FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 december 2011

Luchtvaartmaatschappij neemt transseksuelen aan

De nieuwe Thaise luchtvaartmaatschappij PC Air heeft tijdens zijn eerste vlucht vier transseksuele crewleden aan boord gehad. De airline is daarmee het eerste bedrijf dat 'ladyboys' inzet als cabinepersoneel.

Omdat er tijdens de wervingscampagne voor personeel nogal wat sollicitaties van transseksuelen binnenkwamen, besloot het bedrijf terug te komen op de intentie om alleen mannen en vrouwen aan te nemen. Ook het 'derde geslacht' werd een kans gegund.

In totaal nam de luchtvaartmaatschappij 19 vrouwen, 7 mannen en 4 transseksuelen aan. De 'ladyboys' worden overigens geacht zich vrouwelijk te gedragen. Hun stem moet voldoende vrouwelijk klinken.

Transseksuelen hebben in Thailand niet veel last van discriminatie. Desalniettemin worden ze niet als vrouw erkend. Hun paspoorten vermelden het mannelijk geslacht.

PS Vita gespot in het wild

De PlayStation Vita is in het wild gespot. Dit komt waarschijnlijk door een fout in het verzenden van de handheld. De gelukkige eigenaar heeft ook twee foto's gemaakt, zodat jullie een impressie hebben van hoe groot de doos is.

De meeste grote videogame-releases hebben een vastgezette datum. De meeste grote videogame-releases vinden ondanks deze datum alsnog eerder plaats. Neem bijvoorbeeld de Nintendo Wii, die kwwm een paar dagen eerder uit dan geplanned. Dit is dus ook het geval met de PS Vita.

Een gelukkige eigenaar heeft zijn Vita al binnengehad, en heeft voor ons foto's gemaakt. De doos heeft geen verzend-datum, waardoor het bedrijf dat de handheld verzonden heeft er geen probleem in zag om hem wat eerder te verschepen. Zo ver als dat nu bekend is zijn er verder nog geen exemplaren in het wild.

De PlayStation Vita zal vanaf  22 februari 2012 in de Nederlandse schappen liggen.

 

Lening van 17 miljard voor IMF

Nederland leent het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maximaal zeventien miljard euro, als onderdeel van de afspraken over de bestrijding van de Europese schuldencrisis. Dat schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer.

Tijdens de eurotop in Brussel vorige week kwamen de 17 eurozonelanden en ten minste 6 EU-lidstaten buiten de eurozone overeen om tweehonderd miljard euro te lenen aan het IMF. Deze lening ter bestrijding van de schuldencrisis wordt verstrekt via de eigen centrale banken van de landen.

Nederland draagt daarvan dus maximaal zeventien miljard bij, al is het exacte bedrag nog niet bekend. Daarover wordt nog over gesproken in Brussel. De lening wordt verstrekt door De Nederlandsche Bank (DNB). De staat geeft DNB een garantie die net zo groot is als de lening.

De Tweede Kamer debatteerde donderdagavond over de resultaten van de eurotop en de schuldencrisis. Tijdens het debat bleek dat een meerderheid kan instemmen met de lening, al valt het officiële besluit daarover volgende week. "Ik kan een lichtgroen signaal afgeven aan Europa", concludeerde De Jager. De SP en ChristenUnie toonden zich geïrriteerd dat de Kamer pas vlak voor het debat het verzoek kreeg in te stemmen met de lening.

De Jager zei verder dat de Nederlandse garantie voor het Europese noodfonds in 2014 omlaag gaat van ongeveer honderd miljard euro naar zo'n 35 miljard euro. Reden is dat het huidige noodfonds EFSF volgend jaar wordt vervangen door het permanente noodfonds ESM.

Witte dolfijnen vast in Beringzee

Rusland probeert zo'n honderd witte dolfijnen te redden die vastzitten tussen grote brokken poolijs die in de Beringzee drijven.

Volgens de Russische natuurbescherming kunnen de dolfijnen door de tien tot vijftien centimeter dikke ijsbrokken de open zee niet bereiken en zijn hun levens daardoor in gevaar.

De witte dolfijn staat sinds 2008 op de lijst bedreigde diersoorten.


Witte dolfijnen vast in Beringzee (Foto: Novum)

Kim Kardashian koopt armbanden Taylor

Kim Kardashian heeft 65.000 dollar neergeteld voor drie armbanden die aan Elizabeth Taylor toebehoorden. De realityster was een groot fan van de in maart overleden actrice, vertellen bronnen aan entertainmentwebsite TMZ.

De 31-jarige Kardashian had vlak voor Taylors dood nog een interview met de actrice. Toen ze zag dat Taylors sieraden werden geveild, zou ze dan ook geen moment hebben geaarzeld. Volgens de ingewijden voelt Kim door de aankoop een 'diepere band' met Taylor.

De gehele collectie van zeldzame en dure juwelen van Taylor ging deze week in New York onder de hamer bij Christie's. In totaal werd 116 miljoen dollar neergeteld voor de sieraden. Een parel die Taylor van Richard Burton kreeg, ging voor 11,8 miljoen dollar van de hand.

Trailer: The Expendables 2

Er is een trailer online gezet voor de actiefilm The Expendables 2. De vervolgfilm van regisseur Simon West (Lara Croft: Tomb Raider, The Mechanic) kent een zo mogelijk nog sterkere cast dan het eerste deel van de reeks.

In The Expendables 2 krijgen Barney Ross (Sylvester Stallone) en zijn mannen een, op het eerste oog, gemakkelijke opdracht van Mr. Church (Bruce Willis). Als één van de mannen echter om het leven komt zweert het team wraak. En als de 'Expendables' wraak nemen dan doen ze dat goed.

Voor het tweede deel werd de cast uitgebreid met Jean-Claude Van Damme, Chuck Norris, Liam Hemsworth, Scott Adkins en de Chinese actrice Yu Nan. The Expendables 2 draait vanaf 16 augustus 2012 in de Nederlandse bioscopen.

   
Eerste trailer voor The Expendables 2.

Bertens eenvoudig naar laatste vier Tennis Masters

Kiki Bertens heeft eenvoudig de halve finale van de Tennis Masters bereikt. De 20-jarige Wateringse was donderdag met 6-3, 6-2 te sterk voor Karen Nijssen. Bertens, die als tweede is geplaatst, neemt het in de volgende ronde op tegen Quirine Lemoine, die met 7-5, 6-3 Olga Kalyuzhnaya (3) versloeg.

Lesley Kerkhove stuurde de nummer vier van de plaatsingslijst Nicole Thyssen naar huis met 6-0, 6-1. Bij de laatste vier neemt Kerkhove het op tegen favoriete Arantxa Rus.

Arrestaties om geplande verkoop radioactieve stof

In Slowakije zijn zeven mannen gearresteerd die radioactief materiaal zouden hebben willen verkopen. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. Om welke stof het precies gaat werd niet gezegd.

Het materiaal is naar schatting vijfhonderdduizend euro waard en is afkomstig uit een voormalige Sovjetrepubliek, waar het zich nog bevindt, aldus de Slowaakse politie. De verdachten, zes Slowaken en een Tsjech, werden sinds 2009 in de gaten gehouden. Ze kunnen tien jaar gevangenisstraf krijgen.

In 2007 werden in Slowakije drie personen aangehouden die hadden geprobeerd voor ruim 750 duizend euro aan uranium te verkopen.

Jonge PSV'ers tevreden over debuut

De jonge PSV'ers Stefano Marzo en Marcel Ritzmaier waren tevreden over hun Europese debuut.

"Het was schitterend om voor zoveel toeschouwers te mogen spelen", zegt 20-jarige Marzo in gesprek met de Telegraaf. Hij moest bekennen dat hij ietwat nerveus aan de wedstrijd begon. "Mijn eerste balcontact was slecht, maar daarna ging het redelijk."

Ook de 18-jarige Oostenrijkse middenvelder Ritzmaier vond het mooi om in het Philips-stadion te mogen aantreden. "Dit wil ik elke week wel", zei de jonge speler na afloop van het gewonnen duel.

Mede door het spelen van Marzo en Ritzmaier had PSV donderdagavond een primeur. Met gemiddelde leeftijd van 22 jaar en 276 dagen stond het jongste PSV-elftal ooit aan de aftrap van een Europees duel. Toen Orlando Engelaar gewisseld werd, daalde de gemiddelde leeftijd nog verder.

Zweden sluit zich aan bij verbod clustermunitie

Zweden sluit zich aan bij het internationale verbod op clustermunitie. De regering heeft donderdag een wetsvoorstel daartoe ingediend, dat naar verwachting door de meerderheid zal worden aanvaard.

Aansluiting bij het verbod betekent dat Zweden zijn eigen voorraden clustermunitie moet vernietigen.

Tot nog toe hebben meer dan zestig landen zich aangesloten bij het in augustus 2010 in werking getreden verdrag dat het gebruiken, ontwikkelen, opslaan of verhandelen van clustermunities verbiedt. Het overgrote deel van zulke munitie is in bezit van landen die zich niet bij het verbod hebben aangesloten, waaronder de Verenigde Staten, China, Rusland, India en Pakistan.

[EL] Zware loting dreigt voor Ajax en AZ

Alle ploegen die morgen voor de loting van de zestiende finales in de balletjes gaan, zijn bekend. Ajax heeft, net als AZ, een ongeplaatste status tijdens de loting en treft daardoor een geplaatste ploeg. PSV en FC Twente zijn wel geplaatst. De Nederlandse ploegen kunnen elkaar in deze fase van het toernooi nog niet loten.

Ajax heeft de ongeplaatste status te danken aan hun prestaties in de Champions League. De Amsterdammers waren één van de slechtste nummers drie. AZ ging als tweede in de groep door en komt daardoor ook in het rijtje van ongeplaatste clubs. PSV en FC Twente wisten beiden groepswinnaar te worden.

De loting vindt morgen vanaf 13.00 uur plaats in het Zwitserse Nyon. Hieronder een overzicht van de geplaatste en ongeplaatste ploegen tijdens de loting voor de zestiende finales van de Europa League.

Geplaatst Ongeplaatst
PAOK Saloniki (Gri)
Rubin Kazan (Rus)
Standard Luik (Bel)
Hannover 96 (Dui)
PSV Eindhoven (Ned)
Legia Warschau (Pol)
Sporting Lissabon (Por)
Lazio Roma (Ita)
Besiktas (Tur)
Stoke City (Eng)
Athletic Bilbao (Spa)
Red Bull Salzburg (Oos)
Metalist Charkiv (Oek)
Sporting Braga (Por)
Atlético Madrid (Spa)
Udinese (Ita)
Club Brugge (Bel)
Steaua Boekareset (Roe)
Schalke 04 (Dui)
AZ Alkmaar (Ned)
FC Twente (Ned)
Wisla Kraków (Pol)
RSC Anderlecht (Bel)
Lokomotiv Moskou (Rus)
Manchester United (Eng)
FC Porto (Por)
Manchester City (Eng)
Ajax Amsterdam (Ned)
Olympiakos Piraeus (Gri)
Trabzonspor (Tur)
Valencia (Spa)
Viktoria Plzen (Tsj)

Uitslagen Europa League (15/12/11)

Vanavond werden in de groepen A, B, C, G, H en I de laatste groepswedstrijden afgewerkt. AZ wist zich dankzij een 1-1 gelijkspel tegen Metalist Charkiv te plaatsen voor de volgende ronde. PSV, dat al geplaatst was, won met 2-1 van Rapid Boekarest. Hieronder de uitslagen en eindstanden.


Groep A

PAOK Saloniki (Gri) - Rubin Kazan (Rus) 1-1
13' Ryzhikov (Rubin Kazan)
16' Vieirinha (pen.) 1-0
48' Valdez 1-1

Shamrock Rovers (Ier) - Tottenham Hotspur (Eng) 0-4
29' Pienaar 0-1
38' Townsend 0-2
45' Defoe 0-3
90' Kane 0-4

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PAOK Saloniki (Gri) ** 6 3 3 0 12 10-6
2 Rubin Kazan (Rus)** 6 3 2 1 11 11-5
3 Tottenham Hotspur (Eng) 6 3 1 2 10 9-4
4 Shamrock Rovers (Ier) 6 0 0 6 0 4-19


Groep B

Hannover 96 (Dui) - Vorskla Poltava (Oek) 3-1
25' Rausch 1-0
33' Ya 2-0
45' Bezus (pen.) 2-1
78' Sobiech 3-1

FC Kopenhagen (Den) - Standard Luik (Bel) 0-1
31' Batshuayi 0-1

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Standard Luik (Bel) ** 6 4 2 0 14 9-1
2 Hannover 96 (Dui) ** 6 3 2 1 11 9-7
3 FC Kopenhagen (Den) 6 1 2 3 5 5-9
4 Vorskla Poltava (Oek) 6 0 2 4 2 4-10


Groep C

PSV (NED) - Rapid Boekarest (Roe) 2-1
75' Manolev 1-0
79' Matavz 2-0
90' Pancu 2-1

Hapoel Tel Aviv (Isr) - Legia Warschau (Pol) 2-0
33' Tuama 1-0
63' Shish (2xg/Hapoel Tel Aviv)
76' Yadin 2-0

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PSV (NED) ** 6 5 1 0 16 13-5
2 Legia Warschau (Pol) ** 6 3 0 3 9 7-9
3 Hapoel Tel Aviv (Isr) 6 2 1 3 7 10-9
4 Rapid Boekarest (Roe) 6 1 0 5 3 7-10


Groep G

AZ Alkmaar (NED) - Metalist Charkiv (Oek) 1-1
37' Devic 0-1
37' Maher 1-1

Austria Wien (Oos) - Malmö FF (Zwe) 2-0
62' Liendl 1-0
80' Barazite 2-0

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Metalist Charkiv (Oek) ** 6 4 2 0 13 15-6
2 AZ Alkmaar (Ned)** 6 1 5 0 8 10-7
3 Austria Wien (Oos) 6 2 2 2 8 10-11
4 Malmö FF (Zwe) 6 0 1 5 1 4-15


Groep H

Club Brugge (Bel) - Sporting Braga (Por) 1-1
16' Elderson (Sporting Braga)
50' Vleminckx 1-0
65' Ewerton 1-1

Birmingham City (Eng) - NK Maribor (Slv) 1-0
24' A. Rooney 1-0

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Club Brugge (Bel)** 6 3 2 1 11 12-9
2 Sporting Braga (Por) ** 6 3 2 1 11 12-6
3 Birmingham City (Eng) 6 3 1 2 10 8-8
4 NK Maribor (Slv) 6 0 1 5 1 6-15



Groep I

Udinese (Ita) - Celtic (Sco) 1-1
29' Hooper 0-1
45' Di Natale 1-1

Atlético Madrid (Spa) - Stade Rennes (Fra) 3-1
39' Falcao (pen.) 1-0
43' Dominguez 2-0
79' Turan 3-0
86' Mandjeck 3-1

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Atlético Madrid (Spa) ** 6 4 1 1 13 11-4
2 Udinese (Ita)** 6 2 3 1 9 6-7
3 Celtic (Sco) 6 1 3 2 6 6-7
4 Stade Rennes (Fra) 6 0 3 3 3 5-10

[EL] Uitslag AZ - Metalist Kharkiv

AZ heeft de volgende ronde in de Europa League vanavond veilig gesteld. Een gelijkspel tegen groepswinnaar Metalist Kharkiv was genoeg voor de club uit Alkmaar. Maher scoorde het enige doelpunt voor AZ.

De thuisclub begon prima aan deze belangrijke wedstrijd. Het was lange tijd de betere ploeg, maar het kwam niet tot scoren. Dat lukte de tegenstander wel. Marko Devic wist namens de Oekraïners de openingstreffer te maken. De achterstand stond echter niet lang op het scorebord. Eén minuut later maakte Adam Maher, die goed voor zijn man kwam, de gelijkmaker. Daarmee kwam de eindstand op het scorebord.

Austria Wien won met 2-0 van Malmö FF, het was echter niet genoeg en dat betekent dat AZ doorgaat in het Europa League toernooi. Eerste in de groep is Metalist Kharkiv geworden. Morgen wordt er geloot voor de volgende ronde.


Adam Maher wordt onderuit gehaald in het strafschopgebied van Metalist Kharkiv (Foto: Pro Shots)


AZ

1 - 1

Metalist Kharkiv

 37' Maher
   36' Devic
 
 Gele kaart: Gudmundsson, (AZ), Torsiglier, Sjelalev, Blanco (Omonia Nicosia)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Clos Goméz
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Reijnen
Moisander
Viergever
Poulsen
Wernbloom
Maher
Elm
Beerens
Altidore
Gudmundsson (Holman/59)
 

Gorjainov
Villagra
Torsiglierie
Gueye
Pshenychnyck
Blanco(Berezovchuk/89)
Sjelalev (Obradovic/61)
Edmar
Valjajef
Romanchuk (Boednik/74)
Devic

'Spies vrijdag benoemd tot minister'

Liesbeth Spies wordt vermoedelijk vrijdag benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken. Zij volgt Piet Hein Donner op, die zo goed als zeker vrijdag wordt benoemd tot vicevoorzitter van de Raad van State, meldt de NOS donderdagavond op basis van ingewijden.

Eerder deze maand meldde NRC Handelsblad al op basis van ingewijden dat CDA'er Spies, die nu gedeputeerde in Zuid-Holland is, de belangrijkste kandidaat is voor de positie van minister van Binnenlandse Zaken. Volgens de NOS gaat Spies waarschijnlijk niet het integratiebeleid overnemen van Donner. Dat deel van de portefeuille gaat vermoedelijk naar minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA).

Spies was eerder interim-voorzitter van het CDA en vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer. Sinds vorig jaar is Spies gedeputeerde in Zuid Holland.

De partijtop besloot eerder al dat als Donner vertrekt, zijn opvolger van buiten politiek Den Haag moet komen. Dat Donner wordt benoemd tot vicevoorzitter van de Raad van State, zingt al langer rond.

Roemenië stemt in met raketschild

Roemenië heeft definitief toestemming verleend voor de bouw van een raketonderscheppingsinstallatie op Roemeense bodem. De installatie is onderdeel van het Amerikaanse raketschild in Europa.

In september sloot Roemenië een overeenkomst met de Verenigde Staten om de installatie op te richten op een luchtmachtbasis nabij de grens met Bulgarije. Het Roemeense parlement stemde eerder deze maand in met een wet die dit mogelijk moet maken. President Traian Basescu ondertekende de wet donderdag.

Het Amerikaanse raketschild is bedoeld om de dreiging van korte- en middellangeafstandsraketten te keren. Volgens Washington is het schild gericht tegen aanvallen door Iran, maar dat gaat er bij Rusland niet in. Moskou beschouwt een schild zo dichtbij de Russische landsgrenzen als een bedreiging aan zijn adres.

Trailer voor Sprookjesboom de Film

Nog maar heel zelden wordt er in Nederland een avondvullende animatiefilm afgeleverd. In 1991 was er nog een Nederlandse co-productie Beertje Sebastiaan, maar de meeste recente volledige animatiefilm van eigen bodem stamt maar liefst uit 1983. Maar Als je begrijpt wat ik bedoel was dan wel een goede productie. Hans Walther brengt hier gelukkig verandering in met een animatiefilm gebaseerd op de bekende Sprookjesboom serie. 

Deze nieuwe productie, Sprookjesboom de Film, is een co-productie van de Efteling met Motek Entertainment. Hieronder zie je de eerste trailer. Sprookjesboom de Film wordt op 22 februari 2012 in de Nederlandse bioscopen verwacht.

OM dient verzoek tot ontbinding Martijn in

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Assen een verzoek ingediend om de pedofielenvereniging Martijn verboden te verklaren en te ontbinden. Dat heeft het OM bekendgemaakt.

Het verzoek is gericht aan de civiele afdeling van de rechtbank. Eerder werd al bekend dat het OM van plan was een burgerlijke rechter te vragen Martijn te verbieden.

De vereniging vergoelijkt en verheerlijkt volgens het OM pedofilie en pedoseksualiteit. Daarom zou er een 'zwaarwichtig publiek belang' zijn om jongeren en hun ouders tegen de activiteiten van Martijn te beschermen.

De vrijheid van vereniging weegt in dit geval minder zwaar dan de bescherming van mogelijke slachtoffers, aldus het OM. Als sprake is van activiteiten die in strijd met de openbare orde en de goede zeden zijn, valt het onder de taken van het OM een verzoek voor een verbod in te dienen.

De zaak heeft behoorlijk wat voeten in aarde gehad. Het OM besloot eerder Martijn niet strafrechtelijk te vervolgen. De ouders van een misbruikslachtoffer waren het niet eens met deze beslissing en vochten die aan. Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde vorige maand echter dat het OM Martijn niet strafrechtelijk hoeft te vervolgen.

Kort na het vonnis gaf minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan niet van plan te zijn het OM alsnog op te dragen pedofielenvereniging Martijn via het strafrecht te laten verbieden, omdat er langs die weg geen zaak tegen Martijn zou zijn. Op dat moment was overigens al duidelijk dat het OM het verbod zou gaan proberen af te dwingen via de civiele rechter.

Volgens Opstelten was de veroordeling van voorzitter Ad van den Berg tot tweeënhalf jaar cel voor het bezit van kinderporno 'baanbrekend' in deze beslissing van het OM. Als een leidinggevende van een vereniging wordt veroordeeld, kan de vereniging worden verboden.

Atsma wil Europese aanpak illegaal vuurwerk

Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) wil dat de handel in illegaal vuurwerk Europees wordt aangepakt. Atsma gaat maandag zijn ambtgenoten in de EU in Brussel vragen scherper hierop te gaan controleren en duidelijker te gaan handhaven, zei hij donderdagavond in het televisieprogramma Eenvandaag.

De staatssecretaris maakt zich zorgen over de grote hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk die steeds vaker uit Oost-Europa Nederland binnenkomt. Waardoor dat precies komt, weet Atsma niet. " Het zou kunnen zijn omdat wij meer en meer afspraken maken met China over het aanpakken van illegaal vuurwerk", denkt hij.

Volgens de staatssecretaris zit er echter maar één ding op: met andere Europese landen afspreken dat ook zij strenger worden op dit gebied. "Ik zal mijn collega's maandag in Brussel vragen om hun eigen inspecties meer aan te sturen op het controleren van vracht en vuurwerk op illegaliteit."

Hoewel het Atsma in eerste instantie gaat om meer en betere controles, zou één standaardnorm ideaal zijn, zegt de staatssecretaris. "Onveilig vuurwerk mag niet bestaan, illegaal vuurwerk willen we niet, en daar moet je samen afspraken over maken. Als dit uiteindelijk leidt tot een duidelijke norm, daar kan niemand op tegen zijn."

Het opstellen van een standaardnorm vergt volgens de staatssecretaris echter veel tijd. Voor de korte termijn denkt hij daarom dat alle Europese landen het meest gebaat zijn bij een duidelijke handhaving en veel inspecties.


Atsma wil Europese aanpak illegaal vuurwerk (Foto: Novum)

Hongarije wil productie kerncentrale opvoeren

In tegenstelling tot veel andere Europese landen, die hun afhankelijkheid van kernenergie willen terugschroeven, is Hongarije van plan de productiviteit van zijn kerncentrale juist te verhogen. Dat zei premier Viktor Orban donderdag.

Hongarije heeft zich tot doel gesteld door middel van kernenergie voor zestig procent in de elektriciteitsbehoefte van het land te voorzien. Momenteel is dat nog veertig procent. Het land volgt daarmee dezelfde lijn als Tsjechië, dat de productie van kernenergie de komende vijftig jaar wil verdubbelen.

Hongarije bezit één kerncentrale, in de buurt van de zuidelijke stad Paks, die vier kernreactoren bevat.

Waar de behoefte aan kernenergie in Oost-Europa groeit, is er in het westen sprake van een tegenbeweging. Duitsland en Zwitserland willen hun behoefte aan kernenergie afbouwen.

School ontruimd om brand tijdens ouderavond

Een gebouw van de Interconfessionele Scholengroep Westland in 's-Gravenzande is donderdagavond tijdens een ouderavond ontruimd wegens een brand. Het vuur brak door nog onbekende oorzaak uit in het scheikundelokaal, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand brak omstreeks 21.15 uur uit in het pand aan de Sweelincklaan. De bedrijfshulpverleners besloten het gebouw vervolgens te ontruimen. Het vuur breidde nog wel wat uit, maar omstreeks 22.00 uur meldde de zegsman dat de brandweer het sein brand meester had gegeven. Over de schade is nog niets bekend.

Amoah uit selectie gezet van Mersin

Matthew Amoah is uit de selectie van Mersin Idmanyurdu gezet. De Ghanese spits zou rond het duel met Istanbulspor flinke ruzie hebben gekregen met trainer Nurullah Saglam. Tevens moet Amoah een boete van ongeveer 20.000 euro betalen.

In Nederland was er nooit iets aan te merken op de discipline van Amoah, maar bij de Turkse ploeg heeft de aanvaller zich binnen drie maanden al onmogelijk gemaakt. Amoah speelde voor Mersin tot nu toe slechts vijf wedstrijden, waarin hij geen treffers wist te maken.

Begin september maakte hij voor een bedrag van 450.000 euro de overstap van NAC Breda naar Mersin. Vooralsnog heeft de Brabantse ploeg nog geen cent ontvangen van dit transferbedrag. NAC heeft de zaak inmiddels gemeld bij de FIFA.

Ajax terug in 'veilige' categorie III

Ajax is teruggekeerd in de 'veilige' categorie III. Dat heeft de licentiecommissie van voetbalbond KNVB donderdag aan de Amsterdamse club bevestigd. In die categorie zitten clubs die volledig financieel gezond zijn.

De landskampioen promoveerde vanuit categorie II, waar clubs zitten die op financieel gebied een 'voldoende' scoren. In categorie I worden clubs met financiële problemen ingedeeld, die daardoor door de KNVB onder curatele worden gesteld.

Door staking sleutelde Craig zelf maar aan Bondfilm

Daniel Craig heeft met regisseur Marc Forster scènes uit de Bondfilm Quantum of Solace herschreven. Scenaristen in Hollywood waren massaal aan het staken en daarom namen Craig en Forster zelf maar de pen ter hand. "We waren de enigen die het mochten doen", vertelt de Bondacteur aan het uitgaanstijdschrift Time Out London.

De productie van de Bondfilm zat in de penarie door de scenaristenstaking in 2007 en 2008. "Volgens de regels konden we niemand aannemen als schrijver, maar een acteur en regisseur konden wel samen aan scènes werken", vertelt de acteur.

Hoewel Craig en Forster hard aan het scenario werkten, is de Britse acteur niet tevreden met het eindresultaat. "We zijn ermee weggekomen, maar dan ook maar net." Craig is blij dat de film een succes was.

"Voor mij persoonlijk zou ik het een volgende keer beter willen doen om meer voldoening eruit te halen", aldus de acteur. Het avontuur heeft niet het literaire genie in de 43-jarige Craig ontwaakt. "Ik ben geen schrijver."

De acteur werkt momenteel aan Skyfall. Het wordt de derde keer dat hij in de huid kruipt van de Britse geheim agent. De Bondfilm wordt geregisseerd door Sam Mendes en moet volgend jaar in de bioscopen draaien. Over het verhaal van Skyfall is nog niets bekend.


Door staking sleutelde Craig zelf maar aan Bondfilm (Foto: Novum)

Totti: "Ik blijf bij Roma"

Totti kondigde woensdag aan na te denken over een vertrek bij Roma maar komt daar vandaag op terug. De speler blijft gewoon.

Totti werd onlangs door zijn eigen fans bekritiseerd en vertelde toen na te denken over een eventueel vertrek. Tegen Sky Sport Italia liet Totti donderdag weten dat hij nergens naartoe gaat.

"Ik ben beledigd op straat, maar ik kan nu rustig naar de situatie kijken: ik blijf bij Roma", zegt de aanvoerder. Ook Roma-directeur Walter Sabatini acht de kans klein dat Totti ooit zal vertrekken bij zijn club.

Sabatini neemt Totti de uitspraken absoluut niet kwalijk. "Ik houd ervan als een speler zegt hoe hij zich voelt. Hij is een spontane jongen en hij de kritiek van de fans deed hem oprecht pijn. Zijn reactie maakte me bijna blij."

Veronica boos op Jeroen van Inkel

Radio Veronica overweegt juridische stappen te ondernemen tegen Jeroen van Inkel. Veronica beweert dat Van Inkel de radiorubriek De Plaat en zijn Verhaal heeft gejat, meldt RTL Boulevard.

Jeroen van Inkel bedacht voor zijn radioprogramma op Q-Music het onderdeel Kerstplaat en zijn Verhaal. Veronica-dj Bart van Leeuwen is boos,omdat het erg veel op zijn rubriek lijkt. De Plaat en zijn Verhaal werd oorspronkelijk bedacht door Erik de Zwart.

Van Inkel snapt de ophef niet. "Ik maak me niet zo druk over eventueel juridische stappen, bring it on!", laat de dj weten. Radio Veronica onderzoekt of een gang naar de rechter zinvol is.

Verwachte namen in halve finales Tennis Masters

Vandaag werden de kwartfinales afgewerkt van de Tennis Masters in Rotterdam. De top-vier van de plaatsingslijst wist zich te plaatsen voor de halve finales.

Thiemo de Bakker wist in slechts 47 minuten tijd zijn partij in de kwartfinales te winnen. Mark de Jong werd met 6-2 en 6-2 simpel aan de kant gezet. De Bakker, als vierde geplaatst, treft daardoor in de halve eindstrijd de als tweede geplaatste Igor Sijsling.

De andere halve finale gaat tussen Jesse Huta Galung, als derde geplaatst in Rotterdam, en de als eerste geplaatste Robin Haase. Huta Galung won na een lange driesetter van Matwé Middelkoop (7-6, 2-6 en 7-6), terwijl Haase in twee sets van Boy Westerhof wist te winnen; 7-6 en 6-4.

"iPhone-verkoop lijkt record te gaan vestigen"

Veel analisten hadden verwacht dat Apple inmiddels gepiekt heeft wat betreft de verkopen van iPhones. Een nieuwe schatting gaat er echter vanuit dat de verkopen nu hoger liggen dan ooit en records verbroken gaan worden.

Een analist van Morgan Stanley verwacht dat Apple dit jaar zo'n 31 tot 36 miljoen iPhones verkoopt dit kwartaal. Dit is acht miljoen meer dan oorspronkelijk geschat werd. Deze hoge verkopen zijn niet alleen te verklaren door de feestdagen, maar lopen het volgende kwartaal waarschijnlijk gewoon door.

Naast de iPhone verwacht men dat de iPad het ook erg goed doet en mensen steeds meer gewend raken aan het idee van een tablet. Statistieken rondom de verkopen van iPads zijn er echter niet op dit moment.

Hogenkamp uitgeschakeld in ITF Santiago

Richel Hogenkamp heeft de kwartfinales van het ITF-toernooi in Santiago niet overleefd. De als achtste geplaatste Slowaakse Mariana Caroline Tabak won in twee sets van onze landgenote; 6-2 en 6-3.

Met het bereiken van de laatste acht in de Chileense hoofdstad veroverde Hogenkamp veertien WTA-punten voor de wereldranglijst. Hierdoor stroomt ze als vijfde Nederlandse tennister de top-300 binnen.

'Canadese PS Vita 3G uitgesteld'

Het lijkt erop dat het Canadese PS Vita 3G-model in Canada is uitgesteld tot april. Meerdere gamers krijgen een mail dat hun handheld later zal komen en de retailers krijgen te horen dat april de nieuwe datum zal gaan worden.

Volgens berichtgeving lijkt het uitstel te komen doordat er nog uitgebreid getest en gepland moet worden voor de handheld. Volgens andere bronnen zou het uitstel eerder komen doordat er nog geen prijsafspraken tussen Sony en de 3G-leverancier zijn. De Europese lancering ligt nog steeds op schema zover bekend is.

Baby valt tijdens bevalling

Het University of Colorado Hospital in de Amerikaanse stad Aurora onderzoekt de schokkende dood van een pasgeboren jongetje. Het ventje was tijdens de bevalling op de grond gevallen.

Vooraf was Jennifer Hernandez al meegedeeld dat haar zoon een genetisch defect zou hebben en mogelijk niet levend ter wereld zou komen. "Mij maakte het niets uit hoe hij zou worden geboren", laat vader Martin Aguirre weten. "Als hij maar zou worden geboren."

Het liep helaas allemaal anders. De baby glibberde weg. "Hij raakte de grond en schoof onder het bed." Ook voor Georgia Medina, Aguirres moeder, was het een schokkende ervaring. "Ik denk niet dat ik ooit zal vergeten hoe de baby gleed", zo verklaart ze.

De nabestaanden vermoeden dat het jongetje nog levend was. Toen de artsen en verpleegkundigen hem meenamen voor onderzoek, bleek hij te zijn overleden. Het ziekenhuis zegt binnen enkele dagen uitsluitsel te kunnen geven over de doodsoorzaak.

Hekman wint eerste Super Prestige-marathon

Schaatser Gary Hekman heeft de eerste marathon in de Super Prestige gewonnen. In Biddinghuizen was de Gramsberger in de eindsprint te sterk voor Jochem Uithoven en Sjoerd Huisman.

De marathonrijders kwamen op de vijf kilometer lange baan in Flevoland zware omstandigheden tegen zoals wind en regen. "Het was voor mij duidelijk dat er een kopgroep zou komen. Daarom wilde ik geen slag missen, zat overal bij. Toen ik een groepje zag gaan met Ingmar Berga daarin, had ik ook meteen iets van 'alleen Ingmar is niet genoeg' en ben ik er naartoe gereden. Die kopgroep is uiteindelijk in stand gebleven," zei Hekman.

De uiteindelijke winnaar vreesde de snelle Huisman in de sprint. "Hij herstelt van ziekte, niemand weet precies wat hij nu kan. Dat was misschien het lastigste, Sjoerd is op dit moment niet in te schatten, maar je weet dat hij altijd hard aankomt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Jochem Uithoven, die heeft ook al eens gewonnen."

Bij de vrouwen boekte Erna Last-Kijk in de Vegte voor het eerst in drie jaar tijd weer een zege. Ze reed in de laatste kilometer weg, voor Foske Tamar van der Wal en Anniek ter Haar.

Rechtbank: negentien Somaliërs direct vrij

Negentien Somaliërs die in vreemdelingenbewaring zitten moeten per direct vrij worden gelaten. De negentien krijgen een schadevergoeding, heeft de Haagse rechtbank donderdag bepaald.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) oordeelde eind november dat de negentien in vreemdelingenbewaring moesten. De minister kan een dergelijke maatregel opleggen als er op afzienbare termijn voldoende concreet uitzicht is op uitzetting uit Nederland, maar dat hier sprake van is, heeft Leers volgens de rechter onvoldoende duidelijk gemaakt.

[PDC] Scholten gooit zichzelf naar tweede ronde

Eindelijk is het weer zo ver! In het Londense Alexandra Palace is het WK Darts van start gegaan. In 'Ally Pally' stond Roland Scholten als eerste Nederlander aan de ockey. Scholten moest het opnemen tegen de Brit Jamie Caven. 

In de eerste leg raakte Scholten even de controle kwijt maar met de eerste 180-score van het toernooi wist de Nederlander terug te komen. Met zijn derde pijl in de volgende werpbeurt wist de Nederlander dubbel 14 te gooien en daarmee de eerste leg naar zich toe te trekken. De daaropvolgende leg wist Caven gemakkelijk naar zich toe te trekken. Beide kregen in de derde leg pijlen voor de legwinst maar na zes pijlen was het de Nederlander die 'Jabba' kon laten zwijgen. Ook de derde leg ging naar de 'Tripod' en daarmee wist Scholten de eerste set binnen te halen. 

In de tweede set begon Caven goed en wist zijn eigen leg en die van de Nederlander te pakken. Toen de Brit ook de derde leg naar zich toe wist te trekken was de setstand weer gelijk (1-1). Gelukkig was de voorsprong van Caven van korte duur. De Nederlander pakte de derde set en wist daarna ook de vierde set naar zich toe te trekken met een 138-finish. Scholten plaatste zich hierdoor als eerste voor de tweede ronde. 

Eerste details Alan Wake: American Nightmare

Xbox World Magazine heeft acht pagina's met informatie over Alan Wake: American Nightmare in hun magazine staan. De game schijnt veel inspiratie te halen uit Quentin Tarantino/Robert Rodriguez-films zoals From Dusk 'Til Dawn.

De game zal groter zijn dan enige 'episodes' uit het origineel en spelers zullen meerdere locaties aandoen in het spel. Spelers zullen daarnaast ook regelmatig terugkomen op enkele loacties uit het spel. Het verhaal speelt zich twee jaar na het origineel af en fans van de schrijver schrijven zijn avonturen af als 'Urban Legend'.

Mr. Scratch, de vijand, zal het gemunt hebben op verschillende personages en net als in het eerste deel zal je door manuscripten en andere boodschappen achterhalen wat er allemaal gebeurt met die personages. Het vechten zal hetzelfde blijven als in het eerste deel, wel zijn er enkele nieuwe wapens zoals een kruisboog toegevoegd. Vijanden kunnen in verschillende situaties wel anders reageren dan normaal waardoor Alan van tactiek moet veranderen.

Alan Wake: American Nightmare is een downloadbare game geworden en moet in het eerste kwartaal van 2012 uitkomen.

Rooney richt zich op Europa League

De verrassende uitschakeling in de Champions League kwam hard aan bij de spelers van Manchester United. Wayne Rooney wil zich nu echter op de Europa League gaan richten.

Een punt leek haalbaar in Zwitserland, maar United liet zich aftroeven door een fel FC Basel, dat uiteindelijk met 2-1 won. Het werd daardoor een vroege aftocht voor de ploeg van trainer Sir Alex Ferguson. De Engelse recordkampioen is nu veroordeeld tot het spelen van Europa League. Morgen wordt bekend wie in dat toernooi de tegenstander wordt.

"Het is jammer dat we uit de Champions League liggen, want daar wilden we slagen", meent Rooney tegenover diverse Engelse media. "Nu moeten we onze aandacht verleggen naar de Premier League en de Europa League. We moeten erin geloven, hard werken en dan kunnen we winnen."

Ferguson zat in eerste instantie niet bepaald te wachten op deelname aan de Europa League, maar Rooney beweert dat zijn trainer inmiddels van gedachten is veranderd. "Ik geloof niet dat de manager het toernooi al een keer heeft gewonnen, dus ik ben er zeker van dat hij voor de eindzege zal gaan."

Vorm moest wennen aan Engels voetbal

Hoewel doelman Michel Vorm bij Swansea City een goede indruk heeft achtergelaten, moest doelman erg wennen aan het spel in de Engelse competitie.

"Het spel is heel anders dan in Nederland. Niet alleen fysiek maar ook mentaal", zegt de keeper in gesprek met The Guardian. "Na een wedstrijd ben ik echt gebroken." Volgens Vorm krijgt hij regelmatig klappen te verwerken en moet hij daarom slim zijn, omdat hij niet de grootste is.

Hoewel de goalie zelf zegt dat hij moest wennen aan het voetbal in de Premiere League is dat aan zijn optredens voor Swansea City niet te zien. Er wordt vooral lovend over hem gesproken en afgelopen speelronde stopt hij nog een strafschop van Clint Dempsey.

Over het stoppen van de penalty zegt Vorm. "Ik kijk de speler die de penalty neemt altijd in de ogen en probeer zo af te leiden wat hij denkt."

Nintendo maakt verjaardagsboek voor Zelda

Het zal niemand ontgaan zijn, The Legend of Zelda bestaat dit jaar 25 jaar. Nintendo pakt enorm groots uit met (gratis) games, concerten, speciale edities en zelfs een enorm artbook.

Dit artbook omvat nagenoeg alles wat je wil weten van de serie en richt zich op de ontwerpen van alles wat met Zelda te maken heeft. Van de games tot de anime. Vooralsnog is het boek enkel voor een Japanse release aangekondigd, maar we kunnen altijd hopen.

z

z

z

[EL] Uitslag PSV - Rapid Boekarest

PSV is er in geslaagd om ook zijn laatste groepswedstrijd in de Europa League te winnen. In Eindhoven was de selectie van de Eindhovenaren, die vooral uit jonge spelers bestond, met 2-1 te sterk voor Rapid Boekarest. De Roemenen bogen pas ver in de tweede helft voor de thuisploeg.

Przemyslaw Tyton maakte in de wedstrijd tegen Rapid Boekarest zijn rentree. De Pool stond drie maanden buitenspel, vanwege een zware hersenschudding. Daarnaast bestond de ploeg vooral uit jonge spelers en kregen een aantal gevestigde namen rust. Marcel Ritzmaier en Stefano Marzo mochten zich vanavond bewijzen en kregen een plekje in de basis.


Jeremain Lens in duel met Ciprian Deac (Foto: Pro Shots)

Toch had PSV in de eerste helft de grootste moeite om het spel te maken. In de eerste 45 minuten vielen er nauwelijks kansen te noteren en leek het uiteindelijk op een doelpuntloos gelijkspel uit te lopen.

In de tweede helft koos Rutten ervoor om Ola Toivonen en Stanislav Manolev in het veld te brengen. De laatstgenoemde speler wist uiteindelijk het verschil te maken. De Bulgaar maakte in de 75e minuut het eerste doelpunt van de wedstrijd, nadat keeper Straton in de fout ging. Vier minuten later bediende hij Tim Matavz, die de score verdubbelde.

In blessuretijd kreeg PSV overigens nog wel een tegentreffer om de oren, maar het mocht niet meer baten voor de Roemenen.


PSV

2 - 1

Rapid Boekarest

 75' Manolev
79' Matavz
  90+2' Pancu
 
 Gele kaart: Marzo, Manolev (PSV), Duarte, Texeira (Rapid Boekarest)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 27.000
Arbiter: Evans (Wal)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Marzo (Manolev/70)
Derijck
Marcelo
Willems
Lens
Ritzmaier
Wijnaldum
Engelaar (Toivonen/46)
Labyad
Matavz
  Coman (Straton/34)
Duarte
Antonio
Oros
V. Bozovic
S. Grigore
Alexa
N. Grigore
Surdu (Teixeira/36)
Cássio (Pancu/72)
Deac

'Schoner beleid levert uiteindelijk geld op'

De Europese Unie kan de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk terugdringen en dat kan uiteindelijk zelfs goedkoper uitvallen dan doorgaan op de bestaande weg. Dat zei Eurocommissaris voor energie Günther Öttinger donderdag.

De EU wil de uitstoot tegen 2050 met meer dan tachtig procent hebben teruggeschroefd. Dat kan waarschijnlijk veel goedkoper dan gedacht. Een nieuwe infrastructuur die gebaseerd is op duurzame energie kost op de termijn veel geld, maar levert op de lange termijn geld op omdat de kosten van energie dalen, aldus Öttinger.

Milieugroepen reageerden enthousiast op de woorden van de Eurocommissaris. De Europese Klimaatstichting sprak van een 'belangrijke stap vooruit'.

'Malicious krijgt Engelse versie'

In Japan is vorig jaar de PSN-game Malicious uitgekomen en die is daar goed ontvangen. Er was nooit bekendgemaakt of er ooit Amerikaanse of Europese plannen waren voor het spel maar nu is er een Engelse versie opgedoken op 'Korea's Game Rating Board'.

Wanneer, hoe en wat is nog niet bekendgemaakt dus dat wachten we even af. Malicious gaat over een meisje met een cape die zich transformeert in verschillende wapens die ze kan gebruiken. Bekijk hieronder een gameplay-filmpje van de Japanse versie.

Tachtigduizend Pukkelpoppers vragen bonnen

Bijna tachtigduizend bezoekers van Pukkelpop hebben gebruikgemaakt van de tegemoetkoming die de organisatie heeft aangeboden. De gedupeerden kregen drank- en eetbonnen vanwege het noodweer dat het Belgische festival deze zomer trof.

In totaal accepteerde 87 procent van de festivalgangers de tegemoetkoming. Ruim tienduizend mensen deden afstand van de bonnen die gedupeerden via een persoonlijke link tot 12 december konden downloaden.

"Wij zijn zeer verheugd met deze reactie", laat Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine weten via de website van het festival. "Ook met het grote aantal festivalgangers dat besloten heeft om hun eet- en drankbonnen slechts gedeeltelijk of helemaal niet op te nemen om het festival te steunen."

Het noodweer op de eerste dag van het festival heeft grote financiële gevolgen voor de organisatie. Doordat het officieel als ramp werd aangemerkt, kan ze geen beroep doen op een aansprakelijkheidsverzekering. In plaats van de tickets terug te betalen, besloot de organisatie eet- en drinkbonnen beschikbaar te stellen. De organisatoren riepen verder iedereen op het festival te helpen.

Ruud de Wild en Beau van Erven Dorens sluiten vrede

Ruud de Wild en Beau van Erven Dorens hebben de strijdbijl begraven. De Wild accepteerde donderdag in zijn radioshow de excuses van de presentator. Van Erven Dorens noemde De Wild woensdag een 'oplichter' en 'matennaaier' en zei dat hij hem een 'tand uit zijn bek' wilde slaan.

In de radioshow van de dj test Van Erven Dorens wekelijks grappen voor zijn oudejaarsconference bij SBS 6. Toen De Wild kritisch reageerde op de grappen, schoot Van Erven Dorens uit zijn slof. "Ik had het gewoon gehad, ik voelde me genaaid", vertelt de presentator in RTL Boulevard.

Van Erven Dorens laat weten dat hij spijt heeft van zijn actie. "Het was too much. Ik had ook met een katapult kunnen schieten maar ik ging met een bazooka tekeer." De Wild vertelt in zijn programma dat hij vooral niet blij was met de beschuldiging dat hij een 'matennaaier' is.

Om te laten zien dat alles weer koek en ei is tussen de twee, heeft de dj beloofd een bezoek te brengen aan de oudejaarsconference van Beau van Erven Dorens.

Opdam na negen maanden weer op het veld

Barry Opdam stond negen maanden aan de kant, maar heeft sinds deze week de training weer hervat. De routinier van FC Volendam speelde in het voorjaar zijn laatste wedstrijd, waarna verschillende blessures hem buiten de lijnen hielden.

"Het wordt weer eens tijd, ik heb negen maanden tegen een witte muur aan zitten staren op een hometrainer", liet Opdam aan RTV Noord-Holland weten. "De wedstrijd tegen FC Oss (aanstaande vrijdag, red.) komt te vroeg, ik hoop er na de winterstop tegen Go Ahead Eagles weer bij te zijn."

Nog meer bundles voor het goede doel

Afgelopen week kwam er wederom een Humble Bundle uit. Het vierde pakket in de reeks. De Humble Bundle-pakketten zijn groepen games die je voor een eigen gekozen prijs kan kopen. Je bepaalt zelf hoeveel je betaalt en hoeveel hiervan naar het goede doel gaat. Er is nu een concurrent verschenen: Little Big Bunch Indie Bundle.

Deze bundle heeft hetzelfde recept als zijn voorganger. Een groep games en jij bepaalt zelf de prijs. Het enige verschil zijn de games. Dit is de volledige lijst:

  • Explodemon
  • Frozen Synapse
  • NS Soccer 5
  • Munch's Odyssey
  • Serious Sam Double D

Xbox Live-activiteiten voor week 49

Er wordt flink wat gespeeld op Xbox Live. In de onderstaande lijstjes kun je zien wat er zoal gespeeld wordt op Xbox 360 en Windows. Per lijstje staat ook vermeld waar de betreffende lijst op gebaseerd is.

Xbox 360 LIVE Top Titles (gebaseerd op unieke spelers)
1. Call of Duty: Modern Warfare 3
2. Call of Duty: Black Ops
3. The Elder Scrolls V: Skyrim
4. Battlefield 3
5. FIFA '12
6. Call of Duty: Modern Warfare 2
7. Halo: Reach
8. Gears of War 3
9. Madden NFL '12
10. Grand Theft Auto IV
11. Saints Row: The Third
12. Forza Motorsport 4
13. Assassin's Creed: Revelations
14. NBA 2K12
15. NHL '12
16. FIFA '11
17. Batman: Arkham City
18. Halo 3
19. NCAA Football '12
20. Call of Duty 4: Modern Warfare

Top Arcade Titles (gebaseerd op aankopen volledige versie)
1. Fruit Ninja Kinect
2. Pinball FX2
3. From Dust
4. Dungeon Defenders
5. Lara Croft and the Guardian of Light
6. Outland
7. Ghostbusters: Sanctum of Slime
8. Castle Crashers
9. Magic: The Gathering -- Duels of the Planeswalkers 2012
10. Beyond Good & Evil HD
11. Scene It? Movie Night
12. Trials HD
13. NBA Jam: On Fire Edition
14. Voltron: Defender of the Universe
15. Peggle
16. Full House Poker
17. Iron Brigade
18. Real Steel
19. Prince of Persia Classic
20. Bloody Good Time

Top Indie Games (gebaseerd op aankopen volledige versie) 
1. CastleMiner Z
2. Total Miner: Forge
3. CastleMiner
4. FortressCraft Episode 1
5. The Impossible Game
6. Firing Range
7. Avatar Paintball
8. DLC Quest
9. Avatar Legends
10. The $1 Zombie Game
11. Avatar Rumble
12. Toy Stunt Bike
13. Temple of Dolgorak
14. Flight Adventure 2
15. I MAED A GAM3 W1TH Z0MB1ES!!!1
16. Avatar Laser Wars
17. Trailer Park King
18. 21 Ball Snooker Champion
19. Angry Fish
20. Miner Dig Deep

Games for Windows LIVE Top Titles (gebaseerd op unieke spelers) 
1. Batman: Arkham City
2. Grand Theft Auto IV
3. Age of Empires Online
4. Super Street Fighter IV: Arcade Edition
5. F1 2011
6. DiRT 3
7. Resident Evil 5
8. Fallout 3
9. Fable III
10. BioShock 2
11. Batman: Arkham Asylum
12. Street Fighter IV
13. Colin McRae: Dirt 2
14. F1 2010
15. Section 8: Prejudice
16. Bulletstorm
17. Virtua Tennis 4
18. Red Faction: Guerilla
19. Operation Flashpoint: Red River
20. Dead Rising 2

Zetel erbij voor Thieme na slachtdebat in senaat

Het debat in de Eerste Kamer over het verbod op het onverdoofd ritueel slachten lijkt de Partij voor de Dieren electorale winst op te leveren. De Eerste Kamer stak deze week een stokje voor het verbod op het onverdoofd ritueel slachten, maar de partij van Marianne Thieme stijgt van drie naar vier zetels, blijkt uit de donderdag gepubliceerde Politieke Barometer.

Verlies is er voor regeringspartij VVD. De partij van premier Mark Rutte is in twee weken gedaald van 35 naar 33 zetels. De andere regeringspartij CDA stijgt van veertien naar vijftien zetels; gedoogpartij PVV blijft stabiel op 27 stuks. De gedoogcoalitie komt uit op 75 zetels, eentje te weinig voor een meerderheid.

Het gemiddelde rapportcijfer voor het kabinet komt dit jaar uit op een 5,6. Begin dit jaar scoorde het kabinet met een 5,9 het hoogst - het dieptepunt was begin november met een 5,1. De peiling van donderdag zit daar met een 5,3 weer net iets boven, aldus de onderzoekers van Synovate.

Bij de overige oppositiepartijen zijn de verschuivingen klein. GroenLinks en de ChristenUnie winnen allebei een zetel en komt uit op respectievelijk acht en zes zetels. Verlies is er voor de PvdA (van 24 naar 23 zetels) en D66 (van vijftien naar veertien zetels). Bij de SP (achttien zetels) en SGP (twee zetels) verandert niets.


Zetel erbij voor Thieme na slachtdebat in senaat (Foto: Novum)

Anarchy Reigns komt later

SEGA heeft bevestigd dat Anarchy Reigns vertraagd wordt. De game komt nu pas in de zomer van 2012 in de winkels te liggen waar eerst een release in het eerste kwartaal van 2012 de bedoeling was.

Deze vertraging is inmiddels de tweede, want bij de aankondiging werd een release eind 2011 genoemd. Als reden geven SEGA en Platinum Games op dat er wat meer tijd nodig is om wat toevoegingen en tweaks te doen. Verwacht wordt dat er een nieuwe gameplay-feature toegevoegd gaat worden om de game meer diepgang te geven.

ar

EA heeft geen plannen voor Ultima

Afgelopen week lieten we weten dat Richard Garriot in vergevorderde gesprekken zou zijn met Electronic Arts over de Ultima-franchise. Electronic Arts heeft nu laten weten dat helemaal niemand van EA met de beste man in gesprek is.

Deze gesprekken waar Garriot het over had zijn in het verleden geweest en zijn nu niet ter sprake. Volgens een woordvoerder zouden er wel gesprekken zijn over andere games die uitgegeven moeten worden zoals Ultimate Collector en Port Casino Poker voor het bedrijf waar Garriot werkzaam is.

Voor een volgende Ultima-game zullen we waarschijnlijk nog even moeten wachten.

Capcom kondigt Heroes Mode aan voor Raccoon City

Capcom heeft Heroes Mode aangekondigd voor Resident Evil Operation Raccoon City. Heroes Mode is een competitieve multiplayermode waarin men vier tegen vier kan spelen. 

Beschikbare personages zijn onder andere Leon S. Kennedy, Hunk en Jill Valentine. Als speler kies je voor 'good guy' of 'bad guy' waarna je tegen de ander speelt om te overleven. Dit zijn echter niet de enigen waar je je druk om moet maken, het zwermt namelijk ook van de zombies die trek in jouw hersenen hebben.

Raccoon City verschijnt 23 maart voor PS3 en Xbox 360.

[Upd] Meer informatie over hack bij Square Enix

[Update 19:34] Square Enix weet nog steeds niet zeker of hackers toegang hebben gekregen tot de accounts van 1,8 miljoen gebruikers. Wel kunnen ze melden dat niemand uit Europa hierbij zat want die gegevens staan op andere servers. Van de 1,8 miljoen komt zo'n één miljoen uit Japan en 800.000 uit Amerika.

[Origineel bericht]
Het stilleggen van de Square Enix-ledensite omdat deze gehackt zou kunnen zijn zou tot zo'n 1,8 miljoen accounts kunnen treffen meldt NHK, de Japanse publieke tv-zender.

NHK geeft aan dat de ledensite van Square Enix globaal 2,1 miljoen gebruikers heeft. Square Enix ontdekte dat er verdachte toegang verkregen was tijdens een controle van de servers op 13 december. Het bedrijf geeft aan dat er mogelijk 1,8 miljoen accounts bij betrokken zijn.

De gehackte servers bewaren namen, e-mailadressen en telefoonnummers. Creditcardgegevens worden niet op de servers bewaard, zoals in het officiële persbericht gisteren al stond. Square Enix geeft aan dat er nog geen misbruik van persoonlijke gegevens is gemeld. Het bedrijf heeft gisteren een rapport ingediend bij het Japanse ministerie van Interne Zaken en Communicatie.

hacked

Skylanders wordt MMO

Activision heeft een nieuw onderdeel in de Skylanders-franchise aangekondigd. Na Spyro's Adventure wordt het binnenkort mogelijk om online tegen elkaar Skylanders te spelen via Skylanders Spyro's Universe

"We hebben Skylanders vanaf het begin beschouwd als een unieke ervaring op meerdere systemen die een uitgebreide spelwereld uiterst toegankelijk maakt voor kinderen", zegt Eric Hirshberg, topman van Activision Publishing. "Kinderen kunnen zowel fysiek met elkaar spelen als op de consoles, de Nintendo 3DS, de Mac of PC, en nu ook via internet met Skylanders Spyro's Universe. Als er een scherm is dat kinderen gebruiken om te spelen willen we dat de Skylanders op dat scherm tot leven komen. Bovendien wordt de waarde van elk Skylander-personage vergroot. Geen enkele andere game of speelgoed geeft kinderen zoveel verschillende manieren om te spelen."

De online-wereld van Skylanders Spyro's Universe is te vinden op universe.skylanders.com. Het is een fantasievol rijk dat bestaat uit zwevende eilanden. Kinderen worden aangemoedigd om te verkennen, de spelwereld uit te bouwen en op vriendelijke wijze competitief bezig te zijn. Ze kunnen hun eigen Skylands bouwen en aanpassen, spelletjes spelen als Schapenschieten, Luchtverweer en Kasteelaanval, vrienden ontmoeten en samen andere Skylands verkennen, hun speelgoedverzameling uitbreiden en prestaties verdienen. Spelers die beschikken over de game en figuurtjes kunnen de code invoeren die bij de figuurtjes zit, of het Portal of Power gebruiken om ze online tot leven te brengen. Wie niet over de game en figuurtjes beschikt, kan gratis een online-account aanmaken om toch mee te kunnen doen. De behulpzame Skylanders-gids Eon voorziet nieuwe bezoekers van een digital startpakket en nieuwe avonturen die in eigen tempo kunnen worden gespeeld.

De review van Skylander Spyro's Adventure is hier te vinden.

'PSV verlengt met Locadia'

Jürgen Locadia en PSV hebben een mondeling akkoord over een vernieuwd contract bereikt. Dit heeft Thijs Slegers, PSV-watcher van Voetbal International, via Twitter bekendgemaakt.

Volgens Slegers zal Locadia voor de duur van drie jaar bijtekenen. Daarnaast zou PSV een optie voor nog eens twee seizoenen hebben bedongen. De 18-jarige aanvaller stond in de belangstelling van een groot aantal clubs, maar heeft deze interesse opzij geschoven en koos met zijn hele hart voor de Eindhovense club.

Locadia beleefde op 21 september zijn debuut in de hoofdmacht van PSV tijdens de bekerwedstrijd tegen VVSB. Hij werd in de 71e minuut in het veld gebracht voor Tim Matavz en maakte acht minuten later zijn eerste officiële goal voor de ploeg uit de Lichtstad.


'PSV verlengt met Locadia' (Foto: Pro Shots)

Buemi en Alguersuari te ervaren voor Toro Rosso

Gisteren werd bekend dat Scuderia Toro Rosso in 2012 verder zal gaan met Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne als coureurs. Hierdoor werd duidelijk dat Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari op zoek moeten naar een andere renstal. Volgens teambaas Franz Tost is het besluit pas dinsdagavond gevallen.

"Sebastien zat inmiddels drie jaar bij ons team, Jaime ondertussen alweer tweeënhalf jaar. Ze hebben beiden hard gewerkt, hun best gedaan en van tijd tot tijd goede resultaten behaald. Echter, Scuderia Toro Rosso is opgericht als leerschool voor jonge talenten en met twee seizoenen in de Formule 1 onder je riem ben je geen rookie meer," zei Tost.

"In de ideale wereld stoomt Scuderia Toro Rosso rijders klaar voor Red Bull Racing, maar helaas heeft dat team op dit moment geen vacante stoeltjes. Het lijkt misschien een twijfelachtige besluit, maar de Formule 1 is een harde wereld en Scuderia Toro Rosso is altijd eerlijk geweest over de principes achter de rijderskeuze."

Ligthart tot eind 2013 bij Vacansoleil

Vacansoleil-manager Daan Luijkx en renner Pim Ligthart hebben een nieuwe verbintenis afgesloten. De nieuwe verbintenis eindigt eind 2013. In zijn eerste jaar als prof viel hij op met een overwinning in de Hel van het Mergelland en won hij het Nederlands kampioenschap.

Daarnaast toonde de geboren Noord-Hollander zich vooraan te kunnen mengen in sprints na lastige koersen. Binnen het team van Vacansoleil-DCM is er veel vertrouwen in de jonge renner en een verbeterde en langere aanbieding werd door beide partijen snel overeengekomen.

Michel Cornelisse is benieuwd naar de grenzen van de Nederlands kampioen: "Pim is een renner met een prachtige stijl en afgelopen jaar bleek dat hij op verschillende terreinen uit de voeten kan. Binnen nu en twee jaar zullen we hem al af en toe vooraan gaan zien in de zwaardere koersen en ik ben benieuwd hoe ver hij dan komt. Dat hij altijd moraal heeft om te koersen, voor een ander en voor zichzelf, zie je terug in zijn gretigheid en tactische beslissingen. Hij vraagt zich continu af hoe we een goed resultaat kunnen halen. Op je 23ste moet je mentaal en fysiek zeer sterk zijn om continu aan het resultaat te kunnen denken."

Ligthart zal de kleuren van Vacansoleil-DCM nog minimaal twee jaar verdedigen: "Ik zit op mijn plek bij deze ploeg. Dit is de ploeg die me een profcontract gaf en sinds dag 1 heeft de ploeg veel vertrouwen in me. Hier wil ik dan ook graag doorgroeien als prof. Voor de komende jaren zou dit onder meer moeten blijken in het rijden van een finale in een grote klassieker en deelname aan de Olympische Spelen."

Zeven Nederlandse golfers op Europese Tour

Golfers Wil Besseling, Maarten Lafeber, Taco Remkes, Reinier Saxton en Tim Sluiter hebben een startbewijs voor de Europese Tour van 2012 verdiend. Het aantal Nederlandse deelnemers komt daarmee op zeven. Joost Luiten en Robert-Jan Derksen dwongen al een plaats af op basis van hun prestaties dit jaar.

Besseling, Lafeber, Remkes, Saxton en Sluiter stelden donderdag een ticket veilig tijdens de Qualifying School in het Spaanse Girona. Een plaats bij de eerste dertig was daarvoor voldoende. Floris de Vries bleef verstoken van een startbewijs.

Louvre gaat Nintendo 3DS gebruiken

Het bekendste museum ter wereld, het Louvre in Parijs, gaat voortaan een handheld game-console gebruiken voor hun tours. In plaats van de huidige audio-guides krijgen bezoekers vanaf maart een Nintendo 3DS mee tijdens hun bezoek.

Nintendo gaat 5000 exemplaren van hun laatste handheld leveren aan het Louvre. Hiermee kunnen 3D-beelden bekeken worden zonder dat daar een aparte bril voor nodig is. Het Louvre is het eerste museum ter wereld dat op deze manier rondleidingen gaat aanbieden.

De software is ontwikkeld door Nintendo, maar de inhoud wordt volledig bepaald door het Louvre zelf. Bezoekers kunnen met het apparaatje bepalen waar ze zijn, verschillende thema's selecteren (inclusief thema's gericht op kinderen) en luisteren naar honderden ingesproken teksten over de collectie van het museum.

Naast het gebruik van Nintendo 3DS gaat het Louvre ook aan de slag met smartphone- en iPad-applicaties. "Digitale ontwikkelingen worden bepalend in de strategie voor musea. Menselijke gewoontes zijn veranderd, maar dit biedt ons grote mogelijkheden om het bereik van ons museum te vergroten," aldus Henri Loyrette, directeur van het Louvre.

BN'ers gamen voor Serious Request

Mental Theo, Dio en andere bekende Nederlanders gaan gamen voor het goede doel. Via de veilingsite van 3FM Serious Request kan geboden worden op een potje gamen tegen verschillende bekende Nederlanders. De hoogste bieders nemen het volgende week bij het Glazen Huis in Leiden op tegen de BN'ers.

Geboden kan worden op een potje Pro Evolution Soccer tegen rapper Dio of een race tegen Mental Theo of Arie Koomen. Gamekings-presentator Richard Simons, bekend als Skate, neemt het met Mario Kart op tegen de winnaars.

Serious Request wordt sinds 2004 georganiseerd door radiozender 3FM. Vanaf zondag tot en met 24 december gaat de achtste editie in Leiden van start. De opbrengst van de inzamelingsactie komt dit jaar ten goede van moeders die er alleen voor staan door oorlog en geweld.

Miljoen voor beter onderzoek kindermishandeling

Het kabinet trekt een miljoen euro uit om kindermishandeling beter te kunnen herkennen. Dat zegde staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) donderdag toe in een debat in de Tweede Kamer.

Extra investeringen in zogeheten forensisch-medische expertise moet ervoor zorgen dat bij het vermoeden van kindermishandeling eerder duidelijk wordt wat er aan de hand is. "Het gaat om waarheidsvinding", zei Veldhuijzen van Zanten.

"Als een kind blauwe plekken heeft kan dat heel veel oorzaken hebben. Het is heel belangrijk om dat goed uit te zoeken." De bewindsvrouw noemde het voorbeeld van een kind dat broze botten heeft, en zo vaak iets breekt. Als ouders vervolgens valselijk van kindermishandeling worden beschuldigd kan dit voor hen een traumatische ervaring zijn.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat als er wel sprake is van kindermishandeling, de betrokken instanties dit snel herkennen en kunnen ingrijpen.

De Tweede Kamer onthaalde de toezegging van de staatssecretaris met enthousiasme. VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg zei 'enorm blij' te zijn. "Kinderen worden in Nederland uit huis geplaatst en onder toezicht geplaatst op basis van meningen in plaats van feiten. Ik vind dat bij ernstige vermoedens van kindermishandeling zo snel mogelijk de feiten boven tafel moeten komen."

SP-Kamerlid Nine Kooiman is 'ontzettend opgelucht' dat er extra geld wordt uitgetrokken voor forensisch-medische expertise. "Hulde", riep ze de staatssecretaris toe. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot sprak van een 'wijze beslissing' van Veldhuijzen van Zanten.

Bodyguards willen geld van Britney Spears

Britney Spears wordt voor de rechter gesleept door een beveiligingsbedrijf. Dat schrijft entertainmentsite TMZ. Advanced Security Concept Corporation (ASCC), dat voor haar werkte, wil ruim 140 duizend dollar van de zangeres zien.

ASCC stelt dat Britney het bedrijf uit rancune aan de kant zette, nadat een van de bodyguards de zangeres vorig jaar had aangeklaagd. Fernando Flores, die korte tijd in dienst was van Spears, zou seksueel door haar zijn geïntimideerd. Volgens Britney is dat onzin.

Het beveiligingsbedrijf heeft naar eigen zeggen nog ruim 140 duizend dollar tegoed van Britney, het restant van een eenjarig contract. Van tevoren werd afgesproken dat de popdiva het bedrag zou betalen, ongeacht of ze ASCC zou gebruiken of niet.


Bodyguards willen geld zien van Britney Spears (Foto: Novum)

'Meeste misbruikzaken kerk verjaard'

Bijna alle zaken over seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk die aan het licht zijn gekomen, zijn verjaard. Door de aandacht voor misbruik in de kerk is vier keer aangifte gedaan en zijn dertig meldingen binnengekomen bij het Openbaar Ministerie. Dat meldt de NOS op basis van een inventarisatie van het OM.

Van de vier aangiftes heeft er slechts een geleid tot een veroordeling. De veroordeling ging overigens niet om iemand van de rooms-katholieke kerk, maar om een koster van een gereformeerde kerk in Rotterdam. De 77-jarige man kreeg voor misbruik van jonge meisjes vijftien maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk.

Een andere aangifte leverde niet voldoende bewijs op. Het OM seponeerde die zaak. Twee aangiftes hadden betrekking op een verjaard feit, waardoor de dader niet vervolgd kon worden. Ook de dertig meldingen bij het OM gingen over verjaarde zaken.

Vrijdag presenteert de commissie-Deetman haar bevindingen van een onderzoek naar misbruik binnen de kerk. Ingewijden melden volgens de NOS dat ook dat onderzoek een tiental meldingen bij het OM opleverde. De afloop daarvan is nog niet naar buiten gekomen.

Sion vangt ook bij CAS bot

FC Sion kan een terugkeer in de Europa League definitief op zijn buik schrijven. Het internationaal sporttribunaal (CAS) oordeelde donderdag dat de UEFA de Zwitserse club terecht uit het tweede Europese voetbaltoernooi heeft gezet. Ook moet Sion de UEFA zo'n 33.000 euro betalen. Eerder ving de club al bot bij een kantonale rechtbank.

Sion werd door de UEFA bestraft met uitsluiting wegens het opstellen van enkele niet-speelgerechtigde spelers in het kwalificatieduel tegen Celtic. De Schotten, die het tweeluik tegen FC Sion verloren, namen de plaats van de Zwitsers over.

Sion kreeg in 2008 een transferverbod van de FIFA, nadat het de Egyptische doelman Essam el Hadary had overgehaald om contractbreuk te plegen bij zijn toenmalige broodheer Al-Ahly. De club stelde tegen Celtic echter nieuw aangetrokken spelers op.

Sion stapt naar het federale hof van Zwitserland om in beroep te gaan tegen de beslissing van het CAS. Bij Sion staat de Nederlander Michael Dingsdag onder contract.

Wüst en Leenstra rijden NK sprint

Ireen Wüst en Marrit Leenstra zullen eind deze maand bij de Schaatsweek in Thialf mee gaan doen aan het Nederlands kampioenschap sprint. Normaal gesproken richten de twee zich meer op de langere afstanden. De eerste vier van het op 29 en 30 december te verrijden kampioenschap gaan naar Calgary.

"Als ik me weet te plaatsen, ga ik zeker naar het WK in Calgary. Hoe meer wedstrijden, hoe beter. Als schaatsster ben je de hele zomer aan het trainen voor een nieuw seizoen, dan moet je niet zeuren dat er teveel wedstrijden zijn," zei Wüst tegen schaatsen.nl.

De TVM-rijdster weet dat de concurrentie groot is, maar weet dat ze in 2007 op een NK en WK afstanden een gouden plak op de 1.000 meter behaalde. "Het wordt zeker niet gemakkelijk, maar ik ga mijn best doen. Als ik goed ben, kan het. Mijn 500 en 1.000 meters moeten wel beter. Het is alleen maar goed voor het Nederlandse schaatsen dat het veld sterker wordt. Een paar jaar geleden werd het Nederlandse vrouwenschaatsen nog afgeschreven, nu gaat het weer erg goed. Wie voor mij de favoriete is bij het NK? Ik denk dat Thijsje Oenema en Margot Boer gaan strijden om de eerste plek."

Trailer voor Skyrim HQ Texture pack

Als je dacht dat The Elder Scrolls V: Skyrim nog niet mooier kon worden dat het al is, dan zeggen wij: think again. Na de ENBSeries mod die de graphics van The Elder Scrolls V: Skyrim flink verbeterden, komt nu binnenkort ook de AaGeOn HD Texture pack. En het ziet er schitterend uit.

De AaGeOn HD Texture pack verbetert alle huidige texturen in The Elder Scrolls V: Skyrim naar 4 tot 8 keer hogere resoluties. Er zijn geen hoge kwaliteits foto's gebruikt voor deze textures, alles is handgemaakt. AaGeOn zet alles per laag in elkaar, vandaar dat het nog wel even duurt voor deze texture pack af is. Geniet van de onderstaande trailer tot de pc-gamers onder ons de AaGeOn HD Texture pack kunnen downloaden.

Russisch konvooi nog steeds vast bij Kosovo

Een Russisch konvooi met hulpgoederen voor Serviërs in het noorden van Kosovo staat donderdag nog steeds vast bij de grens, ondanks een overeenkomst die op hoog niveau tussen de Europese Unie en Rusland werd gesloten. Een woordvoerder van de EU zei vanuit Brussel dat er donderdag een akkoord is bereikt over 'hoe het konvooi door kan reizen naar de eindbestemming in Kosovo'.

Het konvooi van meer dan twintig vrachtwagens werd dinsdag tegengehouden door Amerikaanse militairen die de grens bewaken. Het transport is op weg om hulpgoederen naar Noord-Kosovo te brengen waar Servische betogers de afgelopen tijd slaags zijn geraakt met vredesmilitairen van de NAVO en de leden van de Europese rechtsordemissie EULEX.

De Russische afvaardiging weigert grenscontroles door de Kosovaarse autoriteiten, omdat Rusland de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkent.

Opstelten: mobiele bendes in vizier

Justitie heeft mobiele bendes uit Oost-Europa scherp in het vizier. Maar voor een effectieve aanpak is Europese samenwerking noodzakelijk, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Verschillende fracties wilden weten hoe deze veelal Poolse bendes worden aangepakt. Na de uitbreiding van de Europese Unie is de misdaad in Oost-Europa flink gedaald terwijl die in West-Europa juist steeg, schreef de Volkskrant donderdag. De verschuiving wordt toegeschreven aan het feit dat in West-Europa meer luxegoederen te halen zijn, terwijl de pakkans kleiner is en de straffen lager zijn.

"Hier zitten we bovenop", antwoordde Opstelten. Door het mobiele en internationale karakter van deze bendes is echter sprake van een grensoverschrijdend probleem. Hij overlegt daarom regelmatig met zijn Europese collega's regelmatig over het onderwerp. "De aanpak van mobiele bendes staat ook in Europa hoog op de agenda."

De bewindsman verwacht veel van gemeenschappelijke rechercheteams waar politiemensen uit verschillende EU-landen in zitten en waar ook Europol bij betrokken is.

PvdA'er Jeroen Recourt eiste dat de opgepakte bendeleden zo snel mogelijk het land worden uitgezet en hun straf uitzitten in Polen. Hij wond zich op over het krantenartikel waarin staat dat sommige misdadigers juist in Nederland opgepakt willen worden om in de cel 'uit te rusten, hun gezondheid te verbeteren, af te kicken of om een tijdje uit de criminaliteit te zijn'.

Opstelten antwoordde dat het mogelijk is om Oost-Europese criminelen tot ongewenst vreemdeling te verklaren.

'Sportieve kinderen leren beter'

Kinderen die minimaal één uur per dag bewegingsonderwijs krijgen, presteren beter op school. Dat meldt NOCNSF donderdag, dat het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de zaak liet onderzoeken. De onderzoekers stellen dat lichamelijke opvoeding het belangrijkste vak voor kinderen op de basisschool is.

NOCNSF hoopt dat deze resultaten scholen een extra stimulans geven om meer sportlesuren op school in te voeren. De komende jaren gaat de sportkoepel samenwerken met het onderwijs om kinderen enthousiast te maken voor sport. De

Het UMCG heeft tien jaar lang onderzoek gedaan op verschillende scholen in Nederland. Daarnaast werden getalenteerde sporters gevolgd.

Natalie Portman kwaad over ontslag regisseuse

Natalie Portman is boos dat Patty Jenkins is ontslagen als regisseuse van Thor 2. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De actrice kan zelf niet uit het project stappen, want ze is contractueel verplicht ook in de tweede film over de Noorse dondergod te spelen.

De 30-jarige Portman was dit jaar in Thor te zien als Jane Foster, het liefje van Thor. Thor werd geregisseerd door Kenneth Branagh, die bedankte voor deel twee. Portman had er bij filmstudio Marvel op aangedrongen om Jenkins aan te nemen als regisseuse van het tweede deel. De studio had Portman niet op de hoogte gesteld van het ontslag van Jenkins en probeert de onvrede bij de actrice nu weg te nemen door haar te betrekken bij de zoektocht naar een nieuwe regisseur.

Marvel Studios maakte begin december bekend dat Jenkins uit het filmproject is gestapt. De 40-jarige regisseuse zei in een reactie geen ruzie te hebben met Marvel, maar volgens geruchten is Jenkins uit het niets ontslagen.

Waarom Jenkins van het project werd gehaald, is onbekend. Marvel overweegt nu Daniel Minaha en Alan Taylor voor de baan, beide bekend van de tv-serie Game of Thrones. Chris Hemsworth speelt in Thor 2 weer de titelrol. De film moet in 2013 in de bioscopen draaien.

 

Ex-Last Guardian producent werkt aan Facebookgame

Yoshifusa Hayama, de ex-producent van The Last Guardian, legt uit waarom hij onlangs het team achter The Last Guardian heeft verlaten en bij de socialgaming-ontwikkelaar Bossa Studios is gaan werken. Blijkbaar is Hayama van plan om de ultieme Facebook-game te maken, en in zijn woorden, een "masterpiece".

Vorige week is publiek gemaakt dat Sega-veteraan Yoshifusa Hayama afgelopen augustus bij Sony Computer Entertainment is weggegaan. Dit deed Hayama omdat hij bij Bossa Studios de ultieme social gaming-titel wil maken voor Facebook. Volgens hem is het probleem dat er geen enkel spel is waar iederen van houdt, en dat hij daarom vindt dat we een Facebook-meesterwerk nodig hebben, en het is zijn doel om dat te maken.

Hayama was niet in staat om de status van de PlayStation-exclusive The Last Guardian te onthullen, vanwege zijn vertrek in augustus. Volgens Hayama is het een geweldig team, en hij mist ze wel. Hij is nu in ieder geval van plan om een meesterwerk van een Facebook-game te maken. We houden jullie op de hoogte.

hayama

Nominaties Golden Globes bekend

Donderdagochtend Amerikaanse tijd zijn in het Beverly Hilton in Los Angeles de nominaties voor de 69e Golden Globes bekend gemaakt. Nominaties voor film en televisie gingen naar oude rotten uit de filmwereld en nieuw vlees op televisie, met vermeldingen voor geprezen premium tv-series (Game of Thrones, Boardwalk Empire, Homeland) en populaire mainstream sitcoms (New Girl, 30 Rock, Parks & Recreation).

Televisie
In de categorie beste vrouwelijke bijrol in een miniserie of tv-film zijn genomineerd Jessica Lange (voor American Horror Story), Kelly Macdonald (Boardwalk Empire), Maggie Smith (Downton Abbey), Sofia Vergara en Evan Rachel Wood (Mildred Pierce). Beste actrice voor deze categorie heeft Romola Garai, Emily Watson, Elizabeth McGovern en Kate Winslet op de nominatielijst. Beste acteur voor miniserie of tv-film zal Hugh Bonneville, Idris Elba, William Hurt, Bill Nye of Dominic West worden, terwijl de beste mannelijke bijrol nominaties uitdeelde aan Peter Dinklage, Paul Giamatti, Guy Pearce, Tim Robbins en Eric Stonestreet

De nominaties voor beste actrice in een tv-dramaserie zijn uitgedeeld aan Julianna Margulies (The Good Wife), Claire Danes (Homeland), Mireille Enos (The Killing), Madeleine Stowe (Revenge) and Callie Thorne (Necessary Roughness). De mannelijke variant van deze prijs zal worden uitgereikt aan Bryan Cranston, Kelsey Grammer, Jeremy Irons, Damian Lewis of Steve Buscemi.

In de afdeling comedy zijn er nominaties uitgedeeld aan New Girl, Modern Family, Enlightened, Glee en Episodes voor beste tv-comedy. Acteursnominaties binnen deze categorie zijn Laura Dern (Enlightened), Zooey Deschanel (New Girl), Tina Fey (30 Rock), Laura Linney (The Big C) and Amy Poehler (Parks and Recreation) bij de dames en Alec Baldwin (30 Rock), David Duchovny (Californication), Johnny Galecki (The Big Bang Theory), Thomas Jane (Hung) and Matt LeBlanc (Episodes) bij de heren.

Woody Harrelson, Sofia Vergara, Gerard Butler en Rashida Jones, nominaties Golden...
Woody Harrelson, Sofia Vergara, Gerard Butler en Rashida Jones

Film
Brad Pitt, George Clooney en Leonardo DiCaprio zijn alle drie genomineerd voor een Golden Globe voor beste filmacteur. Pitt werd genomineerd voor zijn honkbaldrama Moneyball, DiCaprio voor zijn rol als FBI-baas J. Edgar Hoover in J. Edgar, en Clooney voor het gezinsdrama in Hawaï The Descendants. Woensdag werden de drie al voor dezelfde rollen genomineerd voor de prijzen van de Amerikaanse acteursvakbond Screen Actors Guild.

Clooney werd ook genomineerd voor beste regisseur voor zijn politieke drama The Ides of March. In die categorie werden ook Woody Allen voor Midnight in Paris, Martin Scorsese voor zijn 3D-familiefilm Hugo en Michel Hazanavicius voor de stomme zwart-witfilm The Artist. Deze laatstgenoemde is met zes nominaties de grootste kanshebber van dit jaar.

In de categorie beste scenario was Clooney wederom genomineerd voor The Ides of March, Allen voor Midnight in Paris, Hazanavicius voor The Artist en Aaron Sorkin voor Moneyball. Ook The Descendants dingt mee in deze categorie, voor in totaal vijf nominaties.

Voor de actrices in een hoofdrol viel de eer te beurt aan Glenn Close voor Albert Knobbs, Rooney Mara voor The Girl With the Dragon Tattoo, Meryl Streep met The Iron Lady, Tilda Swinton voor We Need to Talk About Kevin en Viola Davis voor The Help.

Hiermee staat The Help met vijf nominaties op een gedeelde tweede plaats met The Descendants. De film over zwarte nanny's in de jaren zestig in de Verenigde Staten werd ook genomineerd voor beste lied met The Living Proof van Mary J. Blige en maar liefst tweemaal in de categorie beste actrice in een bijrol, met Jessica Chastain en Olivia Spencer.

De Golden Globes wijken af van de meeste filmprijzen omdat er twee categorieën zijn voor films, een voor drama en een voor musical/comedy. Voor actrices in een hoofdrol in een musical of komedie zijn Charlize Theron voor Young Adult, Kirsten Wiig voor Bridesmaids en Michelle Williams voor My Week With Marilyn genomineerd. Jodie Foster en Kate Winslet dingen beiden mee voor hun rol in Roman Polanki's Carnage.

Voor beste niet-Engelstalige film is Angelina Jolie genomineerd voor haar regiedebuut In the Land of Blood and Honey over de oorlog in Bosnië. Ook de Belgische productie Le Gamin au Vélo, het Iraanse A Separation en het Spaanse Le Piel Que Habito met Antonio Banderas zijn genomineerd.

In de categorie beste film zijn The Descendants, The Help, The Ides of March en Moneyball genomineerd. Het drama War Horse van Steven Spielberg, over een jongen en zijn paard tijdens de Eerste Wereldoorlog, rondt deze categorie af.

Winnaars in de filmcategorieën van de Globes waren doorgaans altijd een belangrijke graadmeter voor winnaars van de Oscars. De afgelopen zeven jaar bleek echter slechts één Golden Globe voor beste film ook goed voor een Oscar in die categorie, Slumdog Millionaire in 2009.


Bekendmaking van de nominaties

De nominaties zijn bekend gemaakt door Sofia Vergara, Woody Harrelson, Rashida Jones en Gerard Butler, samen met Aida Takla-O'Reilly van de Hollywood Foreign Press Association, de organisatie achter de Golden Globes. De ceremonie vindt plaats op 15 januari in Beverly Hills. Net als afgelopen jaar is Ricky Gervais de gastheer van de avond. Morgan Freeman zal die avond de Cecille B. DeMille Award ontvangen voor zijn bijzondere bijdrage aan de wereld van de entertainment.

De nominaties zijn nog zo vers dat de organisatie deze nog niet officieel heeft gepubliceerd, maar op de site van de HFPA wordt op moment van publiceren van dit bericht het overzicht bijgewerkt.

Ook jeugdfilm Kauwboy naar Berlinale

De jeugdfilm Kauwboy is de tweede Nederlandse film die kans maakt op de Kristallen Beer tijdens het internationale filmfestival in Berlijn. De film is geselecteerd in de jeugdfilmcompetitie Generation Kplus meldt producent Waterland Film donderdag. Woensdag werd bekend dat Patatje Oorlog in dezelfde competitie is opgenomen.

Kauwboy gaat over de 10-jarige Jojo die op een dag een kauw vindt en mee naar huis neemt. Hij houdt de vogel voor zijn wispelturige vader verborgen. Jojo, wordt verscheurd tussen zorg voor zijn vogel en loyaliteit aan zijn vader. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Jojo gedwongen wordt te kiezen en zijn geheim opbiecht aan zijn vader.

De film is het regiedebuut van de 36-jarige Boudewijn Koole. De vader wordt gespeeld door Loek Peters, bekend van De Sterkste Man van Nederland en het Echte Leven. Derol van Jojo wordt gespeeld door de debuterende Rick Lens.

Kauwboy gaat in februari in première tijdens de Berlinale, die van 9 tot en met 19 februari plaatsvindt. Distributeur Benelux Film brengt de film op 25 februari uit in de Nederlandse bioscopen.

Enorme brand in kantoorgebouw Hanoi

Een enorme brand in een kantoorgebouw in aanbouw in de Vietnamese hoofdstad Hanoi heeft donderdag een groot deel van het stadscentrum in dikke zwarte rook gehuld. Of er slachtoffers zijn gevallen is niet bekend, maar wel zijn dertig medewerkers van het staatsenergiebedrijf, dat het gebouw bouwt, gered. Zestien moesten naar het ziekenhuis, omdat ze rook hadden ingeademd.

Arbeiders zwaaiden met hun shirts vanaf een balkon op een van de bovenste verdiepingen van het gebouw om de aandacht te trekken. Anderen gebruikten mobiele telefoons en zaklampen om de hulpdiensten op hun benarde positie te wijzen.

De politie sloot het gebouw af en weigerde commentaar te geven. Uren nadat de brand was uitgebroken waren er nog steeds veel ambulances en brandweerwagens in het gebied. Ooggetuigen meldden vuur te hebben gezien in de kelder van het 33 verdiepingen tellende gebouw. Mogelijk hebben laswerkzaamheden de brand veroorzaakt.

De kantoortoren, die nog niet in gebruik is, wordt samen met een andere toren gebouwd voor het Centrum voor Telecommunicatie en Informatiemanagement van het Vietnamese staatselektriciteitsbedrijf, EVN.


Enorme brand in kantoorgebouw Hanoi (Foto: Novum)

Utrecht-middenvelder Lensky opnieuw opgenomen

Jacob Lensky traint voorlopig niet mee met de selectie van FC Utrecht. De 23-jarige middenvelder heeft een terugval gehad in het afkickproces om van zijn alcoholprobleem af te komen en wordt opnieuw opgenomen. Lensky keerde half oktober terug bij de Domstedelingen, nadat hij al eens anderhalve maand was opgenomen.

Clubarts Frank van Hellemondt is niet verbaasd over de terugval van Lensky. "Dat is heel begrijpelijk en gebruikelijk in dergelijke afkickprogramma's en wij hadden dit dan ook verwacht", zegt hij op de clubsite. "Het is nu eenmaal een lastig proces."

Lensky speelde sinds zijn terugkeer al enkele duels voor Jong Utrecht. Zijn contract loopt komende zomer af. De geboren Canadees, die de Tsjechische nationaliteit heeft, speelt sinds de zomer van 2009 voor Utrecht. Sindsdien speelde hij 58 competitieduels, waarin hij viermaal scoorde.

Skyrim 1.3 patch uit voor Xbox 360

Goed nieuws voor de Xbox 360-gamers die last hadden van veel bugs en glitches bij The Elder Scrolls V: Skyrim. De officiële 1.3 patch is nu namelijk beschikbaar op Xbox Live. Minder goed nieuws voor de PlayStation 3-gamers, die zullen helaas nog even moeten wachten tot deze patch beschikbaar is op het PlayStation Network. Maar lost deze patch juist veel problemen op, of brengt hij zoals bij de vorige patch meer problemen met zich mee?

De 1.3 patch voor de Xbox 360-versie van Skyrim lost eigenlijk dezelfde problemen op als bij de 1.3 patch voor de pc. De magicka weerstand is nu verbeterd en het probleem met de draken die achteruit vliegen is ook opgelost. Hieronder de volledige lijst met fixes:

  • Verbeterde stabiliteit
  • Verbeterde werking voor Core 2 Duo CPU's (alleen op pc)
  • Verbeterde Radiant Story waardoor bepaalde acties niet meer incorrect worden uitgevoerd
  • Verbeterde berekening van magicka weerstand
  • Boeken staan weer goed op de plank na aanschaf van een huis
  • Opgelost probleem van de incorrecte draken-animaties na het opslaan en laden van je game
  • Verbeterde verticale camera die correct werkt met framerate

Helaas lost deze patch de lag op de PlayStation 3 niet op. Bethesda is van plan om regelmatige updates uit te brengen, die onder andere verbeterde gameplay met zich meebrengen en verdere problemen oplossen.

skyrim

Vierde rit Tour 2013 is een ploegentijdrit in Nice

De vierde etappe van de Tour de France van 2013 is een ploegentijdrit van twintig kilometer in Nice. Dat maakte de organisatie van de Franse rittenkoers gisteren bekend. Vorige week werd al duidelijk dat de eerste drie etappes op Corsica verreden worden.

Volgens de tourorganisatie is Nice een geschikte locatie om het vaste land van Frankrijk te betreden. Bovendien is het een stad met een rijke tourgeschiedenis. Zo was Nice al 35 keer gastheer van een touretappe.

Verder maakte de tourorganisatie bekend dat de vijfde etappe van start gaat in Cagnes-sur-Mer, een plaatsje ten westen van Nice. Waar de rit eindigt, is nog niet onthuld. Het volledige rittenschema van de honderdste Grande Boucle wordt pas volgend najaar bekend. De Tour de France van 2012 start op 30 juni in Luik.


Vierde rit Tour 2013 is een ploegentijdrit in Nice (Foto: Novum)

Noodopvang voor wildkampeerders Utrecht

Utrecht gaat opvang regelen voor de bewoners van de illegale tentenkampen die in de bossen buiten de stad zijn verrezen. Het gaat om een proef van anderhalf jaar, meldt de gemeente donderdag.

Het gaat om onder meer uitgeprocedeerde asielzoekers en mensen uit Midden- en Oost-Europa. Ze kampen vaak met ernstige medische of psychiatrische problemen en hebben bovendien jonge kinderen bij zich. Ook andere daklozen die niet in aanmerking voor gewone daklozenopvang komen, vallen onder de regeling.

Volgens de gemeente ontkomt Utrecht er niet aan om deze 'schrijnende gevallen' tijdelijke opvang te bieden. De stad gaat daarvoor in overleg met de overheid. Eigenlijk mogen gemeenten geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer opvangen.

Op verschillende plekken in Utrecht worden tijdelijke opvanghuizen ingericht. De meest kwetsbare mensen worden opgevangen in Amsterdam. Met behulp van een Poolse organisatie moeten Poolse daklozen uiteindelijk terug naar hun vaderland worden gestuurd.

Als de gemeenteraad het plan goedkeurt, start de proef in elk geval op 1 april, maar mogelijk eerder.

Bestandsgrootte FFXIII-2 onthuld

We hebben weer wat nieuws voor de fans van de Final Fantasy-reeks, de bestandsgroottes van de PlayStation 3- en Xbox 360-versies van Final Fantasy XIII-2 zijn namelijk onthuld. En het verschil is nogal groot tussen de twee versies.

Volgens een poster op de forums van NeoGAF is de bestandsgrootte van de PlayStation 3-versie van FFXIII-2 maar liefst 14,446 GB groot, terwijl de bestandsgrootte van de Xbox 360-versie (maar) 7,8 GB is. Final Fantasy XIII heeft een grootte van 37,6 GB. Dit zit bij de PlayStation 3 op maar 1 Blu-ray disc, terwijl bij de Xbox 360-versie deze 37,6 GB is verspreid over 3 dvd's van 18,3 GB.

Final Fantasy XIII-2 is vandaag in Japan uitgekomen voor de PlayStation 3 en Xbox 360. We zullen hier in Europa moeten wachten tot 3 februari 2012.

final fantasyf

FOK!filmtip van de dag: Juno

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Juno.

Juno Macguff is een pittig 16-jarig meisje dat zwanger raakt van de charmante, maar onbenullige Bleeker. Met de ondersteuning van haar vader, haar stiefmoeder en haar beste vriendin Leah ontmoet ze Mark en Vanessa Loring, die zij als de ideale adoptieouders ziet.  Een goede toekomst voor het kind lijkt daarmee gewaarborgd, maar al snel blijkt dat de zaken iets gecompliceerder liggen.

Weinig films werden zó jubelend in ontvangst genomen als de sympathieke komedie Juno. De film uit 2007 kreeg de ene lovende kritiek na de andere. Zowel in de Verenigde Staten als in Nederland roemden kenners het verhaal en vooral de geweldige acteerprestaties van rising star Ellen Page.  De Canadese Page beleefde met Juno haar doorbraak bij het grote filmpubliek. De inmiddels 23-jarige actrice is een van de populairste nieuwkomers in de VS en was in Nederland onlangs nog in de bioscopen te bewonderen. Ze speelde een prominente bijrol in kaskraker Inception.

Tweede kerncentrale Borssele uitgesteld

De vergunningaanvraag voor de bouw van de tweede kerncentrale in Borssele is uitgesteld. Dat meldt energiebedrijf Delta donderdag. Het onderwerp stond voor volgende week donderdag op de agenda voor een aandeelhoudersvergadering, maar Delta wil een halfjaar wachten.

In de tussentijd wil Delta duidelijkheid krijgen over investeerders en samenwerkingsverbanden. De onderneming benadrukt dat er zonder partners geen mogelijkheden zijn de tweede kerncentrale te verwezenlijken.

Delta verwacht in juni een nieuw voorstel voor de voorbereidingsfase van de kerncentrale aan de aandeelhouders voor te kunnen leggen.


Tweede kerncentrale Borssele uitgesteld (Foto: Novum)

Testverbod nadelig voor Schumacher

Michael Schumacher vindt dat het testverbod in de Formule 1 nadelig voor hem heeft uitgepakt. De zevenvoudig wereldkampioen was gewend aan het testen voor races en kan er maar niet aan wennen dat dit sinds een aantal seizoenen niet meer is toegestaan.

"Vroeger mocht er veel getest worden, maar vandaag de dag niet meer en daardoor is het voor mij lastiger om de banden onder de knie te krijgen. In het verleden wist ik voor aanvang van een raceweekend altijd wat me wat de banden betreft te wachten stond, maar tegenwoordig wordt er pas op vrijdag getest en ik ben daar nog niet aan gewend," zei Mercedes-coureur Schumacher tegen Corriere della Sera.

De Duitser weet dat hij komend seizoen beter voor de dag moet gaan komen. "Ik had vooraf wel verwacht dat ik een aantal keer op het podium zou eindigen. We moeten dus beter gaan presteren. In de Formule 1 heb je echter niet de beschikking over toverstafjes, dus we werken er met zijn allen keihard aan om het voor elkaar te krijgen."

In 2012 wordt het testverbod iets versoepeld. Er zal een wintertest minder zijn, waardoor er in mei tussen de races van Bahrein en Spanje in een week getest kan worden in Mugello.

Man valt trio aan met lightsaber

De politie van Portland, in de Amerikaanse staat Oregon, heeft gisteravond een wel heel erg enthousiaste Star Wars-fan opgepakt. De beste man had in een plaatselijke speelgoedwinkel drie personen aangevallen met een lightsaber.

De politie kreeg gisteravond even voor tienen telefoon. De beller vertelde dat iemand in de Toys R Us drie mensen had aangevallen met het fictieve wapen. Terwijl de politie nog aan de telefoon hing, liep de Jedi juist naar buiten, met de lightsaber nog in de hand.

Al snel was er een politiemacht op de been. Terwijl agenten de man wilden arresteren, werden ook zij aangevallen met het speelgoed. Toen een van de agenten hem wilde taseren, sloeg laatstgenoemde een van de draden weg met zijn lightsaber.

Uiteindelijk slaagde men er toch in de Jedi in de boeien te slaan. Hij zal, na psychiatrisch onderzoek, worden aangeklaagd voor diverse vergrijpen. Geen van de drie aangevallen personen zijn gewond geraakt.

Gratis Eurosport-app voor 3DS

Nintendo heeft de eerste details bekendgemaakt van de samenwerking tussen Nintendo en televisiezender Eurosport. Via een gratis Eurosport-app krijgen gebruikers de mogelijkheid om 3D-sportfilmpjes te bekijken. De app is verkrijgbaar via de Nintendo eShop.

Wekelijks, vanaf vandaag, zullen er 3D-filmpjes worden uitgebracht. De aanbieding van filmpjes zal minimaal tot eind 2012 duren. De filmpjes met een duur van twee á drie minuten zijn afkomstig uit het Eurosport-programma Watts. Watts staat er om bekend een soms respectloze blik op sport te geven.

Verlies eredivisie 58,6 miljoen euro

Het netto resultaat in de eredivisie is over het seizoen 2010-2011 58,6 miljoen euro negatief. Dat hebben de clubs donderdag in Utrecht bekendgemaakt. Een negatief resultaat op de transfermarkt is voor 25 procent verantwoordelijk voor dit resultaat. Wel is het verlies minder (18 procent) vergeleken bij het seizoen er voor.

Dat er een "ombuiging" in positieve zin is, komt vooral door een besparing (7,1 procent) op de salariskosten van de spelers. Daardoor daalden de totale bedrijfslasten. Het omzetniveau steeg licht, naar 431 miljoen. De bezettingsgraad van de tribunes in de stadions blijft hoog.

De eerste divisie boekte een winst van 5,7 miljoen. Dat is vooral te danken aan een positief resultaat op de transfermarkt. Door de slechte economische omstandigheden kopen de 'grote' clubs meer in op het laagste niveau dan in het buitenland. Ook hier daalden de bedrijfslasten, met 7,2 procent.

Verlies eredivisie 58,6 miljoen
Verlies eredivisie 58,6 miljoen euro (Foto: ANP)

Invoering wietpas vanaf mei gecontroleerd

Coffeeshops in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland worden pas vanaf 1 mei gecontroleerd op invoering van de wietpas. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitite Ivo Opstelten (VVD) donderdag laten weten. De coffeeshops in de drie zuidelijke provincies moeten de wietpas per 1 januari invoeren.

Coffeeshops in het zuiden mogen vanaf die datum alleen nog verkopen aan mensen van 18 jaar of ouder die een pasje van de coffeeshop hebben. Dat kunnen ze krijgen als ze in de gemeente wonen waar de coffeeshop is gevestigd. Controle hoeven coffeeshops pas te vrezen vanaf 1 mei. In de rest van het land wordt de wietpas vanaf 2013 ingevoerd.

Verschillende zuidelijke gemeentes, waaronder Maastricht, hebben aangedrongen op uitstel van de invoering van de wietpas, die is bedoeld om drugstoerisme tegen te gaan. Maastricht heeft ook gepleit voor gelijktijdige invoering in het hele land.


Invoering wietpas vanaf mei gecontroleerd (Foto: Novum)

Sloop onveilige winkels Heerlen afgerond

De tien winkels van het onveilige deel van winkelcentrum 't Loon in Heerlen zijn helemaal gesloopt. Om die reden heeft burgemeester Paul Depla donderdag de noodverordening voor dat gebied ingetrokken, maakte de gemeente Heerlen bekend.

Het terrein wordt nu als een gewoon bouwgebied beschouwd waar hekken omheen staan. Het winkelcentrum blijft afgesloten tot alle sloopmateriaal weg is en de wegen hersteld zijn.

Sloop onveilige winkels Heerlen afgerond
Sloop onveilige winkels Heerlen afgerond (Foto: ANP)

Geen storm, wel gladheid op komst

De zware storm die eerder deze week werd voorspeld voor vrijdag blijft uit. Daarvoor in de plaats kan het in het hele land plaatselijk glad worden, waarschuwt Weeronline donderdag.

De storm trekt niet over Nederland, maar over Frankrijk en een deel van de Belgische Ardennen. Wel krijgt Nederland te maken met buien. "Doordat ook de temperatuur daalt, kan het plaatselijk glad worden", zegt een woordvoerder.

Donderdagnacht wordt het naar verwachting 2 tot 3 graden met kans op sneeuw. "Hier en daar zou het wat wit kunnen worden." Ook zaterdag en zondag moeten automobilisten rekening houden met gladheid.

Antidiefstalsoftware verraadt inbreker

Bij een inbraak in het Friese Goutum had inbreker een computer beter niet mee kunnen nemen. Het apparaat was namelijk door de eigenaar voorzien van antidiefstalsoftware, die de locatie van de computer doorgaf.

De software stelde de eigenaar van de computer in staat om op Google Maps de locatie van zijn gestolen computer te zien. Hij gaf dit door aan de politie, die vervolgens een huiszoeking verrichtte. Daarbij werden naast de computer nog veel meer gestolen goederen gevonden. De 31-jarige verdachte werd gearresteerd.

Volgens een politiewoordvoerster loont het de moeite om gratis antidiefstalsoftware te installeren op een laptop of smartphone. Ze stelt dat het 'heel eenvoudig' is om de software te installeren, en dat het kunnen traceren van apparatuur het aantal opgeloste diefstallen makkelijk kan verhogen.

'Duizenden banen weg bij GGZ'

In de geestelijke gezondheidszorg verdwijnen zevenduizend volledige arbeidsplaatsen. Dat komt neer op een op de negen banen. Zo'n negenduizend mensen verliezen de komende tijd hun baan, meldt de NOS donderdag.

De uitgaven aan geestelijke gezondheidszorg zijn veel harder gestegen dan de zorguitgaven in het algemeen. Dat komt voornamelijk door het hoge aantal bedden voor psychiatrische patiënten in Nederland. GGZ Nederland moet daarom volgend jaar zeshonderd miljoen euro bezuinigen op een totaalbudget van zes miljard.

Schippers ontsnapt aan vallende lamp in Kamer

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is donderdag ternauwernood ontsnapt aan een vallende lamp. De minister was aan het woord in de plenaire zaal toen opeens een lamp uit het plafond viel en net naast haar terecht kwam. Daarop werd het debat geschorst.

De bewindsvrouw kwam met de schrik vrij. Volgens Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) is de lamp gebroken. "Glas is kapot en heel heet", twittert hij. Ook bij de overige Kamerleden zit de schrik er goed in. "Heftige ervaring", twittert Arie Slob (CU). "Gelukkig is het goed gegaan met minister Schippers."

Medewerkers van de Tweede Kamer ruimden de brokstukken op. Na ongeveer twintig minuten werd het debat voortgezet. "Alles is opgeruimd, iedereen is alive and kicking om het debat voort te zetten", zei Ineke van Gent (GroenLinks) die het debat voorzat.


Schippers ontsnapt aan vallende lamp in Kamer

Boerrigter en Janssen trainen weer mee

Derk Boerrigter en Theo Janssen stonden vandaag weer op het trainingsveld bij Ajax, meldt de club op de officiële website. Boerrigter staat al een maand buitenspel vanwege een rugblessure. Janssen is hersteld van een griep die ervoor zorgde dat hij afgelopen weekend tegen RKC Waalwijk ontbrak. Beide spelers trainden donderdag weer mee, al sloegen ze de afsluitende partijvorm over.

Coach Frank de Boer weet nog niet of Boerrigter deel zal uitmaken van de wedstrijdselectie tegen ADO Den Haag. De aanstaande rentree van de linksbuiten is desondanks goed nieuws, want De Boer moet veel spelers met blessures missen. Vorige week kwam Toby Alderweireld in de ziekenboeg terecht.

Ajax trapt zondag in de ArenA om 12:30 uur af tegen ADO Den Haag. Vorig seizoen werd de ontmoeting nog gewonnen door de bezoekers. Om niet verder achterop te raken bij AZ, telt voor de Amsterdammers alleen een overwinning. Het gat met de koploper is nu acht punten.

Lightning favoriet onder Xbox 360-eigenaars

Ter ere van de lancering van Final Fantasy XIII-2 heeft Microsoft een onderzoek gehouden op de Japanse Xbox.com-website. Hierbij hebben zij de lezers gevraagd wie hun favoriete personage is in Final Fantasy XIII. Hierbij is Lightning als winnaar uit de bus gekomen.

De uitslag ziet er als volgt uit:
1e plaats - Lightning
2e plaats - Hope
3e plaats - Sazh
Gezamenlijke 4e plaats - Fang
Gezamenlijke 4e plaats - Vanille

Britt Dekker veel gezocht op internet

Britt Dekker is populair op Google. De realityster staat bovenaan het lijstje van snelste stijgers in het overzicht van personen die het meest worden gezocht via de Nederlandse Google.

Ook de namen van Ryan Dunn, de Jackass-ster die in juni overleed, en van Adele werden het afgelopen jaar vaak ingetypt. In de top vijf staan verder Pippa Middleton en de in juli overleden Amy Winehouse. Bij de meest voorkomende zoektermen rondom beroemdheden scoort de scheiding van Kim Kardashian het hoogst, gevolgd door 'foto's van Scarlett Johansson'. De mobiele telefoon van de actrice werd gehackt, waarna haar naaktofoto's op internet verschenen. Op drie staat het overlijden van Cas Spijkers.

Ook Justin Bieber is terug te vinden in het rapport. Bij de meest gezochte afbeeldingen staat 'Justin Bieber kaal' bovenaan. Eerder dit jaar zei de tienerster dat hij overwoog zich kaal te scheren omdat hij op zoek was naar een nieuwe stijl. De Britse prins William en zijn vrouw Kate domineren de zoektermen gerelateerd aan het huwelijk, voor onder anderen prins Albert van Monaco en Jan Smit.

Booie de rokende chimpansee is dood

Booie de rokende chimpansee uit Los Angeles heeft zijn laatste adem uitgeblazen. Het dier ging al langer gebukt onder een hartaandoening en overleed zaterdag op 44-jarige leeftijd, zei Martine Colette van het dierenpark waar Booie sinds 1995 zijn dagen sleet.

Na een carrière als proefdier in een laboratorium van de University School of Medicine in New York arriveerde Booie in de jaren negentig in dierenpark Wildlife WayStation. Al vlug verwierf hij faam door zijn sterke behoefte aan het roken van sigaretten en zijn gebarentaal, waarmee hij zijn verzorgers zijn wensen duidelijk maakte.

Colette wist Booie van zijn rookverslaving af te helpen, maar de chimpansee bleef verknocht aan snoepgoed en andere lekkernijen. De mensaap was met name bedreven in het gebaar 'Booie ziet snoep in zak'.

Booie's dood is een financiële strop voor het dierenpark, dat in zijn voortbestaan voornamelijk afhankelijk was van het geld dat de sterattractie binnenhaalde. Volgens Martine was de chimpansee door zijn vele televisieoptredens wereldwijd geliefd.


Booie de rokende chimpansee is dood (Foto: Novum)

Tv-producente Olga Madsen (64) overleden

Tv-producente Olga Madsen is op 64-jarige leeftijd overleden. De Moeder van de Nederlandse Soaps, zoals Madsen wel werd genoemd, stierf na een ziekbed thuis in Amsterdam, bevestigt een woordvoerder van haar productiebedrijf Madsen BV.

Madsen stond in 1990 aan de wieg van Goede Tijden, Slechte Tijden, de eerste en succesvolste soap van Nederland. Ze had van Joop van den Ende de taak gekregen de Australische soapserie The Restless Years te bewerken tot een Nederlandse versie voor de toen nog jonge zender RTL 4.

Madsen was ook betrokken bij de ontwikkeling van de soaps Goudkust en Onderweg Naar Morgen. Daarnaast werkte ze als producent voor films als De Tweeling en Bride Flight. Ook schreef ze het script van De Storm.

 

Consumenten kopen meer biologisch voedsel

Consumenten hebben in de eerste drie kwartalen van 2011 meer biologische voeding gekocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet van biologische supermarkten is in vergelijking met vorig jaar met 27,3 procent gestegen. Dat meldt ketenorganisatie Bionext voor duurzame, biologische landbouw en voeding donderdag.

Supermarkten verkochten in de eerste drie kwartalen voor 291 miljoen euro aan biologische producten. In dezelfde periode vorig jaar was dat 228 miljoen euro. In alle productgroepen steeg de omzet. Maaltijden, eieren, en koffie, thee en cacao waren de snelste groeiers. Aardappelen, groente en fruit vormen nog steeds de grootste biologische productgroep, met zuivel op nummer twee.

Ketenorganisatie Bionext maakt zich wel zorgen over de balans tussen vraag en aanbod. Meer landbouwondernemers moeten biologisch gaan boeren. "Alleen al in de zuivel zijn 50 tot 60 omschakelaars nodig om het huidige tekort weg te werken", aldus directeur Bavo van den Idsert van Bionext.

Vorige maand werd al bekend dat supermarkten in Nederland ook een steeds groter biologisch assortiment voeren. Uit de jaarlijkse EKO-tellingen van Milieudefensie bleek dat in de Nederlandse supermarkt nu gemiddeld 116 biologische producten liggen.


Consumenten kopen meer biologisch voedsel (Foto: Novum)

'Xbox 720 komt in 2013'

De next-gen Xbox zal in 2013 worden uitgebracht. Dat heeft een bron, die aangeeft te werken bij het Xbox-team van Microsoft, bevestigd aan CNET. Ook hebben meerdere bronnen tegen de website gezegd dat er een nieuwe verantwoordelijke is voor Xbox-merk en -design.

Don Coyner, die de strategie voor de Xbox heeft bepaald bij de release en recent general manager of entertainment design was, zou een andere functie binnen het concern hebben aanvaard. Emma Williams, die de launch van het nieuwe Xbox Dashboard heeft geleid, zou Coyners functie hebben overgenomen.

Microsoft wil niet reageren op de geruchten van zowel de geruchten over de opvolger van de Xbox 360 als die over de personeelswijzigingen.

Volgens de geruchten zou Microsoft plannen hebben om de next-gen Xbox officieel aan te kondigen tijde de CES Expo in januari 2012.

Nieuw logo en Tiësto voor Mission Impossible - Ghost Protocol

Paramount Pictures bestaat in 2012 100 jaar en viert dat met een compleet nieuw logo. Het nieuwe logo wordt voor het eerst gebruikt in Mission: Impossible - Ghost Protocol

Paramount is de oudste filmstudio in Amerika en eveneens de laatste studio met haar hoofdkwartier in Hollywood. Het allereerste logo van de maatschappij, een met sneeuw bedekte top van een berg uit het Wasatch gebergte, werd gemaakt in 1916.

Bij de filmpremière van Mission Impossible 4 in Rio de Janeiro stond gisteravond niemand minder dan dj Tiësto om het podium, om onder meer zijn remix van het beroemde Mission Impossible-thema te laten horen. De Bredase dj sluit zich daarmee aan in het rijtje van Larry Mullen en Adam Clayton (U2), Limp Bizkit en Kanye West. De Tiësto-remix is sinds gisteren gratis via de Facebook-pagina van de dj te downloaden. Tijs Verwest oftewel Tiësto voelde zich ook zeer vereerd toen hij na zijn set Tom Cruise mocht ontmoeten en plaatste daar een mooie foto van op zijn Twitter-pagina.


Mission: Impossible - Theme (Tiësto Remix).

Madonna tekent voor drie albums

Madonna brengt drie platen uit bij Interscope Records. Het eerste album verschijnt in maart. De Queen of Pop strijkt in totaal veertig miljoen dollar op met de deal, vertellen bronnen aan entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De nieuwe plaat, die nog geen naam heeft, is de eerste in jaren van de zangeres en wordt de opvolger van Hard Candy uit 2008. De eerste single, Gimme All Your Luvin, moet eind januari uitkomen, net voor Madonna's optreden tijdens de Super Bowl.

"Wij rekenen op een mooie toekomst bij ons nieuwe thuis", reageert Madonna's manager Guy Oseary. De zangeres stond sinds 1982 onder contract bij Warner Bros, maar vertrok bij het label nadat Hard Candy verscheen.

Browseroorlog in C&C Tiberium Alliances

Er is een trailer opgedoken van Command & Conquer Tiberium Alliances. Deze game speel je in je browser met behulp van HTML 5. Spelers kunnen dus ook onderweg bezig zijn met het veroveren van de wereld.

"Command & Conquer Tiberium Alliances is de eerste MMO and eerste free-to-play game voor de al langlopende Command & Conquer-reeks. We zijn blij om deze kans te krijgen om nieuw gebied te verkennen met deze reeks", zegt Martin Löhlein, senior producer van de ontwikkelstudio Phenomic. "We hopen om een ervaring te leveren dat de trouwe fans hun favoriete franchise overal waar ze zijn te laten spelen en ondertussen de wereld van Tiberium naar nieuwe spelers te brengen."

Het spel zal gebruik maken van ingame social- en nieuwsupdates. Live status streams en newsfeeds worden in realtime geüpdatet. Op dez emanier wil de studio zorgen dat spelers snel moeten wisselen van strategie en snelle actie en reactie is nodig om te winnen.

Inschrijven voor de gesloten beta kun je hier doen. Deze start vandaag.

'Supermarkten steeds duurzamer'

Supermarkten zijn in 2011 duurzamer gaan ondernemen. Dat meldt de vergelijkingssite Rank a Brand op basis van eigen onderzoek. Geen enkele supermarktketen scoort een voldoende, maar de scores zijn in vergelijking met vorig jaar wel met gemiddeld veertig procent omhoog gegaan.

Rank a Brand onderzocht de online duurzaamheidsverslagen van twintig supermarktketens. Het onderzoeksbureau bekeek onder meer of de supermarkten een beleid hebben om CO2-uitstoot te verminderen, hoe ze het milieubeleid hanteren en of ze fair trade koffie, bananen en chocola verkopen.

Albert Heijn scoorde positief op negen van de twintig punten en kwam hiermee als beste uit het onderzoek. Nettorama scoort op geen enkel punt en komt hiermee op de laatste plaats. Ook Aldi scoorde slecht. Deze keten geeft bijna geen informatie over het duurzaamheidbeleid.

"De ketens zijn duidelijker geworden over de duurzame producten. Met die informatie kunnen wij de supermarkten scherper vergelijken," aldus de woordvoerder. "Supermarkten moeten nog wel veel verbeteren in hun verslaggeving. De consument moet nog even wachten voordat de eerste keten aantoont volledig groen en eerlijk te werken."

Barcelona overtuigend naar finale WK clubteams

Barcelona heeft zonder problemen de finale van het WK voor clubteams bereikt. De Spaanse landskampioen was in de halve eindstrijd in Yokohama veel sterk voor het Qatarese Al Sadd en zegevierde met 4-0.

Adriano scoorde in de eerste helft tweemaal, na rust tilden Seydou Keita en Maxwell de marge naar vier. In de finale neemt Barcelona het zondag op tegen Santos uit Brazilië, dat zich woensdag al plaatste ten koste van het Japanse Kashiwa Reysol.

Zoals verwacht was het verschil tussen Barcelona en de winnaar van de Aziatische variant van de Champions League veel te groot. Vanaf het beginsignaal drukten de Spanjaarden de Qatarezen achteruit.

Toch duurde het tot de 25e minuut voordat Barcelona op voorsprong kwam. Nadat Al Sadd zich aanvankelijk met kunst- en vliegwerk staande had gehouden, ging de verdediging gruwelijk in de fout. Adriano profiteerde dankbaar van een misverstand tussen keeper Mohammed Saqr en linksback Nadir Belhadj.

Een aantal minuten later dacht David Villa de 2-0 gemaakt te hebben, maar het doelpunt van de Spaanse international werd afgekeurd vanwege buitenspel. Diezelfde Villa groeide even later uit tot de grote pechvogel. Hij moest zeven minuten voor rust het veld verlaten met een scheenbeenbreuk.

Nadat Villa was vervangen door Alexis Sanchez gooide Barcelona de wedstrijd op slot. Een afstandsschot van Adriano werd door doelman Saqr wederom niet goed verwerkt: 2-0. Ook in het tweede bedrijf was Al Sadd slechts figurant in de voetbalshow van Barça. Als de Spanjaarden echt gewild hadden, had de score nog fors kunnen oplopen. Nu bleef het bij 4-0, door treffers van Keita en invaller Maxwell, en toonde Barcelona zich nog genadig voor de zwakke opponent.

Alguersuari verrast door besluit Toro Rosso

Scuderia Toro Rosso maakte gisteren bekend in 2012 te gaan racen met Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne. De huidige Formule 1-coureurs Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari werden tot verrassing van laatstgenoemde op straat gezet.

"Ik ben erg verrast door het besluit. Nog maar een week geleden sprak ik na het winnen van de Challenge of the Stars in Florianopolis met Helmut Marko (Red Bull-adviseur) en Franz Tost (teambaas) en zijn spraken over de plannen die ze met me hadden in 2012. Ze waren enthousiast en lieten blijken dat ze veel vertrouwen in me hadden. Ook vroegen ze me om afgelopen maandag in Madrid bij een evenement van CEPSA aanwezig te zijn," zei Alguersuari tegen Autosport.

De inmiddels 21-jarige Spanjaard maakte halverwege 2009 zijn Formule 1-debuut zonder ervaring met F1-auto's te hebben en heeft zich sindsdien sterk verbeterd. Red Bull heeft zijn carrière tot deze week ondersteund en daarom wil Alguersuari de Oostenrijkse drankjesfabrikant, die ook eigenaar is van Toro Rosso, niet afvallen. Hij wil nu rustig alle opties bekijken die nu op zijn pad komen.

Star Wars: The Old Republic early access

BioWare laat weten dat iedereen die de game pre-ordered heeft voor oktober 2011, op dit moment een invite heeft gekregen voor early access.

Vandaag zal er wederom hetzelfde aantal spelers uitgenodigd worden dat zich aangemeld heeft na oktober. Om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft draaien, staan er momenteel 106 servers online waarvan 42 in Europa.

Star Wars: The Old Republic komt 20 december 2011 uit voor pc.

Man bedolven onder betonnen plaat

Bij een ongeval op het Amsterdamse Rokin is donderdagmiddag een man gewond geraakt toen hij werd bedolven onder een betonnen plaat. De plaat viel van een gebouw, zegt een woordvoerder van de brandweer. Het gaat om het voormalige pand van Fortis waarin volgend jaar de redactie van NRC gehuisvest wordt.

De gewonde zat enige tijd bekneld onder de plaat. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. Een ooggetuige op Twitter meldt dat het gaat om een plaat van vier bij vier meter die van de derde verdieping naar beneden stortte. Hoe het slachtoffer eraan toe is, is niet bekend.

PS3 leading platform voor Metal Gear Rising

Metal Gear Rising: Revengeance wordt gemaakt met de PlayStation 3 als leading platform heeft ontwikkelstudio Platinum Games bekendgemaakt.

Platinum Games gebruikt een eigen engine om het spel te maken en daarbij is de PlayStation 3 altijd het belangrijkste platform, geeft producer Atsushi Inaba aan. Dit doen ze omdat bij het spel Bayonetta de PlayStation 3-versie hadden uitbesteed. Als gevolg daarvan had het spel had grote problemen op de PlayStation 3.

Sinds het spel Vanquish gebruikt Platinum Games de PlayStation 3 als hoofdplatform om er zo zeker van te zijn dat beide consoles dezelfde kwaliteit hebben. In de making-of-video's zien we een Xbox 360-controller, maar dat heeft als reden dat het spel op de pc wordt ontwikkeld. Om het daar te besturen gebruiken ze de Xbox 360-controller, want er is geen officiële oplossing om een PlayStation 3-controller op je pc aan te sluiten.

Metal Gear Rising

Scheenbeenbreuk voor Barça-spits Villa

Barcelona moet het waarschijnlijk voorlopig stellen zonder David Villa. De 30-jarige spits heeft donderdag tegen Al Sadd een breuk in zijn linkerscheenbeen opgelopen, maakte Barcelona nog tijdens de wedstrijd via Twitter bekend.

Villa moest in het halvefinaleduel van het WK voor clubteams zeven minuten voor rust naar de kant en werd vervangen door Alexis Sanchez. Villa werd gelijk naar een nabijgelegen ziekenhuis afgevoerd. Het is nog niet bekend hoe lang de Spaans international precies uit de roulatie is.

Vuurwerkbom treft bouwvakker Almere

Een 44-jarige bouwvakker uit Urk heeft in Almere blijvende gehoorschade opgelopen door een vuurwerkbom. Het projectiel ontplofte op drie meter afstand van de man. De knal was zo hard dat hij blijvend oorletsel opliep aan beide oren, ondanks de gehoorbescherming die hij droeg.

De man was in het centrum van Almere bezig met sloopwerkzaamheden toen de vuurwerkbom plotseling ontplofte. Het incident gebeurde eind november al, maar de politie maakte het donderdag pas bekend.

De politie verdenkt de dader of daders, van wie elk spoor ontbreekt, van zware mishandeling en poging tot doodslag.

Gezondheidsraad: let op vee met griep

Varkens, pluimvee en ander vee moeten goed in de gaten worden gehouden om de kans op een nieuwe grieppandemie in te dammen. Dat zegt de Gezondheidsraad donderdag in een advies naar aanleiding van de uitbraak van Mexicaanse griep twee jaar geleden. Griepvirussen van dieren kunnen via veehouders uitgroeien tot een pandemie.

Een relatie tussen de Mexicaanse griep, de aanvankelijk varkensgriep werd genoemd, en varkens is niet aangetoond. Toch moet volgens de Gezondheidsraad tijdig aan de bel worden getrokken wanneer een veehouder met zieke dieren zelf ziek wordt.

De Gezondheidsraad wijst er in het advies verder op dat er een groot gat zit tussen de beleving van de Mexicaanse griep door wetenschappers en door het publiek. De wetenschappelijke opvatting is dat er juist is gehandeld in het waarschuwen voor de ziekte en het uitroepen van de uitbraak tot pandemie. Maatschappelijk worden daar vraagtekens bij gezet.

De raad wijst erop dat een pandemie in de eerste plaats iets zegt over de verspreiding van een ziekte over de hele wereld. De opvatting van het publiek dat een pandemie ook iets zegt over de ernst van de ziekte is onjuist. Door die andere opvatting en het milde verloop van de Mexicaanse griep vonden veel mensen dat de uitbraak onterecht tot pandemie was uitgeroepen.

Opnieuw staking Griekse ambtenaren

Griekse ambtenaren leggen donderdag drie uur lang het werk neer. Met de staking protesteren de ambtenaren tegen de bezuinigingen in Griekenland. Door de werkonderbreking zal in ziekenhuizen alleen de noodzakelijke staf aanwezig zijn. Andere openbare diensten liggen van 12.00 uur tot 15.00 uur plat.

Het Internationaal Monetair Fonds riep Griekenland woensdag op het teveel aan ambtenaren de laan uit te sturen en verder te snijden in arbeidsvoorwaarden van ambtenaren om de omvang van de publieke sector terug te dringen en de concurrentiepositie van de Griekse economie te versterken. Volgens Poul Thomsen van het IMF moet de Griekse regering zich nu gaan richten op bezuinigingen, omdat er geen verdere winst te behalen valt met belastingverhogingen.

Sexy zangeres al 3 jaar kluizenaar

Je zult er allicht wel van hebben gehoord en anders ken je haar nu: Jemma Pixie Hixon. Deze 20-jarige zangeres uit het Engelse Malvern is al jaren een graag geziene verschijning op YouTube. Een optreden zal de sexy jongedame echter nooit geven. Jemma heeft namelijk pleinvrees.

De langharige brunette ziet eruit als een fotomodel en heeft duizenden volgers op YouTube. Jemma lijdt echter al jaren aan agorafobie, pleinvrees in de volksmond. Hierdoor is zij al drie jaar haar huis niet uit geweest.

Desondanks is het haar gelukt voor 2012 een jaarkalender op de markt te brengen. Alle sexy foto's heeft ze zelf geschoten, in de veiligheid van haar eigen slaapkamer. Het bewerken van de foto's heeft ze echter wel overgelaten aan een expert. "Ik word bang van vreemden in mijn huis", zo verklaart Jemma. "Ik kon daarom geen fotograaf inhuren."


Een filmpje van Jemma, die fan is van Britney Spears

The Witcher 2 pakt Duitse piraten aan

CD Projekt heeft bevestigd  brieven te sturen naar de Duitse gamers waarin bijna duizend euro wordt geëist voor vermeende piraterij door de game The Witcher 2 te downloaden op illegale wijze.

Het bedrijf reageert: "Zoals je weet, zijn we geen enorme fans van enige vorm van DRM hier bij CD Projekt RED. DRM zelf is een irritatie voor legale gamers - eerlijke mensen, die besloten dat onze game de moeite en de prijs waard was, en het kochten. Wij willen hun leven niet moeilijker maken door de invoering van irritante kopiëren bescherming."

CD Projekt gaat verder: "Bovendien, proberen we altijd een hoge waarde te bieden met ons product door bijvoorbeeld het gehele pakket te verbeteren door extra voorwerpen voor verzamelingen, zoals soundtracks, making-of dvd's, boeken, walkthroughs, enz. We konden geavanceerde kopieerbeveiliging invoeren die helaas, ook legale kopers straffen. In plaats daarvan hebben we besloten om gamers wat extra content bij elke game uit te brengen om hun ervaring compleet te maken."

"Maar", voegt CD Projekt eraan toe, "dit mag niet worden verward met het geven van een groen licht voor piraterij. Dat zullen we nooit goedkeuren, omdat het niet alleen invloed op ons, maar een negatieve invloed op de gehele game-industrie heeft."

Ze sturen alleen brieven met een boete naar gamers waarvan ze het zeker weten dat zij een illegale versie hebben. Het gaat om een bedrag van 911,80 euro. Er zijn nu ontvangers van brieven die melden dat ze nog nooit van The Witcher 2 hebben gehoord, dus of de methode waterdicht is om zeker te weten of het spel illegaal in bezit is, is nog niet bewezen.

The Witcher 2

Britten bereiden zich voor op uiteenvallen euro

Britse toezichthouders komen met banken bijeen om te bespreken in welke mate zij voorbereid zijn op een eventueel uiteenvallen van de eurozone. Dat zeggen personen die bekend zijn met de situatie.

De financiële toezichthouder van het Verenigd Koninkrijk (VK), de Financial Services Authority (FSA), voert gesprekken met chief risk officers van de belangrijkste Britse en internationale banken. Hij doet dit om tot een beter begrip van hun noodplannen te komen, melden de bronnen.

De toezichthouder heeft banken gevraagd beleidsstukken in te dienen, waarin beschreven staat hoe financials zich voorbereiden op wat kan gebeuren als de monetaire unie uiteenvalt of individuele lidstaten terugkeren naar hun voormalige nationale valuta.

De Britse toezichthouder is van plan om in de komende weken een bijeenkomst te organiseren waarbij bestuursvoorzitters van top banken en toezichthouders notities met elkaar kunnen vergelijken over hoe ze zich verder kunnen voorbereiden. Tijdens de bijeenkomst zullen zowel executives aanwezig zijn van de vooraanstaande Britse banken als van internationale ondernemingen met een zakenbank die opereert op de financiële markt in Londen.

"Het is een kans voor bedrijven om hun ervaringen met elkaar te delen", meldt één van de bronnen. "Tijdens de ontmoeting zal er onder andere een discussie gevoerd worden over de gebieden waarop de banken hun voorbereiden moeten verbeteren", aldus de persoon.

De FSA is ook betrokken bij één op één gesprekken met een aantal banken om manieren te bespreken waardoor ze zich beter kunnen voorbereiden op een mogelijk uiteenvallen van de eurozone.

Een hooggeplaatste FSA-ambtenaar, Andrew Bailey, meldde aan het einde van de vorige maand dat de FSA banken stimuleert om deel te nemen aan het opstellen van noodplannen.

"Een goed risicomanagement houdt in dat je rekening houdt met onwaarschijnlijke maar ernstige scenario's, en dit betekent dat we het vooruitzicht van een wanordelijk vertrek van enkele landen uit de eurozone niet mogen negeren", aldus Bailey tijdens een conferentie in Londen. "Ik bied geen zicht op of het gebeuren gaat, maar als het gebeurt, moeten we erop voorbereid zijn".

Dekkingsgraad pensioenfondsen licht hersteld

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is eind november gestegen tot 97 procent. Aan het einde van het derde kwartaal was het nog 94 procent. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in een statistisch nieuwsbericht.

De stijging van de dekkingsgraad, de verhouding tussen bezittingen en verplichtingen van de fondsen, was vooral het gevolg van hogere aandelenkoersen en stijging van de lange rente, aldus de centrale bank.

De kapitaalmarktrente van vijftien jaar steeg eind november naar 3,1 procent van 2,9 procent eind september. Bij een hogere rente hoeven pensioenfondsen minder geld te reserveren voor toekomstige uitkeringen.

De AEX-index steeg in oktober en november met 7 procent en de MSCI-wereldindex met 6,8 procent. De stijging van de aandelenkoersen compenseerde de daling van de obligatiekoersen, die ook het gevolg was van de hogere rentestand.

Veel pensioenfondsen hebben nog steeds een dekkingstekort, ofwel een dekkingsgraad van onder de 105 procent. Eind november waren 5,1 miljoen actieve deelnemers en 2,5 miljoen pensioengerechtigden aangesloten bij een van de 261 pensioenfondsen in dekkingstekort, blijkt uit de cijfers.

'Filipijnse vrouwen betrokken bij zedenzaak'

Twee vrouwen op de Filipijnen hebben mogelijk een rol gespeeld in de Amsterdamse zedenzaak. De vrouwen zouden twee jonge kinderen hebben misbruikt in opdracht van Flovin O., een van de verdachten. Dat bleek donderdag tijdens een pro-formazitting in de zaak tegen O.

De 37-jarige O. zou de vrouwen hebben betaald voor het verrichten van de ontuchtige handelingen. Hij keek vervolgens vanuit Nederland mee. De autoriteiten op de Filipijnen hebben de vrouwen opgespoord. De twee worden vermoedelijk in februari verhoord.

O. bekende eerder dat hij samen met Robert M., de hoofdverdachte in de zedenzaak, een baby heeft misbruikt. Ook heeft hij kinderporno uitgewisseld met M.

Vijf Indiase atleten voor twee jaar geschorst

Het Indiase antidopinginstituut (NADA) heeft vijf atleten voor twee jaar geschorst. Ze testten afgelopen jaar tijdens de binnenlandse competitie positief op het gebruik van verboden middelen. Het gaat om sprinter Hemant Kirulkar, discuswerper Gaurav Bhardwaj, langeafstandsloper B. Madhusudhan, kogelstoter Budhisatva Banerjee en speerwerper Megha Pardeshi.

Volgens NADA-directeur Rahul Bhatnagar passen de schorsingen in het beleid van de NADA 'om dopinggebruik helemaal uit te roeien uit het systeem'. "We zijn begonnen met testen op scholen en universiteiten en zullen niet schromen ook junioren te schorsen als zij schuldig bevonden worden."

Poetin wil webcams bij stembureaus

De Russische premier Vladimir Poetin heeft donderdag voorgesteld om bij de presidentsverkiezingen van 2012 webcams op te hangen bij alle stembureaus. Poetin deed zijn voorstel in een vraaggesprek op de Russische televisie. Poetins televisieoptreden volgt op een weekeinde van stevige protesten tegen de parlementsverkiezingen die op 4 december plaatsvonden.

"We hebben negentigduizend stembureaus. Laat het land zien wat er gebeurt bij iedere stembus. De oppositie moet een mogelijkheid hebben om alles wat er gebeurt bij stembureaus te controleren en dat is goed mogelijk met webcams", aldus Poetin.

In hetzelfde gesprek verdedigde Poetin nogmaals de parlementsverkiezingen. Volgens de premier weerspiegelden de verkiezingen de wil van het volk. Als de oppositie dat wil kan ze naar de rechtbank stappen met haar aanklachten van fraude, zei hij.

"De uitslagen van deze verkiezingen weerspiegelen zonder twijfel de werkelijke machtsverhouding in het land. Het is uitstekend dat Verenigd Rusland zijn leidende positie heeft weten te behouden." Poetin veegde de aantijgingen van fraude van tafel. Hij beschuldigde de oppositie ervan namens het Westen te handelen om Rusland te verzwakken. "Het doel van de oppositie is vechten voor de macht en ze grijpt elke kans aan om vooruit te komen."

De enorme golf van protest is een groot probleem voor Poetin nu over minder dan drie maanden presidentsverkiezingen worden gehouden. Hij hoopt deze verkiezingen op zijn naam te schrijven en terug te keren naar het Kremlin. De premier probeerde donderdag een positieve draai te geven aan de betogingen. Hij zei blij te zijn dat de bevolking actief is, maar hij riep de betogers wel op zich aan de wet te houden.


Poetin wil webcams bij stembureaus (Foto: Novum)

Nieuwe Ferrari bij eerste F1-test

Ferrari heeft bekendgemaakt dat het met de nieuwe Formule 1-auto aanwezig zal zijn bij de eerste wintertest van 2012. De test zal op 7 februari beginnen in het Spaanse Jerez.

"De nieuwe wagen zal begin februari gepresenteerd worden, zodat er tijdens de eerste testessie mee gereden kan worden," zei een woordvoerder van Ferrari tegen Autosprint. Hij belooft een radicaal nieuwe auto. "Ons doel is om volgend jaar weer te winnen. We gooien het daarom over een andere boeg. De nieuwe wagen staat voor een mentaliteitsverandering binnen het hele team."

Steeds meer kinderen op speciale scholen

Het aantal leerlingen op speciale scholen blijft stijgen. De afgelopen zeven jaar is het aantal kinderen dat naar zo'n school gaat met vijftienduizend gestegen. Dit schooljaar zitten bijna 69.000 leerlingen op een speciale school, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Op een speciale school wordt les gegeven aan zeer moeilijk lerende of opvoedbare kinderen, lichamelijk of zintuiglijk gehandicapte kinderen en langdurig zieken. De groei doet zich voornamelijk voor binnen het voortgezet onderwijs. Daar steeg het aantal scholieren van 20.500 in 2003 naar 34.500 nu. In het basisonderwijs bleef het aantal leerlingen nagenoeg gelijk.

De groei in het voortgezet onderwijs is voor het grootste deel toe te schrijven aan de toename van het aantal leerlingen met ernstige ontwikkelingsstoornissen. Dat is bijna verdubbeld, naar ruim negentienduizend.

Kinderen die zo'n ontwikkelingsstoornis hebben, zijn bijna altijd jongens. Slechts negentien procent van de leerlingen zijn meisjes.

Bommen uit WOII gevonden in woning Valthe

In een woning in het Drentse Valthe heeft de politie woensdag drie mortiergranaten en een vliegtuigbom in beslag genomen. De bommen dateren uit de Tweede Wereldoorlog. Er zat geen explosieve lading in. Dat heeft de politie donderdag gemeld.

De politie trof in de woning aan de Exloërweg een hele verzameling spullen uit de Tweede Wereldoorlog aan. Voor het houden van de wapens heeft de 55-jarige bewoner een vergunning nodig, en die heeft hij niet.

Tienduizenden onverzekerde bromfietsers beboet

Ruim 75.000 bezitters van onverzekerde brommers hebben de afgelopen maanden een boete van 316 euro ontvangen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) donderdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. De boetes worden sinds juli uitgedeeld.

Ongeveer 220.000 bromfietsbezitters kregen de afgelopen tijd tot drie keer toe een waarschuwingsbrief. Daarin stond dat ze een boete zouden krijgen als ze hun voertuig niet zouden afmelden of verzekeren.

Door een wetswijziging controleert de RDW sinds juli alle geregistreerde brommers, scooters en snorfietsen op een geldige verzekering. Eerder gebeurde dat slechts steekproefsgewijs. Ook veel eigenaren van afgedankte brommers die niet meer worden gebruikt, maar nog wel geregistreerd stonden, kregen een boete. "Dat is erg vervelend voor ze, maar ze waren gewaarschuwd."

Man steekt vriend ex-vrouw neer

De politie heeft in Rijswijk een man aangehouden die de vriend van zijn ex-vrouw had neergestoken. Dat heeft de politie donderdag gemeld.

De man was woensdag naar het huis van zijn ex-vrouw aan de Pauwenhof gegaan en raakte daar in gevecht met haar vriend. Buiten de woning stak hij de 49-jarige man meerdere keren. Omstanders wisten de vechtende mannen uit elkaar te halen.

Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd. De 54-jarige ex-man is aangehouden. Hij zit nog vast. De politie zoekt getuigen.

Van Rijsselberghe verstevigt koppositie op WK

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft bij het WK zeilen in Perth zijn leidende positie in de RS: X-klasse verstevigd. Hij won donderdag de zesde race, eindigde als vierde in de zevende en werd derde in de achtste race.

De Israëliër Nimrod Mashich, met wie Van Rijsselberghe de koppositie deelde, viel terug in het klassement en staat nu derde. Piotr Myszka uit Polen neemt de tweede positie in.

Rutte bezoekt missie Kunduz

Premier Mark Rutte heeft de afgelopen dagen voor het eerst een bezoek gebracht aan de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Hij wilde met eigen ogen zien hoe de missie loopt en de Nederlanders die eraan meedoen persoonlijk een hart onder de riem steken.

In de volle Nederlandse bar op Kamp Kunduz zei Rutte tegen de militairen dat er altijd veel politieke discussie over militaire missies is. Maar volgens hem bestaat er geen twijfel over dat er bij de politiek en de bevolking ,,100 procent’’ steun is voor het werk dat ze doen. ,,Weet dat Nederland alséén man achter jullie staat en ongelooflijk trots is op uw werk’’, zei hij tijdens het bliksembezoek.

Diezelfde boodschap had Rutte dinsdag ook voor de Nederlanders in Mazar-e-Sharif, waarvandaan vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen de missie ondersteunen. Zowel in Mazar-e-Sharif als in Kunduz sprak de premier met de militairen. Velen van hen gingen vervolgens op de foto met de premier, die casual gekleed was in een spijkerbroek en een blauwe trui.

Veel militairen hadden pas op het laatste moment te horen gekregen dat de minister-president zou langskomen. De komst van commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, die met Rutte meereisde, was wel aangekondigd. ,,Ik zou zeggen: een heel groot applaus voor jullie zelf’’, zei Rutte, waarop de militairen direct zijn 'bevel’ opvolgden.

Rutte hield de manschappen ook voor dat het belangrijk is dat de Afghanen zelf verantwoordelijk worden voor het bestuur en de veiligheid in het land. Dat is niet alleen in het belang van Afghanistan, maar ook van het vrije Westen, aldus Rutte. ,,Dat Afghanistan geen broedplaats meer is voor terrorisme’’, zei hij.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Rutte woensdag in Kabul een ontmoeting zou hebben met de Afghaanse president Hamid Karzai. Maar dat ging niet door, omdat er vanwege mist urenlang niet vanaf Kunduz kon worden gevlogen.

Rutte bezoekt missie Kunduz
Rutte bezoekt missie Kunduz (Foto: ANP)

Thieme komt snel met nieuw slachtverbod

De Partij voor de Dieren komt met een nieuw wetsvoorstel voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten als de Eerste Kamer volgende week niet instemt met het voorstel dat er nu ligt. Dinsdag werd al duidelijk dat een meerderheid van de Senaat zich tegen een verbod keert.

In het programma Pauw& Witteman maakte Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren duidelijk dat ze de strijd voor een verbod niet opgeeft. Ze kondigde aan zo snel mogelijk met een nieuw voorstel te komen.

Thieme komt snel met nieuw slachtverbod
Thieme komt snel met nieuw slachtverbod (Foto: ANP)

Werkloosheid niet verder gestegen

In november waren 455.000 mensen werkloos. Net als de maand daarvoor komt dat overeen met 5,8 procent van de beroepsbevolking. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de vier voorafgaande maanden nam de werkloosheid nog toe. Zowel het aantal werkloze mannen als het aantal werkloze vrouwen bleef in november vrijwel gelijk. De werkloosheid blijft hiermee op hetzelfde niveau als tijdens de piek in februari 2010.

Werkloosheid niet verder gestegen
Werkloosheid niet verder gestegen (Foto: ANP)

Jacques Chirac schuldig in corruptiezaak

De Franse ex-president Jacques Chirac is donderdag door een rechtbank in Parijs schuldig bevonden aan verduistering en misbruik van vertrouwen. De rechter achtte bewezen dat Chirac in de jaren dat hij burgemeester van Parijs was meer dan twee dozijn nepbanen heeft geschapen om geld naar zijn partij te sluizen. De voormalige president heeft een voorwaardelijke celstraf van twee jaar opgelegd gekregen.

Chirac heeft zich niet gehouden aan zijn plicht om eerlijk te zijn, zoals hij zou hebben moeten doen, aldus de rechter. Het hof voegde daar echter wel aan toe dat rekening moet worden gehouden met de leeftijd en de gezondheidstoestand van de 79-jarige Chirac. Bovendien hebben de strafbare feiten lang geleden plaatsgevonden.

Chirac was de eerste voormalige Franse president sinds de Tweede Wereldoorlog die terecht moest staan. Tijdens zijn presidentschap was hij immuun voor rechtsvervolging. Hij heeft altijd ontkend iets verkeerd te hebben gedaan.


Jacques Chirac schuldig in corruptiezaak (Foto: Novum)

'Inspectie en ziekenhuis schokkend gefaald'

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben op schokkende wijze gefaald in het onderzoek naar baby Jelmer en de operatie waarbij de zes weken oude jongen ernstig lichamelijk en geestelijk gehandicapt raakte. Dat concludeert de Nationale Ombudsman in een rapport dat donderdag is gepresenteerd.

Het Groningse universiteitsziekenhuis heeft volgens de Ombudsman 'kil, afstandelijk en zelfs berekenend' geopereerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft zo ernstig gedisfunctioneerd in de zaak 'dat elke beschrijving getart wordt'. De ombudsman stelt dat hij dergelijk disfunctioneren nog nooit eerder is tegengekomen in zijn ervaring met de overheid.

De baby moest onder het mes wegens verstoppingen in zijn darm. Na de ingreep bleek dat hij een zware hersenbeschadiging had opgelopen. De jongen was geestelijk en lichamelijk zwaar gehandicapt geraakt. Zijn ouders wilden weten wat er was gebeurd en stuitten daarbij jarenlang op een muur van onwil. Het ziekenhuis gaf geen opheldering. De inspectie presenteerde pas na ruim drie jaar een rapport waarin werd geconstateerd dat er bij de operatie ernstige fouten waren gemaakt. De IGZ trok het rapport echter in het voorjaar van 2011 plotseling in. De betrokken inspecteur werd van de zaak gehaald. Er kwam een nieuw rapport waarin werd gesteld dat er geen fouten waren gemaakt. De ouders brachten de zaak deze zomer via het radioprogramma Argos naar buiten. De Ombudsman stelde daarop een onderzoek in.

Hij concludeert dat het ziekenhuis een mistgordijn heeft geprobeerd op te trekken en de oorzaak van de hersenbeschadiging van Jelmer wilde verhullen. De ombudsman zegt over de IGZ dat de organisatie slecht werk heeft geleverd. Zo duurde het veel te lang voordat er een rapport kwam. Omdat de inspectie van mening was dat de kwaliteit van het onderzoek slecht was, en bovendien de betrokken specialist en het ziekenhuis de IGZ onder druk zetten, heeft de inspectie besloten het belastende rapport terug te trekken en andere conclusies te presenteren, aldus de ombudsman.

'Inspectie en ziekenhuis schokkend gefaald'
'Inspectie en ziekenhuis schokkend gefaald' (Foto: ANP)

Ninja Gaiden 3 naar Japan met DOA5-demo

Kopers van Ninja Gaiden 3: Razor's Edge in japan krijgen er een extraatje bijgeleverd. Tecmo Koei heeft namelijk bekend gemaakt dat zij in Japan bij Ninja Gaiden 3: Razor's Edge een Alpha-demo bijvoegen van Dead or Alive 5.

Kopers van Ninja Gaiden op PlayStation 3 krijgen in de DOA5-demo als speelbare personages Hayate en Ayane. Bij de Xbox 360-versie krijg je Ryu Hayabusa en Hitomi. Bij de Collector's Edition, ongeacht het platform, krijg je alle vier personages.

De demo wordt niet vrijgegeven buiten Ninja Gaiden 3. Het is nog niet bekend of de demo buiten Japan ook wordt meegeleverd met Ninja Gaiden.

Ninja Gaiden 3: Razor's Edge komt op 22 maart 2012 uit op Xbox 360 en PlayStation 3 met later nog releases op Wii U en PlayStation Vita.

Oplossing Skyward Sword save bug

Nintendo heeft een oplossing voor gamers die niet meer kunnen saven in The Legend of Zelda: Skyward Sword. Het is nog niet precies duidelijk wanneer de algemene update komt, maar mocht je nu last hebben van een corrupte save dan kun je dit zelf verhelpen.

Wanneer er nu namelijk een corrupte save is, is het mogelijk om een kleine update zelf te downloaden. Gamers die geen internet hebben kunnen ook een SD Card of hun Wii opsturen om deze fix te krijgen.

The bug in The Legend of Zelda: Skyward Sword komt wanneer gamers een reeks bepaalde questen voltooien en met een bepaalde NPC praten daarna. Wanneer dit allemaal in dezelfde volgorde is gedaan, is het niet meer mogelijk om je game te saven.

Capcom brengt XBLA-games op een schijfje

Capcom zal acht van haar populaire Xbox Live Arcade-games uitbrengen op een disc als Xbox-release. Deze games zullen dezelfde content bevatten als hun digitale tegenhangers.

De collectie zal bestaan uit Super Street Fighter II Turbo HD Remix, Final Fight: Double Impact, Super Puzzle Fighter II Turbo HD Remix, 1942: Joint Strike, Bionic Commando: Rearmed 2, Flock, Wolf of the Battlefield: Commando 3 en Rocketmen: Axis of Evil. Op dit moment is de collectie enkel bevestigd voor een release in Amerika, waar hij in de lente van 2012 uit gaat komen voor een prijs van omgerekend 30 euro. Of de collectie ook elders uitgebracht gaat worden of wellicht ook naar PlayStation 3 komt is nog niet bekend.

[Video] Voorzitter Zagreb uitgescholden tijdens persconferentie

Zdravko Mamic, voorzitter van Dinamo Zagreb, kreeg het afgelopen week zwaar te verduren tijdens een persconferentie. Hij moest zich voor de pers verantwoorden voor het ontslag van trainer Krunoslav Jurcic na de enorme zeper in de Champions League (1-7 verlies tegen Olympique Lyon).

Door dit resultaat werd Ajax op doelsaldo uitgeschakeld. Over de uitslag in Zagreb werd de dagen erna nog flink gesproken, aangezien er een sterk luchtje van omkoping aan de partij zat. Zo gaf een verdediger van Dinamo Zagreb een knipoog naar doelpuntenmaker Bafétimbi Gomis en werden er twee buitenspeldoelpunten van Lyon onterecht goedgekeurd.

Op de persconferentie ging het verder ook over de arrestatie van een aantal Kroatische officials, op verdenking van omkoping. Niet alleen de pers was afgekomen op de bijeenkomst, ook een aantal fans van Dinamo Zagreb waren aanwezig. De zogenaamde Bad Blue Boys zochten verbaal de confrontatie met Mamic.

De supporters reageerden hun frustraties af op de voorzitter en zijn zoon, technisch directeur Zoran Mamic. "Wat ben je toch een lafaard! Je liegt over onze club. Ga op je knieën!", riepen de Bad Blue Boys richting de preses. Mamic zelf bleef er opvallend rustig onder. Na ruim drie minuten geschreeuw te hebben richting Mamic, verdwenen de Blad Blue Boys uit de zaal.

Nadat zij de ruimte hadden verlaten, deelde Mamic nog een sneer uit naar de Kroatische pers: "Elke dag roepen de kranten op om mij te doden. Maar 95 procent van wat jullie schrijven is niet waar. En kijk nu wat deze mensen doen."

Hieronder beelden van de persconferentie.

'Juventus mengt zich in strijd om Tévez'

Juventus is met Manchester City in gesprek over een transfer van Carlos Tévez. De 27-jarige Argentijn is bij de Engelse ploeg op een zijspoor belandt, nadat hij in september tijdens het Champions League-duel tegen Bayern München weigerde in te vallen.

De Italiaanse ploeg zou een bod van 25 miljoen euro hebben uitgebracht op Tévez. Daar zouden volgens The Guardian een aantal telefoontjes tussen Pavel Nedved, een directeur bij Juventus en manager Roberto Mancini van Manchester City aan vooraf zijn gegaan.

Het bod van de Oude Dame ligt vijf miljoen onder de vraagprijs van Manchester City. Behalve Juventus hebben ook AC Milan en Paris Saint-Germain belangstelling getoond in de Argentijn. De Franse ploeg moet nog wel een bod uitbrengen, terwijl Milan heeft aangegeven Tévez alleen te willen huren.

Oud-Ajacied Van Damme maanden uitgeschakeld

Standard Luik kan drie maanden geen beroep doen op aanvoerder Jelle van Damme. De verdediger moet volgensde Belgische krant Het Laatste Nieuws onder het mes.

De 28-jarige Van Damme, voormalig speler van onder meer Ajax, raakte begin november geblesseerd aan de knie. Vervolgens bleef hij last houden van het gewricht. Komende vrijdag ondergaat Van Damme een operatie om de schade aan het kraakbeen te herstellen.

"Dit is een ontgoocheling, maar ik speel straks liever op 100 procent dan te blijven voetballen op 70 procent", aldus de Belgische voetballer.

'Schalke wil Huntelaar langer vastleggen'

Schalke 04 wil het contract van Klaas-Jan Huntelaar verlengen om te voorkomen dat een andere club met hem aan de haal gaat. De 28-jarige spits presteert dit seizoen uitstekend bij de Duitse club, die daarom verwacht dat de belangstelling voor Huntelaar zal aanwakkeren.

Huntelaars contract loopt over anderhalf jaar af. "We willen Klaas-Jan op tijd binden voor na 2013. Als hij zo doorgaat, zullen er aanbiedingen van wereldclubs komen", zegt manager Horst Heldt in de Duitse krant Bild. De aanvaller scoorde dit seizoen in dertig officiële wedstrijden voor Schalke al 29 keer.

Huntelaar slaagde eerder in de absolute top niet bij Real Madrid en AC Milan. Heldt ziet dat als een pluspunt voor Schalke. "Hij heeft bij Real en Milan negatieve ervaringen gehad. Dat kan in ons voordeel werken."

De 49-voudig international is bezig aan zijn tweede seizoen in Gelsenkirchen. Naast Milan en Real kwam Huntelaar onder meer nog vier seizoenen uit voor Ajax en anderhalf jaar voor Heerenveen.


'Schalke wil Huntelaar langer vastleggen' (Foto: Novum)

ForestVille Zynga's nieuwste

Zynga heeft bekendgemaakt dat ForestVille een nieuwe game is voor iOS. Vorige week registreerde het bedrijf negentien domeinnamen om de merknaam in elk geval online gesteld te hebben.

ForestVille is eigenlijk al een paar dagen te downloaden uit de Canadese AppStore, maar moest eigenlijk tegelijkertijd uitkomen met de Noord-Amerikaanse release. Het spel kost je niets en maakt gebruik van microtransacties om je voortgang te versnellen.

Spelers moeten in ForestVille Daisy de vos en haar evenzo harige vriendjes helpen het ultieme bos maken. Om dat te bewerkstelligen, moeten de bomen sneuvelen voor bewerkbaar land en de rivieren leeggevist worden voor schoon drinkwater. Hier is het spel te downloaden.

Monster Hunter verpulvert Skyrim in Japan

Drie spellen voor de Nintendo 3DS weten de grote hit The Elder Scrolls 5: Skyrim in Japan achter zich te houden. Vooral het rollenspel Monster Hunter 3G voor de Nintendo 3DS is met bijna 522 duizend verkochte exemplaren de absolute hit van vorige week. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau Media Create.

Op de tweede plaats staat de racegame Mario Kart 7 met bijna 184 duizend stuks, terwijl Super Mario 3D Land met bijna 90 duizend verkochte spellen op de derde plaats staat. Skyrim voor de PlayStation 3 komt in Japan binnen op de vierde plaats met bijna 76 duizend exemplaren.

The Elder Scrolls 5: Skyrim won zaterdag de prijs voor de game van het jaar tijdens de Video Game Awards van SpikeTV in Los Angeles. De game staat op dit moment volop in de schijnwerpers. Wereldwijd zijn ongeveer zes miljoen exemplaren van het spel verkocht en 86 recensenten geven het spel gemiddeld een 9,5.

Nintendo boekte vorige week een prima resultaat op de Japanse markt. Het was de eerste keer dat drie 3DS-spellen bovenaan de verkooplijst stonden. Ook gingen ruim 350 duizend exemplaren van de Nintendo 3DS over de toonbank. Op dit moment is de Nintendo 3DS met 3,2 miljoen verkochte exemplaren met overmacht de meest verkochte spelcomputer van het jaar in Japan.


Monster Hunter verpulvert Skyrim in Japan (Foto: Novum)

Den Haag krijgt organisatie EK beachvolleybal 2012

Den Haag mag volgend jaar het EK beachvolleybal organiseren. De Europese volleybalbond (CEV) heeft het toernooi definitief aan Nederland toegewezen. Den Haag is ook nog in de race voor het WK 2015.

Aan de twintigste editie van het EK doen vanaf 29 mei 32 heren - en damesteams mee, waaronder drie of vier Nederlandse koppels. Op het Scheveningse strand zijn extra punten voor de Olympische Spelen van Londen 2012 te verdienen.

Drievoudig Europees kampioenen Reinder Nummerdor en Richard Schuil zijn blij met de kans om op eigen bodem de Europese titel te heroveren. "Dit is echt super voor ons. Ondanks dat de Europese top breder wordt, gaan wij voor de hoogste podiumplaats volgend jaar juni."

De Haagse wethouder Karsten Klein is eveneens verheugd met het binnenhalen van het EK. "Wij zetten met de gemeente zwaar in op het organiseren en binnenhalen van beachsporten en daar past dit EK prima in."

FIM publiceert voorlopige MotoGP-kalender 2012

Motorsportfederatie FIM heeft wederom een voorlopige kalender voor het seizoen 2012 gepresenteerd. In de nieuwste variant voor de MotoGP, Moto2 en Moto3 zijn enkele kleine wijzigingen verwerkt, zoals de avondrace in Qatar die een week naar voren is gehaald en nu op 8 april verreden zal gaan worden.

De race van 29 april op Jerez is nu bevestigd nadat de organisatoren een nieuw contract met de FIM hebben gesloten. Bij de Grand Prix van Duitsland van 8 september staat nu de Sachsenring weer vermeld, ondanks dat er nog geen nieuw contract is. Ook de race in Portugal van 6 mei moet nog bevestigd worden.

Datum Race Circuit
8 april Qatar Losail
29 april Spanje Jerez
6 mei Portugal* Estoril
20 mei Frankrijk Le Mans
3 juni Catalonië Barcelona
17 juni Groot-Brittannië Silverstone
30 juni Nederland Assen
8 juli Duitsland* Sachsenring
15 juli Italië Mugello
29 juli Verenigde Staten Laguna Seca**
19 augustus Indianapolis Indianapolis
26 augustus Tsjechië Brno
16 september San Marino Misano
30 september Aragon Motorland
14 oktober Japan Motegi
21 oktober Maleisië Sepang
28 oktober Australië Phillip Island
11 november Valencia Ricardo Tormo


*= moet nog bevestigd worden
**= alleen MotoGP

Volgende week update voor Gran Turismo 5

Polyphony Digital bereidt nu een aantal updates en downloads voor die met de volgende PlayStation Store-update binnengehaald kunnen worden voor Gran Turismo 5.

Car Pack 2 kost vier euro en bevat de volgende auto's: 2011 Mini Cooper S, 2010 Volkswagen Golf VI R, 2010 Volkswagen Scirocco R en the 2012 Nissan GT-R Black edition R35. Daarnaast is het mogelijk om met de gratis Family Upgrade andermans gedownloade items te importeren op je eigen account, mits je op dezelfde PS3 speelt.

En mocht je al eerder downloadable content aangeschaft hebben voor Gran Turismo 5 dan word je beloond met een Gran Turismo Racing Kart 125 SP en vijf New Car Refresh-kaarten die je in-game kunt gebruiken.

Naast deze optionele content, heeft Polyphony ook de nodige updates voorbereid, waarmee het spel op versie 2.02 komt. Naast de onderstaande lijst verbeteringen, krijg je ook een Toyota FT-86 2012 cadeau.

  • Users can now change wheels on Standard cars
  • The settings sheets will include a new ‘copy’ feature
  • In GT Auto, players will be able to see how the oil changes, aerodynamic parts, engine overhauls, and racing modifications will affect performance points and engine power, before and after their application
  • Free coupons have been added that allow you to wash cars, change oil, overhaul your engine, or refresh the car body in GT Auto (10 coupons will be distributed for free to each of those who have downloaded the 2.02 update)
  • Pressing the Square button in the car coupon selection screen of the Car Delivery will now allow you to exchange all car coupons at once, rather than doing one at a time
  • In screens where the [Garage] and [Driver List] buttons are displayed in the A/B Spec events, Special Events, and Seasonal
  • Events, pressing the Square button will now show the [Garage], and pressing the Triangle button will bring up the drivers list
  • In My Lounge, the room settings will feature a new ‘Max. number of participants’ setting
  • In the event selection screen of seasonal events, there are now ☆(star) marks that show the number of Gold Trophies attained in each event
  • Improved racing sound effects
  • Elements of the steering assist controls (used when using certain controllers on Racing Karts) have been tweaked 

Sony schorst zevenhonderd Everquest-spelers

Na een stevige waarschuwing een week geleden naar een aantal valsspelende Everquest-spelers heeft Sony Online Entertainment nu de daad bij het woord gevoegd. Sony heeft namelijk vandaag zevenhonderd accounts geschorst.

"Remember that these suspensions are merely the first wave, and further action is on the horizon. We will not rest, but will instead continue to gather data and take action as necessary on behalf of the entire player base. Don't cheat - it's not worth it", aldus Everquest-community manager Piestro.

'Deen Jörgensen transfervrij naar PSV'

Mathias Jörgensen speelt vanaf volgend seizoen voor PSV. Volgens het AD komt de 21-jarige Deense verdediger transfervrij over van FC Kopenhagen waar hij een aflopende verbintenis heeft. Voor Jörgensen zou een meerjarig contract in Eindhoven klaarliggen.

De viervoudig international, die in september een zware kruisbandblessure opliep, speelt al vijf seizoenen in de hoofdmacht van Kopenhagen. Tot dusver kwam Jörgensen tot 89 duels voor de Deense landskampioen. Daarin scoorde hij niet. Afgelopen zomer was de centrale verdediger nog actief met Denemarken op het EK voor teams onder de 21 jaar.

3DS breekt record in Australië

Nintendo kende een haperende start met hun 3DS, maar inmiddels verkoopt het ding beter dan de Nintendo DS in het eerste jaar. In Australië doet met er nog een schepje bovenop, daar is 3DS het beste verkopende game-apparaat ooit. 

Niet alleen verbrak 3DS daar het bestaande record van Nintendo DS, het heeft ook alle consoles ingehaald qua verkopen het eerste jaar. De teller staat op ruim 200.000 verkochte exemplaren in slechts 37 weken. Ter vergelijking een overzicht van hoe lang de andere consoles deden om de 200.000 te halen:

Wii - 50 weken
NDS - 55 weken
PS2 - 55 weken
360 - 68 weken

Doutzen Kroes zet Amsterdams appartement te huur

Doutzen Kroes heeft haar Amsterdamse appartement te huur gezet. Het optrekje aan de Lauriergracht is voor 2850 euro per maand te huur, meldt de website Bekendeburen.

De oppervlakte van het driekamerappartement bedraagt 150 vierkante meter, verdeeld over twee woonlagen. Huisdieren zijn er niet welkom en Doutzen wil niet dat in het huis wordt gerookt.

Volgens het management van het topmodel komt de woning binnenkort ook in de verkoop. "Wanneer weten we nog niet precies", zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. "Doutzen wil hier zelf niet meer gaan wonen. Ondanks dat het een prachtig appartement is, is het niets voor kinderen." Kroes en haar man Sunnery James kregen begin dit jaar hun eerste kind, zoon Phyllon.

Zalm: euro staat nog steeds op behoorlijk niveau

De euro blijft op een behoorlijk niveau ondanks de recente malaise door de onzekerheid over de toekomst van de eurozone. Dit terwijl enige verzwakking van de eenheidsmunt positief kan zijn, meldt voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm donderdag.

"De euro staat nog steeds op een behoorlijk niveau en een beperkte verzwakking is niet zo slecht", zei Zalm, nu bestuursvoorzitter van ABN Amro, tegen verslaggevers in Singapore. De export uit de eurozone zou profiteren van een zwakkere euro.

De euro zakte woensdag voor het eerst sinds januari onder de 1,30 dollar. Dit komt door zorgen over escalatie van de schuldencrisis in Europa en mogelijke afwaarderingen op de kredietwaardigheid van Europese staten, waaronder Frankrijk.

Zalm is in Singapore om de media in te lichten over de uitbreidingsplannen van ABN Amro in Azië.

Winkeliers verwachten iets minder kerstomzet

De kerstdagen zorgen naar verwachting dit jaar voor 780 miljoen euro extra omzet in vergelijking met een reguliere periode. Dat betekent een lichte krimp in de omzet ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt Detailhandel Nederland donderdag.

Vorig jaar verwachtte de winkeliersorganisatie van te voren een extra omzet van 785 miljoen. Dat was toen een stijging van vijf procent ten opzichte van het jaar ervoor, nu wordt een krimp verwacht van 0,6 procent.

Patiënten kunnen binnen week onder het mes

Patiënten die binnen korte tijd onder het mes willen, kunnen bijna altijd ergens in Nederland terecht. De wachttijd voor veel operaties is voor 26 van de 28 niet levensbedreigende behandelingen een week, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Patiënten moeten wel bereid zijn om soms meer dan honderd kilometer te reizen om snel geholpen te kunnen worden. Alleen behandelingen aan rughernia of neustussenschotcorrectie hebben een langere wachttijd. Patiënten kunnen daar binnen maximaal twee weken voor terecht.

Tussen ziekenhuizen bestaan grote verschillen over de wachttijden. De tijden variëren van een week tot bijna een jaar voor dezelfde behandeling. Een groot deel van de vijftig ziekenhuizen haalt bovendien de streeftermijn van zeven weken niet.

Patiënten moeten gemiddeld het langst wachten in het Erasmus MC in Rotterdam. Daar is de wachttijd bijna vijftien weken. Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft met gemiddeld drie weken de kortste wachttijd.


Patiënten kunnen binnen week onder het mes (Foto: Novum)

Brood beseft dat RKC punten nodig heeft

RKC Waalwijk begon dit seizoen verrassend, maar naarmate de competitie vorderde, pakte de ploeg steeds minder punten. Trainer Ruud Brood weet dat er nu punten gepakt moeten worden.

RKC staat momenteel op veertiende plaats, handhaving is nog steeds het doel van de Brabanders maar dan moet er weer eens gewonnen worden. Vrijdag krijgt de ploeg van Brood de kans tegen de Graafschap.

Toch zijn ze niet gek te krijgen in Waalwijk. "In het begin wilden we verrassend zijn, dat is ook gelukt", zegt Brood in gesprek met Omroep Brabant. De coach is vooral blij dat zijn ploeg redelijk goed mee kan voetballen.

"In onze laatste duels tegen Feyenoord en Ajax hebben we dat laten zien." Toch beseft ook de trainer dat er punten gepakt moeten worden om het doel van de club veilig te stellen. "Natuurlijk gaat het om de punten."

Prostituee bijt penis klant af

Een 38-jarige man uit Zimbabwe is zwaargewond geraakt tijdens een bezoek aan een prostituee. De prostituee beet zijn penis af, toen de man tijdens de seks aangaf niet van plan te zijn haar te betalen voor haar diensten.

De gruwelijke mishandeling vond maandag plaats in Gweru. Wadzanai Marimo was 's avonds in een nachtclub aldaar wat gaan drinken met Brian Shumba. Uiteindelijk besloot hij met Marimo mee te gaan naar haar huis.

In de slaapkamer onstond er echter roering tussen het stel toen Shumba weigerde te betalen. De 34-jarige Marimo bedacht zich niet en beet een stuk van de penis af. Ze liet de man hevig bloedend achter en liep haar tuin in. Hier spuugde ze het stuk penis uit.

Enkele uren later werd Shumba bewusteloos aangetroffen. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. Een dag later al deed de man in de rechtzaal zijn verhaal. De dame in kwestie zal waarschijnlijk deze week al worden veroordeeld voor de marteling.

Kompany: "We zijn klaar voor Arsenal"

Manchester City-aanvoerder Vincent Kompany heeft aangegeven dat zijn ploeggenoten klaar zijn voor de wedstrijd tegen Arsenal. De koploper verloor van Chelsea op Stamford Bridge met 2-1, na een late goal vanaf elf meter. Die verliespartij betekende dat Manchester City op dit moment nog maar twee punten voorstaat op de nummer twee Manchester United.

"Iedereen is klaar voor de wedstrijd tegen Arsenal en we willen gewoon voetballen"
, zegt Kompany in gesprek met Sky Sports News over het duel van aanstaande zondag. "Dat is het belangrijkste voor ons, iedereen kijkt uit naar de volgende wedstrijd."

Volgens Kompany is het belangrijk dat je na een verlies laat zien dat je een team blijft en dat je je verheugt op het duel dat komen gaat. "Je kunt niet laten zien of je een goed of slecht team bent als je alles wint."

Ruud de Wild snapt uitbarsting Beau niet

Ruud de Wild snapt niks van de woede-uitbarsting van Beau van Erven Dorens in zijn radioshow. De presentator noemde De Wild woensdag een 'oplichter' en 'matennaaier' en zei dat hij hem een 'tand uit zijn bek' wilde slaan.

In de radioshow van de dj test Van Erven Dorens wekelijks grappen voor zijn oudejaarsconference bij SBS 6. Toen hij vernam dat De Wild kritisch had gereageerd op zijn grappen, trok hij van leer tegen de dj. "Hij mag best kritisch zijn, maar doe dat dan waar ik bij ben", vindt Van Erven Dorens. "Anders is het zo ongepast. Ik heb geen moeite met eerlijkheid, wel met achter mijn rug om iets doen", zegt hij tegen De Telegraaf.

Ruud de Wild is zich van geen kwaad bewust. "Ik mag mijn mening geven. En als ik dat doe op de radio, kan al helemaal geen sprake zijn van 'matennaaien'. Ik heb toch niets achter zijn rug om gezegd?" De presentator moet van De Wild met iets beters komen dan 'handje schudden en zand erover'. "We draaien beiden al lang mee in dit wereldje en kunnen volgens mij allebei wel tegen een stootje. Maar ga me niet lopen bedreigen."

Van Erven Dorens is achteraf niet trots op de woorden die hij gebruikte. "Maar als je mij wilt weghonen, doe dat dan recht in mijn gezicht. Zo'n conference is al zwaar genoeg."

Zestig procent overschat aantal asielaanvragen

Zestig procent van de Nederlanders overschat het aantal asielaanvragen. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van Vluchtelingenwerk Nederland. Ruim twintig procent van de ondervraagden denkt dat er per jaar vijftigduizend asielaanvragen worden gedaan, terwijl dat er in werkelijkheid dertienduizend zijn.

Een op de vijf Nederlanders denkt bovendien dat mensen om economische redenen asiel kunnen krijgen en bijna tachtig procent denkt dat oorlogsgeweld een reden is om als vluchteling te worden erkend. "Helaas is dat niet het geval", zegt directeur Dorine Manson. "Je moet aantonen dat je ook individueel gevaar loopt."

Verder denkt bijna een kwart van de ondervraagden dat de meeste vluchtelingen uit landen als Turkije, Marokko en Egypte komen, terwijl uit deze landen maar een 'handjevol' asielzoekers komt.

Volgens Vluchtelingenwerk is Nederland een 'tsunami van asielzoekers aangepraat die er feitelijk niet is'. "Hierdoor loopt de bereidheid om vluchtelingen op te nemen gevaar." Vluchtelingenwerk Nederland is een campagne gestart die ervoor moet zorgen dat Nederlanders een reëel beeld van vluchtelingen krijgen.

Ruim honderd doden in India door giftige drank

Illegaal gestookte drank heeft in het oosten van India aan 102 mensen het leven gekost. Tientallen mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.

De doden vielen rondom het dorpje Sangrampur, zo'n dertig kilometer ten zuiden van Kolkata. Dagloners en andere arme Indiërs begonnen dinsdagavond ziek te worden van de drank, die het zeer giftige methanol bevatte. Methanol kan gebruikt worden als brandstof, oplosmiddel of antivries.

De politie heeft vier mensen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij de productie en de distributie van de illegale drank.

Door het drinken van goedkope, illegaal gestookte drank, die vaak wordt verkocht aan bewoners van sloppenwijken, komen jaarlijks tientallen mensen in India om het leven. In 2009 verloren ten minste 112 mensen het leven toen ze in het westen van India giftige drank hadden gedronken.

Vriend moet wennen om Tatjana te delen

De vriend van Tatjana vindt het niet altijd even makkelijk dat hij zijn beroemde vriendin met de rest van Nederland moet delen. "Het is wel mijn vrouwtje, mijn vriendin", zegt Peter Mijnen voor de camera van Novum Nieuws.

Tatjana lanceerde eerder deze maand een sexy kalender. "Als dat maar het enige is wat ik hoef te delen, vind ik het prima", reageert Peter, die zijn vriendin leerde kennen in het tv-programma Wie Kiest Tatjana? "Maar het is haar vak en dan is ze een product. En als ze bij mij is, is ze lekker zichzelf."

De 48-jarige Tatjana kan zich niet voorstellen dat haar wederhelft het moeilijk heeft met haar bekendheid. "Dan zegt hij dat ik niet begrijp wat hij bedoelt. En daar laat ik het maar zo bij. Dat is nou eenmaal het verschil tussen ons."

Voor het stel gaat samenwonen, moeten volgens Tatjana eerst de 'puntjes op de i' worden gezet. "We komen allebei uit een relatie en dat verdriet willen we eerst in goede banen leiden. Dat moet eerst verwerkt worden."

Peter verklapt dat hij af en toe droomt van een huwelijk met de presentatrice. "Natuurlijk praat je over trouwen, dat is normaal." Toch is hij nog niet op zijn knieën gegaan. "Dat hoeft ook nog niet, maar de tijd zal het leren."

'Geen post meer op maandag'

PostNL is in de toekomst niet langer verplicht om op maandag post te bezorgen. Volgens staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) is bezorging op maandag zo onrendabel dat hij besloten heeft het af te schaffen, schrijft De Telegraaf.

Nu is het postbedrijf nog verplicht zes keer per week post te bezorgen. De bewindsman wil dat terugbrengen naar vijf keer. De maatregel is volgens hem nodig doordat steeds meer post digitaal wordt verstuurd.

Alleen als de prijs van postzegels sterk omhoog zou gaan kan PostNL post op maandag blijven bezorgen. Bijzondere poststukken als rouwkaarten kunnen wel op maandag worden bezorgd.


'Geen post meer op maandag' (Foto: Novum)

Boom: "Veldrijden doe ik voor het plezier"

Komende zondag begint Lars Boom aan een reeks van vijf veldritten in aanloop naar het Nederlands kampioenschap. Komend weekend staat de veldrit van Namen op het programma. De Nederlander heeft winnen nog niet als prioriteit.

"Een mooie uitslag zou natuurlijk leuk zijn, maar ik rijd mijn crossen gewoon voor het plezier", liet Boom weten aan cyclo-cross.info. "Ik heb van niemand schrik, al zal het wel lastig worden om een cross te winnen. Maar ik doe gewoon lekker mee en we zien wel. De enige cross die ik per sé wil winnen is het Nederlands kampioenschap."

Dit wist Boom de laatste vijf jaar voor elkaar te krijgen. Na de veldrit in Namen zal Boom ook aan de start verschijnen in Surhuisterveen, Zolder, Loenhout en Leuven.

Miyamoto ziet Retro Studio ooit een Zelda-game maken

Shigeru Miyamoto heeft aangegeven dat de ontwikkelstudio Retro Studios best eens met Nintendo kan samenwerken aan een toekomstige The Legend of Zelda-game.

Retro Studios is al geheel van Nintendo en heeft de Metroid-franchise geheel op de schop genomen op de GameCube met de succesvolle Metroid Prime-reeks. Hun laatste volledige game is Donkey Kong Country Returns voor Wii en de studio heeft ook de retro-parcours in Mario Kart 7 aangepakt om Nintendo te helpen die game nog voor Kerstmis in de winkels te krijgen.

"Zoals jullie weten hebben we al eerder met Retro gewerkt aan de Metroid Prime-reeks", geeft Miyamoto aan in een interview. "En ik denk dat als we over een andere franchise zouden praten dat Zelda een mogelijke franchise voor een samenwerking zou kunnen zijn."

Het zou niet de eerste keer zijn dat Nintendo samenwerkt met een andere studio om een Zelda-game te maken. Capcom heeft meegeholpen aan Oracle of Seasons/Ages voor de Game Boy Color, en Minish Cap for Game Boy Advance, terwijl studio Monolith Soft heeft gewerkt aan de laatst uitgebrachte The Legend of Zelda: Skyward Sword.

"Mensen zeggen vaak dat videogames die gemaakt zijn door westerse ontwikkelaars op de een of andere manier een andere smaak van spelers aanspreekt in vergelijking met in Japan ontwikkelde games", zegt Miyamoto. "Wij hebben de mogelijkheid om samen te werken en zo meerdere smaken te combineren. Ik denk dat het een reden is dat het zo goed werkt tussen een Japans en een westers ontwikkelteam", legt Miyamoto uit.

Retro Studios heeft al aangekondigd dat het aan een Wii U-game werkt, "een project dat iedereen wil dat wij het doen", zoals ze zelf zeggen.

Zelda

Berlusconi: "Tévez, wees ambitieus"

AC Milan-eigenaar Silvio Berlusconi heeft Carlos Tévez een advies gegeven. Hij zei dat de aanvaller naar Milan moet komen als hij ambitieus is.

Milan is al enige tijd bezig om de Argentijnse international in de winterstop over te nemen van Manchester City. Tot dusver is het de Italianen nog niet gelukt om de speler echt aan zich te binden. Hoewel Tévez lijkt aan te sturen op een vertrek bij de Engelse ploeg, moeten de Italianen hun best blijven doen. Ook Paris Saint-Germain zou de spits nadrukkelijk volgen. De verwachting is dat Tevez zelf liever naar Italië vertrekt.

Volgens Berslusconi moet de speler naar Milan komen als hij iets wil bereiken. "Hij moet kiezen tussen het prestige van AC Milan, het spelen bij een van de grootste clubs van de wereld waar hij misschien wel de gouden bal kan winnen of het geld van Paris Saint-Germain", zegt de preses tegenover Sky Sport Italia.

Hogenkamp bereikt kwartfinale ITF Santiago

Richel Hogenkamp heeft zich bij de laatste acht van het ITF-toernooi in het Chileense Santiago weten te scharen. Onze landgenote won in twee sets van de als vierde geplaatste Andrea Koch-Benvenuto; 6-3 en 7-5.

De overwinning van Hogenkamp op de Chileense houdt tevens in dat ze veertien WTA-punten mag bijschrijven voor de wereldranglijst. Daardoor zal ze zich als vijfde Nederlandse dame bij de top-300 voegen. Morgen kan ze deze positie verder verstevigen. Dan treft onze landgenote in de kwartfinales de als achtste geplaatste Slowaakse Romana Caroline Tabak.

Voor Angelique van der Meet zit het toernooi in Santiago erop. Gisteren wist ze nog knap van de als zevende geplaatste Tereza Mrdeza te winnen. Tegen de Argentijnse Mailen Auroux was onze landgenote in de tweede ronde niet opgewassen; 6-1 en 6-4.

Villeroy & Boch roept lepels terug om giftige stof

Keramiekproducent Villeroy & Boch roept soep- en sauslepels van de serie Flow terug. In de lepels zit een te hoog gehalte van de giftige stof formaldehyde, meldt het bedrijf donderdag.

Formaldehyde irriteert de slijmvliezen en kan allergische reacties veroorzaken. Ook vermoeden wetenschappers dat de stof kankerverwekkend is.

De witte lepels worden vanaf medio 2006 verkocht. Mensen die ze hebben gekocht kunnen contact opnemen met het bedrijf om de lepels terug te sturen. De aankoopprijs wordt vergoed.

Thieme: snel nieuw wetsvoorstel slachtverbod

De Partij voor de Dieren komt zo snel mogelijk met een nieuw wetsvoorstel voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten. Dat kondigde fractievoorzitter Marianne Thieme woensdagavond aan in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Dinsdagnacht wees de Eerste Kamer het wetsvoorstel dat onverdoofd ritueel slachten verbiedt af. In de Tweede Kamer kreeg het plan nog een ruime meerderheid.

"Ik kan u verzekeren dat ik het er niet bij laat zitten", zei Thieme. "Ik ga een nieuw wetsvoorstel maken. Het moet voor een dier niet uitmaken welk geloof zijn slachter heeft." De strekking van het nieuwe voorstel blijft hetzelfde, maar het plan moet beter uitvoerbaar worden.

De discussie over rituele slacht doet al lange tijd veel stof opwaaien. Joodse en islamitische groeperingen protesteerden fel tegen het verbod. Zij vinden dat zij beperkt worden in het belijden van hun geloof en stellen daarnaast dat het slachten van dieren volgens de religieuze voorschriften van moslims en joden geen extra leed veroorzaakt.


Thieme: snel nieuw wetsvoorstel slachtverbod (Foto: Novum)

Risen 2: Dark Waters krijgt releasedatum

Deep Silver heeft de releasedatum voor Risen 2: Dark Waters bekendgemaakt. Het spel zal op 24 april uitkomen in Amerika en op 27 april in Europa. Het spel komt uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Risen 2: Dark Waters is een behoorlijke verandering ten opzichte van de klassieke RPG-stijl van het eerste deel. In deel twee kun je als speler vuurwapens gebruiken, vieze trucjes toepassen en op een schip over een open-worldzee varen.

Deep Silver verwacht één miljoen exemplaren van Risen 2: Dark Waters te verschepen.

EU beëindigt visserijverdrag met Marokko

Het ministerie van buitenlandse zaken van Marokko heeft zich uiterst ontevreden getoond over de beslissing van de Europese Unie om het visserijverdrag met het Noord-Afrikaanse land niet te verlengen. Het Europees Parlement besloot hier woensdag toe.

Het verdrag, dat in februari verstrijkt, staat toe dat Europese vissersboten voor de Marokkaanse kust mogen vissen. Maar volgens het Parlement is de vergoeding die daarvoor betaald wordt, 36 miljoen euro per jaar, te hoog en raken de visgronden bovendien uitgeput. De bevolking in het Marokkaanse kustgebied zou daarnaast te weinig profiteren van de overeenkomst.

Het Parlement drong wel aan op onderhandelingen over een nieuw verdrag. Het Marokkaanse ministerie was verontwaardigd en zei dat het Europese besluit kan resulteren in het herevalueren van de betrekkingen met de Unie.

Pokémon-aankondiging verwacht in januari

Het Japanse tijdschrift Coro Coro Comics heeft een teaser geplaatst voor de aanstaande aankondiging van een nieuwe Pokémon-game. Zowel Andriasang als Serebii.net wijzen op een speciale pagina in de decembereditie van het tijdschrift.

Het tijdschrift claimt een exclusieve wereldonthulling te hebben voor een nieuw Pokémon-spel in haar volgende editie, die op 14 januari uitkomt.

Pokemon

Totti denkt aan vertrek bij Roma

Roma-aanvoerder Francesco Totti wil een vertrek overwegen bij de club waar hij zijn hele carrière speelde. De 35-jarige aanvaller reageerde met die uitspraak op de kritische supporters van zijn club.

Afgelopen speelronde miste Totti een belangrijke penalty in het duel met Juventus. Het werd toen 1-1. Voor het kerstdiner van de club, sprak Totti met Sky Sport Italia. "Ik heb kort geleden nog gedacht aan een vertrek bij Roma. Ik vind sommige uitspraken van de supporters vervelend en als zij er een probleem me hebben dat ik hier speel, ben ik bereid om te vertrekken."

Afgelopen zomer trok Roma onder meer twee aanvallers aan; Bojan Krkic en Pablo Osvaldo. Totti maakt in 1993 zijn debuut bij de club die momenteel op een tiende plaats in de Serie A staat. Zondag neemt de ploeg het op tegen Napoli en hoopt Totti dat het resultaat beter zal zijn.

Draai PVV over antidownloadverdrag

De PVV heeft onverwacht zijn steun ingetrokken aan een motie over openbaarmaking van onderhandelingsdocumenten met betrekking tot het omstreden ACTA-verdrag tussen de VS, de EU en Japan. Daarmee wordt mogelijk strenge antidownload-wetgeving afgedwongen.

Minister Verhagen van Economische Zaken werd twee weken geleden unaniem door de Tweede Kamer verzocht om documenten openbaar te maken met betrekking tot de onderhandelingen over het ACTA-verdrag. Ondanks dat de Europese Commissie het verdrag mogelijk komend weekeinde al wil ondertekenen, is de ontwerptekst op verzoek van de VS geheim. Er zijn evenwel sterke vermoedens dat het afspraken bevat om auteursrechtenschending, voornamelijk via internet, hard aan te pakken en te bestraffen.

Maxime Verhagen (Novum)Verhagen antwoordde de Kamer dat hij alleen vertrouwelijke inzage in de documenten kon geven, wat betekent dat de fractieleiders ze mogen lezen en een debat onmogelijk is. Hier gingen enkel de VVD en het CDA mee akkoord. De PVV schaarde zich aan de kant van de oppositie, die een nieuwe motie om openbaarmaking had ingediend. Woensdag werd een derde motie in stelling gebracht die Verhagen moest verbieden om namens Nederland de onderhandelingen voort te zetten. Deze haalde het onverwachts niet omdat de PVV zich aan de kant van het kabinet schaarde.

Volgens de PVV is Nederland 'met handen en voeten gebonden aan de afspraken met Europa' en wil de partij het Verhagen niet moeilijk maken. Het inwerkingtreden van het verdrag zou bovendien allerminst vaststaan: de Eerste en Tweede Kamer moeten het immers goedkeuren, aldus Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel.

Pirates of the Caribbean, On Stranger TidesD66-Kamerlid Kees Verhoeven, die de motie woensdag indiende, is daar allerminst gerust op. "Er komt nu een ratificeringswetje, maar dan gaat het er alleen nog maar over hoe we het verdrag in de Nederlandse wetgeving gaan invoeren", aldus Verhoeven tegenover De Volkskrant.

Verhagen beweert dat het verdrag niet tot strengere regelgeving zal leiden dan de Nederlandse wet, maar de vraag is of hij met die uitspraak niet op de feiten vooruitloopt. De Kamer schoot onlangs het wetsvoorstel over een downloadverbod van staatssecretaris Teeven af, waarbij die bewindsman aangaf onder zware druk van de Europese Commissie te staan om met wetgeving te komen. De PVV liet bij die gelegenheid nog weten mordicus tegen een downloadverbod te zijn.

Nieuwe MW3-gamemodes komend weekend

Er staat fans van Call of Duty: Modern Warfare 3 iets speciaals te wachten komend weekend. Dit geeft in ieder geval Robert Bowling, creative strategist bij Infinity Ward, aan op zijn Twitter-account.

Afgelopen nacht heeft hij het volgende bericht getweet. "Ready for new game modes for Modern Warfare 3? I've got some surprises for you for the weekend. I'll confirm full details tomorrow! #MW3".

Wat voor nieuwe gamemodes er precies gaan komen zullen we dus moeten afwachten.

Twente-keeper Marsman: "Gewoon klote zo"

Dankzij afwezigheid van Nikolai Mihaylov en Sander Boschker mocht keeper Nick Marsman in de Europa League-wedstrijd tegen Wisla Kraków zijn Europese debuut maken voor FC Twente. De keeper verloor met zijn ploeg in Polen met 2-1.

"Je hoopt natuurlijk dat je de nul houdt, maar dat is niet gelukt. Gewoon klote zo", aldus een teleurgestelde Marsman na afloop. De doelman stak de hand in eigen boezem bij de eerste Poolse treffer. "Er zat wel een draai in, maar eigenlijk had ik hem moeten hebben."

FC Twente wist zich in een eerder stadium al te plaatsen voor de volgende ronde in de Europa League.

Geheugen kwijt

Mail naar huis, twee dagen eerder:
"Schat, ik rijd vanmorgen op weg naar de nieuwe werkplek langs de markt, sta ik bij de kaaskraam en wil ik pinnen, weet ik toch de pincode niet meer! Was het nou 8329 of 3829 of 2938 of watdanook? Na twee pogingen ben ik gestopt en uiteindelijk heb ik uit allerlei hoeken en gaten van mijn tas en jaszakken die negen euro bij elkaar gepeuterd. Nu weet ik hem nóg niet meer, die code. Weet jij hem? Liefs. P.S. Ik ben dement."
Terug van boodschappen doen, die zaterdag:
"Lieverd, ik was in de Aldi omdat je had gevraagd daar iets te halen. Loop ik daar door die Aldi en plots weet ik niet meer wat of ik kwam kopen. Ik heb dat te vaak, de laatste tijd."

Ik ben mijn geheugen kwijt.

Kortfilm: Don't Go

Don't Go is een prachtige kortfilm waarin een combinatie van live-action en stopmotion wordt gemaakt. De film is geregisseerd door de Turkse regisseur Turgut Akaçık

Er zijn dingen die je niet kunt zien, zelfs niet met de ogen wijd open. Vaak zijn ze de beste vrienden van de kat.

Don't Go was de afgelopen week één van de vele hoogtepunten op het Internationale Kortfilmfestival in Leuven. In 2010 won de kortfilm op het festival van Annecy de 'Special Distinction ex æquo' en de 'Junior Jury Award' voor een kortfilm.


Don't Go.

Huis VS neemt omstreden defensiewet aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met een omstreden nieuwe defensiewet. Daarin is onder meer vastgelegd dat personen die verdacht worden van het beramen van aanslagen voor terreurnetwerk al-Qaeda, door militairen in hechtenis worden genomen en niet door de gewone justitie voor burgers. Dat gaat ook gelden als de verdachte op het grondgebied van de VS wordt opgepakt.

De nieuwe wet staat toe dat het leger terreurverdachten onbeperkt in hechtenis houdt, tot het afgrijzen van mensenrechtenadvocaten. Ook de Democratische afgevaardigde Barbara Lee sprak er schande van: "Het opgeven van Amerikaanse idealen zal ons niet veiliger maken."

Ook worden nieuwe drempels opgeworpen voor de sluiting van kamp Guantanamo Bay op Cuba. Zo wordt het verboden om terreurverdachten uit Guantanamo Bay over te brengen naar de Verenigde Staten. Tevens wordt het moeilijker om Guantanamo-gevangenen over te brengen naar derde landen die bereid zijn hen op te nemen. De sluiting van Guantanamo Bay was een belangrijke verkiezingsbelofte van Obama.

President Barack Obama had gedreigd zijn veto te gebruiken tegen de nieuwe regels, maar is nu akkoord gegaan met een iets afgezwakte versie. Die is tot stand gekomen in onderhandelingen met de Senaat, waar de Democraten de meerderheid hebben.

De wet voorziet tevens in nieuwe sancties tegen de Iraanse centrale bank en instellingen buiten Iran die daarmee samenwerken. Ook worden honderden miljoenen dollar aan hulp aan Pakistan bevroren totdat Islamabad de strijd tegen terrorisme opvoert.

De wet voorziet in 662 miljard dollar aan defensieuitgaven, waaronder de reguliere begroting van het Pentagon en de oorlog in Afghanistan.

Huis VS neemt omstreden defensiewet aan
Huis VS neemt omstreden defensiewet aan (Foto: ANP)

Vrouw in VS vindt dood in horrorlift

Een vrouw is in New York op bizarre wijze om het leven gekomen. De vrouw stapte woensdag in een gebouw nabij Grand Central Terminal, het hoofdstation van de stad, in de lift, maar raakte met haar voet of been bekneld tussen de zich sluitende liftdeuren. De liftcabine steeg vervolgens en sleepte het lichaam mee de schacht in, zei de brandweer.

De lift is hierbij vast komen te zitten tussen twee etages. Twee andere vrouwen die in de lift stonden, zijn in het ziekenhuis onderzocht, maar hadden geen verwondingen. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.

'Mallya kan Force India rug toe keren'

Volgens Blick-journalist Roger Benoit is het goed mogelijk dat Vijay Mallya zal vertrekken bij Sahara Force India. De reden zou liggen in het feit dat het niet goed gaat met Mallya's vliegmaatschappij Kingfisher. De Indiase belastingdienst zou na een geschil zelfs beslag hebben gelegd op de bankrekening van het bedrijf.

Omdat de problemen bij Kingfisher Mallya ook persoonlijk raken zou hij mogelijk zijn resterende aandelen in het team gedwongen over moeten doen aan Sahara dat onlangs al zich inkocht bij de renstal. Volgens Blick zorgen de problemen er ook voor dat de line-up voor het Formule 1-seizoen 2012 nog niet bekend is. Autosprint vult aan dat het momenteel ook niet botert tussen Sahara en Mallya.

De verwachting is dat Paul di Resta als coureur bevestigd zal worden en dat Nico Hülkenberg naast hem zal komen te rijden. Ferrari-protegé Jules Bianchi zou dan derde rijder moeten worden. Hierdoor moet coureur Adrian Sutil het veld ruimen.

Halsema gasthoogleraar in Utrecht

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema wordt gasthoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Dat heeft de universiteit woensdag bekendgemaakt.

Halsema gaat zich bezighouden met 'de betekenis van communicatietechnologie en sociale media voor mensenrechten en democratie'. Het gasthoogleraarschap loopt van januari tot juni.

Halsema vertrok een jaar geleden als fractievoorzitter bij GroenLinks. Ze werkt nu als publicist en is onder meer commissaris bij WPG Uitgevers. Eerder was ze gasthoogleraar in Tilburg.


Halsema gasthoogleraar in Utrecht (Foto: Novum)

PvdA komt op voor nieuwe Nederlanders

De PvdA wil dat ex-asielzoekers die Nederlander willen worden niet eerst terug moeten naar hun vaderland om hun papieren in orde te brengen. Volgens Kamerlid Hans Spekman is het vaak te gevaarlijk om terug te keren.

Spekman wil dat er voor deze mensen een aparte regeling komt, blijkt uit vragen aan CDA-ministers Piet Hein Donner en Gerd Leers van Binnenlandse Zaken en Immigratie en Asiel. Hij noemt de huidige regeling onredelijk 'gezien de veiligheidssituatie in bijvoorbeeld Afghanistan, Irak en Somalië'.

Het gaat om ruim 28 duizend mensen die in 2007 als gevolg van een generaal pardon een verblijfsvergunning kregen. Zij kunnen komend jaar Nederlander worden. Minister Donner schreef vorige week al in een brief aan de Tweede Kamer dat naar verwachting veel van hen zo'n verzoek indienen.

PVV klapt niet voor mensenrechtenactivisten

VVD-leider in het Europees Parlement Hans van Baalen is zeer ontstemd over het optreden van de PVV bij de uitreiking van de Sacharov-prijs aan Arabische mensenrechtenactivisten. De PVV-leden bleven demonstratief zitten en applaudisseerden niet. Van Baalen noemt de houding van de PVV ronduit zakkerig.

Volgens Van Baalen hebben de winnaars zich met gevaar voor eigen leven ingezet voor de vrijheid van meningsuiting. "Wie de vrijheid in zijn naam voert en weigert een minimum aan respect te tonen aan deze moedige mensen bewijst diezelfde vrijheid een slechte dienst", zegt hij.

De prestigieuze Sacharov-prijs werd woensdag uitgereikt in Straatsburg aan onder meer activisten uit Egypte en Libië.


VVD'er Van Baalen noemt PVV'ers zakkerig (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.