Nederlander gaat voor goedkope vis

Nederlanders bezuinigen door de economische crisis op hun visconsumptie. Vorig jaar werd met 3,54 kilo per hoofd van de bevolking een klein beetje minder vis gegeten dan in 2010, toen nog 3,61 kilo per persoon werd geconsumeerd, maar er werd vooral vaker gekozen voor goedkope vissoorten.

Dit blijkt uit de consumptiecijfers van vis in 2011, die het Nederlands Visbureau dinsdag presenteerde. De goedkope tropische zoetwatervis pangasius, die vooral in Vietnam wordt gekweekt, was vorig jaar het populairst. Supermarkten, waar driekwart van de vis wordt ingeslagen, verkochten ook meer diepvriesvis. Kibbeling was buitenshuis de meest gegeten vis. Nederlanders eten drie keer zo veel vis thuis als in restaurants en op de markt.

Ondanks de voorkeur voor goedkopere vis, namen de visbestedingen door de gestegen prijzen wel met drie procent toe tot 530 miljoen euro. Naast pangasius werden ook zalm en diepvrieskabeljauw populairder.

Gemiddeld zetten de Nederlanders slechts eenmaal per drie weken vis op tafel. Dit is opmerkelijk weinig in vergelijking met andere landen. Zo eten Belgen veel vaker vis, en consumeren ze met twaalf kilo per persoon per jaar ook aanmerkelijk meer.