FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 maart 2012

[FA Cup] Spurs eren Muamba en zegevieren

Tottenham Hotspur heeft zich vanavond geplaatst voor de halve finales van de FA Cup. De Londense ploeg won thuis van Bolton Wanderers door een 3-1 zege. Tien dagen geleden was White Hart Lane nog het toneel van de verschikkelijke tragedie voor Bolton-speler Fabrice Muamba.

Muamba werd op het veld getroffen door een hartstilstand waarop scheidsrechter Howard Webb de wedstrijd stillegde. Vanavond werd de partij overgespeeld. Voorafgaand werd de 23-jarige middenvelder geëerd door het Spurs-publiek met een indrukwekkend applaus. De geboren Congolees ligt nog altijd in het ziekenhuis.

Tottenham Hotspur was de ploeg die aan het langste eind trok, al was het wel ver in de tweede helft voordat het duel beslist werd. Eerst scoorde Ryan Nelsen de rebound na een schot van Rafael van der Vaart, welke de lat raakte. Vlak daarna liet Gareth Bale de 2-0 optekenen. Doordat Kevin Davies de 2-1 binnenschoot werd het in de slotminuten nog even spannend. Louis Saha maakte aan alle onzekerheid een eind door met een knap schot de 3-1 op het scorebord te schieten en zo de wedstrijd op slot te gooien.

In de andere kwartfinale won Everton uit van Sunderland met 2-0 door een treffer van Nikica Jelavic en een eigen goal van David Vaughan. De halve finales van de FA Cup zijn daardoor Liverpool - Everton en Tottenham Hotspur - Chelsea geworden. Deze wedstrijden worden op respectievelijk 14 en 15 april afgewerkt.

Brazilië wil sekstoerisme uitbannen

Brazilië pakt meer dan tweeduizend websites aan waarop het land wordt voorgesteld als ideale bestemming voor sekstoerisme. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van toerisme dinsdag gezegd.

In 2011 heeft het ministerie 2169 websites in kaart gebracht waarop vrouwen in sensuele standjes zijn afgebeeld of seksueel contact met kinderen wordt aangeboden. Veel sites zijn ondergebracht in de Verenigde Staten. Elfhonderd van deze sites hebben hun seksuele content inmiddels verwijderd, zei het ministerie.

Met het oog op het wereldkampioenschap voetbal in 2014 hoopt het ministerie de seksuele exploitatie van minderjarigen helemaal uit te bannen.

"Romney vervalt in Hollywood-clichés"

De Russische president Dmitri Medvedev heeft dinsdag gezegd dat uitspraken van de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney over Rusland doen denken aan Hollywood-clichés uit de jaren 70.

De Republikein Romney had Rusland op nieuwszender CNN 'Amerika's geopolitieke vijand nummer 1' genoemd. Hij deed dat na een uitgelekt gesprek tussen Medvedev en de Amerikaanse president Barack Obama over een omstreden raketschild van de VS.

Medvedev sneerde dat Amerikaanse presidentskandidaten twee dingen moeten doen. Ten eerste moeten ze volgens hem hun 'gezonde verstand' gebruiken. "Dat zou een presidentskandidaat geen kwaad doen", aldus Medvedev. "Ook moet men op zijn horloge kijken: het is 2012, we leven niet in midden jaren 70", zei de Russische president. Volgens Medvedev 'ruiken' de uitspraken van Romney naar Hollywood.

Medvedev: Romney vervalt in Hollywood-clichés
Medvedev: Romney vervalt in Hollywood-clichés (Foto: ANP)

Gemeenteraad Maastricht wil proefproces wietpas

De gemeenteraad van Maastricht wil dat de gemeente een proefproces tegen de invoering van de wietpas gaat voeren. Een motie van die strekking is dinsdagavond aangenomen. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes gaat zich over de motie beraden en laat op een later moment weten of hij de motie gaat uitvoeren of niet, laat zijn woordvoerder weten.

De raad wil er volgens lokale media via het proefproces achter komen of een wietpas wel mag. Alleen Nederlanders kunnen zo'n wietpas krijgen. Het proces moet worden aangespannen tegen een van de coffeeshops in Maastricht. Zodra een buitenlander in de coffeeshop komt, moet aan de coffeeshop een besluit worden overhandigd. De coffeeshop wordt in afwachting van het proces niet gestraft en hoeft dus ook niet dicht.

In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland is de pas sinds 1 januari verplicht. Door protesten van onder meer Maastricht tegen de snelle invoering wordt pas vanaf 1 mei gecontroleerd of de pas ook daadwerkelijk is ingevoerd. De pas is in de grensstreek vooral bedoeld om overlast van toeristen tegen te gaan. In andere delen van het land moet de pas vanaf 2013 worden ingevoerd.

Wanneer Hoes besluit of Maastricht een proefproces gaat aanspannen, is nog onduidelijk.

Gamers sturen 400 cupcakes naar Bioware

Om te bewijzen dat cupcakes het antwoord zijn op alle wereldproblematiek, hebben gamers op het officiële Bioware forum samen een actie opgestart. Ze sturen 400 cupcakes naar de medewerkers van Bioware om nog eens na te denken over het einde van hun nieuwste game: Mass Effect 3


Op dit moment heeft deze actie al $1000,- opgehaald voor de cupcakes en gebruiken dit geld om opdracht te geven aan de online winkel Fuss Cupcakes. Ze worden ook niet zomaar gestuurd, maar ze worden gesorteerd in de kleur rood, groen en blauw. De forumpost leest als volgt:

We are currently trying to organize the delivery of a mass of cupcakes to Bioware's studio in Edmonton. All the cupcakes will be divided into equal parts Red, Blue and Green colors... but they will all taste exactly the same. If you'd like to participate, please check out the thread below and let us know.

This coming week, we should send Bioware boxes upon boxes of a dozen cupcakes. We are taking ideas as to what sort of notes we should have attached on each box. Some possibilities include:

- "No matter what color you choose, they all taste the same";
- "No matter what color you choose, it's all vanilla ;-D"
- "We rage because we love"


Bioware zelf heeft nog niet gereageerd op het idee.

Mass effect 3

[CL] Uitslag S.L. Benfica - Chelsea

Chelsea heeft een grote stap gezet op weg naar de halve finales van de Champions League. De Engelse ploeg won de uitwedstrijd tegen het Portugese Benfica met 1-0. Het enige doelpunt werd gemaakt door Salomon Kalou.

Chelsea, dat startte met Kalou en Fernando Torres als aanvalsduo, begon voorzichtig aan de wedstrijd en gaf het initiatief aan Benfica. Dat kreeg via Oscar Cardozo enkele kansen maar deze werden niet benut. Chelsea nam niet de moeite daar iets tegenover te stellen en werd pas na rust gevaarlijk. Juan Mata kreeg een goede mogelijkheid na een fout in de verdediging van Benfica, maar zijn schot belandde op de paal.

Een kwartier voor tijd kwam Chelsea dan alsnog op voorsprong. Na een goede voorbereidende actie van Fernando Torres scoorde Kalou. Benfica ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker maar het ontbrak aan een goede afronding. Axel Witsel zag een schot gekraakt en Cardozo zag een inzet op de lijn gekeerd worden door David Luiz.

Op 4 april is de return in Londen.

S.L. Benfica

0 - 1

Chelsea

     75' Kalou 
 
 Gele kaart: César, Luisão, Garcia, (S.L. Benfica), Meireles, (Chelsea)
 
Stadion: Estádio da Luz, Lissabon
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Tagliavento (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Artur
M.Pereira
Luisão
Jardel
Emerson
Gaitán
Garcia (Nolito/81)
Aimar (Matic/69)
Witsel
César (Rodrigo/69)
Cardozo
  Cech
Ferreira (Bosingwa/80)
Luiz
Terry
A.Cole
Mikel
Mata
Meireles (Lampard/68)
Ramires
Torres
Kalou (Sturridge/83)

[CL] Uitslag APOEL Nicosia - Real Madrid

Vanavond stonden de eerste kwartfinales van de Champions League 2011/12 op het programma. APOEL Nicosia, dé verrassing van deze editie, ontving in eigen huis Real Madrid. De Madrilenen lijken met anderhalf been in de halve finales te staan, aangezien zij met 0-3 wisten te winnen.

APOEL Nicosia begon furieus aan de wedstrijd, maar al snel nam Real Madrid de regie handen. Op het moment dat de Cyprioten even met tien man stonden na een blessure van centrumverdediger Oliveira, kreeg De Koninklijke de eerste grote kans van de wedstrijd. Mesut Özil schoot echter in vrije positie van ongeveer elf meter recht op APOEL-keeper Dionisis Chiotis.

Real hield gedurende de eerste helft het initiatief. De Spaanse ploeg wist echter, tot ergernis van Christiano Ronaldo, nauwelijks kansen te creëren. De grootste mogelijkheid voor rust was voor Karim Benzema. De Fransman had een leeg doel voor zich, maar schoot de bal hoog over.

Ook na rust had Real Madrid veel meer balbezit dan de thuisploeg, maar de hechte Cypriotische verdediging bleef simpel overeind. Ook na het inbrengen van Marcelo en Kaká bleef Real zoeken naar een gaatje. Deze werd ruim een kwartier voor tijd gevonden via de linkerkant. Kaká bracht de bal voor en Benzema kopte de bal knap binnen. Christiano Ronaldo kon een minuut later het tweeluik al beslissen, maar hij schoot van dichtbij op APOEL-goalie Chiotis.

De doelman kreeg het vervolgens druk. Özil en Benzema namen het doel onder vuur, maar wisten niet te scoren. Tien minuten voor tijd capituleerde Chiotis echter opnieuw. Na een fraaie aanval over links scoorde invaller Kaká na een mooie rush van Marcelo, eveneens invaller, de 0-2. In de slotminuut werd het zelfs nog 0-3 via opnieuw Benzema. Hij scoorde na een mooie aanval via Ronaldo en Özil zijn tweede doelpunt van de avond.

Karakteristieken:

APOEL Nicosia

0 - 3

Real Madrid

     74' Benzema
82' Kaká
90' Benzema
 
 
Stadion: New GSP Stadium, Nicosia
Toeschouwers: 22.000
Arbiter: Felix Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Chiotis
Poursaitidis
Oliveira (Kaká/13)
Jorge
William
Charalambides
Nuno Morais
Pinto (Solari/72)
Alexandrou (Sousa/46)
Aílton
Trichovski
  Casillas
Arbeloa
Pepe
Ramos
Coentrao (Marcelo/64)
Benzema
Khedira
Özil
Sahin (Granero/84)
C. Ronaldo
Higuaín (Kaká/64)


Inter-trainer wil jeugd kans geven

De nieuwe trainer van Internazionale, Andrea Stramaccioni, wil in de komende weken al een verjonging van het team door gaan voeren. Hij maakte op zijn eerste persconferentie bekend bij de Milanese club de jeugd een kans te willen geven.

Stramaccioni is bij Inter als tijdelijke vervanger van de ontslagen Claudio Ranieri, die de ploeg niet in Europa actief kon houden en in de Serie A evenmin kon imponeren. Stramaccioni kon dit wel met de A1 junioren in de NextGen Series, de Champions League voor jeugdelftallen. In de finale van dat toernooi werd via strafschoppen van Ajax gewonnen

Drie tv-spotjes voor Burton's Dark Shadows

Er zijn in de afgelopen drie dagen maar liefst drie tv-spotjes uitgebracht voor Dark Shadows. De film van Tim Burton is een remake van de bekende tv-serie uit de jaren zestig.

In Dark Shadows zien we een sterke cast met Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Jonny Lee Miller, Chloe Moretz, Jackie Earle Haley, Gulliver McGrath en Bella Heathcote in de belangrijkste rollen.

Het verhaal van Dark Shadows begint in 1752 als Joshua en Naomi Collins en hun jonge zoon Barnabas Liverpool verlaten om een nieuw leven te beginnen in Amerika. Twintig jaar later is Barnabas de meester van Collinwood Manor. Hij is rijk, machtig en een enorme vrouwenversierder. Hier komt drastisch verandering in als hij het hart breekt van Angelique Brouchard (Eva Green). Brouchard is een heks in de ruimste zin van het woord en neemt ongenadig wraak door hem te veranderen in een vampier om hem daarna levend te begraven. Twee eeuwen later weet Barnabas door omstandigheden uit zijn gevangenschap te ontsnappen en belandt zo in het jaar 1972.

Dark Shadows draait vanaf 10 mei in de Nederlandse bioscopen.

 

Motie van wantrouwen Schippers weggestemd

De motie van wantrouwen tegen minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft het niet gehaald. Alleen de SP, PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden dinsdagavond voor de motie, te weinig voor een meerderheid.

De gedoogcoalitie en de SGP, ChristenUnie, D66 en Hero Brinkman zijn het niet eens met de indieners van de motie Renske Leijten (SP) en Esther Ouwehand (PvdD) dat Schippers de Tweede Kamer willens en wetens onjuist heeft geïnformeerd over de kosten van het organiseren van de Olympische Spelen.

Alle oppositiepartijen lieten zich tijdens het debat wel uiterst kritisch uit over de handelswijze van de minister. Dat deden ook regeringspartij CDA en gedoogpartner PVV. Schippers ontkent dat zij de Kamer onjuist heeft geïnformeerd. Zij heeft een bedrag van acht miljard euro aan organisatiekosten expres niet genoemd, omdat dit volgens haar een veel te eenzijdig beeld geeft.

Wel zegde de bewindsvrouw toe om de Kamer voortaan uitgebreider te informeren.

Reddingsvest Costa Concordia naar Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft een reddingsvest van een Nederlandse opvarende van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia verworven. De opvarende, Nellie Steeman, heeft het vest maandag overgedragen aan het museum.

Steeman hoefde het reddingsvest zelf niet te gebruiken. Ze zag het tijdens haar vlucht van het schip als haar talisman.

Directeur collecties Henk Dessens van het Scheepvaartmuseum is blij met het reddingsvest. "Juist met dit soort gewone objecten kunnen we verhalen vertellen en menselijke drama's tot leven brengen, simpelweg omdat de voorwerpen erbij zijn geweest."

De Costa Concordia liep op 13 januari bij het eiland Giglio aan de grond en kapseisde. Bij het ongeluk kwamen in ieder geval dertig mensen om. De lichamen van deze slachtoffers zijn gevonden en geborgen. Twee mensen worden nog vermist en zijn hoogstwaarschijnlijk ook overleden.

Een nachtmerrie voor alle Valve-fans

Als Valve-fan heb je de laatste vijf jaar veel moeten incasseren. Vijf jaar alle presentaties van Valve bijhouden en vaak teleurgesteld worden. Volgens analisten gaat dat dit jaar veranderen. Newell, hoofd van Valve, heeft een grote aankondiging gepland voor de E3 van dit jaar. En het zal volgens Newell met een '3' te maken hebben.

Veel gamers zien echter de bui al hangen en durven niet meer te hopen dat Half Life 2: Episode 3 of Half Life 3 nog uitkomt. YouTube-user aekime heeft in het volgende filmpje duidelijk gemaakt wat de gamewerelds grootste nachtmerrie is. Pak je hooivorken en fakkels als dit gebeurt zou ik zeggen.

Explosies in Thaise vuurwerkfabriek

Door explosies in een vuurwerkfabriek in Thailand zijn dinsdagavond vier naburige pakhuizen in lichterlaaie gezet. Omwonenden in een straal van drie kilometer rond de fabriek werd geadviseerd te evacueren.

De werknemers waren niet in de fabriek aanwezig toen de explosies zich voordeden. Een woordvoerder van de politie zei dat er geen meldingen van doden of gewonden zijn binnengekomen.

De brandweer had de branden binnen enkele uren onder controle. Vuurpijlen die uit de fabriek ontsnapten vlogen in de richting van omliggende bebossing, die ook in brand vloog.

Paspoortscan Schiphol meteen nuttig

De proef met de automatische paspoortcontrole die dinsdag op Schiphol begon, heeft direct resultaat opgeleverd. Vier mensen die van de nieuwe controle gebruik maakten, vielen door de mand. Ze stonden voor verschillende feiten geregistreerd, zoals openstaande boetes of betrokkenheid bij het verspreiden van vals geld.

Drie passagiers hadden er zelf voor gekozen door de paspoortscan te gaan, een vierde was daarom gevraagd. Dat maakte een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee bekend.

Met de automatische paspoortcontrole hoeven niet alle reizigers op Schiphol hun paspoort te laten controleren bij de marechaussee aan de balie. Zij kunnen gebruikmaken van nieuwe poortjes.

Lightning-episode FFXIII-2 komt in mei

Het einde van Final Fantasy XIII-2 liet veel gamers met vraagtekens achter. Vanaf de release was echter al duidelijk dat de game een aantal uitbreidingen zou krijgen door middel van DLC. In mei moet de eerste episode komen die ons antwoorden geeft over hoe het einde in elkaar zit, en wat we er eventueel aan kunnen veranderen.

De DLC zal gericht zijn op de gevechten tussen Caius en Lightning en zal een ander battlesysteem kennen dan de standaard in de game. Dengeki PlayStation maakte vandaag bekend dat de DLC "Requim of the Goddes" zal heten. Meestal betekent een aankondiging in Dengeki dat Square Enix verderop in de week een officiëel nieuwsbericht met screenshots zal uitbrengen.

Tot die tijd kunnen we alvast aan de slag met de vandaag uitgebrachte DLC die ons tegen Ultros en Typhoon laat vechten. En dit alles in een Mass Effect 3-kostuum.

'RAGE krijgt 64-bit exe'

John D. Carmack, mede-oprichter van id, heeft vandaag bekendgemaakt dat er binnenkort een 64bit exe zal verschijnen voor RAGE. Er is nog geen specifieke datum vrijgegeven, maar de upgrade staat op de planning. Momenteel is QA naar de executable aan het kijken en zodra zij het goedkeuren, mag de upgrade online.

Daarnaast is ook toegezegd dat de mod-tools voor de game binnenkort beschikbaar gaan worden. Ook hier is nog geen datum van bekend maar Carmack zei dat dit 'soon' zal gebeuren.

Eerste teaser voor reboot Total Recall

De officiële trailer zal zondag aanstaande verschijnen, maar er is inmiddels een teaser van 30 seconden uitgebracht voor de reboot van Total Recall. De film is geregisseerd door Len Wiseman en heeft Colin Farrell, Kate Beckinsale, Jessica Biel, Ethan Hawke, Bill Nighy rn Bryan Cranston in de belangrijkste rollen.

Total Recall is gebaseerd op het beroemde korte verhaal van Philip K. Dick getiteld We Can Remember It For You Wholesale. In de film draait het om de fabrieksarbeider Douglas Quaid (Colin Farrell) die, ondanks dat hij is getrouwd met een prachtige vrouw (Kate Beckinsale), aan zijn gefrustreerde leven wil ontsnappen door middel van een vakantie. Hiervoor neemt hij contact op met het bedrijf Rekall die dromen kan omzetten in werkelijke herinneringen.

De procedure, waarbij Quaid herinneringen van 'zijn leven als een superspion' krijgt toegediend, gaat echter behoorlijk mis en vanaf dat moment is Quaid een opgejaagd man. De politie, onder leiding van kanselier Cohaagen (Bryan Cranston) zit hem op zijn hielen en Quaid, die inmiddels is benoemd tot leider van de vrije wereld, vormt een team met de rebel Melina (Jessica Biel) om de leider van het ondergrondse verzet (Bill Nighy) te vinden en Cohaagen te stoppen. De grenzen tussen fantasie en werkelijkheid wordt steeds waziger en de toekomst van de wereld hangt aan een zijden draad als Quaid zijn ware identiteit, zijn ware liefde en zijn eigen toekomst ontdekt.

'Minder gaming op Xbox 360'

Volgens een onderzoek wordt de Xbox 360 steeds meer gebruikt voor andere media dan gaming. Yusuf Mehdi, hoofd van marketing en strategy bij Microsoft, heeft verklaard dat mensen steeds meer films kijken, tv-shows opzetten en muziek luisteren. “What we’re seeing is that people are turning on the Xbox to play games and then keeping it on afterwards to get other types of entertainment.”


Yusuf vertelt dat een gemiddeld huishouden bijna 84 uur met maand besteden aan de Xbox 360. Iets meer dan de helft hiervan wordt gebruikt voor films en muziek, een groei van 30% ten opzichte van voorgaande jaren. Wat doen de FOK!-ers naast gamen op de Xbox 360? Hoe laat staat de Xbox bij jullie aan per maand? 

De Guzman overweegt terugkeer Nederland

Terugkeren in Nederland is een serieuze optie voor Jonathan de Guzman. De middenvelder is bij Villarreal op een zijspoor beland. De Guzman maakte in zijn eerste seizoenen in Spanje nog furore bij Real Mallorca. Afgelopen zomer vertrok de geboren Canadees naar Villarreal, waar hij minder fortuinlijk was.

Inmiddels komt de middenvelder zelden meer aan spelen toe bij de Spaanse club en denkt hij serieus aan een vertrek. "Sinds januari had ik niets meer van het voetbalveld gezien", vertelde De Guzman in NUsport. "De laatste twee wedstrijden onder de vorige trainer José Molina zat ik zelfs niet bij de selectie. Nu zijn we met Miguel Ángel Lotina alweer aan onze derde trainer van het seizoen toe. En hij kent mij nog niet."

De Guzman overweegt dus om afscheid te nemen van Villarreal en een terugkeer naar Nederland is bij voorbaat niet uitgesloten. "Aan de ene kant denk ik: het is te vroeg voor een rentree in Nederland. Maar aan de andere kant: als ik het daar goed doe, kom ik misschien meer in beeld bij de Nederlandse bondscoach. En in Nederland heb ik toch een bepaalde status. Ik sta open voor een terugkeer."

Oom Obama bekent rijden onder invloed

De oom van de Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag toegegeven dronken achter het stuur te zijn gekropen. Als de 67-jarige Onyango Obama zich een jaar lang gedraagt, wordt de overtreding uit zijn strafblad geschrapt.

Onyango werd in augustus in Massachusetts aangehouden nadat hij niet volledig tot stilstand was gekomen bij een stopbord. De overtreding zorgde ervoor dat de agent bijna op Obama's auto inreed. Na de aanhouding bleek Onyango gedronken te hebben.

Obama's oom, die oorspronkelijk uit Kenia komt, vecht momenteel een Amerikaans uitzettingsbevel aan.


Oom Obama bekent rijden onder invloed (Foto: Novum)

Sharapova in halve finale Miami

Maria Sharapova heeft als eerste de halve finale van het masterstoernooi in Miami bereikt. De Russische (2) was veel te sterk voor haar Chinese opponente Na Li: 6-3, 6-0. Daar had ze 68 minuten voor nodig. De verliezend finaliste van vorig jaar treft bij de laatste vier Serena Williams of Caroline Wozniacki.

Bij de mannen bereikte Rafael Nadal de kwartfinale. De Spanjaard was niet in goede doen en had zijn handen vol aan Kei Nishikori uit Japan, maar won wel: 6-4, 6-4. Janko Tipsarevic schaarde zich ook bij de laatste acht. De Serviër klopte Grigor Dimitrov uit Bulgarije met 7-6 (3), 6-2.

Vader Merah: waarom zoon niet levend gepakt?

De vader van Mohammed Merah wil van de Franse politie weten waarom zijn zoon is doodgeschoten en niet levend is gepakt, bijvoorbeeld door hem met gas uit te schakelen. Dat heeft Mohammed Benalel Merah dinsdag in een kort interview met de zender France 24 TV gezegd.

Merah (23) werd donderdag na een belegering van 32 uur in een vuurgevecht met de politie doodgeschoten. Hij had bekend op 11, 15 en 19 maart in Toulouse en het nabijgelegen Montauban drie militairen, een rabbijn en drie joodse kinderen te hebben vermoord.

De vader van Merah, die in Algerije woont, zei dat zijn zoon levend opgepakt had moeten worden om te worden berecht. "Waarom hebben ze hem gedood? (...) Ze hadden gas kunnen gebruiken om hem, bijvoorbeeld, als een baby op te kunnen pakken." De man zou overwegen om een klacht tegen de politie in te dienen.

Tonnen troep geraapt langs 's werelds kusten

Vrijwilligers hebben vorig jaar op één dag wereldwijd zo'n vier miljoen kilo sigaretten, flessen en ander vuil op stranden opgeruimd. Dat staat in een rapport van de Ocean Conservancy, die de opruimactie op 17 september organiseerde. Het was de 26e keer dat de opruimactie werd georganiseerd.

Bijna zeshonderdduizend vrijwilligers deden mee aan de zogenoemde 2011 International Coastal Cleanup. Ze ruimden in totaal meer dan 32 duizend kilometer kustlijn op. De vijf meest gevonden vormen van afval waren sigarettenpeuken, deksels van drinkbekers, plastic flessen, plastic tassen en voedselverpakkingen. "Onze vrijwilligers hebben genoeg voedselverpakkingen opgeraapt om de komende 858 jaar elke dag weer de afhaalmaaltijden van één persoon - ontbijt, lunch en avondeten - te verpakken", aldus Vikki Spruill, de directeur van Ocean Conservancy.

Spruill benadrukte dat afval dat in zee terechtkomt gevaarlijk is voor het leven in zee. "Afval in zee is afkomstig van mensen, is te voorkomen en is een van de grootste bedreigingen voor onze oceanen en waterwegen", zei Spruill. Volgens natuurbeschermers zijn er jaarlijks duizenden zeezoogdieren, schildpadden en vogels die gewond raken of omkomen als gevolg van afval in zee.


Tonnen troep geraapt langs 's werelds kusten (Foto: Novum)

Joodse jongen aangevallen in Parijs

Een 12-jarige jongen is maandag buiten zijn joodse school in Parijs in elkaar geslagen door jongeren die onderwijl antisemitische leuzen riepen. Dat heeft Jean-Paul Amoyelle, voorzitter van het Ozar Hatorah-netwerk, een joodse organisatie waar de school bij aangesloten is, dinsdag gezegd.

Vanwege de aanslag vorige week op een joodse school in Toulouse door Mohammed Merah, de man die deze maand in totaal zeven mensen van het leven beroofde en zelf door politiekogels om het leven kwam, is de veiligheid bij joodse scholen en synagoges in heel Frankrijk opgeschroefd. Desondanks kon de jongen maandag bij zijn school worden aangevallen. Hij liep geen verwondingen op. Wie hem aanvielen is nog niet bekend.

Vier mensen - drie kinderen en een rabbijn - werden door Merah doodgeschoten bij de joodse school in Toulouse. De school hoort net als die in Parijs bij het Ozar Hatorah-netwerk.

'Dennis Rodman heel ziek'

Voormalig basketballer Dennis Rodman is heel ziek. Dat stelt zijn advocaat althans in rechtbankdocumenten, meldt de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Wat Rodman mankeert, is niet bekend.

In de papieren geeft de advocaat aan dat Rodman platzak is. Zijn ex Michelle Rodman zou nog meer dan 850.000 dollar aan alimentatie van de oud-basketballer tegoed hebben, maar Rodman zou niet met het geld over de brug kunnen komen omdat hij door zijn ziekte niet meer kan werken.

Rodman heeft met zijn ex twee kinderen van 9 en 10 jaar, voor wie Rodman nog ruim 800.000 dollar alimentatie zou moeten ophoesten. Zijn ex zou hij nog voor ruim vijftigduizend euro aan partneralimentatie schuldig zijn.

De advocaat noemt de bedragen 'onrechtvaardig', omdat die gebaseerd zijn op zijn inkomen ten tijde van zijn succesvolle basketbalcarrière. De 50-jarige Rodman probeert al sinds 2010 onder de alimentatie uit te komen.

Nederlandse F16's gooien bommen in Afghanistan

Twee F16's van de Koninklijke Luchtmacht hebben zaterdag in Afghanistan bommen afgeworpen, in een actie tegen de aanval op een Italiaanse basis door Afghaanse opstandelingen. De toestellen zijn in het land gestationeerd om de Nederlandse politietrainingsmissie te ondersteunen.

Het is de eerste keer dat er gevechtshandelingen zijn uitgevoerd sinds de jachtvliegtuigen in Afghanistan zijn. De Italianen vroegen Nederland om assistentie, terwijl de toestellen voor andere doeleinden in de lucht waren, zo heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De F16's sporen onder meer bermbommen op.

De Italiaanse basis ligt in de provincie Farah, vlakbij de Iraanse grens, en werd zaterdag met mortiergranaten bestookt. Daarbij kwam een militair om en raakten vijf anderen gewond. De Luchtmacht heeft vaker assistentie verleend maar daarbij werden tot dusver geen wapens ingezet.

Motie van wantrouwen voor Schippers

De SP heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen minister van Volkgezondheid Edith Schippers (VVD). De socialisten vinden dat de bewindsvrouw de Kamer willens en wetens onjuist heeft geïnformeerd over de kosten voor het organiseren van de Olympische Spelen.

Volgens Leijten heeft Schippers een bedrag van acht miljard euro 'onder de pet' gehouden. "Deze minister heeft wat ons betreft geen steun meer", concludeerde zij aan het eind van het debat. Haar motie werd mede ingediend door de Partij voor de Dieren.

Schippers ontkende tijdens het debat dat zij de Kamer onjuist heeft geïnformeerd. Het bedrag van acht miljard euro - afkomstig van het ministerie van Financiën - gaf volgens haar een te eenzijdig beeld, omdat de baten niet zijn meegerekend. Daarom is het niet in de brief terechtgekomen. Het bedrag is wel terug te vinden in een onderliggend rapport, stelde zij.

Gedoogpartij PVV eiste tijdens het debat een 'mea culpa' van de minister. Excuses bleven uit, maar Richard de Mos (PVV) nam genoegen met het antwoord. Schippers zei namelijk dat zij achteraf gezien uitgebreider op de kosten zou zijn ingegaan. "Dat is een hele dunne mea culpa. Maar hij is wel gedaan."

Huurling Obasi blijft bij Schalke 04

Schalke 04 heeft zich definitief versterkt met de Nigeriaan Chinedu Obasi. De ploeg van trainer Huub Stevens licht een optie in het huurcontract van de aanvaller. Obasi kwam in de winterstop al tijdelijk over van zijn huidige werkgever Hoffenheim. In Gelsenkirchen tekent hij een contract tot de zomer van 2015.

De 25-jarige Obasi speelde tot dusverre acht competitieduels voor Schalke en scoorde daarin een keer. Met de formatie van Klaas-Jan Huntelaar staat hij derde in de Bundesliga. Obasi speelde 4,5 jaar bij Hoffenheim, dat hem in 2007 overnam van het Noorse Lyn.


Huurling Obasi blijft bij Schalke (Foto: Novum)

81-jarige man schiet op thuishulp

Een medewerkster van Thuiszorg de Friese Wouden is zich vorig jaar helemaal kapot geschrokken toen een van haar zorgvragers een klein zwart pistool uit een la haalde en afvuurde. Het bleek om een alarmpistool te gaan.  Vandaag had de 81-jarige man voor de rechter moeten verschijnen om verantwoording af te leggen over het voorval. Hij liet echter verstek gaan.

Uit onderzoek was gebleken dat de bejaarde enkele dagen voor het incident het alarmpistool had aangeschaft via een postorderbedrijf, om 'zichzelf te beschermen'. Hij is bij verstek veroordeeld tot het betalen van een boete van 750 euro. Een voorwaardelijke straf had volgens de rechter geen nut, gezien de leeftijd van de man.

'GP Bahrein dreigt weer niet door te gaan'

De Grand Prix van Bahrein dreigt dit jaar, net als afgelopen seizoen niet door te gaan. In 2011 werd de race geschrapt vanwege de aanhoudende politieke onrust in het land en ook dit jaar lijkt de situatie rond Manama niet veilig genoeg te zijn.

Autosportfederatie FIA overweegt om op de donderdag voor de Grand Prix van China bekend te maken dat er niet in Bahrein geracet zal gaan worden, zo meldt F1Today. Er zou zelfs al aan een verklaring gewerkt gaan worden, waardoor het seizoen niet twintig maar negentien wedstrijden zal gaan tellen.

De president van de Bahreinse autosportfederatie, Sheikh Abdullah bin Isa Al Khalifa, heeft aan PA Sport laten weten dat hij de veiligheid van de bezoekers niet kan garanderen, maar dat kan volgens hem nergens ter wereld. "Er zijn geen garanties in deze wereld. Ook op Silverstone kan er iets misgaan. Deze race is net zo veilig om te bezoeken als ieder andere Grand Prix."

Meer veiligheidsmaatregelen nemen is dan ook niet nodig. "Absoluut niet. Er is hier nog nooit sprake geweest van geweld tegen buitenlanders puur omdat het buitenlanders zijn en ik denk ook niet dat er nu iemand gevaar loopt." Het beste voor Bahrein is dan ook dat de rijen gaan sluiten. "Er zijn problemen geweest en er zijn fouten gemaakt, maar het is tijd voor verzoening, om alles achter ons te laten en hier sterker uit te komen."

Barbie kijkt vol spanning uit naar bruiloft

Barbie is gespannen nu haar bruiloft dichterbij komt. "Ik ben bang dat er iets misgaat", zei de realityster dinsdag in RTL Boulevard. "Je weet het maar nooit."

De zwangere blondine, die voor de realityserie Barbie's Bruiloft wordt gevolgd in aanloop naar de grote dag, heeft momenteel veel last van haar hormonen. "Ik word om de kleinste dingen heel snel kwaad. Terwijl mijn verloofde Michael niks verkeerd doet, kan ik in één keer uit mijn pan vliegen. Ik ben een verwend kreng."

Barbie vertelt dat haar aanstaande een heftig vrijgezellenfeest heeft gehad. "Michael was heel erg dronken. Hij mag blij zijn dat hij zijn bed nog kon vinden. Hij keek helemaal scheel."

Barbie, die eigenlijk Samantha de Jong heet, werd bekend door de realityserie Oh Oh Cherso. De Hagenees is zwanger van haar eerste kind, en stapt zondag in het huwelijksbootje.

Epic Mickey 2: The Power of Two verschijnt op 26 september

Er gingen al geruchten omtrent een release van Epic Mickey 2: The Power of Two in september, maar nu is de officiële releasedatum bekend gemaakt, 26 september 2012. De releasedatum werd vandaag in Parijs onthuld, daarnaast is er bekend gemaakt dat Epic Mickey 2 ook op pc zal uitkomen.

Epic Mickey 2: The Power of Two is wederom in ontwikkeling bij Junction Point, onder leiding van Deus Ex-bedenker Warren Spector. De game is geheel in co-op te spelen waarbij de tweede speler de controle over de kleine en vriendelijke Oswald overneemt. Epic Mickey 2: The Power of Two komt uit op Xbox 360, PlayStation 3, Wii en pc. Daarnaast verschijnt er nog een Mickey Mouse-game op Nintendo 3DS, genaamd Epic Mickey: Power of Illusion.

Epic Mickey 2

Ratelband vermaakte zich prima in de cel

Emile Ratelband heeft zich niet verveeld toen hij vorige week in de gevangenis zat. "In de cel heb ik ontdekt dat ik me een aantal dagen kan vermaken alleen", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws.

Ratelband werd vorige week dinsdag gearresteerd wegens betrokkenheid bij een poging tot brandstichting. Hij beweert onschuldig te zijn. "Dat is gewoon een periode in mijn leven", reageert de positiviteitsgoeroe. Hij kwam vrijdag na drie dagen voorlopig op vrije voeten en moet nog voor de rechter verschijnen. "Ik kijk gewoon: wat ben ik er wijzer van geworden? Dat is een positieve vraag."

De 63-jarige blijft ondanks zijn arrestatie positief. "Ondanks alles ga ik gewoon verder. Ik ben al 2500 keer gevallen, maar ben 2501 keer opgestaan." Ratelband wil 'vooral doorgaan'. "Ik heb een vrouw, zeven kinderen en een bedrijf. En het mooiste vak van de wereld."

Ratelband is ervan overtuigd dat iedereen over een tijdje het voorval is vergeten. "Voor de rest praat ik er niet meer over. Het ligt achter me, we gaan naar voren toe, naar morgen."

Groen licht voor Zeeuws mosselzaad in Waddenzee

Zeeuwse mosselkwekers mogen dit voorjaar mosselzaad overbrengen naar de Waddenzee. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft daarvoor een vergunning verleend. Het is de eerste keer dat dit soort transporten wordt toegestaan.

In de Waddenzee zijn de groeiomstandigheden voor mosselen gunstiger door een groter voedselaanbod. De mosselsector maakt zich daarom al lange tijd hard voor de transporten, die eerder werden verboden door de ecologische risico's.

Zo'n 42 kwekers voeren in april ongeveer honderd transporten uit. Er mag vooralsnog alleen zaad worden getransporteerd, omdat aan het overbrengen van mosselen zelf nog wel te veel ecologische risico's kleven. Zo kunnen tussen een lading mosselen voor de Waddenzee schadelijke soorten zitten.

Het zaad is afkomstig van kweekpercelen in de Oosterschelde. Die zijn nauw gecontroleerd op ongewenste soorten, die tot nu toe niet zijn aangetroffen. Voor de zekerheid worden de transporten vroeg in het seizoen uitgevoerd, zodat de watertemperatuur laag is en de kans op verspreiding van eventuele ongewenste soorten zo klein mogelijk.

Kippetjes op PlayStation Vita

Rocketbirds: Hardboiled Chicken is eerder al verschenen op PlayStation 3 als downloadbare titel en zal later dit jaar ook voor PlayStation Vita verschijnen. Ontwikkelaar Ratloop heeft nog geen details naar buiten gebracht. Wel is bekend dat het deze winter nog zal verschijnen voor Playstation Vita.

Er is ook een trailer uitgegeven dat vooral de hoge reviewscores voor het spel laat zien en enkele quotes toont van criticasters. 

Haat-tweets over Muamba leveren celstraf op

Een Engelse student is forst bestraft voor zijn uitspraken over Bolton Wanderers-speler Fabrice Muamba. Een 21-jarige Engelsman zette beledigende teksten op zijn Twitter kort nadat Muamba een hartstilstand had gehad op het veld van Tottenham Hotspur.

Ruim twee weken geleden stortte Muamba tijdens een FA cup-duel met Tottenham Hotspur ineen op het veld. "LOL, coon Muamba, He's dead!!!", schreef Liam Stacey in zijn tweet. Een 'coon' is een Engels scheldwoord voor neger. Stacey hield het niet bij deze tweet en stuurde nog enkele beledigende teksten de wereld in.

De rechtbank vond dat Stacey heeft 'aangezet tot geweld' en 'racisme' en besloot hem voor 56 dagen vast te zetten. De student beweerde dronken te zijn, nadat hij de rugbywedstrijd Wales - Frankrijk had gekeken. De rechter vond dat geen goede reden.

Mogelijk blijft het niet bij een celstraf. Ook loopt de student biologie het risico te worden geschorst door zijn universiteit.

Leers roept opstandige burgemeester op matje

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) roept burgemeester van Giessenlanden Els Boot (PvdA) op het matje. Maandag werd bekend dat Boot de politie heeft verboden medewerking te verlenen aan de uitzetting van de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay. In een brief aan Boot geeft Leers aan 'op korte termijn' met Boot hierover te willen praten.

De moeder van de kinderen van Naibzay, van wie er twee minderjarig zijn, is volgens de burgemeester zwaar depressief en suïcidaal. Dat zou vooral komen door de verblijfssituatie van het gezin. Boot vreest dat de vrouw zelfmoord pleegt als haar man wordt uitgezet, zei ze maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Een woordvoerder van Leers liet maandag in een reactie weten dat burgemeesters niet gaan over de vreemdelingentaak van de politie. "Een burgemeester gaat alleen over de openbare orde en veiligheid in de eigen gemeente."

Boot stelde maandagavond in Nieuwsuur echter dat de openbare orde mogelijk in het geding komt als Naibzay wordt uitgezet en zijn vrouw zelfmoord pleegt. "Dat leidt tot opschudding in de gemeente", zei ze.

Leers schrijft in zijn brief 'onaangenaam' te zijn getroffen door deze bewering. "Ik wijs u in dit verband op uw eigen verantwoordelijkheid als burgemeester."

Naibzay heeft de zogenoemde 1F-status, wat betekent dat hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Deze beschuldiging is collectief opgelegd aan een groep Afghaanse vluchtelingen in 2000. Boot vertelde maandagavond dat de beschuldigingen individueel getoetst moeten worden, maar dat dat in dit geval niet is gebeurd.

Leers stelt dinsdag echter dat dit wel degelijk is gebeurd. "Artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag wordt altijd individueel getoetst."


Leers roept opstandige burgemeester op matje (Foto: Novum)

Disney komt met nieuwe Facebook-game

Disney heeft bekendgemaakt dat ze met een nieuwe Facebook-game komen genaamd Disney Animal Kingdom Explorers. De game is gebaseerd op het Animal Kingdom-park in Amerika.

In de game moeten spelers verdeeld over zes hoofdstukken en 36 verschillende plaatjes verschillende diersoorten ontdekken. Daarnaast kunnen spelers ook hun eigen natuurreservaat maken. Gardens of Time, een ander Disney Facebook-spel, heeft momenteel 6.4 maandelijkse gamers en Disney hoopt dat die ook de nieuwe game zullen uitproberen.

Naast de herkenbaarheid van het spel vanwege het bestaande pretpark zal de game ook educatief zijn met informatie over de verschillende dieren. De game moet binnen nu en drie weken lanceren.

Disney

Goed nieuws voor L. de Jong

FC Twente-spits Luuk de Jong heeft goed nieuws gekregen met betrekking tot zijn enkelblessure. Uit een tweede MRI-scan blijkt dat hij zijn enkelbanden niet heeft gescheurd. De Nederlands international kan zich nu richten op AZ-uit.

Bij FC Twente was de vrees voor een langdurige absentie van de aanvalsleider. De Jong zal de wedstrijd van zaterdag tegen Roda JC Kerkrade nog moeten missen, maar hij kan elf dagen later tegen AZ weer in actie komen. De Tukkers zijn in het paasweekeinde vrij omdat dan de bekerfinale tussen PSV en Heracles Almelo wordt gespeeld.

De Jong krijgt een alternatief trainingsprogramma om zo snel mogelijk weer speelklaar te zijn. Dit seizoen is hij de clubtopscorer van de Enschedeërs met twintig competitietreffers.

Blessure Luuk de Jong valt mee (Foto: Pro Shots)

Oma botst tegen Apple Store en eist miljoen

Een 83-jarige vrouw die tegen een glazen deur van de Apple Store in New York aanliep, liep daardoor een gebroken neus op. Ze eist nu een miljoen dollar van het het computerbedrijf.

De bejaarde vindt de glazen deuren een groot risico voor bejaarden omdat het glazen gebouw met de glazen deuren ouderen in verwarring zou kunnen brengen. De advocaat van de vrouw stelt dat het bedrijf cool en modern wil zijn en dat middels haar architectuur wil uitstralen. Hij vindt dat een dergelijke architectuur een verantwoordelijkheid met zich meedraagt aangezien het een gevaar op kan leveren voor ouderen en slechtzienden.

Uitgebreide informatie The Secret World

Op de website van MMORPG The Secret World is een uitgebreide blog verschenen over de game. In de blog wordt geschreven over skills, uitrusting, beroepen en meer.

Zo zullen er in het spel zo'n 525 abilities zijn die de speler allemaal kan leren als hij dit wil. De speler zal er tegelijkertijd maar 14 kunnen hebben, zeven actieve en zeven passieve. De 525 abilities zijn allemaal uniek en hebben allemaal andere voordelen en nadelen. 

Wil je nog veel meer lezen over dit meer, lees dan de uitgebreide blog hier.

Rovio neemt Futuremark Games Studio over

Angry Birds-maker Rovio heeft bekendgemaakt dat zij de Finse gameontwikkelaar Futuremark Games Studio hebben overgenomen. Hierdoor heeft Rovio de mogelijkheid om nieuwe spellen te maken. Futuremark richt zich voornamelijk op het ontwikkelen van 3D-hardware en -spellen.

"Zij zijn een ongelooflijk getalenteerd en ervaren team en wij zijn verheugd dat we ze bij ons team kunnen verwelkomen," zegt Rovio-baas Mikael Hed. "De basis voor het succes van Rovio ligt in de voortreffelijkheid van ons team en Futuremark zal hier een uitstekende aanvulling op zijn."

Rovio heeft vorige week Angry Birds Space uitgebracht op meerdere platforms. De review hiervan kun je hier lezen.

Dortmund breekt contract Götze open

Borussia Dortmund heeft Mario Götze langer aan zich gebonden. Het contract van de 19-jarige middenvelder bij de Duitse kampioen is opengebroken en met twee jaar verlengd tot de zomer van 2016. Met de contractverlenging lijkt er een eind te komen aan de geruchten over een transfer van het toptalent naar Arsenal.

Götze brak vorig jaar definitief door in de hoofdmacht van Dortmund. Dit seizoen staat de teller door een blessure aan zijn schaambeen pas op dertien wedstrijden. In november droeg hij tijdens de met 3-0 gewonnen oefeninterland tegen Oranje voor de twaalfde keer het shirt van de nationale ploeg.


Dortmund breekt contract Götze open (Foto: Novum)

Jongens vast voor mishandelen zwangere Amsterdamse

Vijf mannen hebben maandag in het centrum van Amsterdam een zwangere vrouw mishandeld. De vrouw raakte lichtgewond, maar haar ongeboren kind lijkt in orde te zijn. Ook een man die bij de vrouw was raakte lichtgewond. De vijf daders zijn aangehouden en zitten nog vast, zegt een woordvoerder van de politie.

De vrouw kreeg het volgens de politie aan de stok met de groep toen ze samen met een man over de Nieuwendijk liep richting de Beurspassage. Er werd geduwd en geslagen.

De aanleiding voor de ruzie is nog onduidelijk.

Slightly Mad haalt ¤500.000 op voor Project CARS

Slightly Mad Studios heeft bekendgemaakt dat zij €500.000 hebben opgehaald voor aanstaande spel Project CARS. Het spel wordt volledig gefinancierd via crowd-funding. Slightly Mad heeft hiervoor het World of Mass Development of WMD opgezet. Op dit moment hebben zich 40.000 mensen aangemeld als mede-financier.

It’s great to see our WMP portal performing well. It’s nothing less than a revolutionary new approach to game development and funding. It allows developers to make the game they want to make, without undue publisher pressure,” zegt Slightly Mad-baas Ian Bell.

Development director Andy Garton zegt: “WMD is therefore a unique prospect for both developers looking to raise funds for their projects and gamers that want to get involved in the exciting process of game development.

Project CARS komt in 2013 uit op pc, Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U.

Politie pakt mannen op voor ontvoering Hoofddorp

De politie heeft dinsdagochtend in Gouda, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer vijf mannen aangehouden voor een ontvoering van een man uit Hoofddorp begin februari. In totaal werden acht locaties doorzocht, laat de politie weten.

De verdachten van 20 tot 24 jaar drongen begin februari 's avonds een woning binnen aan de Dassenbos in Hoofddorp. Ze bedreigden de bewoners met wapens en namen de man mee. Hij werd later op een parkeerplaats in Hazerswoude teruggevonden. Zijn auto werd aangetroffen in de Ringvaart langs de Leimuiderdijk.

De verdachten uit Gouda en Alphen aan den Rijn zitten vast en worden vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Politie laat Hongaar oppakken voor mensenhandel

Een 30-jarige Hongaar is maandagavond op verzoek van de Eindhovense politie in zijn thuisland opgepakt voor mensenhandel. De aanhouding houdt verband met de grote actie afgelopen weekend in de Brabantse stad tegen illegale prostitutie, meldt de politie dinsdag.

Vanwege de actie werd vrijdagavond het Baekelandplein, waar raamprostituees werken, urenlang volledig afgesloten. De 30-jarige Hongaar verbleef tot kort voor de actie in Nederland. Hij zit in afwachting van zijn overlevering vast in een Hongaarse cel.

Bij de actie werden vrijdag al zes verdachten aangehouden. Twee verdachten hadden een grote hoeveelheid contant geld op zak. Zij werden na verhoor vrijgelaten, maar blijven verdacht van witwassen. Een andere man werd opgepakt omdat hij pepperspray bij zich had. Hij heeft een boete gekregen.

Twee Oost-Europese mannen die worden verdacht van mensenhandel zijn vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Een 29-jarige Oost-Europese verdachte van mensenhandel zit nog wel altijd vast.

Releasedatum voor Legend of Grimrock

Almost Human heeft aangekondigd dat hun dungeon crawler Legend of Grimrock op 11 april zal uitkomen. Via GoG.com is het spel nu al als pre-order beschikbaar. Pre-orders via Steam volgen op korte termijn.

Legend of Grimrock komt op 11 april uit op pc en is een eerbetoon aan het dungeon crawler-genre zoals het ooit is begonnen. Het geïnspireerd op klassieke RPG's zoals Eye of the Beholder en Dungeon Master.

Boekhandels Selexyz gered, moederbedrijf failliet

De boekhandels van Selexyz hoeven voorlopig geen uitstel van betaling aan te vragen. Een faillissement van moederonderneming Selexyz Boekhandels is echter noodzakelijk. Dat heeft de bewindvoerder van de boekhandelketen, Jan Dingemans, gezegd.

De salarissen van de personeelsleden zijn uitbetaald en de winkels worden weer bevoorraad. Volgens Dingemans is dat een goed teken. "De partijen hebben vertrouwen in de continuïteit van de winkels", zegt hij.

Het faillissement van het moederbedrijf is wel nodig, omdat anders niet aan de betalingsverplichtingen, zoals het salaris van personeel, kan worden voldaan. De insteek van Dingemans is om in elk geval de zestien fysieke winkels van de keten overeind te houden. "We zijn met man en macht in de weer."

Meerdere partijen hebben blijk gegeven van hun interesse in de boekhandels. Tweedehands boekenketen De Slegte is volgens Dingemans een van de partijen waarmee wordt gepraat, maar er zijn nog meer gegadigden. Eind van de week moet meer bekend worden over de toekomst van de Selexyz-winkels.


Boekhandels Selexyz gered, moederbedrijf failliet (Foto: Novum)

Codemasters dumpt THQ

Het gaat niet best met THQ. Al honderden mensen raakten hun baan kwijt toen de publisher in financiële problemen kwam. Codemasters, die onder andere DiRT 3 en F1 2011 samen met THQ uitbracht, heeft nu een distributieovereenkomst met Warner Bros. Interactive.

Warner Bros. gaat de hele 2012 line-up van de Britse ontwikkelaar publiceren, dat betrekt bijvoorbeeld DiRT Showdown en F1 2012. Codemasters heeft eerder met Warner samengewerkt in verband met The Lord of the Rings Online.

China: Dalai Lama achter zelfverbranding

De zelfverbranding van een Tibetaanse balling in de Indiase stad New Delhi afgelopen maandag, enkele dagen voor een bezoek van de Chinese president Hu Jintao, was gepland door de Dalai Lama en zijn medestanders. Dat heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken dinsdag gezegd.

De woordvoerder droeg geen bewijzen aan voor zijn beschuldigingen. Het feit dat de Dalai Lama en zijn medestanders oproepen tot Tibetaanse onafhankelijkheid en 'onrust' veroorzaken toont volgens de woordvoerder aan dat de Dalai Lama en de zijnen de zelfverbranding persoonlijk hebben gepland.

De man die zichzelf maandag in brand stak in New Delhi zei dat zijn daad een protest was tegen de Chinese heerschappij in Tibet en tegen het bezoek van Hu aan India later deze week. Het afgelopen jaar hebben zo'n dertig Tibetanen in China zichzelf in brand gestoken. Ook in India, waar veel ballingen verblijven, stak een Tibetaan zich vorig jaar in brand.

De Tibetaanse regering in ballingschap, die in India verblijft, heeft de Chinese aantijgingen verworpen en zelfverbrandingen ontmoedigd. "We roepen Tibetanen op zich te richten op seculier en monastiek onderwijs om de mankracht en de bekwaamheid te vormen die nodig is om onze beweging te versterken en gaande te houden", aldus een verklaring van de Tibetaanse regering dinsdag. "We willen Tibetanen er nogmaals aan herinneren geen drastische maatregelen te nemen."


China: Dalai Lama achter zelfverbranding (Foto: Novum)

Nieuwe Anno 2070-DLC beschikbaar

Ubisoft heeft gisteren nieuwe DLC voor Anno 2070 online gezet genaamd 'The Financial Crisis Package'. Spelers kunnen aan de slag in twee nieuwe scenario's en hebben toegang tot nieuwe gebouwen.

Naast de DLC is er ook een nieuwe patch uitgebracht. De DLC zal te downloaden zijn via steam en € 7,99 kosten. Bekijk de details van de patch en DLC hieronder.

Patch 1.4

  • Global Distrust – The great stock market crash – World-Event: The “Former” Technology brought great success to the Eden Initiative and raised their number of followers and investors. In the Background, Global Trust develops a plan to catch up with the Ecos and stop their rising profit and popularity. The Tycoons bethink themselves of their initial strength and expertise: The financial sector. Trading and expansion shall invert the obsolescence. To have an eye on the economy you generate access to the brand new statistic center by fulfilling the world event.
  • New free element: Fountain Waterfall, Statue Stock crash, Flowerbed, Billboard, Autumn Tree

DLC Content

  • “Central Statistical” Package: Get direct access to the statistic center without fulfilling the world event upfront. You’d like to dress your brand new tool with an exclusive skin? The “Central Statistical” Package provides you with a glamorous look for this economy building.
  • “Crisis Response” Package: Master two exclusive Tycoon missions to convince lost investors and attract new followers. Mission 1: The long way there. Mission 2: Final spurt.
  • Distrust Series” Package: The financial boom and growing consumer behavior, taking place in the Tycoon cities, raises the desideratum to express this prosperity visually. A large variation of ornamental buildings brings variation to the city centers:
  • Security fence Section
  • Security fence Corner
  • Safety fence Gate
  • Covered city center
  • Searchlight
  • Carousel display
  • Shopping Mall Entrance
  • Shopping Mall Corridor
  • Shopping Mall Corner
  • Shopping Mall Intersection

Amerikaanse overheid gaat Unreal Engine 3 gebruiken

Ontwikkelstudio Epic Games heeft aangekondigd dat ze overeenkomst zijn aangegaan met het bedrijf Virtual Heroes, dat een licentie op de Unreal Engine 3 heeft genomen voor Amerikaanse en geallieerde overheidsprojecten.

De Unreal Engine 3 is geïntegreerd in tal van gaming titels, waaronder Mass Effect 3, Gears of War 3 en Silent Hill: Downpour. Het is ook gebruikt in een aantal niet-gaming projecten, zoals voor bouwsimulaties en rij-instructeurs. 

De Unreal Governement Network biedt de Unreal Engine aan voor overheid en civiel gebruik, in beveiligde overheidsnetwerken maar ook bedrijfsnetwerken. Een aantal UGN-projecten zijn al aan de gang. De FBI gebruikt de Unreal Engine 3 om een multiplayer trainingsim te ontwikkelen, terwijl een niet nader genoemde in de 'top vijf van defensie-aannemers' gebruik maakt van de engine in zijn modelintegratie. De engine wordt ook gebruikt om een opleiding anesthesiologie voor het leger te creëren, terwijl de "HumanSim platform" is gebouwd, als een middel om de medische studenten op te leiden.

Dr Michael Capps, president van Epic Games, legt uit: "Wij erkennen de groeiende behoeften van de markt van onze overheidsklanten en zijn enthousiast dat Virtual Heroes een volledig spectrum van gerichte diensten en ondersteuning aanbiedt met behulp van onze game-engine technologie."

Asura's Wrath DLC- trailer en schema

Asura's Wrath krijgt een hele reeks aan DLC. Ten eerste zijn er twee anime DLC-pakketen die zich tussen twee episodes in het hoofdverhaal afspelen. Vervolgens heb je 'Ep. 19-22'. Het spel eindigt op episode 18 (plus een geheime ep.), dus dit gaat verder waar het verhaal ophield.

Ten slotte kun je een gevecht kopen tegen Street Fighter-personages Ryu en Akuma. Onderstaande schema geldt alleen voor Japan, het is nog onbekend wanneer deze DLC-pakketen in Europa verschijnen.

DLC1 - Ep. 11.5 - 200yen/160 MS Points (27 maart)
DLC2 - Ep. 15.5 - 200yen/160 MS Points (3 april)
DLC3 - Ep. 19-22 - 700yen/560 MS Points (24 april)
DLC4 - VS Ryu - 200yen/160 MS Points (8 mei)
DLC5 - VS Akuma - 200yen/160 MS Points (15 mei)

'Bondscoach motorrijdersbond verdacht van ontucht'

De bondscoach van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) is van zijn taken en bevoegdheden ontheven. Aanleiding zijn mogelijk berichten in de media over ontucht met jonge meisjes. De Brabander zou twee weken geleden zijn aangehouden.

Een woordvoerder van de politie kon de aanhouding dinsdag niet bevestigen. "Ik heb de berichten ook gelezen, maar ik kon er niets over terugvinden." Het Openbaar Ministerie was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Op de site misdaadjournalist.nl valt te lezen dat het zou gaan om meisjes tussen de 12 en 15 jaar. Het misbruik zou jaren geleden hebben plaatsgevonden, maar de slachtoffers zouden er pas recent mee naar buiten zijn gekomen.

De KNMV schrijft op zijn website dat de bondscoach 'niet in staat is' zijn werkzaamheden uit te voeren en wil verder niets over de zaak kwijt. "We beschikken nog over onvoldoende feitelijke informatie om concretere mededelingen te doen of maatregelen te nemen."

Schade Fukushima erger dan gedacht

De situatie in een van de reactoren van de Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi, die vorig jaar zwaar beschadigd raakte door een aardbeving en een tsunami, is ernstiger dan gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Tepco, de exploitant van de centrale.

In reactor 2 zijn volgens Tepco stralingswaarden gemeten van tien maal de dodelijke dosis. Daarnaast staat er een laag koelwater in de reactor van slechts zestig centimeter. In december, toen de toestand in de kerncentrale stabiel werd verklaard, schatte de Japanse regering nog dat het koelwater tien meter hoog stond.

Mensen die werkzaam zijn bij de centrale zeiden ook dat er nieuwe lekken zijn ontdekt in een waterzuiveringsinstallatie, waardoor radioactief water de zee in stroomt.


Schade Fukushima erger dan gedacht (Foto: Novum)

Tatum en Kunis gevraagd door Matrix-makers

Channing Tatum en Mila Kunis hebben de hoofdrollen aangeboden gekregen voor de sciencefictionfilm Jupiter Ascending van Andy en Lana Wachowski, de makers van de Matrix-trilogie. Waar de film over gaat, wordt nog angstvallig geheim gehouden, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Jupiter Ascending wordt de eerste sciencefictionfilm van de broer en zus sinds The Matrix Revolutions uit 2003. Momenteel leggen ze de laatste hand aan Cloud Atlas, met onder anderen Tom Hanks, Halle Berry, Susan Sarandon en Hugo Weaving. In dit drama worden zes ogenschijnlijk losstaande verhalen verteld die toch met elkaar verbonden blijken.

De 31-jarige Tatum is momenteel naast Jonah Hill te zien in de politiekomedie 21 Jump Street. De 28-jarige Kunis legt de laatste hand aan Oz: The Great and Powerful van Sam Raimi.


Tatum en Kunis gevraagd door Matrix-makers (Foto: Novum)

Connor krijgt eigen trailer

Gisteren viel het doek voor het embargo over Assassin's Creed III en er kwam van alle kanten informatie over de game. Ubisoft heeft nu ook een korte teaser-trailer vrijgegeven waar we Connor zien en welke wapens hij heeft.

FOK!games-redacteur D-vide was een poosje geleden bij het persevenement over Assassin's Creed III, zijn verslag lees je hier. Assassin's Creed III komt 31 oktober uit voor Windows, PS3 en Xbox 360. Een Wii U-versie is ook in de maak.

Eerste art Atelier Ayesha

Het Japanse tijdschrift Dengeki komt binnenkort weer uit en daar siert de eerste art van de nieuwe Atelier-game op de cover. De nieuwe Atelier-game heet Atelier Ayesha en zal draaien om Ayesha (rechts) en haar vermiste zusje Nio (links).

De game staat gepland voor een PS3-release komende zomer in Japan. Of de game een Westerse release krijgt is nog niet bekend, net als verdere informatie over de game.

Atelier

1500 euro schadevergoeding voor late treinen

De Franse staatsspoorwegmaatschappij SNCF moet 1500 euro betalen aan een vrouw die haar baan heeft verloren omdat haar forenzentrein herhaaldelijk te laat was. Dit heeft de rechtbank in Parijs dinsdag besloten. Ook moet de SNCF nog eens 1500 euro betalen aan kosten voor de rechtszaak.

De 25-jarige Soazig Parassols had 45.000 euro geëist. Zij werd in juni 2010 als secretaresse aangenomen door een advocatenkantoor in Lyon. De vrouw die in Ambérieu woont, werd al tijdens haar proeftijd ontslagen omdat ze door treinvertragingen steeds weer te laat op haar werk kwam, ook al nam zij één trein eerder dan volgens de dienstregeling noodzakelijk. Een keer was de trein zelfs een uur en een kwartier te laat, aldus Franse media. Volgens de rechter is er een 'niet te ontkennen verband' tussen de 'abnormale treinvertraingen' en het ontslag van de secretaresse.

Forza 4 racet DLC naar binnen voor Pasen

Het April Alpinestars Car Pack voor Forza Motorsport 4 geeft de fans nieuwe auto’s voor Forza spelers toevoegen om te verzamelen, besturen en aan te passen. Het nieuwste Forza Motorsport 4 Car Pack zal vanaf dinsdag 3 april te downloaden zijn op Xbox LIVE Marketplace.

Dit Alpinestars Car Pack is verkrijgbaar voor 560 Microsoft Points en bevat nieuwe racemonsters, waaronder Duitse racewagens, Wankel motor meesterwerken, klassieke Amerikaanse auto's uit de late 50's en daarnaast nog een aantal verrassingen.

De DLC bevat de volgende tien wagens:

  • 2011 Mercedes-Benz #35 Black Falcon SLS AMG GT3
  • 2011 Aston Martin #009 Aston Martin Racing AMR One
  • 2012 Jaguar XKR-S
  • 1995 BMW M5
  • 2011 Maserati Quattroporte Sport GT S
  • 1985 Mazda RX-7 GSL-SE
  • 1972 Mercedes-Benz 300 SEL 6.3
  • 1959 Cadillac Eldorado Biarritz Convertible
  • 1997 Volvo 850 R
  • 2012 Scion tC

Microsoft geeft aan dat de Season Pass nog steeds beschikbaar is. Als spelers nu nog deze Forza Motorsport 4-Season Pass kopen voor 2400 Microsoft Points, krijgen ze toegang tot zes game add-on packs zodra deze uitkomen, naast toegang tot de al uitgebrachte game add-on content en het IGN Car Pack.

Forza 4

Politie sms't mogelijke getuigen verkrachting

In de hoop de gewelddadige verkrachting van een 85-jarige vrouw in Amsterdam op te lossen, heeft de politie een sms-bom verstuurd aan 2500 mogelijke getuigen. De ontvangers worden opgeroepen dinsdagavond naar de uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht te kijken.

De mobiele telefoons die een sms hebben ontvangen, bevonden zich in de nacht van 14 op 15 oktober 2011 in de buurt van de woning van de bejaarde vrouw in Amsterdam-West. "We hopen getuigen te vinden die we nog niet hebben gesproken", aldus de politie.

Het tv-programma besteedt voor de derde keer aandacht aan de nog altijd onopgeloste zaak.

NASA lanceert onderzoeksraketten

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dinsdag vijf raketten gelanceerd die worden gebruikt voor onderzoek naar hogere straalstromen. De lancering werd eerder wegens slecht weer uitgesteld.

Het experiment met de raketten (ATREX) moet wetenschappers in staat stellen meer kennis op te doen over hogere straalstromen, krachtige winden die op zo'n honderd kilometer hoogte van lagere breedtegraden richting de polen razen.

Na de lancering lieten de raketten een chemische lading vrij die witte wolken vormde. Deze stelden de wetenschappers en het publiek in staat de straalstromen ook te zien.

Scholier schopt leraar na ruzie over mobieltje

Een bellende scholier heeft dinsdagochtend op een school in Veldhoven zijn leraar onderuit geschopt. De leraar deed aangifte en de 16-jarige leerling is aangehouden. De leraar raakte niet ernstig gewond.

Aanleiding voor de schop was een ruzie over het gedrag van de jongen. De leraar sprak hem erop aan dat hij zat te bellen tijdens de les. Daarop bedreigde hij de docent en gooide een stoel door het lokaal. De puber werd eruit gestuurd, maar kwam terug om een schop uit te delen aan de docent.

De jongen brengt in ieder geval de nacht door in de cel. Hij wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalt dan of hij nog langer moet brommen.

Sagan wint eerste etappe in De Panne

Peter Sagan heeft dinsdag de eerste etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De 22-jarige Slowaak van Liquigas bleef na een rit van 201 kilometer van Middelkerke naar Oudenaarde de Italianen Jacopo Guarnieri en Fabio Sabatini voor in een massasprint. Sagan, die met zijn ritzege tien bonificatieseconden verdient, is ook de eerste leider.

De renners krijgen woensdag een 216 kilometer lange etappe van Zottegem naar Koksijde voorgeschoteld. Op de slotdag staan een korte rit in lijn en een vijftien kilometer lange tijdrit op het programma.

Politiecontrole op basis van huidskleur mag

De Duitse politie mag op bepaalde trajecten treinreizigers alleen maar op basis van hun huidskleur selecteren voor een identiteitscontrole. Dit heeft een bestuursrechter in Koblenz dinsdag bepaald.

De zaak was aangespannen door een zwarte man met een Duits paspoort. Die kreeg ruzie met agenten die treinpassagiers controleerden die er 'buitenlands uitzagen'. Dat gebeurde op een traject dat veel door buitenlanders gebruikt wordt om illegaal Duitsland binnen te komen.

Volgens de rechter is in zo'n geval naast de huidskleur geen andere concrete verdenking nodig om een controle van de papieren te rechtvaardigen.

Politiecontrole op basis van huidskleur mag
Politiecontrole op basis van huidskleur mag (Foto: ANP)

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een goodie-pakket met daarin een Assassin's Creed-poster en een Assassin's Creed-masker. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Wat is de naam van de hoofdrolspeler in Assassin's Creed III? Het antwoord is Connor Kenway of Ratohnhaké:ton.

De gelukkige die het pakket in de brievenbus mag verwachten is Vitrix. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

'Merah deed moordvideo niet zelf op de post'

De usb-stick met videobeelden van de door Mohammed Merah gepleegde moorden in en rond Toulouse is niet door Merah zelf op de post gedaan naar het Parijse kantoor van de Arabische zender Al-Jazeera. Dat heeft een bron die betrokken is bij het onderzoek naar de aanslagen dinsdag gezegd.

Technische deskundigen hebben vastgesteld dat de videobeelden vorige week woensdag in de buurt van Toulouse op de post zijn gedaan. Diezelfde dag werd Merah in zijn appartement al omsingeld door de politie.

Tweede Kamer keurt Polenmeldpunt af

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie van D66 waarin afstand wordt genomen van het zogeheten Polenmeldpunt van de PVV. De motie kreeg de steun van alle partijen behalve VVD, PVV en SGP. Ook het vorige week uit de PVV gestapte Kamerlid Hero Brinkman stemde voor.

Bij zijn vertrek uit de PVV verklaarde dat Brinkman dat hij onder meer moeite had met het meldpunt, omdat een groep mensen 'onnodig wordt weggezet'. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold diende daarop een motie in waarin het meldpunt wordt veroordeeld.

Premier Mark Rutte (VVD) weigert tot nu toe een mening te geven over het meldpunt, omdat het een initiatief is van een politieke partij en niet van het kabinet. De Tweede Kamer wil nu per brief van Rutte horen hoe hij met de aangenomen motie zal omgaan.


Tweede Kamer keurt Polenmeldpunt af (Foto: Novum)

Ronimo in gesprek over pc-versie Awesomenauts

Ronimo Games is in gesprek met uitgever DTP over het uitbrengen van een pc-versie van hun spel Awesomenauts. In een gesprek met Joystiq zeggen Jasper Koning en Olivier Thijssen van Ronimo dat zij de pc-versie nog dit jaar hopen uit te brengen.

Volgens Koning moet er aan de achterkant van het spel nog het nodige worden aangepast voordat Awesomenauts op Steam kan worden uitgebracht. Ronimo Games zelf heeft hier niet de capaciteit voor en is in gesprek met ontwikkelaar Valve.

Awesomenauts is in de laatste fase van ontwikkeling en kan elk moment worden uitgebracht op Xbox 360 en PlayStation 3. Een specifieke datum is nog niet bekend.

Heerenveen legt Van la Parra langer vast

Rajiv van la Parra speelt ook de komende twee seizoenen bij sc Heerenveen. De 20-jarige vleugelaanvaller heeft zijn aflopende verbintenis verlengd tot de zomer van 2014. Van la Parra, die zijn jeugdopleiding bij Feyenoord genoot, kwam afgelopen zomer transfervrij over van het Franse Caen.

Van la Parra kwam dit seizoen negentien Eredivisieduels in actie voor de ploeg van trainer Ron Jans. Hij scoorde daarin drie keer. "Rajiv heeft zich prima ontwikkeld dit seizoen", zegt technisch directeur Johan Hansma. "Hij past in ons beleid voor de komende jaren waarin het ontwikkelen van talent een belangrijk onderdeel is."

Beatrix en Mabel spreken dank uit voor steun

Koningin Beatrix en prinses Mabel bedanken iedereen die hen tot steun is geweest rondom het ongeluk van prins Friso. Ze verstuurden dinsdag een met de hand ondertekend bericht waarin ze hun dank uitspreken.

"Vanuit de hele Nederlandse samenleving en ook daarbuiten hebben ons na het ongeluk van prins Friso blijken van medeleven en betrokkenheid bereikt", schrijven ze. "Het heeft ons en onze familie diep getroffen dat zovelen met hun hart bij Friso zijn en onze zorgen delen."

"Alle bemoedigende woorden, hoopvolle wensen, ontroerende berichten, gebeden en bloemen zijn ons tot steun en geven moed in deze zware tijd vol onzekerheid", vervolgen ze. "Uw medeleven betekent veel voor ons. Wij willen graag, mede namens onze familie, allen die op welke manier dan ook getuigd hebben van hun gevoelens van verbondenheid hartelijk danken."


Beatrix en Mabel spreken dank uit voor steun (Foto: Novum)

Heracles wil extra kaarten voor bekerfinale

Heracles Almelo heeft extra kaarten aan de KNVB gevraagd voor de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip. De eredivisionist meldde dinsdag dat bijna alle 17.500 duizend voor Heracles beschikbare kaarten voor het duel met PSV verkocht zijn.

De club heeft overleg met de voetbalbond gehad om extra kaarten te kunnen bemachtigen. Heracles staat op 8 april voor het eerst in de historie in de eindstrijd van het bekertoernooi. Ook voor PSV-fans zijn 17.500 kaarten beschikbaar.

De Almelose supportersverenigingen verwachten dat op korte termijn ook de laatste kaarten de deur uitgaan. De Heraclieden hopen dat de KNVB extra vakken beschikbaar stelt.

Trainer Peter Bosz reageerde verheugd op de massale belangstelling voor de finale. "Voor de spelers is dit een extra stimulans, het geeft aan hoe deze club leeft in Almelo en de hele regio. Het bewijst ook hoe uniek de prestatie is die we met z'n allen hebben neergezet."

Heracles bereikte de eindstrijd door in de halve finale AZ te verslaan. Na negentig minuten stond het 2-2, waarna Thomas Bruns en Ninos Gouriye in de verlenging zorgden voor de 4-2 eindstand.

Tafeltennisser krijgt rood wegens te luid aanmoedigen

Tafeltennisser Koen Hageraats heeft op het wereldkampioenschap voor landenteams niet voor Nederland mee kunnen doen tegen Bosnië. De reden hiervoor is dat de 17-jarige speler zijn teamgenoten vanaf de bank te luid aanmoedigde en dit mocht volgens de regels niet. Hij kreeg rood en moest op de tribune plaatsnemen.

Nederland had op het WK, dat in Dortmund plaatsvindt, de eerste drie groepsduels verloren, maar er werd van Bosnië met 3-1 gewonnen. Casper Ter Lüün won met 11-4, 11-4 en 11-7 van Adnan Sehic, Boris de Vries verloor met 6-11, 8-11 en 7-11 van Admir Duranspahic, Jonah Kahn rekende met 11-5, 11-4, 11-13 en 12-10 van Remhad Hasanovic, waarna Ter Lüün met 5-11, 11-5, 9-11, 11-8 en 11-5 tegen Duranspahic de zege binnensleepte.

Naaktmodellen presenteren Farming Simulator 2012

Woon je in de stad en wilde je toen je klein was altijd al boer(in) worden? Pak dan nu je kans met Farming Simulator 2012! In de opvolger van Farming Simulator 2011 krijg je de controle over zes verschillende trekkers en 20 verschillende groentes, volledig in 3D. En omdat functioneel naakt altijd wel verkoopt is er voor gekozen om naakmodellen in te zetten om de game aan te prijzen.

Farming Simulator 2012

Geen Nintendo 3DS en toch interesse in de game? Download dan de demo op Steam.

Verkeersbord waarschuwt voor overstekende molen

Een verkeersbord met de opmerkelijke waarschuwing 'Pas op! Overstekende molen' is dinsdag in het Gelderse dorp Vaassen onthuld. De Daams' Molen wordt van zijn sokkel gelicht en in twee dagen tijd naar de andere kant van de Jan Mulderstraat verplaatst.

De oorspronkelijke plek van de korenmolen wordt vijf meter verhoogd, waarna het gevaarte over speciaal aangelegde rails weer wordt teruggereden. Wethouder Joop van Nuijs van de gemeente Epe, waartoe Vaassen behoort, gaf dinsdagochtend het startsein voor de operatie.

De wethouder vindt het een spectaculaire actie. "Een geweldige operatie maar ook een noodzakelijke, want de ophoging van de molen maakt het mogelijk aan het centrum van Vaassen een flinke kwaliteitsimpuls te geven. We kunnen verder in Vaassen."

Drie Duitsers vast voor fatale schietpartij Heerlen

Drie Duitse mannen zijn aangehouden in verband met een dodelijke schietpartij maandag in Heerlen. Daarbij overleed een 41-jarige man uit het Duitse Hückelhoven. Bij de schietpartij die iets na 18.00 uur plaatsvond in de buurt van een coffeeshop werden meerdere schoten gelost.

De politie hield maandagavond een 41-jarige man uit Baesweiler, een 40-jarige man uit Herzogenrath en een 32-jarige man uit Mönchengladbach aan. Het drietal zit nog vast, meldt de politie dinsdag.

Inspectie onderzoekt verzuimbedrijven

De Inspectie SZW gaat onderzoeken of meer arbeidsverzuimbedrijven de privacy van zieke werknemers schenden. Dat heeft staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) dinsdag gezegd.

Aanleiding is een uitzending van het televisieprogramma Zembla, dat de misstanden bij het bedrijf Verzuimreductie blootlegde. Zieke mensen werden door een callcenterteam van het bedrijf aan de tand gevoeld over hun medische toestand. Die antwoorden werden vervolgens gedeeld met werkgevers. Dat is wettelijk niet toegestaan.

Paul Ulenbelt (SP), die De Krom had ontboden naar de Kamer tijdens het vragenuurtje, sprak van 'malafide praktijken' en eiste een grootschalig onderzoek. De Krom antwoordde dat de bescherming van de privacy goed is geregeld. "De spelregels zijn duidelijk, daar moet iedereen zich aan houden." Medische gegevens mogen alleen worden gedeeld met een bedrijfsarts.

De bewindsman zegde toe om de inspectie te vragen om te onderzoeken of er meer verzuimbedrijven zijn die het niet zo nauw nemen met de privacy. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft al een onderzoek aangekondigd naar de specifieke zaak rond Verzuimreductie. "Dat juich ik toe", aldus De Krom.

Sibon vertrekt komende zomer bij Heerenveen

Gerald Sibon vertrekt aan het einde van dit seizoen bij sc Heerenveen. Het contract van de 37-jarige aanvaller wordt niet verlengd. "Ik had er graag nog een jaar aan vastgeplakt bij Heerenveen", zegt hij tegen belangenbehartiger Sport Promotion. Sibon kwam afgelopen zomer over van het Australische Melbourne Hart.

De boomlange spits stond eerder tussen 2003 en 2004 en 2007 en 2010 onder contract in Friesland. Hij speelde in Nederland ook voor FC Twente, VVV-Venlo, Roda JC, Ajax en PSV.

Sibon baalt dat hij zijn rol als pinchhitter achter Eredivisietopscorer Bas Dost niet kan blijven vervullen. "Zeker omdat ik dan nog een jaar met Marco van Basten als trainer had kunnen werken. Leek me een prachtige ervaring."

Sibon heeft nog geen beslissing genomen over zijn toekomst. "Ik word volgende maand 38, merk aan mijn lichaam dat het iets meer tijd kost om te herstellen, maar verder voel ik me nog opmerkelijk fit." Hij wil nu eerst zijn vertrek bij Heerenveen overdenken. "Daarna zal een moment komen waarop ik het weet, maar nu is dat nog veel te vroeg."

De contracten van Geert Arend Roorda, Michel Breuer en Viktor Elm bij Heerenveen lopen ook af, maar over hun toekomst is nog geen duidelijkheid. Elm liet eerder wel doorschemeren transfervrij te willen vertrekken.

Palestijnse arts krijgt geld voor martelingen Libië

Een in Nederland wonende Palestijnse dokter die acht jaar in Libië werd vastgehouden en gemarteld, heeft daarvoor een miljoen euro compensatie toegewezen gekregen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

Ashraf al-Hazouz en vijf Bulgaarse verpleegsters werden in Libië veroordeeld tot de doodstraf voor het opzettelijk besmetten van honderden kinderen met hiv. Hun straf werd omgezet in levenslang. Later werden ze aan Bulgarije overgedragen, dat ze in 2007 gratie verleende. De zes zeiden na hun vrijlating dat hun eerdere bekentenissen werden afgedwongen door marteling.

De arts sleepte twaalf Libiërs voor de Haagse rechtbank voor betrokkenheid bij zijn marteling. Zijn advocaat Liesbeth Zegveld zei dinsdag dat Nederland en de Europese Unie er nu voor moeten zorgen dat de Libische autoriteiten snel betalen.

Man na 28 dagen op oceaan gered

Een 18-jarige hotelbediende uit Panama is na 28 dagen op de Stille Oceaan te hebben gedobberd gered bij de Galapagos-eilanden. Hij was meer dan zeshonderd kilometer afgedreven van de plek waar hij met twee vrienden de zee op was gegaan om met vissen wat extra geld te verdienen.

De twee vrienden van Adrian Vasquez hebben het avontuur niet overleefd. Volgens de Ecuadoraanse kustwachtkapitein die hem zondag oppikte had Vasquez geluk dat het was gaan regenen, zodat hij water tot zich kon nemen. Vasquez werd maandag naar Guayaquil op het vasteland overgevlogen en overgedragen aan de Panamese consul, maar was niet bereikbaar voor commentaar.

Tegen kapitein Hugo Espinosa verklaarde Vasquez dat hij met zijn twee vrienden op 24 februari terugvoer naar de kust, toen de motor uitviel. Ze hadden veel vis gevangen en hadden nog een flinke voorraad drinkwater. De eerste paar dagen hielden ze zich daarmee in leven, maar toen de vis begon te rotten moesten ze leven van wat ze konden vangen.

Omdat ze maar niet gevonden werden raakten de schipbreukelingen moedeloos, zei Espinosa. De oudste, Oropeces Betancourt (24), stopte na twee weken met eten en drinken en overleed op 10 maart. Toen zijn lijk na drie dagen begon te ontbinden, zette Vasquez het overboord. De jongste, de 16-jarige Fernando Osorio, overleed vijf dagen na Betancourt. Vasquez duwde na drie dagen ook zijn stoffelijk overschot van boord.

Het water raakte op en de zon brandde. "Toen hij bijna dood was, op 19 maart, begon het te regenen en kon Vasquez de watervoorraad weer vullen."

Het duurde nog vijf dagen, waarin Vasquez rauwe vis moest eten, voordat hij door vissers werd gespot en door de kustwacht werd opgepikt.

Kloeke bejaarde jaagt straatrovers weg

Een 85-jarige vrouw heeft maandagmiddag in Meppel twee straatrovers weggejaagd. De dieven volgden de dame over het Kerkplein in het centrum van de stad waarna ze haar aanspraken en munten in haar hand stopte.

De geschrokken Meppelse riep daarop 'ga weg' en sloeg een van de mannen op zijn hand. De twee namen toen snel en zonder buit de benen. Volgens de politie stelen dieven op deze manier vaak sieraden van hun slachtoffer. Naar de daders wordt nog gezocht, meldt de Drentse politie.

FOK!filmtips van de dag: Huur een dvd

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond is het aanbod van films op tv niet echt om over naar huis te schrijven en zodoende hebben we weer wat ruimte voor nieuwe verhuur dvd's. Er zijn de afgelopen week een aantal zeer interessante films op dvd verschenen en we vermoeden dat je met onderstaande filmtips wel een prima film avondje kan organiseren.

 

Kongen av Bastøy (King of Devil’s Island) (2010) is een echte aanrader als je van een opbouwende film houdt met een sterke verhaallijn. De film van Marius Holst was openingsfilm op het afgelopen Noordelijk Film Festival. In de film zien we de lotgevallen van een 17-jarige jongen die in het heropvoedingsinstituut op het Noorse eiland Bastøy wordt opgesloten. Erling wil alleen maar ontsnappen van het eiland, maar door omstandigheden wordt hij de leider van een grote opstand.

The Rum Diary (2011). Johnny Depp in een met alcohol doordrenkt verhaal van Hunter S. Thompson, schrijver van onder meer Fear And Loathing In Las Vegas. Depp speelt de wereldvreemde journalist Paul Kemp, die in Puerto Rico de meest vreemde dingen beleeft. Vond je Fear And Loathing goed dan mag je deze ook zeker niet missen.

 

Contagion (2011). Alweer zo'n heerlijke rampspoed en ellende film met veel dood en verderf. Steven Soderbergh weet hoe hij een epidemie op de juiste manier in beeld moet brengen. Zeer onderhoudende film met ijzersterke cast met onder meer Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne en Jude Law.

Moneyball (2011). Volgens sommigen het beste werk van Brad Pitt tot nu toe. Bennett Miller maakte een zeer indrukwekkende film over de honkbal manager Billy Beane van Oakland A’s. Een man met een bijzondere manier van werken. Zelfs geschikt voor mensen die helemaal niks met sport hebben. Terecht genomineerd voor een Oscar.

Nova zembla (2011). Voor Nederlandse begrippen zeer overtuigende film over de reis van Willem Barentz en zijn bemanning. Vergeet dat Arnie uit GTST de producer is en je zal zien dat dit een prima te pruimen film is. Uiteraard is de aanwezigheid van Doutzen Kroes ook zeer gewenst voor een ieder die de aanwezigheid van mooie vrouwen in film kan waarderen.

Ik zou zeggen succes bij je lokale videotheek en een fijne filmavond toegewenst.

The Siren zijn de laatste heavy hitters van Bioshock Infinite

2K Games heeft de laatste trailer online geplaatst in hun heavy hitters-serie voor Bioshock Infinite. De laatste leden van de heavy hitters die getoond worden zijn een vijand met de naam The Siren.

Het bijzondere aan The Siren is dat zij tegenstanders die je al eerder hebt verslagen uit de dood kunnen terughalen voordat ze het tegen jou opnemen. 

Zoals Ken Levine in de video al zegt is het grootste probleem kiezen tussen het bevechten van de door The Siren teruggebrachte vijanden of het tegen The Siren zelf opnemen.

Bioshock Infinite komt 19 oktober uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Rookietest mogelijk op Silverstone

De Formule 1-teams overwegen om de rookietest eerder in het seizoen te gaan organiseren, zo meldt Autosport. Nu wordt er aan het eind van het jaar nog getest in Abu Dhabi, maar omdat de races in de Verenigde Staten en Brazilië dan nog volgen zou dit een te grote belasting voor het personeel zijn.

Tussen de races in Abu Dhabi en de Verenigde Staten zit twee weken. In die periode zal de test worden uitgevoerd, waardoor het personeel van de teams vijf weken achtereen van huis is. Daarom wordt er nu overwogen om de test te verplaatsen naar Silverstone, na afloop van de Grand Prix van Groot-Brittannië die op 8 juli zal worden verreden. Nadeel van deze optie is dat alle juniorenklasses nog bezig zijn.

"Er is meer overleg nodig tussen de teammanagers om een goede oplossing te bedenken. We willen allemaal een rookietest. Maar als we het in Abu Dhabi doen, vormt dat een zware belasting van het personeel, dat dan vijf aansluitende weken op reis is. Het nadeel van Silverstone is dat we dan wellicht nog niet weten welke coureurs we een kans willen geven," zei de adjunct-teambaas van Force India, Robert Fernley.

Texanen boos op Justin Bieber

Twee mensen uit de Amerikaanse staat Texas kunnen niet lachen om een grap die Justin Bieber eerder deze maand uithaalde. Het tieneridool had een telefoonnummer getwitterd, waarna de Texanen werden overspoeld door duizenden telefoontjes. Dat schrijft entertainmentsite TMZ.

Bieber schreef bij het telefoonnummer de boodschap 'bel me nu'. Als grap had de Canadees het laatste cijfer weggelaten, waardoor zijn fans allerlei combinaties probeerden en uitkwamen bij de twee Texanen, mevrouw Fleming en meneer Kent. Bieber verwijderde het bericht, maar toen was de schade al aangericht.

De twee hebben een advocaat in handen genomen en eisen compensatie voor de geleden schade. Zo wil Fleming graag concertkaartjes van Bieber voor haar kleinkinderen en wil Kent zijn hulp bij een internetproject. Beide Texanen willen ook excuses en geld voor de telefoonkosten die ze door zijn grap moesten betalen.

Mogelijke nieuwe features 3DS-firmware bekend

Er zijn een aantal nieuwe features gelekt die mogelijk in de nieuwe 3DS-firmware komen. Deze firmware moet volgens de geruchten binnenkort al verschijnen en voegt onder andere eShop-toegang vanaf je pc toe.

Het volledige lijstje met features is als volgt:

  • eShop voortaan ook toegankelijk vanaf pc en smartphone
  • Gekochte apps kunnen via QR-code overgezet worden naar 3DS
  • DLC wordt mogelijk
  • Snelheid van OS wordt verhoogd
  • Beveiliging wordt aangescherpt
  • Europese 3DS-gamers krijgen 'Nintendo Zone'-app

Wanneer de firmware precies gaat verschijnen, en of dit allemaal waar blijkt te zijn is op dit moment nog niet bekend.

Clijsters en Stosur in juni naar Rosmalen

Kim Clijsters doet in juni mee aan het grastoernooi in Rosmalen. De Belgische, die bezig is aan haar laatste seizoen, ziet de Unicef Open als goede voorbereiding op Wimbledon en de Olympische Spelen. De voormalige nummer één van de wereld won het WTA-toernooi in 2003.

Ook Samantha Stosur en Michaëlla Krajicek hebben hun deelname bevestigd aan het evenement, dat van 17 tot en met 23 juni wordt gehouden. De Australische nummer vijf van de wereld komt voor het eerst naar Nederland. Krajicek was in 2006 al eens de beste in Rosmalen.

Bij de mannen zijn David Ferrer en Robin Haase publiekstrekkers. De Spanjaard, vijfde op de wereldranglijst, won in 2008 in Rosmalen. Naast Haase wordt via een wildcard ten minste nog een Nederlander toegelaten tot het hoofdschema.


Clijsters en Stosur in juni naar Rosmalen (Foto: Novum)

'RoboCop wordt echte acteerfilm'

Het acteerwerk in de remake van RoboCop wordt beter dan in het origineel. "Deze versie wordt veel beter qua acteren, dat geldt voor Alex Murphy en zeker ook voor RoboCop. Het is een veel grotere uitdaging", zegt hoofdrolspeler Joel Kinnaman tegen MTV.

In de klassieker van Paul Verhoeven uit 1987 wordt agent Alex Murphy aan flarden geschoten door een straatbende waarna hij wordt omgebouwd tot half mens, half robot. RoboCop, het moderne antwoord op straatcriminaliteit. De film werd gekarakteriseerd door het zeer grove geweld maar was, in tegenstelling tot de twee vervolgfilms, juist een persiflage op Amerikaanse actiefilms uit de jaren zeventig en tachtig.

"Die eerste film uit 1987 is mijn favoriet", vertelt de 32-jarige Zweedse acteur, bekend van de actiefilms Snabba Cash en Safe House. "Natuurlijk heeft Verhoeven een geheel eigen stijl, die hanteren wij niet. We gebruiken veel uit het origineel, maar geven er wel onze eigen draai aan. En", zo drukt hij de fans op het hart, "ook deze versie bevat een grote dosis politieke satire."

RoboCop verschijnt volgend jaar in de bioscoop.

Advocaat: Keith Bakker is geen verkrachter

Keith Bakker heeft ontucht gepleegd met minderjarigen maar hij is geen verkrachter. Dat zei zijn advocaat Lucy Oldenburg dinsdag in de rechtszaak tegen hem. Bakker hoorde een dag eerder zeven jaar cel tegen hem eisen.

"Ja, hij heeft zich schuldig gemaakt aan misbruik van gezag en ontucht met minderjarigen, maar het was geen verkrachting", zo zei zijn raadsvrouw Lucy volgens RTL Boulevard.

De 51-jarige verslavingsdeskundige wordt verdacht van ontucht met negen jonge vrouwen die bij hem in behandeling waren. Zijn advocaat trok dinsdag de betrouwbaarheid van de slachtoffers in twijfel. Ze plaatste onder meer vraagtekens bij hun verklaringen, die zo veel overeenkomsten vertonen dat ze op elkaar afgestemd zouden lijken.

Bakker verblijft nu al bijna een jaar achter de tralies, een straf die niet in verhouding zou staan tot de vermeende handelingen. Zijn advocaat diende daarom het verzoek in om de voorlopige hechtenis op te heffen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat donderdag verder. De rechtbank in Amsterdam doet naar verwachting op 20 april uitspraak.

Hoeks en Weeber in film over dertigersdilemma

Sylvia Hoeks, Egbert-Jan Weber en Jeroen Spitzenberger een rol spelen in de speelfilm Liefde & Geluk. De acteurs hebben ook meegewerkt aan het scenario van de film over het dertigersdilemma. Dat maakte distributeur Benelux Film Distributors dinsdag bekend.

Liefde & Geluk gaat over vijf jonge mensen waarbij het leven ogenschijnlijk voor de wind gaat. Toch leven ze niet het leven dat ze zouden willen leven, omdat ze geen echte keuzes durven maken. Ze raken langzaam in een isolement.

De film wordt geregisseerd door Marcel Visbeen, die onlangs een aantal afleveringen van de RTL-serie Moordvrouw regisseerde. Hij begon twee jaar geleden aan het project. De cast, met ook Medi Broekman en Fockeline Ouwerkerk, heeft vanuit persoonlijke ervaringen en improvisaties meegewerkt aan het scenario.

Liefde & Geluk moet in 2013 in de bioscopen draaien.


Hoeks en Weeber in film over dertigersdilemma (Foto: Novum)

Filmrechten 'Of ik gek ben' verkocht

Acteur Mike Weerts en Montecatini Talent Agency hebben de filmrechten van het in februari verschenen debuutroman Of ik gek ben (Michiel Stroink) gekocht. Het boek was binnen een maand al toe aan een derde druk en zal binnenkort ook vertaald worden naar het Russisch.

Mike Weerts (De Bende van Oss, Voetbalvrouwen) is dat succes ook niet ontgaan, hij werd gegrepen door het boek en heeft direct Montecatini Talent Agency benaderd om gezamenlijk de filmrechten te kopen. Hun doel is om deze film in 2012-2013 in de bioscoop te laten draaien. Inmiddels is de zoektocht naar onder andere een regisseur en scenarioschrijver begonnen.

Het boek is tot stand gekomen tijdens de studie van Michiel Stroink. Hij gaf daarin vierenhalf jaar Nederlands en Maatschappijleer aan tbs-patienten. De verhalen en dingen die hij heeft gezien gaven hem inspiratie voor het schrijven van dit boek. 

Syrië accepteert vredesplan Arabische Liga

De regering van Syrië aanvaardt het zespuntenplan van Kofi Annan voor beëindiging van het conflict in het Arabische land. Dat heeft de woordvoerder van Annan dinsdag gezegd. De regering in Damascus heeft dat schriftelijk aan de bemiddelaar van de Verenigde Naties en de Arabische Liga laten weten.

Het zespuntenplan houdt onder meer in dat alle partijen in het conflict het geweld staken. Ook moet de humanitaire hulp aan de slachtoffers van het geweld worden gegarandeerd.

Gerritsen terug naar trainer Orie

Annette Gerritsen vertrekt bij Team Liga en keert teurg bij haar oude trainer Jac Orie. Dat meldde de schaatsster dinsdag via Twitter. "In principe maak ik de overstap naar Team Orie. Er zijn goede gesprekken geweest. Nu alleen nog een sponsor."

Gerritsen koos na de Winterspelen in Vancouver samen met Marianne Timmer en Margot Boer voor de nieuwe schaatsploeg Team Liga. In 2011 won ze nog zilver op het WK sprint, maar afgelopen seizoen presteerde ze teleurstellend.

Orie is door het afhaken van Control op zoek naar een nieuwe sponsor voor zijn commerciële team. Hij heeft al gesprekken gevoerd en is positief gestemd over de toekomst.

The Cranberries weer naar Amsterdam

De Ierse rockband The Cranberries komt naar Nederland. De band staat op 5 november in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Dat maakte concertorganisator Mojo dinsdag bekend.

De laatste keer dat de rockers naar Nederland kwamen, is twee jaar geleden. Toen stond The Cranberries ook in de Amsterdamse concerthal en op het festival Bospop. Het concert in de hoofdstad maakt deel uit van een wereldtournee. Zo geeft de band ook optredens in onder meer Maleisië, de Verenigde Staten en Duitsland.

The Cranberries heeft zes studioalbums uitgebracht. De laatste plaat, Roses, kwam uit in februari. De band is bekend van hits als Zombie, Linger en Ode to My Family. De kaartverkoop voor het concert in Amsterdam start vrijdagochtend.

The Cranberries - Zombie

Dreigbrief voor Ronde van Vlaanderen

De nieuwe finale van de Ronde van Vlaanderen blijft voor de nodige onrust zorgen in België. De burgemeester van aankomstplaats Oudenaarde heeft een brief ontvangen, waarin iemand dreigt spijkers op het parcours te strooien. 'Vlaanderens Mooiste' wordt zondag verreden.

Omdat de koers niet meer in Meerbeke aankomt, is de Muur van Geraardsbergen na 38 jaar uit het parcours geschrapt. Dat leidde tot de nodige protesten van supporters van de Ronde van Vlaanderen.

"De brief komt van iemand die van de Ronde houdt", vertelt burgemeester Marnic de Meulemeester in Gazet van Antwerpen. "Iemand die geen vrede neemt met de grondige hertimmering van het parcours." De Meulemeester weet niet waar de brief vandaan komt, maar heeft wel een vermoeden.

Volgens de burgemeester heerst er geen paniek, maar wordt de dreiging wel serieus genomen. De komende dagen zal er door agenten extra gepatrouilleerd worden op het parcours en ook tijdens de wedstrijd zal de politie extra waakzaam zijn. "Maar het is natuurlijk onmogelijk om op elke centimeter van het parcours een agent of steward te plaatsen."

Heksenrol van Angelina Jolie heeft ook warme kant

Angelina Jolie is druk met de voorbereiding voor haar rol in de Disneyfilm Maleficent. Ze speelt de inslechte heks die Doornroosje vervloekt. "Dat ze zichzelf beschermt en agressief is, wil nog niet zeggen dat ze geen andere, warme kwaliteiten heeft", zegt Jolie tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Entertainmant Weekly.

De film draait om Maleficent het snode karakter uit Doornroosje en niet zozeer om de prinses die honderd jaar moet slapen tot ze wakker wordt gekust door een prins. Toch wordt het volgens Jolie geen antiprinsessenfilm. "Het wordt de eerste keer dat beter naar deze epische vrouw wordt gekeken." Haar personage Maleficent wordt niet alleen maar slecht. "Uiteindelijk zie je een vrouw die tot veel in staat is", vertelt de filmster.

De makers van Maleficent zijn druk bezig met het uiterlijk van het hoofdpersonage. "We experimenteren met verschillende dingen," vertelt de 36-jarige Jolie. "Maar die hoorns, daar kun je niet omheen."

De opnamen van de Disneyfilm beginnen in juni. Wanneer het duistere sprookje in de bioscopen moet gaan draaien is nog onbekend.

Tafeltennissters winnen ook derde groepsduel op WK

De Nederlandse tafeltennissters hebben dinsdag hun derde groepsduel op het WK voor landenteams gewonnen. Turkije werd door overwinningen van Li Jie, Li Jiao en Linda Creemers met 3-0 verslagen. Het toernooi in het Duitse Dortmund loopt voorspoedig voor Oranje. Eerder deze week werd er van Taiwan en Zweden gewonnen.

Europees kampioen Nederland speelt woensdag tegen opponenten van een hoger niveau. Wereldkampioen Singapore en Noord-Korea zijn dan de tegenstanders. De poulewinnaars plaatsen zich direct voor de kwartfinale, de nummers twee en drie spelen nog een extra wedstrijd om te bepalen wie er doorgaat naar de laatste acht.

Wijkagent ontslagen wegens lekken informatie

De politie heeft maandag een 48-jarige wijkagent die werkzaam was in het Noord-Hollandse Muiden ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. Hij mocht sinds half oktober al niet meer als agent over straat, laat de politie weten.

Tegen de agent liep sinds september een onderzoek. Hij heeft onder meer vertrouwelijke informatie met mensen van buiten het politiekorps gedeeld en zich 'onprofessioneel gedragen'. Wat dat precies inhoudt wil de politie niet zeggen. Het onderzoek is inmiddels afgesloten.

Benzineprijs stijgt naar nieuw record

Benzine is dinsdag opnieuw duurder geworden. Een liter Euro 95 ongelood kost nu aan de pomp 1,851 euro. Dat blijkt uit cijfers van het consumentencolletief United Consumers.

De gemiddelde landelijke adviesprijs van benzine is de afgelopen maanden alleen maar gestegen. Onder meer door spanningen in het Midden-Oosten loopt de olieprijs gestaag op en daarmee ook die van autobrandstoffen. Eind februari kwam de adviesprijs van een liter Euro 95 voor het eerst boven de 1,80 euro.

Benzineprijs stijgt naar nieuw record
Benzineprijs stijgt naar nieuw record (Foto: ANP)

Perez: "Die eerste overwinning komt nog wel"

Coureur Sergio Perez zal de veertiende bocht van Sepang nog lang in zijn geheugen houden. Nadat de rijder dicht op Fernando Alonso kwam maakte hij een foutje en ging van de baan, hierna was de kans op een aanval bij de langzamere Alonso verkeken. De Mexicaan laat zich echter niet uit het veld slaan door deze actie.  "Die eerste Grand Prix-zege komt nog wel."

"Het feit dat ik mijn eerste podiumplek in de Formule 1 heb behaald, is nog steeds niet helemaal tot mij doorgedrongen. Het is allemaal zo snel gegaan zondag en ik ben ook nog altijd niet thuis in Mexico, ondanks dat ik meteen na de race het circuit heb verlaten. Ik heb het dus ook nog niet echt kunnen vieren", aldus de Sauber-coureur vandaag. "Maar het was een geweldige race en een fantastisch gevoel om op het podium te staan. Ik was aanvankelijk een beetje teleurgesteld, omdat ik de race misschien wel had kunnen winnen, maar al snel daarna kwam het besef dat de tweede plaats gewoon een geweldig resultaat is voor ons. Ik ben erg blij voor iedereen in het Sauber-team."

"Het doel is nu om onszelf en de auto te blijven verbeteren. We moeten hard blijven werken en realistisch blijven. We mogen dan wel erg snel zijn geweest op zondag, we moeten niet vergeten dat de omstandigheden tijdens deze race erg bijzonder waren. Ik wil uiteindelijk natuurlijk graag races winnen en ik ben er ook van overtuigd dat die eerste overwinning eraan zit te komen. Misschien lukt het dit jaar al."

Phantasy Star Online 2 wordt gratis

Japanse gamers kunnen het online rollenspel Phantasy Star Online 2 vanaf deze zomer gratis spelen op de pc. Naast de pc-versie werkt Sega ook aan een gratis versie voor smartphones en de PlayStation Vita. Deze versies verschijnen volgens het Japanse gametijdschrift Famitsu vanaf de winter.

Elke versie van Phantasy Star Online 2 wordt op maat gemaakt voor het betreffende apparaat. Zo beschikt de versie voor smartphones over minder mogelijkheden om personages naar eigen wens vorm te geven. Wel worden gegevens uitgewisseld tussen de verschillende versies van het spel.

Uitgever Sega heeft nog geen plannen onthuld het online spel ook buiten Japan op de markt te brengen. Eerdere spellen in de reeks, waaronder Phantasy Star Universe voor de Xbox 360, werden ook in Europa uitgegeven. Het eerste deel van Phantasy Star Online was elf jaar geleden te spelen op de Dreamcast.


Phantasy Star Online 2 wordt gratis

Boeken en columns Sylvia Witteman verfilmd

De zussen Antoinette en Marjolein Beumer werken samen aan een bioscoopfilm geïnspireerd op de boeken en columns van Sylvia Witteman. Marjolein schrijft het scenario van Soof en Antoinette neemt plaats op de regiestoel. Dat maakte distributeur Independent Films dinsdag bekend.

De gezusters Beumer kijken uit naar hun filmproject. "Eindelijk komt een lang gekoesterde wens uit om samen met mijn zus aan een film te werken. Amerika heeft de Coen Brothers, Nederland krijgt nu de Beumer Sisters," zegt regisseur Antoinette Beumer. Het wordt de eerste keer dat de twee samenwerken.

Soof wordt een komedie over verwachtingen en teleurstellingen, eten en drank, buitenechtelijke relaties en het geluk, gezien door de ogen van Volkskrant-columniste Sylvia Witteman. Marjolein verheugt zich op het schrijven van het scenario. "Met het materiaal van Sylvia als inspiratiebron heb je nooit last van een writers block, wel zin in wodka."

De Beumers zijn ook de zussen van actrice Famke Janssen, die vooralsnog niet bij het filmproject betrokken is. Soof moet in 2013 in de bioscopen draaien.

Iris 'The Voice' Kroes krijgt harpprijs

De winnares van The Voice of Holland van dit jaar heeft dinsdagochtend de Dutch Harp Award gewonnen. Iris Kroes kreeg de prijs overhandigd door Remy van Kesteren, harpist en oprichter van het Dutch Harp Festival dat dinsdagavond van start gaat.

De zangeres kreeg de prijs omdat ze de harp 'bij een miljoenenpubliek' op de kaart heeft gezet, meldt het festival. Kroes trad tijdens uitzendingen van The Voice op met haar instrument en werd ook wel omschreven als 'het harpmeisje'.

Kroes geeft op de laatste dag van het festival een optreden. Ook reikt ze de publieksprijs uit aan de favoriete harpist van de bezoekers. Het Utrechtse harpevenement wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd.


Iris 'The Voice' Kroes krijgt harpprijs (Foto: Novum)

Wenger geeft Milan geen kans tegen Barça

In de kwartfinale van de Champions League is AC Milan gekoppeld aan FC Barcelona. Een prachtig affiche, maar met een winnaar die volgens Arsene Wenger nu al bekend is.

Volgens de manager van Arsenal heeft AC Milan namelijk geen schijn van kans tegen de Spaanse topclub. "Barcelona is de super-favoriet voor de eindzege", zegt Wenger in de Italiaanse media. "Milan heeft geen kans op het winnen van de Champions League."

Wenger werd met Arsenal in de achtste finales uitgeschakeld door Milan. In San Siro gingen The Gunners met 4-0 onderuit. De 3-0 thuisoverwinning was daarom niet genoeg voor de kwartfinale.

"Milan speelt goed als een team en kan rekenen op een grote speler als Zlatan Ibrahimovic, maar ik denk niet dat ze over het vereiste niveau beschikken. Ze hebben wat zwakke punten", aldus Wenger.

Schorsing Gavazzi teruggebracht tot 2,5 jaar

Het Italiaans olympisch comité CONI heeft wielrenner Mattia Gavazzi voor tweeënhalf jaar geschorst. De 28-jarige Italiaan kreeg eerder een schorsing van zes jaar opgelegd, maar dat werd teruggebracht omdat hij heeft meegewerkt aan het onderzoek. Zijn straf gaat met terugwerkende kracht in, waardoor hij vanaf 30 september weer mag koersen.

Gavazzi werd tijdens de Wielerweek van Lombardije in maart 2010 betrapt op het gebruik van cocaïne. Het was de tweede keer dat de voormalig renner van Colnago-CSF werd betrapt op de drug. In 2004 kreeg hij als amateur een schorsing van veertien maanden.

Nederland houdt nucleaire oefening

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat een grote internationale terreuroefening houden in Nederland. De oefening is speciaal gericht op een aanval met chemische, biologische, radiologische of nucleaire materialen. Dat laat medeorganisator NFI dinsdag weten.

De oefening vindt in november plaats op het terrein van het Nederlands Forensisch Instituut. Naast de NCTV en het NFI zijn ook het International Atoomagentschap (IAEA), Interpol en UNICRI bij de oefening betrokken.

De minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het NFI, zijn dinsdag en woensdag aanwezig bij een nucleaire top in Zuid-Korea. Daar wordt onder meer gesproken over het bevorderen van de nucleaire veiligheid in de wereld. Nederland is in 2014 gastheer van de top.

Brief aan de kerstman

Beste meneer de kerstman,

Ik weet dat het nog maar maart is, maar ik wil u toch alvast mijn verlanglijstje sturen. De paaseitjes lagen immers al in januari in de supermarkt en ik weet dat u de kerstpakketten al in de zomer laat klaarzetten. Iedereen plant zo ver vooruit, dat ik niet vroeg genoeg kan zijn met mijn wensen. Ik wil namelijk niet dat u denkt dat ik ongeduldig ben hoor, maar ik wil gewoon op tijd zijn dit jaar.

Epic Mickey: Power of Illusion details bekend

Nintendo Power heeft veel informatie bekendgemaakt over de 3DS-game Epic Mickey: Power of Illusion. Het spel behoudt veel elementen uit de eerste Epic Mickey, maar er komen ook grote veranderingen. Epic Mickey: Power of Illusion wordt ontwikkeld door DreamRift.

Warren Spector vertelde dat multiplayer een van de meest gewilde dingen was in een sequel. Deze multiplayer komt er dan ook in de vorm van Oswald the Lucky Rabbit. Terwijl de ene speler Mickey bestuurt, kan een andere speler de wereld binnenkomen wanneer ze willen en Oswald besturen. Oswald zal andere vaardigheden hebben om hem te differentiëren van Mickey. Zo kan hij elektriciteit gebruiken om machines aan te zetten en mechanische vijanden, genaamd Beetleworkx, kortsluiten zodat ze in jouw team komen. Hij kan vliegen door zijn oren te laten draaien als een helikopter, en zijn arm losmaken en weggooien als een boomerang zoals in de oude cartoons. Met deze arm kun je items oppakken, maar ook Mickey een mep geven. Als een van de twee per ongeluk in een oneindig gat valt, kan de ander hem weer tot leven wekken. Ook in singleplayer is Oswald aanwezig, hij zal dan bestuurd worden door de computer.

Mickey kan nog steeds zijn verfkrachten gebruiken. Met de stylus kun je voorwerpen tekenen. Als je het netjes doet zal het voorwerp krachtiger zijn, en veiliger. Als je bijvoorbeeld een rommelig kanon tekent zal het niet alleen gevaarlijk zijn voor de vijand, maar ook voor Mickey zelf. Met verfverdunner kun je ook weer alles wegvegen.

De graphics zijn allemaal met de hand getekend en de achtergronden maken gebruik van scrolling parallax, een techniek die erg populair was in oudere platform-games. Het ontwerp van de levels is gebaseerd op allerlei cartoons en films van Disney, zoals Doornroosje en Rapunzel.

Er is nog geen releasedatum bekend, maar de studio probeert het spel deze herfst uit te brengen.

Epic Mickey

Spanje arresteert terreurverdachte

De Spaanse politie heeft in Valencia, in het oosten van Spanje, een vermoedelijk lid van Al-Qaida opgepakt. Dat werd dinsdag bekendgemaakt door het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken.

In een verklaring zegt het ministerie dat de man via internet video's verspreidde die tot doel hadden aan te zetten tot terreurdaden. De arrestatie van de man komt voort uit een onderzoek dat februari vorig jaar werd ingezet.

Verdere details ontbreken vooralsnog.

Friese pubers berispt voor beschieten fietser

Twee jongens van 11 en 14 jaar uit het Friese Beetsterzwaag hebben maandag een reprimande gekregen van de politie nadat zij waren betrapt op het beschieten van een fietser met een luchtbuks. Het slachtoffer, een 35-jarige man, werd geraakt door een kogeltje, meldt de politie dinsdag.

De man waarschuwde de politie, waarna de twee pubers op de Boslaan konden worden gepakt. De luchtdrukwapens van de jongens zijn in beslag genomen. De ouders van het duo zijn op de hoogte gebracht.

'VVD wil niet morrelen aan renteaftrek'

Sleutelen aan de hypotheekrenteaftrek is taboe voor de VVD bij de onderhandelingen in het Catshuis over extra bezuinigingen. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Stef Blok gezegd op een partijbijeenkomst in Drachten, meldt de Leeuwarder Courant.

Blok is een van de zes onderhandelaars die sinds begin deze maand in de ambtswoning van premier Mark Rutte (VVD) onderhandelen over zeker negen miljard euro aan extra bezuinigingen. VVD, PVV en CDA hebben afgesproken te zwijgen over alles wat de onderhandelingen raakt. De partijen gaven eerder aan dat alle onderwerpen ter tafel mogen komen.


'VVD wil niet morrelen aan renteaftrek' (Foto: Novum)

Hof: Heffing op MP3-spelers voor artiesten

De staat heft ten onrechte geen rechten over de verkoop van mp3-spelers. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Ook bij harddiskrecorders, waarmee bijvoorbeeld televisieprogramma's kunnen worden opgenomen, zou volgens het hof een heffing op zin plaats zijn.

Twee kunstenaars en belangenorganisatie Norma worden met de uitspraak in het gelijk gesteld. Bandoneonist Carel Kraayenhof en zangeres Ricky Koole eisten dat ze voor thuiskopieën van hun werk een billijke vergoeding zouden ontvangen. Voor lege cd's en dvd's moet al jaren een heffing worden betaald, maar voor mp3-spelers niet.

Het kopiëren van cd's wordt steeds vaker vervangen door het downloaden op mp3-spelers en harddiskrecorders. Artiesten vinden dat ze hier het slachtoffer van zijn, omdat ze zonder heffing op de apparaten inkomsten zouden mislopen.

Het gerechtshof heeft nu geoordeeld dat muzikanten en andere uitvoerende artiesten recht hebben op vergoeding. Het is aan de staat om de regelgeving aan te passen, benadrukt het hof. Maar zolang de regels niet worden aangepast, moet het ministerie van Justitie de schade die de kunstenaars lijden vergoeden. Dat kan in de miljoenen lopen.


Rekenen volgens de entertainmentindustrie

Gesink rijdt Amstel Gold Race

Robert Gesink zal deel gaan nemen aan de Amstel Gold Race, zo maakte de organisatie van het evenement bekend. De Rabobank-renner brak vorig jaar september zijn bovenbeen en keerde eerder dit voorjaar terug in het wielerpeloton.

"Ik ga er in de Amstel Gold Race vol voor. Ik wil zelfs mijn klassering van afgelopen jaar proberen te verbeteren," zei de 25-jarige Gesink die vorig jaar bovenop de Cauberg als negende finishte met een achterstand van negentien seconden op winnaar Philippe Gilbert. Op 15 april krijgt hij de kans om dit resultaat te verbeteren.

Dit zal Gesink gaan proberen samen met zijn teamgenoten Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Lars Boom, Bram Tankink, de Deen Matti Breschel en de Duitser Paul Martens.

Judoka Elmont mist EK door schouderklachten

Guillaume Elmont moet het Europees kampioenschap judo in Chelyabinsk aan zich voorbij laten gaan. De 30-jarige Rotterdammer, die uitkomt in de klasse tot 81 kilogram, kampt met schouderklachten. "Guillaume is op dit moment niet fit genoeg", laat bondscoach Maarten Arens weten.

Elmond ondervindt te veel hinder van zijn schouderblessure om te presteren op het EK, zegt Arens. "We richten ons volledig op de Olympische Spelen in Londen."

De Europese titelstrijd wordt van 26 tot en met 29 april gehouden in Rusland.

Nederland in Europese top hergebruik afval

Nederland behoort binnen de Europese Unie tot de top van landen die afval hergebruiken. Een derde van het afval van Nederlandse consumenten werd in 2010 gerecycled en 28 procent gecomposteerd. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Nederland moet met een percentage van 61 procent hergebruikt afval alleen Oostenrijk (70 procent), België en Duitsland (beide 62 procent) voor zich dulden.

In tien EU-landen werd minder dan tien procent van de afvalberg hergebruikt. Het gaat alleen om Oost-Europese landen. Roemenen bijvoorbeeld recycleden slecht een procent, en brachten geen afval naar de composteerhoop.

Huishoudelijke resten uit die Oost-Europese landen gaan vooral naar afvalbergen. In Nederland wordt daar helemaal geen gebruik meer van gemaakt, evenmin als in Duitsland. Het afval dat hier niet kan worden hergebruikt - 39 procent - werd naar de afvalverbrander gebracht.

Nederland heeft door het hoge hergebruik overcapaciteit in de verbrandingsovens. Er kan jaarlijks zeven miljoen ton afval worden verwerkt, maar vanuit de Nederlandse huishoudens wordt maar zes miljoen ton aangeleverd. Nederland is hierdoor afvalimporteur geworden. Onder meer vuil uit Napels wordt naar Nederland verscheept.


Nederland in Europese top hergebruik afval (Foto: Novum)

D66 wil af van gratis trouwen

De mogelijkheid om gratis te trouwen moet verdwijnen. D66 wil af van de regel dat alle gemeenten mensen de gelegenheid moeten bieden zonder kosten in het huwelijk te treden. Dat heeft de partij dinsdag laten weten.

De regel stamt uit 1879, toen het niet geaccepteerd was om ongehuwd samen te wonen. Inmiddels is dat anders en dus is de bepaling uit de tijd, zegt D66. De partij roept minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) op de regel te schrappen.

Bovendien is het gratis huwelijk bedoeld voor mensen die het zich anders niet kunnen veroorloven te trouwen. "Maar in sommige gemeenten wordt nu wel een op de drie huwelijken gratis gesloten", stelt D66-Kamerlid Magda Berndsen. "Dat zijn lang niet altijd mensen die dit financieel nodig hebben." De belastingbetaler moet nu de kosten ophoesten, zegt Berndsen.

Voor mensen die een huwelijk anders echt niet kunnen betalen, moet volgens D66 een andere regeling komen.

Jane Fonda wil Nancy Reagan spelen

Jane Fonda wil First Lady Nancy Reagan spelen in het drama The Butler. Regisseur Lee Daniels heeft de 74-jarige actrice gevraagd voor de rol, schrijf het Amerikaanse filmblad Variety. Het drama gaat over een butler die van 1952 tot 1986 voor zes presidenten heeft gewerkt, onder wie Ronald Reagan.

De rol van Fonda wordt een aanzienlijke bijrol. De actrice legde in de jaren negentig haar acteercarrière stil, maar speelt sinds haar rol in de komedie Monster-in-Law uit 2005 weer sporadisch in films.

Liam Neeson en John Cusack worden genoemd voor de rollen van de oud-presidenten Lyndon B. Johnson en Richard Nixon. Forest Whitaker heeft de titelrol in The Butler te pakken en Oprah Winfrey is nog in onderhandeling om zijn vrouw te spelen. Ze zou met de rol haar comeback maken op het witte doek. De laatste film waarin ze speelde was Beloved uit 1998.

Daniels, bekend van het drama Precious, heeft het scenario geschreven, samen met Danny Strong. Het verhaal is gebaseerd op een artikel uit de Amerikaanse krant Washington Post over de butler Eugene Allen. De regisseur is druk bezig de financiering van zijn filmproject rond te krijgen. Wanneer de film in productie gaat, is nog niet bekend.


Jane Fonda wil Nancy Reagan spelen (Foto: Novum)

Fontein: "Moeten wij salarissen Ronaldo en Messi betalen?"

De Spaanse clubs hebben torenhoge schulden, en komen daar ieder jaar weer mee weg. De Nederlander Maarten Fontein bekleedt topfuncties bij de UEFA, FIFA en de ECA (European Club Association) en zegt dat het einde van het gedogen in zicht komt.

"In Spanje is ook geen solidariteitsbeginsel. De tv-gelden worden niet verdeeld. Barcelona en Real pakken het grootste deel van de tv-inkomsten. Maar iedere club moet bestaansrecht hebben. Er is een zwaar ongezonde situatie ontstaan. In de tweede divisie geven zelfs alle clubs meer geld aan salarissen uit dan dat er binnenkomt," zei Fontein.

Maar ook de UEFA en de FIFA willen af van deze ongezonde situaties in het voetbal. Daarom wordt het Financial Fair Playsysteem ingezet. Men wil het Europese clubvoetbal weer gezond maken. Vooral Spanje zal hier de gevolgen van gaan voelen.

"Die gezondmaking is dringend noodzaak. Als de overheid in Spanje nu overweegt om de belastingschuld van de clubs van driekwart miljard kwijt te schelden, ben je niet goed bezig. Spanje staat er economisch slecht voor. Er is een werkloosheid van 20 procent en een jeugdwerkloosheid van 50 procent. Dat land doet straks mogelijk ook een beroep op het steunfonds. Dan betalen wij dus voor die grote kwijtschelding van belastingen over de salarissen van Ronaldo en Messi."

PSV richt zich weer op Van Bommel

De mogelijkheid dat Mark van Bommel volgend seizoen voor PSV zal gaan spelen lijkt weer een stukje groter te zijn geworden. Technisch manager van de Eindhovenaren, Marcel Brands, en de zaakwaarnemer van de middenvelder, Mino Raiola, hebben over een mogelijke terugkeer van de speler gesproken.

"Er is nog geen akkoord. Maar dat hoeft niet lang te duren. Als het Mark om het geld ging, zou hij niet naar PSV gaan. We kennen het salarishuis van PSV, weten wat de topspelers verdienen en dus wat er mogelijk is," zei Raiola die zei dat de mogelijke terugkeer van Van Bommel ter sprake is gekomen tijdens de onderhandelingen over de contractverlenging van Stanislav Manolev. De Bulgaar heeft in Eindhoven een contract tot medio 2014, maar dit kan door een optie te lichten met een seizoen verlengd worden.

De keuze van de nieuwe trainer van PSV is van belang voor de komst van de speler van AC Milan. "Marcel heeft het niet met zo veel woorden gezegd dat de aanstelling van Louis van Gaal van de baan is. Maar hij weet dat een transfer voor Mark onbespreekbaar is als Van Gaal trainer wordt," ging Raiola verder.

De Eindhovenaren wilden de 34-jarige middenvelder voor twee seizoenen vastleggen, maar hierin lijkt verandering te zijn gekomen. Verder is de kans groot dat na de Champions League-duels tussen AC Milan en Barcelona er een akkoord op tafel komt te liggen. "Ik denk dat Mark – net als bij AC Milan – van seizoen tot seizoen wil kijken en voor één jaar opteert. En dan zal PSV daar wel mee instemmen."

CD: Kiss The Anus Of A Black Cat - Weltuntergangsstimmung

Je hebt bandnamen die niet heel aantrekkelijk en aanlokkelijk klinken: The Butthole SurfersAnal Cunt of Dying Fetus bijvoorbeeld. Maar onze zuiderburen hebben ook een band die zo mee kan in deze competitie: Kiss the Anus of a Black Cat of KTAOABC in het kort. Een fijn beeld roept het allemaal niet direct op, maar dat wil niet zeggen dat het muzikaal eenzelfde aversie oplevert. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: integendeel.

Aanhouding bij ontruiming kraakpanden Amsterdam

De mobiele eenheid is dinsdagochtend begonnen met het ontruimen van drie Amsterdamse kraakpanden. Er is een kraker opgepakt voor huisvredebreuk bij een pand aan de Ferdinand Bolstraat, meldt een woordvoerder van de politie.

Een woning aan de Javastraat, waar niemand aanwezig was, werd rond 07.00 uur als eerste ontruimd. Daarna was een pand aan de Lauriergracht aan de beurt.

Bewoners van vijftien kraakpanden kregen begin februari een brief in de bus met de mededeling dat ze binnen acht weken moesten vertrekken. In dertien gevallen is dat oook gebeurd. Het pand aan de Javastraat werd afgelopen zondag gekraakt.

Bij ontruimingen in het oosten en westen van de hoofdstad werden in november elf arrestaties verricht. In totaal werden toen 35 panden ontruimd, waarvan 25 vrijwel probleemloos.

Huurverhoging corporaties op de tocht

Veel woningcorporaties kunnen de huren voor huishoudens met hogere inkomens per 1 juli niet extra verhogen, omdat de Belastingdienst hun niet tijdig de beschikking geeft over de inkomensgegevens van alle huurders. Dit meldt de NOS dinsdag op basis van een rondgang.

Woningcorporaties hebben de mogelijkheid de huren van huurders met een gezinsinkomen van meer dan 43 duizend euro met maximaal vijf procent extra te verhogen. De corporaties missen echter de gegevens van vijf tot tien procent van de huurders. Bij sommige woningbouwverenigingen ontbreekt zelfs meer dan de helft van de vereiste informatie.

Koepelvereniging Aedes van de woningcorporaties stipt op zijn website aan dat de corporaties hun huurders voor 1 mei formeel een voorstel tot huurverhoging moeten doen. Als de inkomensgegevens van huurders voor die tijd niet bekend zijn, is dat niet mogelijk. De corporaties overwegen daarom de huurverhoging met een jaar uit te stellen of die alleen op te leggen aan rijkere huurders van wie de inkomensgegevens wel bekend zijn.

Overigens geeft de fiscus alleen door of iemand boven of onder de grens van 43 duizend euro zit, en niet de precieze hoogte van het inkomen. In Amsterdam wordt naar schatting vijftien procent van de sociale huurwoningen bewoond door iemand die meer dan de norm verdient.

Coupleiders Mali heropenen luchthaven

De leiders van de coup in Mali hebben maandag de luchthaven van het West-Afrikaanse land deels heropend. Onderwijl hielden betogers een protestmars in de hoofdstad Bamako. Ze zijn het niet eens met de staatsgreep en eisen dat de grondwet weer in werking wordt gesteld.

"Het luchtruim van Mali is vanaf vandaag geopend, maar alleen voor civiel transport", aldus woordvoerder van de coupplegers Amadou Konaré. Hij voegde daaraan toe dat de luchthaven van 08.00 uur 's ochtends tot 01.00 uur 's nachts geopend is. Hij weigerde verdere details te verstrekken.

Konaré waarschuwde de betogers in Bamako zich rustig te gedragen. De ongeveer duizend betogers dreigden op te trekken naar de hoofdkantoren van de staatstelevisie en -radio die inmiddels in handen van de junta zijn. Ze zagen daar uiteindelijk toch vanaf. Het gebouw werd bewaakt door in opstand gekomen militairen.

Verscheidene politici spraken de betogers toe. Een van hen zei dat het leger zich weer bezig moet houden met de bescherming van Mali, zeker omdat Toeareg-rebellen in het noorden steden aanvallen. "Het leger is verantwoordelijk voor de veiligheid van dit land, voor de veiligheid hier in Bamako en in het noorden", aldus Soumaila Cissé. "We eisen dat de grondwet wordt gerespecteerd en ook het grondwettelijke moment voor verkiezingen."

President Amadou Toumani Touré werd bij de coup vorige week woensdag afgezet. Hij zou volgende maand af te treden en er zouden eind april verkiezingen worden gehouden. Of deze verkiezingen doorgaan is echter nog maar zeer de vraag.


Coupleiders Mali heropenen luchthaven (Foto: Novum)

Man vast voor gasexplosie IJmuiden

Een 64-jarige man is maandagavond opgepakt in verband met een gasexplosie die zondag een woning in IJmuiden zwaar beschadigde. Hij is de bewoner van het pand en wordt ervan beschuldigd de explosie te hebben veroorzaakt, meldt de politie.

De voor- en achterpui van het pand aan de De Ruyterstraat raakten zondag ernstig beschadigd door de knal. Er ontstond brand, die snel onder controle was. Er dreigde enige tijd instortingsgevaar, de naastgelegen panden werden uit voorzorg ontruimd.

De politie adviseert gedupeerden om aangifte te doen.


Man vast voor gasexplosie IJmuiden (Foto: Novum)

Nederlander gaat voor goedkope vis

Nederlanders bezuinigen door de economische crisis op hun visconsumptie. Vorig jaar werd met 3,54 kilo per hoofd van de bevolking een klein beetje minder vis gegeten dan in 2010, toen nog 3,61 kilo per persoon werd geconsumeerd, maar er werd vooral vaker gekozen voor goedkope vissoorten.

Dit blijkt uit de consumptiecijfers van vis in 2011, die het Nederlands Visbureau dinsdag presenteerde. De goedkope tropische zoetwatervis pangasius, die vooral in Vietnam wordt gekweekt, was vorig jaar het populairst. Supermarkten, waar driekwart van de vis wordt ingeslagen, verkochten ook meer diepvriesvis. Kibbeling was buitenshuis de meest gegeten vis. Nederlanders eten drie keer zo veel vis thuis als in restaurants en op de markt.

Ondanks de voorkeur voor goedkopere vis, namen de visbestedingen door de gestegen prijzen wel met drie procent toe tot 530 miljoen euro. Naast pangasius werden ook zalm en diepvrieskabeljauw populairder.

Gemiddeld zetten de Nederlanders slechts eenmaal per drie weken vis op tafel. Dit is opmerkelijk weinig in vergelijking met andere landen. Zo eten Belgen veel vaker vis, en consumeren ze met twaalf kilo per persoon per jaar ook aanmerkelijk meer.

[NBA] Chicago Bulls krijgt pak slaag van Denver Nuggets

Chicago Bulls heeft maandag een zware nederlaag in de NBA geleden. De koploper in de Eastern Conference verloor thuis met 108-91 van Denver Nuggets. Ty Lawson scoorde 27 punten voor de bezoekers uit Colorado. De Bulls moesten het door een liesblessure voor het zevende duel op rij stellen zonder sterspeler Derrick Rose.

Miami Heat leed de tweede nederlaag op rij. Dit keer ging het uitduel tegen Indiana Pacers verloren met 105-90. Dwyane Wade en LeBron James scoorden beide 24 punten voor Miami, Danny Granger maakte er 25 voor de Pacers.

Orlando Magic boekte een gemakkelijke overwinning op Toronto Raptors: 117-101. De Canadezen werden in het tweede en derde kwart op grote achterstand gezet door Orlando. Ryan Anderson scoorde 28 punten voor de Magic, vijf meer dan zijn teamgenoot Dwight Howard.

Overige uitslagen NBA
Washington Wizards - Detroit Pistons 77-79
Charlotte Bobcats - Boston Celtics 95-102
New Jersey Nets - Utah Jazz 84-105
New York Knicks - Milwaukee Bucks 89-80
Houston Rockets - Sacramento Kings 113-106
Los Angeles Clippers - New Orleans Hornets 97-85


Chicago Bulls krijgt pak slaag van Denver Nuggets (Foto: Novum)

Azarenka knokt zich langs Cibulkova

Victoria Azarenka heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinale van het masterstoernooi in Miami. De mondiale nummer één was met 1-6, 7-6 (7), 7-5 te sterk voor Dominika Cibulkova (16). Voor Azarenka, die dit jaar nog niet verloor, is het de 26e zege op rij. Alleen Martina Hingis had in 1997 een betere seizoensstart met 37 opeenvolgende overwinningen.

De Wit-Russin kwam maandag moeizaam op gang in Florida. Ze verloor tien van de eerste elf games en Cibulkova was in de tweede set slechts twee punten verwijderd van een plaats bij de laatste acht. Azarenka kantelde de partij daarna alsnog in haar voordeel.

Marion Bartoli mag proberen Azarenka van haar 27e zege af te houden. De als zevende geplaatste Française stuurde Maria Kirilenko (22) overtuigend naar huis met 6-2, 6-1.

Venus Williams en Agnieszka Radwanska staan ook tegenover elkaar in de kwartfinale. Williams schakelde de Servische Ana Ivanovic (15) uit met 6-7 (4), 6-2, 6-2, Radwanska (5) had weinig problemen met de 18-jarige Garbine Muguruza Blanco: 6-3, 6-2. Carlonine Wozniacki was de Belgische Yanina Wickmayer (23) de baas met 7-6 (6), 6-0. De als vierde geplaatste Deense wacht een treffen met Serena Williams.

Babette van Veen gelooft nog in de liefde

Babette van Veen is het vertrouwen in de liefde niet kwijtgeraakt na haar op de klippen gelopen huwelijk. De 43-jarige actrice scheidde eind 2010 van presentator Bas Westerweel.

"Ik heb veel meegemaakt, maar heb nog altijd een rotsvast vertrouwen in de liefde", zegt ze dinsdag in het AD. "Dat ik het in mijn vorige huwelijk niet goed deed, so be it. Ik weet dat het anders kan. Ik zou morgen zo weer trouwen!"

Van Veen en Westerweel waren twaalf jaar getrouwd. Ze hebben twee zoons: de 11-jarige Silvijn en de 7-jarige Sebastiaan.

Schäuble: EU-transactietaks gedoemd te mislukken

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble heeft aangegeven dat de invoering van een belasting op financiële transacties binnen de eurozone waarschijnlijk niet gaat lukken. "We krijgen het niet voor elkaar", zei de Duitse minister maandagavond in Berlijn tegenover persbureau Reuters.

Schäuble hoopt dat enkele lidstaten van de Europese Unie later dit jaar nog wel een belasting op waardepapieren invoeren. Dat moet een uitgebreidere versie worden van de 'stamp tax' in Groot-Brittannië. Een invoering van deze belasting in de EU of in de gehele eurozone gaat echter niet lukken, denkt Schäuble nu.

Duitsland was een van de negen landen die eerder dit jaar in een brief aan de Europese Commissie aandrongen op een snelle invoering van de financiëletransactietaks (ftt). De commissie had een dergelijke belasting voorgesteld om banken te laten meebetalen aan de oplossing van de schuldencrisis. Ook moest de belasting het financiële systeem stabieler maken.

De invoering van een belasting binnen de EU moet echter door alle 27 lidstaten worden goedgekeurd en dat zit er niet in. Zweden, Malta en Groot-Brittannië waren altijd al fel tegenstander, Nederland schaarde zich daar vorige week achter. Minister Jan Kees de Jager (CDA) heeft wel gepleit voor een onderzoek naar alternatieven.

Eind deze week komen de ministers van financiën van de EU-landen bijeen in Kopenhagen voor een informele vergadering. Daar wordt onder meer de invoering van de ftt besproken. De Europese Commissie stelde vorige week dat een invoering van de belasting de EU-bijdrage vanuit de lidstaten kan halveren. Volgens critici rekent de commissie echter de negatieve effecten van de belasting niet mee.

NRC lichtpunt in inzakkende krantenmarkt

NRC Handelsblad en NRC Next hebben in het vierde kwartaal meer betalende abonnees weten te trekken dan een jaar geleden. Bij alle andere landelijke betaalde kranten daalde de oplage. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van Het Oplage Instituut (HOI).

NRC Handelsblad wist 3,6 procent meer abonnementen af te sluiten. De middagkrant had aan het einde van het vierde kwartaal ruim 189.000 betalende abonnees. De ochtendkrant Nrc.next trok op jaarbasis 5,2 procent meer betalende lezers, nu ruim 75.000.

Onder de andere algemene landelijke kranten daalde de oplage het hardst bij De Telegraaf met 6,4 procent. De krant blijft met 529.000 lezers wel de grootste. Bij de Volkskrant, Trouw en het Algemeen Dagblad daalde de oplage met respectievelijk 4,6 procent, 5,1 procent en 1,6 procent. Ook het Financieele Dagblad (-11,7 procent) en het Nederlands Dagblad (-8,6) zagen het aantal abonnementen afnemen. Het Reformatorisch Dagblad verloor ruim drie procent van zijn abonnees.

Bij de gratis kranten liet De Pers in het vierde kwartaal een stijging van de oplage zien van 5,2 procent. Deze krant verschijnt vrijdag voor het laatst. Spits en Metro lieten hun oplagen zakken met respectievelijk 7,9 en 6,7 procent.


NRC lichtpunt in inzakkende krantenmarkt (Foto: Novum)

VN: Asielaanvragen rijke landen gestegen

Het aantal asielaanvragen in de 44 geïndustrialiseerde landen is in 2011 met twintig procent gestegen tot 441.300. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag bekendgemaakt. Het is het hoogste aantal asielaanvragen sinds 2003. De meeste mensen die asiel aanvroegen kwamen uit Afghanistan, gevolgd door asielzoekers uit China en Irak.

Vorig jaar vroegen ruim 35 duizend Afghanen asiel aan. Dat is een stijging van een derde in vergelijking met 2010. Velen ontvluchtten de armoede en vervolging in Afghanistan. Bijna 25 duizend Chinezen verlieten hun moederland en drie van de vijf Chinese asielzoekers vroeg asiel aan in de Verenigde Staten. Rond de 23.500 Irakezen vroegen in 2011 asiel aan, een stijging van veertien procent ten opzichte van een jaar eerder. De meeste Irakezen vertrokken naar Europa en met name naar Duitsland en Turkije.

Het aantal Pakistanen en Syriërs dat in 2011 asiel aanvroeg steeg fors. Ook nam het aantal asielzoekers uit Tunesië, Libië en Ivoorkust merkbaar toe als gevolg van de conflicten en revoluties in deze landen.

Annuleringen op Schiphol door Duitse staking

Op Schiphol zijn dinsdag zeker vijf vluchten naar Duitsland geschrapt naar aanleiding van een grote staking van Duits grondpersoneel. Het gaat om vluchten naar verschillende steden en van verschillende maatschappijen, zegt een woordvoerder van de luchthaven.

"Het aantal annuleringen kan in de loop van de dag nog oplopen. Ook is er kans op vertraging", waarschuwt de zegsman. Reizigers wordt aangeraden om de websites van de luchtvaartmaatschappijen en Schiphol in de gaten te houden. Schiphol heeft dinsdag ongeveer 65 vluchten naar Duitsland in de planning staan.

In Duitsland zijn blijven honderden vliegtuigen aan de grond. Er wordt onder meer gestaakt op de luchthavens van Frankfurt, Düsseldorf, München, Hannover, Dortmund en Stuttgart. Het personeel wil een loonsverhoging van 6,5 procent. De werkgevers bieden 3,3 procent.

China verkoopt frituurvet als brandstof aan KLM

Een eerste lading van twintig ton gebruikt frituurvet is maandag vertrokken uit de Chinese haven Qingdao richting Nederland, waar het als vliegtuigbrandstof zal worden omgezet voor gebruik door KLM. Dat meldt het Chinees persbureau Xinhua dinsdag.

De brandstof wordt geproduceerd uit een combinatie van gebruikt frituurolie en -vet en wordt achtereenvolgens omgezet in biodiesel en vliegtuigbrandstof. KLM was in juni 2011 de eerste luchtvaartmaatschappij die biobrandstoffen gebruikte voor zijn vloot.

Het in Qingdao gevestigde Fresh Bio-Energy Technology Development Company verkocht de olie aan SkyBRG, een Nederlandse leverancier van biobrandstof, meldde Zheng Dehua, de deputy manager van het Chinese concern.

China verkeert in de vroege stadia van een raffinageprogramma om grote hoeveelheden biobrandstof voor de luchtvaart te produceren en streeft daarbij naar een output van twaalf miljoen ton per jaar per 2020, gelijk aan dertig procent van het totale verwachte brandstofverbruik tegen die tijd. Dat meldde Li Jian, de Chinese deputy director van de Civil Aviation Administration in een rapport in februari.

Armin van Buuren verslaafd aan dj-kick

Armin van Buuren denkt nog lang niet aan stoppen. De 35-jarige dj geeft toe dat hij eigenlijk niet kan zonder de verrukking van het draaien voor een groot publiek.

"De kick die je krijgt als je voor publiek nieuwe tracks draait, is onbeschrijfelijk", zegt hij dinsdag in dagblad Metro. "Ik denk dat ik daar zelfs een beetje verslaafd aan ben."

Van Buuren werd meerdere keren uitgeroepen tot beste dj ter wereld, maar is nog niet tevreden. "Ik heb het gevoel dat het nog beter kan", zegt hij. "Mijn hart ligt echt bij trance en daar ben ik voorlopig nog niet klaar mee."

Armin van BuurenArmin van Buuren verslaafd aan dj-kick ((Foto: Mirjam Ravensbergen)

Verhoogd gevaar voor natuurbranden

In Noord-Brabant en Noord-Limburg is code geel afgekondigd voor een verhoogd gevaar voor natuurbranden. Door de schaarse regenval van de afgelopen weken is de grond droog, waardoor een brand zich snel kan uitbreiden, melden de veiligheidsregio's. Als er nu brand uitbreekt, rukt de brandweer waar mogelijk met extra materieel en personeel uit.

Vorig jaar was de brandweer lange tijd in veel delen van het land in opperste staat van paraatheid door de langdurige droogte eind april en begin mei. Toen gold voor de meeste gebieden code rood voor extreem gevaar.

Selexyz praat met De Slegte over samenwerking

Selexyz en De Slegte praten over een verregaande samenwerking. De tweedehands boekenketen moet het noodlijdende Selexyz van de ondergang redden. Dat heeft bewindvoerder Jan Dingemans dinsdag tegen Radio 1 gezegd.

"De Slegte was al eerder aan boord binnen Selexyz. Het heeft een kennisvoorsprong op andere partijen." Hoewel De Slegte zeer serieus is, wordt er ook nog met andere partijen gesproken. "Ik kan er niet veel over zeggen, maar ik heb bij meerdere partijen een goed gevoel. Er is licht aan het einde van de tunnel."

Selexyz liet vorige week weten surseance van betaling te hebben aangevraagd. Ondanks dat er een goed weekeinde is gedraaid, moet er snel gehandeld worden. "We kunnen zo niet overeind blijven. Er is hulp nodig. Het zal een kwestie van weken zijn", aldus Dingemans.

Selexyz hoopt dinsdagmiddag meer duidelijkheid te kunnen even over een mogelijke samenwerking met De Slegte.


Selexyz praat met De Slegte over samenwerking (Foto: Novum)

Munsterman maakt zich nog geen zorgen

FC Twente zit in een moeilijke fase. De ploeg van Steve McClaren verloor de laatste weken meer dan het won. Voorzitter Joop Munsterman maakt zich nog geen zorgen.

Hoe het komt dat de vorm weg is? "Het is moeilijk daar een vinger achter te krijgen", zegt Munsterman in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Feit is dat het elftal te kampen heeft gehad met blessures en schorsingen, nog tamelijk onervaren is en in de Europese weken met een relatief kleine selectie overuren draaide."

"Maar de doordeweekse wedstrijden liggen nu achter ons, ik ga er vanuit dat een frisser FC Twente nog van zich laat horen", gaat Munsterman verder. "Dit is een momentopname. De kansen kunnen zich in deze competitie snel keren, dat hebben we al bij meerdere ploegen gezien. Met nog zeven wedstrijden te gaan is er nog veel mogelijk. We spelen nog tegen AZ, Ajax en Heerenveen, hebben alles in eigen hand. Een mooie eindsprint is zeker denkbaar."

Het kan zelfs nog zo zijn dat Twente niet eens directe plaatsing voor de Europa League afdwingt. "Dat klopt, maar zover is het nog niet. We hebben alle vertrouwen in de kwaliteit van onze spelers en trainers. Een ding is zeker: het wordt een spannende apotheose, voor alle clubs."

Colombia doodt FARC-rebellen bij luchtaanval

Het Colombiaanse leger heeft maandag bij een luchtaanval op een guerrillakamp 36 FARC-rebellen gedood. Het is de tweede keer in minder dan een week dat de rebellen een forse klap uitgedeeld wordt. De rebellen hebben kortgeleden bekendgemaakt dat ze hun laatste gevangenen gaan vrijlaten.

Volgens de Colombiaanse legerchef Alejandro Navas ondergingen de rebellen training. Commando's arresteerden vijf opstandelingen, onder wie drie vrouwen, en namen wapens en computers in beslag. Drie rebellen raakten gewond.

"Deze operatie is nog niet over", aldus Navas. Hij benadrukte de 'uiterst strategische' aard van de operatie. De legerchef wees beweringen dat aanvallen van het leger de vrijlating van de gevangenen in gevaar brengt van de hand. Volgens hem vallen de luchtaanvallen binnen de 'regels van het conflict'.

Vorige week kwamen bij een luchtaanval ook al 33 FARC-rebellen om het leven.

Proef met automatische paspoortscans Schiphol

Reizigers op Schiphol kunnen vanaf dinsdag zelf hun paspoort scannen. Het gaat om een proef waardoor uiteindelijk de lange wachtrijen bij de paspoortcontroles moeten teruglopen. Dat schrijft De Telegraaf.

Nog dit jaar moeten er dertig volautomatische paspoortscans op de luchthaven komen. Reizigers moeten om tijd te besparen wel beschikken over een nieuw Europees biometrisch paspoort. Daarin zit een chip die op gelaatsherkenning werkt. Als alles goed gaat, gaat minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag als eerste door de nieuwe controle.

Marijke Helwegen is bang voor botox-naalden

Marijke Helwegen vindt het geen pretje als ze haar gezicht met botox laat behandelen. "Ik vind het altijd een beetje spannend en griezelig", zegt Helwegen voor de camera van Novum Nieuws. "Ik ben bang voor naalden, ook als ik bloed moet prikken in het ziekenhuis zit ik op het puntje van mijn stoel."

Ondanks haar angst laat ze zich twee keer per jaar behandelen met botox en fillers, voor een jongere uitstraling. "Ik ga er altijd een beetje van trillen", geeft Helwegen toe. "Maar de arts gebruikt hele dunne naaldjes en weet precies hoe hij het moet doen."

De 63-jarige socialite wil ook niet dat er ooit nog in haar gezicht gesneden wordt. "Botox is veel minder ingrijpend. Dat snijden is heel iets anders, dan kun je complicaties als een bloeding krijgen."

Helwegen snapt niet dat sommigen niet willen toegeven dat ze botox of fillers gebruiken. "Waarom moet je jokken over iets wat je prettig vindt, wat je mooi staat? Je moet de waarheid vertellen. Veel bekende Nederlanders als Linda de Mol en Patty Brard praten er ook over."

Ze is er dan ook van overtuigd dat heel veel mensen stiekem de naald in hun gezicht laten zetten. "Ik denk dat tussen de 80 en 87 procent van bekende Nederlanders gebruikmaken van botox en injectables. Dat is heel veel ja."

'Levenslang toezicht voor uitbehandelde tbs'er'

Daders van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven moeten voortaan levenslang in de gaten worden gehouden. Zo moet worden voorkomen dat uitbehandelde tbs'ers opnieuw de fout in gaan. Een wetsvoorstel daarover stuurt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) blijkt dat het percentage tbs'ers dat in herhaling valt, over langere tijd fors toeneemt. Onder zedendelinquenten is dat drie jaar na vrijlating al 10,1 procent. Dat aantal loopt verder op naar 30,5 procent na achttien jaar.

Ook andere misdadigers blijken na hun straf opnieuw de fout in te gaan. Na drie jaar is dat 9,5 procent tot 20,5 procent na achttien jaar.

Naast een levenslang toezicht moet de voorwaardelijke beëindiging van dwangverpleging niet langer aan een maximum worden gebonden. Ook wil Teeven dat er levenslange verboden op drugs, alcohol of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en reizen kunnen worden uitgedeeld. Rechters moeten na enkele jaren beslissen of zo'n maatregel nog nodig is.

Het toezicht moet gedaan worden door reclassering of politie. Volgens Teeven is daardoor zo'n 18 tot 44 extra man personeel in 2025 nodig.

Amnesty: Meer executies in 2011

Een forse stijging van het aantal executies in Iran, Irak, Saudi-Arabië en Jemen heeft er toe geleid dat in 2011 meer mensen werden terechtgesteld dan in 2010. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International maandag bekendgemaakt.

Hoewel het afgelopen decennium het aantal executies wereldwijd is gedaald met ongeveer een derde tot 676, zitten er in twintig landen in totaal nog 18.750 mensen vast in de dodencel. "We menen dat regeringen zich niet bezig moeten houden met de executie van burgers. Dat is een ongeschikte rol voor een regering, ongeacht de omstandigheden", aldus Suzanne Nosseel, directeur van Amnesty International.

Een golf van executies in het Midden-Oosten is de belangrijkste oorzaak van de stijging ten opzichte van 2010. In de regio steeg in 2011 het executiecijfer met vijftig procent. Iran bracht ten minste 360 mensen ter dood, velen vanwege overtreding van de strenge drugswetten in het land. In Irak werden 68 mensen geëxecuteerd, in Saudi-Arabië 82, in Jemen 41. Deze vier landen zijn in totaal verantwoordelijk voor 99 procent van de executies in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De Verenigde Staten waren het enige land van de G8 dat de doodstraf ten uitvoer bracht. De VS staan in de hogere regionen van de lijst; het land neemt plaats vijf in met 43 executies in 2011.

China brengt jaarlijks duizenden mensen ter dood, veel meer dan de rest van de wereld bij elkaar opgeteld. De aantallen zijn echter staatsgeheim. Amnesty is gestopt met het tellen op basis van openbare bronnen, omdat het aantal veel te laag uitkomt.

Amnesty heeft Beijing opgeroepen om cijfers te publiceren om de 'beweringen te bevestigen dat verscheidene wijzigingen hebben geleid tot een significante afname van de inzet van de doodstraf de afgelopen vier jaar'.

Kim van Kooten bedeelt echtgenoot verlegen rol toe

Kim van Kooten heeft voor de film Alles is Familie een rol geschreven voor haar echtgenoot Jacob Derwig, die heel anders is dan de karakters die hij normaal tot leven moet brengen. In de film moet Derwig een heel verlegen dierenverzorger van Artis gaan vertolken. Zijn personage wordt verliefd op een eveneens verlegen vrouw.

Normaal krijgt haar man in theaterstukken de tol van een 'getormenteerde intellectueel' toebedeeld. Van Kooten vindt het geweldig dat haar echtgenoot nu eens een heel andere rol speelt dan hij normaal doet. "Het ging vrij ver, ik wou dat hij een snor had en klompen en heel onaantrekkelijk was, maar dat mocht niet", zegt ze bij de castpresentatie voor de camera van Novum Nieuws.

Alles is Familie wordt een mozaïekvertelling, waarin het personage van Carice van Houten centraal staat. Ook voor haar heeft Van Kooten haar pen gescherpt. "Van Carice weet ik welke zinnen zij het leukst en het makkelijkst kan zeggen."

De opnamen van Alles is Familie gaan vrijdag van start. De komedie moet eind november in de bioscopen draaien.

Bobby Brown in cel wegens rijden onder invloed

Bobby Brown heeft maandagnacht enige tijd in de cel doorgebracht. De 43-jarige zanger en ex-man van Whitney Houston werd ingerekend op verdenking van rijden onder invloed.

De wagen van Brown werd in Los Angeles door een agent naar de kant gehaald omdat de zanger achter het stuur met zijn telefoon in de hand aan het bellen was. Hij maakte een verwarde indruk en werd na het afnemen van een blaastest gearresteerd.

De politie van Los Angeles heeft bekendgemaakt dat Brown inmiddels weer op vrije voeten is.

Federer verslikt zich in Roddick

Andy Roddick heeft maandagavond (plaatselijke tijd) de zegereeks van Roger Federer gestopt. De Amerikaan schakelde de Zwitserse toptennisser uit in de derde ronde van het aansprekende toernooi in Miami. Ondanks een opleving in de tweede set, ging de nummer drie van wereld in drie sets onderuit: 7-6, 1-6 en 6-4.

Federer verkeerde de laatste weken in topvorm. Hij won tot aan de confrontatie met Roddick 16 partijen op rij en drie titels (Rotterdam, Dubai en Indian Wells). Roddick, weggezakt naar de 34e plaats op de wereldranglijst, liet vertrouwd spel zien. Hij serveerde sterk en sloeg een meedogenloze forehand.

Federer verslikt zich in Roddick
Federer verslikt zich in Roddick (Foto: ANP)

Onzichtbare update voor Tribes: Ascend

Hi-Rez Studios heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Tribes: Ascend. In de video laten de makers een aanstaande update zien, het Cloak & Dagger Pack. De update bevat twee cosmetische skins en drie wapens.

Met de twee skins kun je in het spel een stealthmodus gebruiken. Speciaal voor deze modus zijn de drie wapens gemaakt, een rookgranaat, een soort landmijn en een speciaal werpmes.

Tribes: Ascend komt op 12 april uit als free-to-playshooter. Op dit moment draait er een open bèta waarvoor je je hier kunt inschrijven.

'Syrische rebellen zetten kindsoldaten in'

De opstandelingen in Syrië zetten mogelijk kindsoldaten in. Dat meldt de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in de nacht van maandag op dinsdag.

De opstandelingen vechten in het Vrije Syrische Leger tegen het regime van Bashar al-Assad. Volgens de VN zijn al meer dan 8000 doden gevallen.

Het onderzoek naar het geweld dat het regime gebruikt tegen de opstandelingen verloopt moeizaam. Maandagavond maakte een van de drie leiders van het onderzoek te stoppen. Yakin Erturk zei dat ze niet meer kon bijdragen, omdat de onderzoekscommissie het Arabische land niet in kan.

'Syrische oppositie zet kindsoldaten in'
'Syrische oppositie zet kindsoldaten in' (Foto: ANP)

'Meeste Afghanen willen Taliban terug'

Een overweldigende meerderheid van de Afghanen is voor verzoening met de Taliban en andere opstandelingen, blijkt uit een enquête. Van de ondervraagden wil 94 procent politieke vredesonderhandelingen.

Momenteel is er geen vredesproces in Afghanistan: de Taliban bestrijden er met aanslagen de 130.000 NAVO-militairen en het Afghaanse leger, dat eind dit jaar 350.000 manschappen moet tellen. De Taliban verbraken vorige week beginnende gesprekken met de VS in Qatar.

Veel ondervraagde Afghanen (48 procent) zien vooral de invloed van Pakistan en Iran als een hindernis voor een vredesproces. 41,5 procent noemt de westerse troepen de voornaamste drempel. Bijna zes op de tien ondervraagden is het eens met de eis van de Taliban dat voor een vredesoplossing alle buitenlandse troepen Afghanistan moeten verlaten.

De Peace Training and Research Organization (PTRO) ondervroeg 4763 Afghanen uit 16 van de 32 provincies.

Meeste Afghanen willen verzoening met Taliban
Meeste Afghanen willen verzoening met Taliban (Foto: ANP)

Eva Longoria ontwikkelt eigen datingshow

Eva Longoria werkt aan een eigen televisieprogramma. Volgens de Amerikaanse krant New York Post ontwikkelt het productiebedrijf van de actrice een datingshow voor de zender NBC.

Het programma krijgt de titel All About Love. Vrijgezellen krijgen in de show hulp van gerenommeerde bemiddelaars. Bronnen verklappen dat de productie volgende maand van start gaat. NBC zou al een heel seizoen hebben besteld. Of Longoria de presentatie op zich neemt, is nog niet bekend.

De Desperate Housewives-actrice is sinds drie weken weer vrijgezel. Longoria zette eerder deze maand een punt achter haar relatie met Eduardo Cruz. Ze waren een jaar samen.

Studenten Swaziland eisen studiebeurzen

Zo'n duizend studenten zijn maandag in Swaziland de straat opgegaan om studiebeurzen en democratie te eisen.

Zo'n tweehonderd leden van de oproerpolitie hielden de betogers nauwlettend in de gaten. Er stonden ook gepantserde voertuigen opgesteld. Vorig jaar zette de politie waterkanonnen en traangas in om een veel grotere demonstratie uiteen te drijven. Bij dat protest werden betogers ook in elkaar geslagen en gearresteerd.

De president van de nationale studentenvakbond, Maxwell Dlamini, probeerde de betogers toe te spreken. Toen hij begon te spreken kwam de politie opzetten, waarschijnlijk om hem te arresteren. Een aantal betogers vormde daarop een muur om Dlamini om zijn arrestatie te voorkomen.

Dlamini is momenteel op borgtocht vrij in afwachting van zijn proces. Hij wordt verdacht van terrorisme. Volgens de Verenigde Staten gebruiken de autoriteiten in Swaziland antiterreurwetgeving om 'andersdenkenden het zwijgen op te leggen en politieke organisaties te verbieden'.

Swaziland heeft al langer te kampen met een financiële crisis. Volgens de regering wordt de crisis veroorzaakt door teruglopende douane-inkomsten. Critici van de regering wijten de problemen aan corruptie en het op verkeerde wijze uitgeven van overheidsgelden. De Swazische regering heeft onder meer bezuinigd op onderwijssubsidies om de begroting sluitend te krijgen.

Swaziland is de laatste absolute monarchie in Afrika. Pro-democratische activisten hebben geprobeerd de volkswoede over de economie te gebruiken om politieke hervormingen te bewerkstelligen. Veel Swaziërs hebben echter ontzag voor het koningshuis, ondanks het feit dat koning Mswati III in weelde leeft terwijl de meeste Swaziërs straatarm zijn.

Mswati wordt beticht van mensenrechtenschendingen en het lastigvallen en opsluiten van pro-democratische activisten. Politieke partijen en bijeenkomsten zijn verboden in het piepkleine koninkrijk, gelegen tussen Zuid-Afrika en Mozambique, en de koning staat boven het parlement.

Obama tegen Rusland: flexibeler na verkiezingen

De Amerikaanse president Barack Obama wil de kwestie van het raketschild in Europa over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november heen tillen. Na de verkiezingen is er manoeuvreerruimte voor onderhandelingen, zei hij maandag in Seoul tegen de Russische president Dmitri Medvedev. Geen van beide leiders scheen echter door te hebben dat de vertrouwelijke woorden werden opgevangen door een microfoon.

"Dit is mijn laatste verkiezing. Na mijn herverkiezing heb ik meer manoeuvreerruimte", zei Obama. Medvedev zei Obama's boodschap te zullen overdragen aan zijn premier en opvolger Vladimir Poetin. "Ik begrijp het. Ik zal deze informatie overdragen aan Vladimir." Het leek er niet op dat de woorden van de twee wereldleiders, die op band werden vastgelegd, bedoeld waren voor een groter publiek.

Toen hun opmerkingen eenmaal wereldkundig waren gemaakt, zei het Witte Huis in een reactie dat Obama's woorden de realiteit weerspiegelen dat binnenlandse politieke kwesties in zowel de Verenigde Staten als Rusland het moeilijk maken de meningsverschillen over het raketschild dit jaar op te lossen. "Het is duidelijk geen jaar waarin we een doorbraak zullen bewerkstelligen", zei plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis Ben Rhodes. Dat probleem is er na de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet meer. Als Obama wordt herkozen hoeft hij geen rekening meer te houden met de gunst van de kiezer.

De president kon in zijn land direct rekenen op de toorn van de Republikeinen. Volgens hen houdt Obama er een geheime agenda op na en is hij bereid tot concessies aan de Russen. Mitt Romney, de belangrijkste gegadigde voor de Republikeinse presidentsnominatie, sprak van een 'alarmerende en verontrustende ontwikkeling'. De president moet het Amerikaanse volk openheid van zaken geven over zijn 'werkelijke agenda', zei hij.

Bloedige stammenstrijd in Zuid-Libië

Stammenstrijd in het zuiden van Libië heeft aan zeker twintig strijders het leven gekost. Dat heeft een arts in het belangrijkste ziekenhuis van de stad Sabha maandag gezegd. De meeste strijders kwamen om het leven door schotwonden.

De gevechten braken naar verluidt uit toen een man van de Tabu-stam een lid van de stam Abu Seif doodde. Toen Tabu-leden maandag voor een verzoeningspoging onderweg waren naar de andere stam werden zij onder vuur genomen, zei Tabu-bevelhebber Hassan Moussa.

De dodelijke strijd toont eens te meer de fragiele staat waar Libië na de dood van Moammar Gadhafi in verkeert. De centrale regering is er niet in geslaagd haar autoriteit in het hele land te doen gelden. In veel regio's zijn stammen en milities aan de macht.

'Leers toetste beschuldiging oorlogsmisdaden niet'

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) beweert wel dat verdenkingen tegen de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay individueel zijn getoetst, maar dat is niet het geval. Dat zei burgemeester van Giessenlanden Els Boot (PvdA) maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Maandag werd bekend dat Boot de politie heeft verboden medewerking te verlenen aan de uitzetting van Naibzay. De moeder van de kinderen, van wie er twee minderjarig zijn, zou zwaar depressief en suïcidaal zijn, vooral door de situatie waarin ze momenteel verkeert. Boot vreest dat de vrouw zelfmoord pleegt als haar man wordt uitgezet.

Vrijdag kreeg de burgemeester een brief van Leers, waarin hij aangaf geen aanleiding te zien om de Afghaanse man een verblijfsvergunning te geven. Anderen zouden volgens Leers prima in staat zijn om de zorg voor de ernstig zieke vrouw op zich te nemen.

Naibzay heeft daarbij zogenaamde 1F-status, wat betekent dat hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Deze beschuldiging is echter collectief opgelegd aan een groep Afghaanse vluchtelingen in 2000. Volgens Boot zou individueel getoetst moeten worden of de beschuldiging klopt, maar dat is niet gebeurd, stelt zij. In het dossier van Naibzay zou niets zijn gevonden die de verdenkingen staven. Van de circa achthonderd Afghaanse mensen met een 1F-status die ooit in Nederland waren, is nog geen handvol veroordeeld, gaf ze verder aan.

Een woordvoerder van Leers liet maandag overigens in een reactie weten dat burgemeesters niet gaan over de vreemdelingentaak van de politie. "Een burgemeester gaat alleen over de openbare orde en veiligheid in de eigen gemeente. De minister voor Immigratie en Asiel gaat over de vreemdelingentaak van de politie. Dus ze kan de politie op dit punt niets verbieden."

Boot stelt echter dat de openbare orde in haar gemeente door een eventuele uitzetting wel degelijk in het geding kan komen. "Wanneer meneer Naibzay wordt uitgezet en zijn vrouw doet zichzelf iets aan, dan leidt dat tot opschudding in de gemeente."

De burgemeester hoopt er in gesprekken met Leers uit te komen.

S. Williams en Sharapova naar laatste acht Miami

Serena Williams en Maria Sharapova hebben maandag de kwartfinales van het masterstoernooi in Miami bereikt. Ze zegevierden beiden in twee sets. Williams (10) was met 7-5 en 6-3 te sterk voor de als zesde geplaatste Australische Samantha Stosur. Russin Sharapova versloeg haar landgenote Ekaterina Marakova met 6-4 en 7-6 (3).

Sharapova speelt bij de laatste acht nu tegen de Chinese Na Li (8), die Sabine Lisicki uit Duitsland (12) versloeg: 3-6, 6-4 en 6-2. Williams, bezig aan haar eerste toernooi sinds de Australian Open, treft de Belgische Yanina Wickmayer (23) of de voormalig nummer een van de wereld Caroline Wozniacki (4).

Tafeltennissers verliezen ook derde duel op WK

De Nederlandse tafeltennissers hebben maandagavond ook het derde groepsduel op het WK voor landenteams met 0-3 verloren. Na Brazilië en Schotland was ook Italië in Dortmund veel te sterk. Casper ter Lüün, Boris de Vries en Ewout Oostwouder verloren hun partijen allen in drie games.

Wellicht kan dinsdag de eerste overwinning gepakt worden. Dan staat de ontmoeting met het eveneens puntloze Bosnië-Herzegovina op het programma. "Tegen die ploeg hebben we wellicht een kans", zegt Oostwouder. Woensdag speelt Oranje zijn laatste groepsduel tegen Iran.

[Premier League] United door Rooney nipt langs Fulham van Jol

Manchester United is weer alleen koploper van de Premier League. De ploeg van Sir Alex Ferguson won met 1-0 van Fulham en zette daarmee stadsgenoot Manchester City op drie punten. Wayne Rooney tekende met zijn 21e competitietreffer voor het winnende doelpunt.

Martin Jol begon met zijn ploeg sterk op Old Trafford. De Hagenaar zag Fulham het eerste kwart verdienstelijk partij bieden. Verder dan een aantal plaagstootjes kwamen de bezoekers echter niet. Gaandeweg de eerste helft nam United het heft in handen. Drie minuten voor rust kwam de koploper op voorsprong. Jonny Evans legde terug op Rooney, die vervolgens de bal in een leeg doel schoot.

Na de thee startte United furieus. Fulham moest terug en kwam een aantal keer goed weg. Antonio Valencia faalde vrij voor doelman Mark Schwarzer, die ook Ashley Young tweemaal van scoren afhield. Later in de tweede helft lag de goalie bij inzetten van Young nog tweemaal in de weg.

Door de nipte achterstand hield Fulham tot het laatste fluitsignaal geloof op een goed resultaat. Ondanks een aantal benauwde momenten kwam het niet zover voor Jol en zijn mannen, die dertiende blijven in de Premier League.


United door Rooney nipt langs Fulham van Jol (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.