Coupleiders Mali heropenen luchthaven

De leiders van de coup in Mali hebben maandag de luchthaven van het West-Afrikaanse land deels heropend. Onderwijl hielden betogers een protestmars in de hoofdstad Bamako. Ze zijn het niet eens met de staatsgreep en eisen dat de grondwet weer in werking wordt gesteld.

"Het luchtruim van Mali is vanaf vandaag geopend, maar alleen voor civiel transport", aldus woordvoerder van de coupplegers Amadou Konaré. Hij voegde daaraan toe dat de luchthaven van 08.00 uur 's ochtends tot 01.00 uur 's nachts geopend is. Hij weigerde verdere details te verstrekken.

Konaré waarschuwde de betogers in Bamako zich rustig te gedragen. De ongeveer duizend betogers dreigden op te trekken naar de hoofdkantoren van de staatstelevisie en -radio die inmiddels in handen van de junta zijn. Ze zagen daar uiteindelijk toch vanaf. Het gebouw werd bewaakt door in opstand gekomen militairen.

Verscheidene politici spraken de betogers toe. Een van hen zei dat het leger zich weer bezig moet houden met de bescherming van Mali, zeker omdat Toeareg-rebellen in het noorden steden aanvallen. "Het leger is verantwoordelijk voor de veiligheid van dit land, voor de veiligheid hier in Bamako en in het noorden", aldus Soumaila Cissé. "We eisen dat de grondwet wordt gerespecteerd en ook het grondwettelijke moment voor verkiezingen."

President Amadou Toumani Touré werd bij de coup vorige week woensdag afgezet. Hij zou volgende maand af te treden en er zouden eind april verkiezingen worden gehouden. Of deze verkiezingen doorgaan is echter nog maar zeer de vraag.


Coupleiders Mali heropenen luchthaven (Foto: Novum)