Hof: Heffing op MP3-spelers voor artiesten

De staat heft ten onrechte geen rechten over de verkoop van mp3-spelers. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Ook bij harddiskrecorders, waarmee bijvoorbeeld televisieprogramma's kunnen worden opgenomen, zou volgens het hof een heffing op zin plaats zijn.

Twee kunstenaars en belangenorganisatie Norma worden met de uitspraak in het gelijk gesteld. Bandoneonist Carel Kraayenhof en zangeres Ricky Koole eisten dat ze voor thuiskopieën van hun werk een billijke vergoeding zouden ontvangen. Voor lege cd's en dvd's moet al jaren een heffing worden betaald, maar voor mp3-spelers niet.

Het kopiëren van cd's wordt steeds vaker vervangen door het downloaden op mp3-spelers en harddiskrecorders. Artiesten vinden dat ze hier het slachtoffer van zijn, omdat ze zonder heffing op de apparaten inkomsten zouden mislopen.

Het gerechtshof heeft nu geoordeeld dat muzikanten en andere uitvoerende artiesten recht hebben op vergoeding. Het is aan de staat om de regelgeving aan te passen, benadrukt het hof. Maar zolang de regels niet worden aangepast, moet het ministerie van Justitie de schade die de kunstenaars lijden vergoeden. Dat kan in de miljoenen lopen.


Rekenen volgens de entertainmentindustrie