China: Dalai Lama achter zelfverbranding

De zelfverbranding van een Tibetaanse balling in de Indiase stad New Delhi afgelopen maandag, enkele dagen voor een bezoek van de Chinese president Hu Jintao, was gepland door de Dalai Lama en zijn medestanders. Dat heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken dinsdag gezegd.

De woordvoerder droeg geen bewijzen aan voor zijn beschuldigingen. Het feit dat de Dalai Lama en zijn medestanders oproepen tot Tibetaanse onafhankelijkheid en 'onrust' veroorzaken toont volgens de woordvoerder aan dat de Dalai Lama en de zijnen de zelfverbranding persoonlijk hebben gepland.

De man die zichzelf maandag in brand stak in New Delhi zei dat zijn daad een protest was tegen de Chinese heerschappij in Tibet en tegen het bezoek van Hu aan India later deze week. Het afgelopen jaar hebben zo'n dertig Tibetanen in China zichzelf in brand gestoken. Ook in India, waar veel ballingen verblijven, stak een Tibetaan zich vorig jaar in brand.

De Tibetaanse regering in ballingschap, die in India verblijft, heeft de Chinese aantijgingen verworpen en zelfverbrandingen ontmoedigd. "We roepen Tibetanen op zich te richten op seculier en monastiek onderwijs om de mankracht en de bekwaamheid te vormen die nodig is om onze beweging te versterken en gaande te houden", aldus een verklaring van de Tibetaanse regering dinsdag. "We willen Tibetanen er nogmaals aan herinneren geen drastische maatregelen te nemen."


China: Dalai Lama achter zelfverbranding (Foto: Novum)