Groen licht voor Zeeuws mosselzaad in Waddenzee

Zeeuwse mosselkwekers mogen dit voorjaar mosselzaad overbrengen naar de Waddenzee. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft daarvoor een vergunning verleend. Het is de eerste keer dat dit soort transporten wordt toegestaan.

In de Waddenzee zijn de groeiomstandigheden voor mosselen gunstiger door een groter voedselaanbod. De mosselsector maakt zich daarom al lange tijd hard voor de transporten, die eerder werden verboden door de ecologische risico's.

Zo'n 42 kwekers voeren in april ongeveer honderd transporten uit. Er mag vooralsnog alleen zaad worden getransporteerd, omdat aan het overbrengen van mosselen zelf nog wel te veel ecologische risico's kleven. Zo kunnen tussen een lading mosselen voor de Waddenzee schadelijke soorten zitten.

Het zaad is afkomstig van kweekpercelen in de Oosterschelde. Die zijn nauw gecontroleerd op ongewenste soorten, die tot nu toe niet zijn aangetroffen. Voor de zekerheid worden de transporten vroeg in het seizoen uitgevoerd, zodat de watertemperatuur laag is en de kans op verspreiding van eventuele ongewenste soorten zo klein mogelijk.