Fontein: "Moeten wij salarissen Ronaldo en Messi betalen?"

De Spaanse clubs hebben torenhoge schulden, en komen daar ieder jaar weer mee weg. De Nederlander Maarten Fontein bekleedt topfuncties bij de UEFA, FIFA en de ECA (European Club Association) en zegt dat het einde van het gedogen in zicht komt.

"In Spanje is ook geen solidariteitsbeginsel. De tv-gelden worden niet verdeeld. Barcelona en Real pakken het grootste deel van de tv-inkomsten. Maar iedere club moet bestaansrecht hebben. Er is een zwaar ongezonde situatie ontstaan. In de tweede divisie geven zelfs alle clubs meer geld aan salarissen uit dan dat er binnenkomt," zei Fontein.

Maar ook de UEFA en de FIFA willen af van deze ongezonde situaties in het voetbal. Daarom wordt het Financial Fair Playsysteem ingezet. Men wil het Europese clubvoetbal weer gezond maken. Vooral Spanje zal hier de gevolgen van gaan voelen.

"Die gezondmaking is dringend noodzaak. Als de overheid in Spanje nu overweegt om de belastingschuld van de clubs van driekwart miljard kwijt te schelden, ben je niet goed bezig. Spanje staat er economisch slecht voor. Er is een werkloosheid van 20 procent en een jeugdwerkloosheid van 50 procent. Dat land doet straks mogelijk ook een beroep op het steunfonds. Dan betalen wij dus voor die grote kwijtschelding van belastingen over de salarissen van Ronaldo en Messi."