PvdA: onderbetaling Poolse bouwvakker aanpakken

De strijd tegen oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt door Oost-Europese bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs en andere werknemers moet worden geïntensiveerd. Daarvoor heeft de PvdA dinsdag een plan gepresenteerd. De sociaaldemocraten bepleiten onder meer een grotere rol voor de arbeidsinspectie.

"De regels die sociale partners in cao's hebben afgesproken, worden bij deze werknemers volstrekt niet nageleefd", zei kandidaat-Kamerlid John Kerstens bij een persbijeenkomst. Het gevolg is dat in een aantal sectoren oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden plaatsvindt. "Dit gaat ten koste van de Nederlandse collega."

Een veelgebruikte route om de cao te ontduiken voor Oost-Europeanen is door zich te laten registreren als zelfstandige. Voor hen gelden de afspraken niet. Maar de praktijk wijst volgens de huidige voorzitter van FNV Bouw uit dat veel zzp'ers nog steeds voor dezelfde broodheer werken. En werknemers uit deze landen hebben er vaak zelf weinig belang bij om hun onderbetaling aan de kaak te stellen, uit angst hun baan te verliezen.

De PvdA wil daarom dat goed wordt gecontroleerd of zzp'ers uit Oost-Europa wel echt zelfstandig zijn, voordat de benodigde papieren daarvoor worden afgegeven. Ook moeten de boetes omhoog en moet de Belastingdienst voortaan gegevens kunnen doorgeven aan de arbeidsinspectie, zodat die beter kan optreden.