden horen.

Wanneer vaders vaders ontmoeten
Het gaat pas echt mis, wanneer de ene vader de andere vader ontmoet op social media. Tussen alle overmatige reacties door ontstaan er regelmatig miscommunicaties, zoals deze, gevonden bij een foto van een tent:
“Heb je een nieuw adres?”
“Ja, wist je dat niet?”
“Dat formele hoeft van mij niet. Vakantie in een hotel, bah.”
“Huh? Hotel?”
“Dat bedoel ik.”
“Verklaar je nader jongeman, ik snap je even niet.”
“Die tentjes zijn mooier dan een hotel.”
“Jij weet toch wel waar dit is, idioot? Het is dichterbij dan je denkt!”
“Ja, weet ik toch niet man. Ik ken Nederland niet.”
“Het ligt boven het kanaal, bij de molen, waar de zoon van de slager die een brandje had gesticht een vuurtje had gestookt.”
“Wat lul je nou man, ik ken die slager bij jou in het dorp niet. En bovendien was die toch dood?”
“Die was niet dood. En bovendien kon je weten dat daar een middeleeuws evenement met tentjes was.”
“Wat lul je nou, sukkel!”
“Moet je de krant maar lezen!”

Hulp aanvragen
Voor iedereen die bovenstaande situaties wel eens heeft meegemaakt met vaders, is het mogelijk om gratis hulp aan te vragen bij de Stichting Mijn Vader Online. De stichting adviseert kinderen, kennissen en andere gedupeerden om deze vaders nooit te blokkeren, maar eerst een gesprek aan te gaan met de betreffende vader. Ook is het belangrijk voor de opvoeding om de vader consequent op zijn fouten te blijven wijzen. Daarnaast is het ook wenselijk om zijn goede gedrag te belonen met bijvoorbeeld een ‘Vind ik leuk’ of een reactie. Indien de vader echt onmogelijk blijkt te zijn, is het mogelijk om via de chatdienst direct met een medewerker te spreken. Hierop zit een 100% geen-vader-garantie. Voor meer informatie verwijst de stichting Mijn Vader Online naar de website.