Cel geëist voor drogeren en beroven tante

Tegen een 35-jarige vrouw en een 33-jarige man is woensdag vier jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie in Den Haag verdenkt de twee ervan een bejaarde vrouw in haar woning in Alphen aan den Rijn te hebben gedrogeerd met de partydrug ghb, om het slachtoffer vervolgens te beroven van haar laptop, sieraden en antieke klokken.

De 35-jarige vrouw uit Hazerswoude-Dorp is een nicht van het slachtoffer. Zij ging in februari langs bij de bejaarde vrouw. De twee dronken samen thee, waarbij de 35-jarige er bij de bejaarde vrouw op aandrong haar thee vlug op te drinken. Het slachtoffer voelde zich moe worden en kan zich niet meer herinneren wat daarna gebeurde.

Ongeveer zes uur later werd de vrouw wakker en ontdekte zij dat haar kostbaarheden waren gestolen. Haar nicht was inmiddels weg, maar de theekopjes waren wel opgeruimd. De bejaarde waarschuwde daarop de politie. Onderzoek wees vervolgens uit dat het slachtoffer was gedrogeerd met ghb.

De 35-jarige vrouw werd de volgende dag aangehouden. Zij ontkende aanvankelijk, maar toen het bewijsmateriaal tegen haar zich opstapelde, bekende ze toch. De vrouw zegt dat de 33-jarige man haar ertoe heeft gedwongen haar tante te drogeren. De man zou haar hebben bedreigd.

Getuigen hebben de vrouw en de man die avond samen gezien. Ook blijkt uit telefoongegevens dat de man die avond in Alphen aan den Rijn is geweest. Daarnaast heeft hij met anderen telefonisch contact gehad over het verkopen van een laptop en klokken.

Het OM gelooft niet dat de 35-jarige vrouw daadwerkelijk werd gedwongen tot haar acties, maar vermoedt juist dat het idee van haar kwam. De vrouw zou haar plannen met verschillende personen hebben besproken, voordat ze naar haar tante ging.

De twee hebben zich in de ogen van het OM schuldig gemaakt aan poging tot doodslag en diefstal met geweld. De bejaarde vrouw had door de ghb volgens een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut in coma kunnen raken of overlijden. Behalve de celstraffen eiste de officier van justitie een schadevergoeding van drieduizend euro voor het slachtoffer.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.